Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 03 11

Jono Mačiulio pėdsakais: ar Edgaras Ulanovas žengs pirmtakų pramintu keliu?

Ryškių šviesulių šį sezoną Kauno „Žalgirio“ komandoje rasite nedaug. Bet norėdami pasidžiaugti 2015-2016 m. sezono vaisiais Lietuvos čempionai pirmiausiai atsigręžtų į Edgarą Ulanovą. Penktadienį jis akis į akį susitiks su Madrido „Real“ puolėju Jonu Mačiuliu. Dar vienu „Žalgiryje“ subrendusiu lengvuoju krašto puolėju. Ar E.Ulanovas žengs pirmtako pėdomis?
Edgaras Ulanovas
Edgaras Ulanovas / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Eurolyga | Kauno „Žalgiris“ – Madrido „Real“ | 19:45 | „Žalgirio“ arena

Atsižvelgiant į pastarųjų metų tendencijas, „Žalgiris“ jokioje kitoje pozicijoje nesubrandino tiek aukštesnio lygio krepšininkų, kaip lengvojo krašto.

2009-aisiais sparnus į Milano „Armani Jeans“ (dabar – „Emporio Armani“) pakėlė Jonas Mačiulis. Prieš trejus metus į Malagos „Unicaja“ išvyko Mindaugas Kuzminskas.

Pirmasis vėliau tapo Lietuvos rinktinės didvyriu pernykščiame Europos čempionate, pateko į simbolinį geriausių turnyro žaidėjų penketą, žaidžia Senojo žemyno elite, o M.Kuzminskui piešiamas šansas patekti į NBA.

Beje, abu šie puolėjai sudaro lengvųjų kraštų grandį nacionalinėje komandoje. Solidu.

Labai realu, kad prie šio tandemo gali prisijungti trečiasis žalgirietis. Suteiktu šansu „Žalgiryje“ pasinaudojo 24-erių E.Ulanovas, žaidžiantis geriausią savo karjeros sezoną.

Visai kaip M.Kuzminskas pakildamas į „Unicaja“, E.Ulanovas gerokai pagerino savo statistiką „Top 16“ varžybose. 

Sezonas (etapas) Statistika
2014-2015 m. (reg.) 17 min. | 5,2 tšk. | 43,8% dvit., 18,2% trit. | 2,8 kam. | 0,9 perd. | 5,09 naud.
2014-2015 m. (TOP 16) 20 min. | 5,6 tšk. | 61,1% dvit., 40% trit. | 2,4 kam. | 1,4 perd. | 6,4 naud.
2015-2016 m. (reg.) 24 min. | 3,2 tšk. | 30,8% dvit., 42,9% trit. | 2,4 kam. | 2,29 perd. | 5,09 naud. 
2015-2016 m. (TOP 16) 29 min. | 8,8 tšk. | 39,1% dvit., 38,9% trit. | 7 kam. | 1,6 perd. | 12,6 naud.

Nepaisant to, kad komandoje yra tokie vilkai kaip Paulius Jankūnas, toks buvo Mantas Kalnietis, būtent E.Ulanovas kovų su Europos galiūnais ringe žaidė daugiausiai minučių visame „Žalgiryje“ – vid. po 29-ias.

Beje, jis yra vienintelis „Žalgirio“ žaidėjas, visas Eurolygos rungtynes pradėjęs starto penkete.

Edgaras „Top 16“ etape pelno 8,8 taško (39,1 proc. dvit., 38,9 proc. trit., 91,7 proc. baud.), atkovoja po 7 kamuolius, atlieka 1,6 rezultatyvaus perdavimo ir renka 12,6 naudingumo balo.

Palyginimui, M.Kuzminskas paskutinį sezoną „Žalgirio“ gretose „Top 16“ etape rinko vid. 9,69 taško, 4,2 atkovoto kamuolio ir 11 naudingumo balų.

Kita vertus, M.Kuzminskas yra kiek kitokio stiliaus lengvasis kraštas. Jo stiprybės – plastiškumas ir žaidimas puolime, bet gynyboje akivaizdžiai pranašesnis E.Ulanovas. Šį sezoną „Žalgirio“ treneriai patikėjo jaunam kauniečiui dengti pavojingiausius varžovų snaiperius.

Alfredo Pliadžio nuotr./J.Mačiulis komandos draugus nuteikė optimistiškai
Alfredo Pliadžio nuotr./J.Mačiulis komandos draugus nuteikė optimistiškai

E.Ulanovo žaidimo stilius labiau primena J.Mačiulį. Madrido „Real“ žvaigždyne gynybines užduotis atliekantis krepšininkas prieš palikdamas „Žalgirį“ Eurolygoje rinko po 14 taškų. 

Tiesa, skirtumas tas, kad „Žalgiris“ tada nepateko į „Top 16“, bet grupės varžybose Jonas demonstravo savo talentą tokiems klubams kaip „Barcelona“, Atėnų „Panathinaikos“ ar Sienos „Montepaschi“. Tuomet Jonui buvo 24-eri.

Kita vertus, būdamas 23-ejų J.Mačiulis „Top 16“ varžybose rinko 14,7 taško, o „Žalgiris“ pateko į grupę su Madrido „Real“, Tel Avivo „Maccabi“ ir Pirėjo „Olympiakos“. Vis dėlto pagal tuometinę sistemą „Top 16“ buvo žaidžiamos 6, ne 14 rungtynių.

K.Maksvytis: „Tobulumui ribų nėra. Gal net pasiekti Lietuvos rinktinę, o gal net ir žengti Mačiulio ir Kuzminsko pėdomis“

E.Ulanovas dar nepasiekė tokio lygio, kokį tokių metų pasiekė J.Mačiulis, bet akivaizdu, kad žaidėjas eina teisingu keliu.

Ir kitaip nei su kitais lengvaisiais kraštais, galbūt „Žalgiris“ po sezono išlaikys E.Ulanovą ir išvys dar vieną žaidėjo žingsnį į priekį. Labiausiai jo reikia puolime.

E.Ulanovo kaina po tokio sezono šoktelėjo bent keletą kartų, bet „Žalgiriui“ turėtų būti įkandama. Puolėju jau domisi Europos komandos, kurios gali pasiūlyti iki 200 tūkst. eurų atlyginimą per metus.

O „Žalgiris“ džiaugiasi lengvojo krašto puolėjo pozicijoje atradęs dar vieną patikimą lietuvį. Nors jaunimo rinktinėse iš jo nebuvo tikimasi tiek, kiek iš garsiųjų Dovydo Rediko ar Vytenio Čižausko, būtent Edgaras dabar žinomesnis Europos komandų skautams.

Apie jo panašumus su J.Mačiuliu, ateities namų darbus ir perspektyvas 24sek pasikalbėjo su pirmuoju E.Ulanovo treneriu Kaziu Maksvyčiu.

– Treneri, „Žalgiris“ pastaraisiais metais į aukščiausio lygio krepšinį išlydėjo du solidžius lengvuosius kraštus – Joną Mačiulį ir Mindaugą Kuzminską. Kuo iš šios trijulės galėtų išsiskirti Edgaras Ulanovas?

– Nors yra jaunas, bet tikrai nenusileidžia savo IQ, turi gerą krepšinio supratimą. Veržiasi panašiai, kaire ranka, į kairę pusę, kai Mačiulis į dešinę. Turbūt geriausią metimą turi Mačiulis. Kuzminsko ir Ulanovo metimas nėra toks stabilus. Tai kiek kiša koją pačiam aukščiausiam meistriškumui. Bet galbūt Edgaras geriau gali išsivaryti kamuolį. Kadangi esu treniravęs Ulanovą, žinau, kaip jis moka valdyti kamuolį.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Kazys Maksvytis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Kazys Maksvytis

– Penktadienio vakarą E.Ulanovo varžovas bus J.Mačiulis. Ar tarp šių puolėjų įžvelgiate panašumų?

– Jų personažai kiek skirtingi, bet sutampa pozicijos, gebėjimas „centruoti“, gera gynyba. Panašumų yra.

– Ką Edgarui labiausiai reikia patobulinti, kad jis pasiektų savo pirmtakų lygį?

– Jis pats labai gerai žino, kad jam reikėtų pagerinti žaidimą dešine ranka ir stabilizuoti tolimą metimą. Be to, metimą po driblingo. Lietuvių krepšininkų bėda ta, kad arba metam tritaškį, arba veržiamės iki galo. Niekas neturi išvystęs to metimo po driblingo. Tokių metikų kaip Seibutis ar tas pats Gvezdauskas yra labai mažai. Tą reikėtų gerinti ir Edgarui.

– Ar tokio metimo trūkumui gali turėti įtakos keista Edgaro metimo technika?

– Nei aš, pirmasis jo treneris, nei „Žalgirio“ treneriai jo metimo nepakeitė. Edgaras turi minkštą riešą. Ypatingai tai jaučiasi, kai jis užbaigia ataką iš po krepšio po išsisukimo. Gal rankos padėtis kažkiek netaisyklinga, bet jis pataiko, o techniką galima sunkiai, bet atidirbti. Tas pats Chomičius neturėjo kažkokio super idealaus metimo – metė iš viršaus. Bet sunkiai dirbo ir parodė, kad metimo procentas gali pagerėti.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Edgaras Ulanovas

– Ar E.Ulanovas iš tų krepšininkų, kurie dėl kito lygio gali aukotis treniruočių salėje?

– Vieną, ką jis turi, tai didelę aistrą krepšiniui. Galiu garantuoti, kad jis puikiai žino ir Mačiulio, ir to paties Kuzminsko, NBA žaidėjų statistiką. Tikras fanatas (Šypsosi.). 

Pastebėjau, kad jis su laiku pajautė, kad gali žaisti gerame lygyje. Jis nėra labai išlepintas gyvenimo – matęs ir šilto, ir šalto. Todėl manau, kad jis suprato, kad turi progą kabintis už galimybės ir tą daro.

– Edgaras pats prisipažino, kad anksčiau nebuvo toks mėgėjas gintis, bet dabar dengia pavojingiausius „Žalgirio“ priešininkus. Gal ir jus nustebino tokia jo gynyba?

– Nenustebino. Žinojau jo gynybinius sugebėjimus. Jis turi tam labai tinkamą kūną, ilgas kojas, ilgas rankas, gebėjimą išlįsti iš užtvarų, mobilumą. Jis gali dengti nuo įžaidėjo, iki sunkiojo krašto puolėjo. Ir tai yra vienas tų privalumų, kodėl jis gauna daug žaisti. Tiek gaudavo pas mane, tiek „Žalgiryje“.

– Kiek Edgaras dar turi potencialo tobulėjimui?

– Jis tobulėja ir tobulėja stipriai. Gal vienais metais mėtėsi tarp kelių komandų – Pasvalyje ir Panevėžyje, ir gal buvo sustojęs, tačiau tiek „Neptūne“, tiek „Žalgiryje“ matosi didžiulis progresas. Juk ne be reikalo jis gauna „Žalgiryje“ tiek minučių.

Tobulumui ribų nėra. Gal net pasiekti Lietuvos rinktinę, o gal net ir žengti Mačiulio ir Kuzminsko pėdomis.

„Orakulo“ prognozė
„Orakulo“ prognozė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas