Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 27

Istorinės „Žalgirio“ pergalės receptas: mačo herojus, gaisras ir nebūdingi veiksmai

Kauno „Žalgiris“ šventė istorinę, bet labai permainingą pergalę Atėnų OAKA arenoje. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek išskyrė pagrindinius žalgiriečių pergalės prieš Atėnų „Panathinaikos“ 87:83 akcentus.
Trenerių emocijos
Trenerių emocijos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Žalgiriečiai iššvaistė turėtą 17 taškų pranašumą, bet turbūt naivoka būtų tikėtis didžiulės pergalės tokioje audringoje atmosferoje. Kas padėjo susikrauti šį pranašumą ir kaip PAO jį ištirpdė?

Šiuos dalykus bei pagrindinio rungtynių herojaus žaidimą apžvelgsime plačiau.

VIDEO: Pamatykite: nuostabi „Žalgirio“ pergalė po pratęsimo prieš „Panathinaikos“

Puikus startas

Svarbiausi akcentai prieš šias rungtynes turėjo būti graikų greitų atakų stabdymas bei Nicko Calatheso gynyba. Pirmoje pusėje šiuos du dalykus kauniečiai išpildė tobulai.

PAO, neturėdami daug gerų metikų, yra labai priklausomi nuo savo geros gynybos, perimtų kamuolių – tai jiems leidžia greitai kurti atakas bei pelnyti lengvus taškus. Poziciniame puolime komanda susiduria su problemomis. Aikštę galinčių išplėsti metikų stoka pasinaudojo ir „Žalgiris“.

Ginantis prieš N.Calatheso 2 prieš 2, nebuvo taikoma beveik kiekvienose rungtynėse naudojama aktyvi aukštaūgių gynyba: užtvara įveikiama per apačią, graikas provokuojamas mesti iš toli.

Aktyvi gynyba taikoma tik prieš K.Langfordą bei N.Pappą, kurie yra pavojingi ir iš toliau. Su kitais žaidėjais (J.Gistu, K.Mitoglou, D.Thomasu) buvo elgiamasi panašiai kaip su N.Calathesu: nebuvo vykdomi aktyvūs pasitikimai prie tritaškio linijos, kas yra visiškai nebūdinga „Žalgirio“ žaidimui.

Pirmame kėlinyje graikai dažnai pasiduodavo provokacijoms. Ir nors mesdavo laisvi likus kelioms minutėms iki pirmo kėlinio pabaigos, iš žaidimo jie buvo pataikę vos 2 metimus iš 12.

VIDEO: Š.Jasikevičiaus pokštai ir rimtis po istorinio vakaro

Greitų atakų stabdymą palengvino puikiai veikęs puolimas. B.Davieso, P.Jankūno ir E.Ulanvo žaidimas nugara į krepšį, du A.White'o dėjimai bei smagiai į žaidimą įsiliejęs D.Waltonas padėjo susikrauti net 17 taškų pranašumą – 37:20.

Naujokas paliko gerą įspūdį: greitas, galintis veržtis giliai į baudos aikštelę, priversti gynybą klysti bei negailintis perdavimo laisvam komandos draugui.

VIDEO: D.Waltonas apie debiutą „Žalgiryje“: tai visiškai nauja patirtis

Taip pat žalgiriečiai mažai klydo, tik keletą kartų atakavo iš tolimo nuotolio. Po netaiklių tritaškių toli atšokę kamuoliai suteikia progą besiginančiai komandai greitai kontraatakuoti. „Žalgirio“ trenerių štabo planas pirmoje pusėje veikė puikiai ir ilgam laikę OAKA areną tylesnę nei įprasta.

Iššvaistyta persvara

Mažos korekcijos per pertrauką padėjo PAO grįžti į rungtynes.

Nebe taip dažnai buvo bandoma laimė iš toli. Xavi Pascualis liepė gynėjams greičiu atakuoti „Žalgirio“ gynėjus, kurie du prieš du metu bandydavo lįsti per užtvaros apačią – tai vienas iš būdų kaip galima nubausti tokią gynybą.

Keletą kartų antroje mačo pusėje tą pavyko padaryti N.Calathesui. Buvo bandoma labiau išnaudoti žaidimą „ant ūselio“ – D.Thomasui keletą kartų pavyko įridenti kamuolį į krepšį pasinaudojant jėgos pranašumu. Reiktų pridurti ir tai, kad K.Langfordui pavyko įmesti keletą tikrai sunkių metimų žaidžiant 1 prieš 1. Suintensyvinta gynyba, kelios išprovokuotos klaidos bei pora netaiklių „Žalgirio“ metimų 4 kėlinyje. pradžioje lėmė tai, kad rungtynių likimas sprendėsi per pratęsimą.

VIDEO: P.Jankūnas džiaugėsi dar vienu pirmu kartu

Rungtynių herojus

B.Daviesas sužaidė dar vienas geras rungtynes – 18 taškų ir 4 atkovoti kamuoliai. E.Ulanovas (11 tšk.) ir A.White'as (13 tšk.) atsakė į Šarūno Jasikevičiaus prašymą atiduoti daugiau savęs aikštelėje bei surinko atitinkamai 17 ir 22 naudingumo balus. Tačiau vakaro žvaigžde, be jokios abejonės, tapo Thomasas Walkup'as.

9 taškus per iki tol trejas žaistas sukrapštęs amerikietis Atėnuose surinko 14, gynyboje gana patikimai stabdė N.Calathesą bei K.Langfordą.

Žinoma, didžiausias pliusas kauniečiams buvo jo pelnyti taškai. Graikai prieš jį gynėsi lygiai taip pat, kaip kauniečiai prieš N.Calathesą – provokavo mesti.

Net jam žaidžiant 2 prieš 2 ties baudos linija, K.Langfordas lindo per užtvaros apačią ir buvo nubaustas. Jei Th.Walkupas ir toliau drąsiai ir sėkmingai atakuos krepšį gynybai rizikuojant ties juo, varžovai privalės keisti gynybos taktiką. Dėl to kauniečiams turėtų atsiverti dar daugiau erdvių puolime.

VIDEO: A.White’as atvirai: nemėgstu keiktis, bet žaidžiau šū**nai

Išvada

„Žalgirį“ ketvirtojo kėlinio gale išgelbėjo net trys puolime atkovoti kamuoliai paskutinėje atakoje. Pratęsime kauniečiai geriau organizavo puolimą bei po dar vieno atkovoto kamuolio puolime, E.Ulanovas įtvirtino pergalę (80:86).

Pasiekta svarbi ir graži pergalė išvykoje – pasirinktas tinkamas žaidimo planas, jis efektyviai įvykdytas – ne veltui Šarūno Jasikevičiaus veide po rungtynių matėsi šypsena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai