Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 05 /21:10

Apkartęs Šaro gimtadienis: persvarą švaistęs „Žalgiris“ dramatiškai krito Sankt Peterburge

Šarūnas Jasikevičius negavo pačios geriausios 44-ojo gimtadienio dovanos. Kauno „Žalgirio“ (12-16) krepšininkai Sankt Peterburge turėjo ir 17 taškų pranašumą, bet po dramatiškos kovos per pratęsimą turėjo pripažinti „Zenit“ (8-20) pranašumą – 75:76 (27:12, 14:23, 12:10, 13:19, 9:10).

Rungtynių aptarimą prieš mačą, per jo pertrauką ir pasibaigus susitikimui kviečiame stebėti 15min portalo laidoje „Karštomis pėdomis“.

Rungtynių pradžioje atrodė, kad Šaro gimtadienio vakarėlis Sankt Peterburge bus griausmingas – aikštėje vos pasirodęs KC Riversas smeigė tris tritaškius, puikiai žaidė ir Jockas Landale'as, o „Žalgiris“ pirmąjį kėlinį laimėjo net 27:12.

„Zenit“ vairininko Xavi Pascualio permainos pasiteisino tik antrojo kėlinio pabaigoje, kai svečių persvara jau buvo pasiekusi net 17 taškų. X faktorių – Coltoną Iversoną – puolime atradę šeimininkai pirmąją rungtynių pusę užbaigė atkarpa 16:3 ir į rūbinę išėjo puikios nuotaikos – „Zenit“ atsiliko tik 37:41.

Š.Jasikevičius per ilgąją rungtynių pertrauką duodamas interviu tikino, jog jo auklėtiniai per daug įsimylėjo puolimą ir vylėsi, kad netrukus jie pamils ir gynybą. Tai, ką jis išvydo po pertraukos savoje aikštės pusėje jam turėjo patikti – „Zenit“ sunkiai rinko taškus ir didžiąją dalį jų pelnė nuo baudų metimų linijos. Visgi „Žalgiriui“ problemų atakose kilo ne ką mažiau.

Jei trečiajame kėlinyje kauniečiai dar buvo prasilaužę ir net susigrąžinę 9 taškų persvarą, tai visiška taškų sausra kauniečius ištiko lemiamo ketvirčio pradžioje.

Taškų „Žalgiris“ nepelnė net šešias minutes, o tuo naudojęsi šeimininkai užšoko ant bangos ir po spurto 16:0 pabėgo 60:53.

Atrodė, kad žalgiriečiams teks kapituliuoti, kai likus vos daugiau nei 2 minutėms atsilikimas dar buvo 6 taškai (60:66), bet sėkmingas J.Landale'o žaidimas ir Thomaso Walkupo baudų metimai išlygino rezultatą – 66:66. Kauniečiai po Mateuszo Ponitkos klaidos dar turėjo ir šansą laimėti rungtynes ketvirtajame kėlinyje, bet KC Riverso tolimas metimas tikslo nepasiekė.

Sėkmingą bangą svečiai iš Kauno pratęsė ir pratęsime – sužaidus beveik dvi minutes „Žalgiris“ pirmavo 71:66.

Vis dėlto visas rungtynes galvos skausmą Lietuvos čempionams kėlęs Andrew Albicy pataikė tritaškį ir atgaivino savo komandos viltis, o svarbiausius savo metimus pataikė likus 2,8 sek.

„Žalgiris“ tiksint paskutinėms sekundėms dar turėjo persvarą (75:74), bet Edgaras Ulanovas prametė tritaškį, o po Luko Lekavičiaus pražangos A.Albicy sumetė baudų metimus bei išvedė „Zenit“ į priekį.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Andrew Albicy
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Andrew Albicy

„Žalgiris“ dar turėjo šansą išplėšti pergalę, bet KC Riversas prametė tritaškį, o kamuolį puolime pasiėmęs J.Landale'as nepataikė ir kauniečiai jau antrą kartą šį sezoną „Zenit“ klubui nusileido per pratęsimą – Kaune spalio pabaigoje buvo pralaimėta 70:82.

„Žalgirio“ neišgelbėjo net ir karjeros mačą sužaidusio J.Landale'o pasirodymas.

Australas visų rungtynių metu stabiliai rinko taškus ir iš viso per 25 minutes jų primetė net 27 (8/9 dvit., 2/2 trit., 5/6 baud.). Centras taip pat atkovojo 6 kamuolius ir surinko 30 naudingumo balų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jockas Landale'as
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jockas Landale'as

„Žalgiris“ po antradienį laimėto mačo prieš Maskvos srities „Chimki“ buvo pakilęs į 8-ąją vietą, tačiau pralaimėjimas prieš „Zenit“ kauniečius vėl nubloškė į 11-ąją poziciją. Iki reguliariojo sezono pabaigos jiems dar liko sužaisti šešis mačus, o artimiausia dvikova laukia po savaitės, kai žalgiriečiai vyks į Barseloną.

„Zenit“: Andrew Albicy 19 (5/7 trit., 24 naud. bal.), Coltonas Iversonas 14, Gustavo Ayonas 10, Mateuszas Ponitka 8.

„Žalgiris“: Jockas Landale'as 27 (8/9 dvit., 2/2 trit., 5/6 baud., 6 atk. kam., 30 naud. bal.), KC Riversas 14 (4/7 trit.), Zachas LeDay 11, Thomasas Walkupas 6 (11 rez. perd.), Edgaras Ulanovas 4 (7 atk. kam.), Artūras Milaknis 3 (1/4 trit.), Lukas Lekavičius (1/7 metimai), Nigelis Hayesas, Paulius Jankūnas (9 atk. kam.), Martinas Gebenas ir Rokas Jokubaitis po 2. Karolis Lukošiūnas aikštėje nepasirodė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Šaras nusivylęs: „Seniai taip buvo, kad atsisukęs į asistentus klausčiau – su kuo žaisti?“

VIDEO: Šaras baisiai nusivylęs: taip negalima!
VIDEO: E.Ulanovas po skausmingo pralaimėjimo pliekė save
VIDEO: Nuviliantis karjeros mačas J.Landale’ui: labai skaudu
VIDEO: Th.Walkupas po skausmingos nesėkmės neieškojo kaltų

Svarbiausius dvikovos įvykius fiksavo portalas 15min.

Pratęsimas: „Zenit“ – „Žalgiris“ 76:75

45 min. KC Riversas prameta metimą ir su pratęsimo sirena, o „Žalgiris“ antrą kartą nusileidžia „Zenit“ ekipai per pratęsimą – 76:75.

45 min. A.Albicy sumeta baudas, o „Žalgiriui“ lieka vos 2,8 sekundės – 76:75.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Sankt Peterburge
Skausmingi 2+1. Darius Maskoliūnas sėdėdamas kėdėje iš vietos vos neperšoko LED reklamos. Kumščiu mosuodamas į aikštę šoko ir Šarūnas Jasikevičius.

44 min. A.Albicy tritaškis vėl gaivina „Zenit“ viltis, o C.Iversonas dvitaškiu su pražanga kelia negausiai užpildytas „Sibur“ arenos tribūnas ant kojų – 74:73.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Sankt Peterburge
Įdomi Šaro reakcija po lemiamo KC Riverso metimo. Nors šis atrodė ir gerai – amerikietis yra įmetęs ir iš sunkesnių padėčių, bet treneris net užlipo ant parketo ir priėjęs iki aikštės vidurio priekaištavo Walkupui. Atrodo, amerikietis neturėjo nusimesti tokio skerso perdavimo į aikštės kampą, o įvesti kamuolį po krepšiu pranašumą susikūrusiam Landale'ui.

42 min. Papildomos minutės prasideda „Žalgirio“ energijos ir taškų pliūpsniu – po J.Landale'o dėjimo ir KC Riverso metimo kauniečiai tolsta 66:71.

Ketvirtasis kėlinys: „Zenit“ – „Žalgiris“ 66:66

40 min. KC Riversas turėjo šansą išplėšti pergalę, bet jo metimas netaiklus – komandos antrą sykį šį sezoną keliauja į pratęsimą. 66:66.

40 min. Mateuszas Ponitka klysta ir dabar jau žalgiriečiai turės šansą per 12,8 sek. laimėti rungtynes.

40 min. Th.Walkupas lygina rezultatą, o „Zenit“ savo paskutinei atakai turi 16,6 sek. 66:66.

39 min. J.Landale'as bando traukti žalgiriečius iš duobės – australo sąskaitoje jau 23 taškai. 66:64.

38 min. „Zenit“ po pauzės vėl perėmė iniciatyvą – 66:60.

37 min. Taškus pelno ir E.Ulanovas, o X.Pascualis nieko nelaukia ir griebiasi minutės pertraukėlės. 60:58.

36 min. J.Landale'as nutraukia „Žalgirio“ taškų badą – 60:56!

36 min. „Žalgiris“ be taškų jau daugiau nei penkias minutes, o šeimininkai labai pavojingai tolsta – 60:53.

34 min. Gimtadieninio Šaro nuotaika tampa vis niūresnė – „Žalgiris“ jau atsilieka, 54:53.

33 min. „Žalgiris“ vėl stringa, o „Zenit“ artėja – 50:53.

Trečiasis kėlinys: „Zenit“ – „Žalgiris“ 47:53

30 min. Skirtumas jau buvo pasiekęs 9 taškus, o „Žalgirio“ sirgalius kiek nuliūdina tik A.Albicy tritaškis – 47:53.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Sankt Peterburge
Jasikevičius šveičia derinių lentą Tomui Masiuliui taip stipriai, kad asistentas jos nesugauna. Treneris pasodino ant suolo Nigelą Hayesą ir nubaudė jį už dar du varžovams atiduotus pigius taškus. Pasiėmęs derinių lentą, specialistas dar kartą perbraižė planą amerikiečiui. Šaras baisiai nepatenkintas.

29 min. „Žalgiris“ jau pamažu išsijudina rinkdamas taškus – 44:51.

27 min. Klampus kėlinys, kuriame taškus sunkiai renka abi komandos. Gerai, kad „Žalgiris“ išlieka žingsneliu priekyje – 44:47.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Sankt Peterburge
Šaras gauna pirmą įspėjimą. Bet jam vis vien – atrodė, kad treneris pasakė, jog duokit jam kad ir techninę, bet pradėkit gerbti vyrus. „Žalgiris“ ne pirmą kartą skaudžiai baudžiamas už minimalius kontaktus dviem baudų metimais. Šaras su Lamonica turi ilgą pokalbį. Italas bando tėviškai viską paaiškinti ir nuraminti lietuvį, bet Šaras su jo nuomone nesutinka. Jis nemato pagarbos žalgiriečiams.

24 min. Pirmuosius komandos taškus po ilgosios pertraukos pelnė kapitonas P.Jankūnas – 40:43.

23 min. Trys minutės ir nulis taškų – štai tokia trečiojo kėlinio pradžia.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Sankt Peterburge
Iš 8 pastarųjų rungtynių „Žalgiris“ 6 baigė įmesdamas mažiausiai po 90 taškų. Bet šitoje žaliai baltų fiestoje pro pirštus praleidžiame vieną dalyką. Per paskutinę 5 rungtynių atkarpą žalgiriečių gynybos reitingas buvo vienas prasčiausių Eurolygoje. Kai anksčiau „Žalgirį“ kovose prilaikė gera gynyba, tai dabar į pergales Šaro vyrus tempia fantastiškai krentantys metimai. Antai Sankt Peterburge per pirmus du kėlinius sukritę 58,3 proc. dvitaškių ir tritaškių. Bet Šaras baigia išprotėti prie šoninės linijos dėl įtrūkusio gynybinio stogo. Čia reikia daryti išvadas – ir ne tik šiose rungtynėse.

Antrasis kėlinys: „Zenit“ – „Žalgiris“ 37:41

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Sankt Peterburge
Šarūno Jasikevičiaus žodis į kameras, kurį turėjo labai gerai suprasti vietos publika, geriausiai iliustravo „Žalgirio“ nuopolį antrajame kėlinyje.

20 min. Coltonas Iversonas skriaudžia Z.LeDay baudos aikštelėje, o patys žalgiriečiai renkasi pražangas puolime ir po dviejų kėlinių turi jau tik 4 taškų persvarą – 37:41.

19 min. Didžiausias „Zenit“ spurtas ir beveik pusės iš 17 taškų „Žalgirio“ persvaros kaip nebūta – 32:41.

17 min. Pagaliau tai nutiko – po 1 tritaškio, 4 dvitaškių ir 5 baudos metimų J.Landale'as prameta pirmąjį savo metimą atakuodamas nuo baudų linijos. Bet su 16 taškų jis išlieka ryškiausia „Žalgirio“ žvaigžde – 28:41.

15 min. Kol „Žalgirio“ gretose ir toliau siaučia J.Landale'as, šeimininkams gaivaus oro gūsį įpučia Andrejaus Zubkovo tolimas metimas – 24:40.

13 min. J.Landale'as prideda ir tritaškį bei pagal pelnytus taškus, kurių turi jau 11, paveja KC Riversą – 19:36.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Sankt Peterburge
Šiandien Šaro gimtadienis, bet Ulanovui ir Lekavičiui visai nelinksma. Pirmas jau antrą rungtynių minutę buvo pasodintas ant suolo ir išklausė asmeninį moralą prie šoninės linijos. Antras sėda už LED'ų neišžaidęs minutės antrajame kėlinyje. „Kiek dar praleisi savo žmogų?!“ – šaukia treneris. Šaras bando išlaikyti žaidimo discipliną, kad jo komanda atsipakaidavusi vėl neištaškytų persvaros kaip antradienį.

12 min. Pirmieji svečių taškai antrajame kėlinyje – po nelengvo Nigelio Hayeso metimo. Netrukus dvitaškį prideda ir dominuojantis J.Landale'as – 15:31.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Sankt Peterburge
Tai yra dominavimas. Norisi išskirti kelis akcentus. Pirmiausia, Jocką Landale'ą, kuris labai sėkmingai suspurdėjo kėlinio viduryje. Puolime nugara į krepšį jis iš pradžių apsižaidė savo varžovą, o kitą kartą atsisakė greito tritaškio, kantriai išlaukė du prieš du situacijos ir veteraniškai įstūmė dvitaškį. Šaras prieš minutės pertraukėlę emocingai susistabdė australą ir užsivedęs badė šiam pirštu į krūtinę, taip siųsdamas žinutę, kad tokį tvirtą jį ir nori matyti baudos aikštelėje. Įdomioji statistika – KC Riversas per du paskutinius Eurolygos kėlinius – pirmą Sankt Peterburge ir ketvirtą Kaune antradienį, įmetė 7 tritaškius. O svarbiausias skaičius – dominuojanti persvara pirmajame kėlinyje 27:12.

Pirmasis kėlinys: „Zenit“ – „Žalgiris“ 12:27

10 min. KC Riversas per kėlinį pataikė net tris tritaškius, o paskutinėmis sekundėmis savo taškus pelnė ir Rokas Jokubaitis – 12:27.

9 min. Zachas LeDay tęsia savo fantastiško pataikymo iš toli formą – per pastarąsias penkerias rungtynes amerikietis tritaškių sumetė 8 iš 10. „Žalgiris“ vėl pirmauja dviženkliu skirtumu – 10:20.

9 min. „Zenit“ atgyja, o Šaras iš karto stabdo rungtynes – 10:17.

8 min. KC Riversas dega – 8 iš eilės amerikiečio taškai pratęsia „Žalgirio“ spurtą iki 14:0, o persvarą padidina iki 12 taškų – 5:17.

6 min. „Žalgiris“ iriasi į priekį – estafetę iš 6 taškus iš eilės pelniusio J.Landale'o perėmė pirmą tritaškį pataikęs KC Riversas. 5:12.

4 min. Žalgiriečiai sunkiai, bet gimdo taškus – J.Landale'as jų pelnė 4 iš eilės. 5:7.

2 min. Pirmieji „Žalgirio“ taškai – po sudėtingo A.Milaknio tritaškio su atakos laikrodžio sirena. 0:3.

„Žalgirio“ startinis penketas: Thomasas Walkupas, Artūras Milaknis, Edgaras Ulanovas, Paulius Jankūnas ir Jockas Landale'as.

Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Sankt Peterburge
Tribūnose už „Žalgirio“ suolo nuaidėjo „Ilgiausių metų“, kai prie jo pasirodė Šarūnas Jasikevičius. Treneris net kiek sutriko išvydęs dešimtis žaliai baltų aistruolių. Šarą su 44-uoju gimtadieniu pasveikino ir „Zenit“ arenos pranešėjas – „Sibur“ arenos kube užsidegė vizualinis sveikinimas.
Donatas Urbonas Donatas URBONAS, Eurolyga.lt redaktorius Sankt Peterburge
Linkėjimai iš Sankt Peterburgo, kuriame „Žalgiris“ dar niekada nežaidė Eurolygos rungtynių! Dar likus pusvalandžiui iki mačo pradžios buvo aišku, kad komanda čia turės labai triukšmingą palaikymą. „Sibur“ arenoje – maždaug 100 lietuvių, nuspalvinusių bordines tribūnas žalia spalva. Didžiausia „Žalgirio“ gerbėjų kuopa įsitaisė būtent už Šarūno Jasikevičiaus vyrų suolo, todėl komanda jaus žaliai baltų palaikymą tiesiogine to žodžio prasme. Aistruoliai užgulė Sankt Peterburgo muziejus ir gatves, nors oras čia ir nelepina. Sankt Peterburgas laikomas miestu muziejumi, bet šį muziejų geriau lankyti birželio-liepos mėnesiais. Visi, išskyrus Grigonį, pasiruošę kovai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant