Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 01

K.Maksvytis – apie kitokį „Barcelona“ veidą ir kurį katalonų žaidėją imtų pas save

Kauno „Žalgiris“ pasitinka vieną didžiausių iššūkių šiame sezone. Kazio Maksvyčio treniruojama komanda kelia sparnus į Barseloną, kur ketvirtadienio vakarą bandys mesti iššūkį Šarūno Jasikevičiaus vadovaujamai Katalonijos ekipai.

Nusvilęs per praėjusios savaitės vizitą Madride, „Žalgiris“ mėgins įkąsti kitam Ispanijos grandui.

„Barca“ patyrė fiasko Ispanijos Karaliaus taurės turnyre, bet Eurolygoje rungtyniauja stabiliai ir su 17 pergalių bei 8 pralaimėjimų balansu žengia trečioje vietoje.

Šaro vyrai laimėjo jau keturis susitikimus paeiliui pajėgiausiame žemyno turnyre, o įskaitant visus turnyrus iš pastarųjų 12 mačų pralaimėjo tik du. Ir abu per pratęsimą: prieš Madrido „Real“ Eurolygoje ir prieš Malagos „Unicaja“ taurės ketvirtfinalyje.

Katalonijos pasididžiavimas šį sezoną yra viena iš vos dviejų Eurolygos ekipų, kuri rikiuojasi pirmajame penkete ir pagal puolimo (penktoji vieta), ir pagal gynybos (ketvirtoji vieta) reitingus. Palyginimui, „Žalgiris“ pagal puolimo reitingą yra vienuoliktas, pagal gynybos – dvyliktas.

Tiesa, pirmąjį tarpusavio mačą dar ketvirtajame ture spalio viduryje Kaune laimėjo „Žalgiris“ – tuomet dramatiškose rungtynėse kauniečiai triumfavo 73:72.

Vis dėlto nugalėti „Palau Blaugrana“ tvirtovėje „Žalgiriui“ istoriškai yra itin sudėtingas uždavinys. Per 15 vizitų Barselonoje kauniečiai pergalę parsivežė vos tris kartus, o pastarąjį sykį tą pavyko padaryti dar tada, kai komandą treniravo Š.Jasikevičius – 2017 m. spalį žalgiriečiai Katalonijoje triumfavo 81:75.

Pastaruosius du sykius „Žalgiriui“ teko stoti jau prieš paties Šaro treniruojamą „Barca“ ekipą ir abusyk lietuvis savo tautiečių nesigailėjo – 2021 m. vasarį suspardė „Žalgirį“ 86:62, o tų pačių metų lapkritį sutriuškino kauniečius 96:73.

„Turėjom šiek tiek ilgesnę pertrauką, nemažą dėmesį skyrėme ir savo dalykams. Turėjome galimybių šiek tiek ilgiau pasitreniruoti, ko seniai neturėjome, grįžti šiek tiek į ritmą, – po savaitę trukusios pertraukos kalbėjo K.Maksvytis. – Turėjome visus žaidėjus, kurie yra pasiruošę, turėjome gerą procesą.

Važiuosime į Barseloną, jie taip pat turėjo šiek tiek laisvo laiko, turbūt bus padarę tą patį, ką ir mes. Talentinga komanda, vadovaujama, visi žino, vieno iš topinių Eurolygos trenerių. Kažkiek galbūt išėję, nenoriu pasakyti, kad veido, bet yra daug puolimo žaidėjų, labai gerai puolanti komanda, labai gerai metanti tritaškius, užimanti pirmąją vietą Eurolygoje pagal tritaškių procentą.

Bus didžiulis iššūkis priešininkų aikštelėje suvaržyti varžovų puolimą, su jų metikais, ketvirtais numeriais, išplečiančiais aikštelę, kartais net penktais. Laukia sunkios rungtynės ir tam visą savaitę ruošėmės“.

– Ar „Barcelona“ yra griežčiausią sistemą turinti komanda Eurolygoje?

– Sisteminė, ir labai – tiek puolime, tiek gynyboje. Gal kartais gynyboje jiems trukdo išpildyti tai, kad yra surinkti, mano manymu, puolimo žaidėjai.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Šarūnas Jasikevičius
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Šarūnas Jasikevičius

– Ar „Barcelona“ savo stiliumi šį sezoną yra ispaniška komanda?

– Žiūrint kaip. Jei pagal įvairiapusį puolimą, pagal opcijas puolime, pagal tritaškius, tai sakytum, kad ispaniška. Nors greito puolimo nėra tiek daug, tad gal sakytum lietuviška, balkaniška. Turbūt susipynę visi stiliai ir bendroje sumoje išeina topinė komanda, kuri yra Eurolygos viršūnėje.

– Cory Higginsas ir Nikola Mirotičius tarsi šiuo metu nežaidžia pačių geriausių sezonų, o ką galima išskirti kaip šio sezono „Barcelona“ lyderį?

– Jeigu reikėtų pasiimti vieną žaidėją iš Eurolygos ir turėti jį kitiems metams, turbūt imčiau Cory Higginsą. Ir charakteris, ir žaidimo stilius – nesvarbu, kad veteranas ir turi traumų. Talentingas tiek puolime, tiek gynyboje. Ten daug talentingų, iš NBA grįžusių žaidėjų. Tas pats Mirotičius, kuris bet kada išėjęs gali pakeisti rungtynes. Mobilūs aukštaūgiai, galintys keistis ginamaisiais, kiti galintys įmesti tritaškius. Įžaidėjai Satoransky, Rokas Jokubaitis. Įvairiapusė komanda, nėra lengva prieš ją ruoštis.

Jeigu reikėtų pasiimti vieną žaidėją ir turėti jį kitiems metams, turbūt imčiau Cory Higginsą.

– Ar jus, kaip rinktinės trenerį, tenkina tai, ką šį sezoną Barselonoje demonstruoja Rokas Jokubaitis?

– Tenkina. Jis turi ten svarbų vaidmenį, žaidžia daugiau, mažiau, bet pastaruoju metu žaidžia neblogai. Tokiam jaunam žaidėjui, kaip Rokas, kiekvieni metai ir kiekvienos rungtynės yra gera patirtis. Tikiuosi, kad jis tą patirtį atsineš ir į rinktinę.

„Scanpix“ nuotr./Rokas Jokubaitis
„Scanpix“ nuotr./Rokas Jokubaitis

– Nicolas Laprovittola turėjo tolimą kelionę, važiavo į Argentinos rinktinę, bet ten patyrė nesėkmę ir nepateko į pasaulio čempionatą. Ar galima tikėtis, kad jis rytoj bus išsimušęs iš ritmo?

– Mes norėtume, kad taip būtų, bet neaišku, ar taip ir įvyks. Pirmose rungtynėse prieš mus jis nesužaidė labai sėkmingai, bet kitos rungtynės yra kita istorija. Norėtume, kad taip būtų, bet pažiūrėsime.

– Pirmose rungtynėse labai gerai pasirodė Šarą pažįstantys žaidėjai – Rolandas Šmitas, Edgaras Ulanovas. Ar galima to tikėtis ir rytoj?

– Tikiuosi, bet tikiuosi nemažo indėlio ir iš Isaiah Tayloro. Jau atrodo gana neblogai atsistatęs, neblogai atrodo treniruotėse. Tikiuosi, kad tą perneš ir į rungtynes. O tiek Rolandas, tiek Ulanovas, tiek Lekavičius – visi, kurie žaidžia prieš savo buvusį trenerį ar buvusią komandą, visada tos rungtynės jiems būna išskirtinės ir sužaidžia jose arba labai gerai, arba labai blogai. Tikiuosi, kad sužais labai gerai.

zalgiris.lt nuotr./Isaiah Tayloras
zalgiris.lt nuotr./Isaiah Tayloras

– Atrodė, kad įsibėgėjęs buvo Laurynas Birutis. Ar „Barcelona“ priekinė linija jam palanki?

– Pažiūrėsime. Laurynas LKL visą sezoną stabiliai žaidžia, Eurolygoje jo žaidimas pagerėjo. Tikimės, kad jis ir toliau Eurolygoje žais gerai.

– „Barcelona“ komandoje yra aštuoni žaidėjai pelnantys 7 ir daugiau taškų. Kokie bus pagrindiniai akcentai stabdant tokią komandą, kurioje bet kas gali iššauti?

– Pirmiausia, jau paminėjau jų tritaškius. Taip pat yra gana nemažai situacijų be kamuolio, užtvarų metikams, prieš kurias komandoms dažniausiai blogiau sekasi gintis. Didelis dėmesys turi būti skiriamas ten. Žaidimas vienas prieš vieną, yra skirtumas, kokius varžovai išsimes tritaškius, ar lengvus, ar sunkiai įžaistus. Didelę dalį dėmesio reikia skirti jų metikams.

– Pirmajame rate nugalėjote „Barcelona“, bet buvo sezono pradžia. Kiek nuo to laiko komandos pasikeitė ir ar galima dar iš tų rungtynių kažką pasiimti?

– Mūsų komanda pasikeitė nemažai, pasikeitė du žaidėjai. Barselonos komandoje nebuvo Mirotičiaus. Buvo pirma sezono pusė, dabar antra sezono pusė su kitais žaidėjais. Kažkiek keisis ir taktika, manau, kad bus visai kitos rungtynės. Ypatingai dėl to, kad žaisime išvykoje, tai tą padaryti bus žymiai sunkiau.

VIDEO: K.Maksvytis: apie dvikovą su „Barca“, C.Higginsą ir R.Jokubaičio rolę

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas