Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 08 06

Išpirkos už Šarą ir „Žalgirio“ lyderius: kokia žalgiriečių pardavimo paguodos kaina?

Eurolygos grandai 2020-ųjų vasarą kaip reikiant pakratė Kauno „Žalgirį“. Ištraukė pergalių kalvį Šarūną Jasikevičių, rezultatyviausią ir naudingiausią komandos žaidėją, ilgametį žalgirietį – potencialiai būsimą klubo veidą, ir didžiausios išpirkos savininką. Tačiau už kai kuriuos žalgiriečius „Žalgiris“ gavo paguodos prizą. 15min pasakoja, kokią sumą Kauno klubas susirinko iš simbolinių išpirkų.

Šarūnas Jasikevičius

„Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas ne kartą minėjo, kad Šarą Kaune prilaikė tik simbolinė išpirka.

15min žiniomis, už beveik milijoną eurų Kaune uždirbusį strategą „Žalgiris“ iš „Barcelona“ klubo turėjo gauti maždaug 220 tūkst. eurų siekiančią kompensaciją. 44-erių trenerio kontraktas galiojo iki 2021-ųjų vasaros.

Palyginimui, kai prieš 4 metus „Barcelona“ išpirko kitą trenerį – Georgios Bartzoką, katalonai Krasnodaro „Lokomotiv“ klubui sumokėjo beveik pusės milijono eurų išpirką.

Lietuvos čempionai niekada nesitikėjo uždirbti iš Šarūno Jasikevičiaus kaip iš prekės. Ir „Žalgiris“ padarė teisingai – gavo žymiai daugiau žengdamas į priekį kartu su Šaru, kiekvieną vakarą į tribūnas pritraukiant po 15 tūkst. žiūrovų ir skinant pergales su premijomis Eurolygos fronte.

Zachas LeDay

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Zach Leday

Kai kalbame apie rezultatyviausią komandos žaidėją, „Žalgiris“ negavo pinigų, kurie tinkamai kompensuotų vieno lyderių praradimą.

15min žiniomis, „Žalgiris“ už Zacho LeDay perėjimą į Milano „Olimpia“ gavo apie 150 tūkst. eurų.

Viskas labai paprasta – „Žalgiris“ yra tarpinė stotelė pakeliui į Eurolygos elitą. Įsigydamas alkanus ir talentingus žaidėjus, Kauno klubas negali įrašyti į kontraktą tokios išpirkos, kuri suvaržytų krepšininko judėjimą rinkoje ateityje. Be to, „Žalgirio“ siūlomi atlyginimai yra per maži, kad vien jau procentaliai žaliai balti galėtų užsidėti didžiules išpirkas.

15min šaltinių teigimu, Z.LeDay Milane uždirbs apie 700-800 tūkst. eurų. Kaune jo atlyginimas siekė apie 550 tūkst. eurų per sezoną.

Jockas Landale'as

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jock Landale
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Jock Landale

Kauno „Žalgirio“ australas Jockas Landale'as tapo vieno keisčiausių išėjimų Europos krepšinyje autorių. Prie turbūt beprecedenčio kontrakto nutraukimo prisidėjo beprecedentė situacija.

Dėl šanso žaisti NBA pamišęs 24 metų 211 cm ūgio centras vylėsi tą padaryti per laisvųjų agentų turgų. Tačiau koronavirusas nukėlė jo atidarymą iš liepos 1-osios į spalio 18-ąją.

Ši nenumatyta jėga juridiškai pakeitė ir J.Landale'o kontrakto su „Žalgiriu“ vertinimą. Teoriškai, australas būtų galėjęs išvykti į NBA po keturių Eurolygos turų, bet „Žalgirio“ pozicija buvo aiški – kas pradės sezoną su komanda, tas įsipareigos joje žaisti iki paskutinio metimo LKL finale.

J.Landale'as 15min prasitarė, kad jeigu ne NBA taisyklės, dabar jis greičiausiai būtų žaidęs Orlando burbule. Vis dėlto toks NBA klubų dėmesys ir atmesti keli pasiūlymai iš Europos sufleruoja, lyg aukštaūgis turėtų garantiją, kad spalį tikrai gaus NBA ekipos kontraktą. Kas iš to „Žalgiriui“?

15min žiniomis, J.Landale'ą su „Žalgiriu“ siejo 350 tūkst. eurų išpirka. Tačiau sunkiai tikėtina, kad netoli tiek per 2019-2020 m. sezoną Kaune turėjęs uždirbti krepšininkas išeidamas būtų pats padėjęs tokius pinigus ant P.Motiejūno stalo.

Kadangi „Žalgiris“ pats anksti pasiruošė J.Landale'o išvykimui įsigydamas Joffrey Lauvergne'ą, žaliai baltų klubas greičiausiai sutarė dėl mažesnės kompensacijos, kurią Lietuvos čempionai turėtų gauti nuo kito australo kontrakto.

Būtų logiška, jeigu kompromisinis variantas siektų apie 250 tūkst. eurų, nes būtent už panašią sumą „Žalgiris“ pernai išpirko J.Landale'ą iš Belgrado „Partizan“.

Edgaras Ulanovas ir KC Riversas

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Du „Žalgirio“ starto penketo žaidėjai – Edgaras Ulanovas ir KC Riversas, paliko Kauną be jokių išpirkų.

2020-ųjų vasarą baigėsi galioti jų kontraktai, todėl lietuvis nevaržomai išvyko į Stambulo „Fenerbahče“, amerikietis – Sankt Peterburgo „Zenit“.

Akivaizdu, „Žalgiris“ padėjo abiem krepšininkams gerokai pasikelti savo vertę.

15min žiniomis, apie 550 tūkst. eurų Kaune uždirbęs E.Ulanovas su turkais sutarė dėl dvejų metų kontrakto, kurio metinė vertė siekia apie 850 tūkst. eurų.

Tuo tarpu apie 30 tūkst. eurų per mėnesį Kaune uždirbęs ir Marių Grigonį pavadavęs KC Riversas Rusijoje gaus maždaug dvigubai daugiau – apie 500-600 tūkst. eurų per sezoną.

33-ejų veteranas pavyzdingai reanimavo savo karjerą. 2019-2020 m. sezoną jis pradėjo vienoje Ispanijos čempionato autsaiderių, Sevilijos „Real Betis“ ekipoje.

VIDEO: „urBONUSas“: aistros dėl T.Sabonio, Darjušo smūgis ir ar „Žalgiriui“ trūks australo

Ataskaita

Už Š.Jasikevičiaus ir Z.LeDay pardavimą „Žalgiris“ turėjo susirinkti apie 370 tūkst. eurų. Dar maždaug tiek pagal planą turėjo gauti už J.Landale'o pardavimą, bet tikėtina, kad kai australas sudarys naują kontraktą, „Žalgiris“ už šiuos tris svarbius žmones iš viso susirinks apie 650 tūkst. eurų.

Be visų šių išpirkų, „Žalgirio“ klubo „algų kepurėje“ turėjo atsilaisvinti dar netoli 2,5 mln. eurų, kuriuos sudarė Šaro, E.Ulanovo, Z.LeDay ir J.Landale'o sutartys.

Tai keliais šimtais tūkstančiais eurų daugiau nei „Žalgirio“ vasaros pirkinių krepšelis su Joffrey Lauvergne'u, Patricio Garino, Augustine'u Rubitu, Tomu Dimša, Steve'u Vasturia ir Mareku Blaževičiumi.

Lyginant atsilaisvinusias algų eilutes ir „Žalgirio“ pardavimus, visi šie ėjimai sutaupė apie 1 mln. eurų, kurie turėjo padėti sutilpti į sumažėjusį Kauno komandos biudžetą.

2019-2020 m. sezonui jis buvo planuotas rekordinis – apie 11,9 mln. eurų, tačiau neįgyvendintas dėl koronakrizės. Karantino pradžioje „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas prognozavo kito sezono biudžeto mažėjimą iki maždaug 8 mln. eurų. Su kokiais finansiniais pajėgumais pasitiks 2020-2021 m. sezoną, „Žalgiris“ oficialiai pristatys prieš naujų kovų pradžią, tačiau jis turėtų būti didesnis nei piešiant pirminį pesimistinį scenarijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas