Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 08

K.Maksvytis – apie sirgalių palaikymą, antraštes portaluose ir K.Pangoso išimtį

Nesėkmę 79:83 prieš „Monaco“ sugėręs Kauno „Žalgirio“ strategas Kazys Maksvytis džiaugėsi pakankamai geru auklėtinių žaidimu bei sirgalių parodyta meile, tačiau specialistui į akis krenta portaluose mirgančios antraštės apie įkaitusią jo kėdę Lietuvos čempionų klube.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Neįmanoma vartyti portalų – kurį tik atsidarau, ten apie mano karštą kėdę – 15min, lrytas, basketnews“, – juokdamasis spaudos konferencijų salę po interviu palikdamas sakė Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis.

Praėjusį sezoną stebuklingai pasiekęs Eurolygos atkrintamąsias, 46-erių strategas jau 2022–2023 metų starte susidūrė su problemomis, kurios K.Maksvyčio kėdę „Žalgiryje“ įkaitino iki dar nematyto raudonumo.

Lietuvos čempionai per pastarąsias tris savaites patyrė du smūgius šalies pirmenybėse prieš Vilniaus „Wolves“ ir Klaipėdos „Neptūną“, o reikalai sunkiai klostosi ir tarptautiniame fronte, kuriame iki rungtynių su „Monaco“ klubu per aštuonerias rungtynes buvo patirti šeši pralaimėjimai.

Monako Kunigaikštystės klubas su Donatu Motiejūnu priešakyje „Žalgiriui“ išrašė ir dar vieną nesėkmę.

Nors pagalius į ratus „Žalgiriui“ pastaruoju ėmė kišti ir traumos – per savaitę K.Maksvytis dėl jų neteko trijų savo auklėtinių – Brady Maneko, Arno Butkevičiaus ir Luko Lekavičiaus.

Ištikimiausi aistruoliai jaučia virš Nemuno salos susikaupusius nerimo ir įtampos debesis.

„Kazys Maksvytis, Kazys Maksvytis!“, – dar pusvalandžiui iki rungtynių su „Monaco“ starto užtraukė organizuotų „Žalgirio“ sirgalių grupė „Green White Boys“, šią skanduotę vis užvedusi ir dvikovos metu.

„Noriu padėkoti už komandos, kapitono ir manęs palaikymą, – spaudos konferencijos pradžioje sakė treneris iš Darbėnų. – Tokia sirgalių žinutė reiškia, kad gerbia tiek komandą, tiek mane asmeniškai. Jie palaiko sunkiu momentu, vadinasi, turi vertybes.“

Ar K.Maksvytis sunkiu laikotarpiu jaučia klubo valdžios palaikymą?

„Jaučiame“, – lakoniškai atsakė „Žalgirio“ treneris, kurio veide pasirodė šypsena.

Praėjusį sezoną iki finalo ketverto nužygiavusi „Monaco“ aukštų tikslų neslepia ir šįmet, į Kauną atvykusi iš ketvirtos Eurolygos pozicijos.

Chaotišku puolimu rungtynių pradžioje pasižymėjęs „Žalgiris“ per pirmą ketvirtį suklydo 5 kartus, o per pirmuosius du kėlinius savo sąskaitoje turėjo 9 klaidas. Situacija pasikeitė po ilgosios pertraukos, kai žalgiriečių klaidų sąskaitą papildė vos 3 prarasti kamuoliai.

Susiaurėjusia rotacija turėjusiam remtis K.Maksvyčiui itin trūko laiko patikrinto vedlio. Pirmieji Keenano Evanso taškai rungtynėse – likus mažiau nei minutei iki ilgosios pertraukos. Iki tol amerikietis atrodė itin apatiškai ir iš žaidimo prametė visus keturis metimus.

Nė vieno baudos metimo neišmetęs „Žalgiris“ po dviejų kėlinių atsiliko 37:46.

Tomo Dimšos ir didžiulio sirgalių palaikymo sulaukusio Edgaro Ulanovo tritaškiai „Monaco“ deficitą buvo nukirpę iki 49:51, o po Edmondo Sumnerio ir Lauryno Biručio metimų „Žalgiris“ jau buvo priekyje 54:51.

„Žalgiris“ išliko kovoje iki pat mačo pabaigos, bet „Monaco“ pergalę nulėmė puikus 25 taškus pelniusio Mike'o Jameso žaidimas.

Šeimininkai nesėkme pažymėtame mače realizavo 4 baudų metimus iš 7, svečiai – 26 iš 33.

„Tai buvo pakankamai geros mūsų rungtynės, bet to neužtenka žaidžiant prieš „Monaco“. Mūsų rungtynių planas veikė, išskyrus Mike‘o Jameso stabdymą. Jis pelnė taškus ne tik „du prieš du“ situacijose, bet ir žaidime „vienas prieš vieną“. Neturiu nieko prieš komandą, tiesiog pabaigoje „Monaco“ buvo stipresni“, – sakė K.Maksvytis.

– Kaip nutiko, kad iki ilgosios pertraukos „Žalgiris“ baudų nemetė?

– Sakyčiau, kad trūko agresyvumo. Tą minėjome žaidėjams ir pertraukos metu. Buvome per daug pasyvūs ir per daug gerbėme „Monaco“. Vėliau grįžome į rungtynes, bet to neužteko.

– Kaip vertinate Edmondo Sumnerio pasirodymą?

– Aš jį daugiausiai matau atakuojančio gynėjo pozicijoje, nors jis dabar žaidė įžaidėjo rogėse, nes turime ten bėdų. Prašėme greitinti žaidimą, nestabdyti, o iš to gal išėjo keli skuboti metimai ankstyvame puolime. Jis šiandien davė gerą energiją, kaip naujokas tokio lygio rungtynėse visai neblogai sužaidė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edmond Sumner
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Edmond Sumner

– Kaip šį laikotarpį turėtų išgyventi „Žalgiris“, kai rungtynės veja rungtynes?

– Turime daug rungtynių gruodžio mėnesį. Niekas kitas, tik sirgaliai mus palaikys, bet jie už mus neapsigins ir taškų neįmes. Niekas kitas to negali padaryti, tik mes. Kaip esu minėjęs, silpni žmonės po iššūkių palūžta, o stiprūs – juos įveikia ir eina į priekį. Tikiuosi, kad mes esame tokie.

– Kaip laikosi „Žalgirio“ rūbinė šiuo laikotarpiu?

– Pralaimėjimai pasitikėjimo neprideda, bet rūbinė su tokiu kelių pralaimėjimų fonu laikosi visai neblogai, žaidėjai palaiko vieni kitus. Gal ten yra kažkiek daugiau tylos ir liūdnų nuotaikų.

– Ar šios rungtynės davė atsakymų, kokios pozicijos papildymo reikia?

– Visų pirma, tai reikia žaidėjo su geru Eurolygos kūnu, turbūt labiau orientuoto į puolimą. Mes apsiginame neblogai. Šiandien „Monaco“ įmetė 83, bet ne pirmas rungtynes stringame puolime, tad ieškome į puolimą orientuoto žaidėjo.

– Jei reikia žaidėjo su geru kūnu, tai tarp pagrindinių kandidatų nėra Kevino Pangoso?

– Kai kalba eina apie tokį žaidėją, kaip K.Pangosas, visada gali būti išimtys. Jis – kūrėjas ir taškų rinkėjas, ko mums ir reikia.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Dimša
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tomas Dimša

– Kodėl T.Dimša žaidė tik 20 minučių? Ar jo žaidimo laikas ribojamas dėl peties traumos?

– Nesakyčiau, kad ribojome. Galbūt nepavyko surotuoti su Edgaru Ulanovu. Jis žaidė tiek, kiek mes ir įsivaizduojame. Pavargo ir išėmėme, kai reikėjo geresnių sprendimų.

– Kaip ir pernai abu kartus, taip ir vėl Laurynas Birutis solidžiai sužaidė prieš „Monaco“. Ar tai tinkamas varžovas jam?

– Turbūt. Manau, kad tinkamas varžovas. Jis ypač tiko poroje, kai varžovai norėjo agresyviau žaisti su Keenanu. Laurynas yra labai geras jungėjas, kuris, gavęs kamuolį, gerai įvertina situaciją ir „iš viršaus“ dalija perdavimus. Stengiamės jį laikyti aikštelėje ir jis šiandien mums padėjo.

– Iki ilgosios pertraukos suklydote 9 kartus, po ilgosios pertraukos – vos 3. Ką pakeitėte?

– Kažko labai nepakeitėme. Turbūt labiau branginome kamuolį, mažiau bijojome varžovo. Iškart matome, kad tai padėjo mums grįžti į rungtynes.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Donatas Motiejūnas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Donatas Motiejūnas

– Kaip pavyko pristabdyti Donatą Motiejūną, kuris šiandien prametė visus 6 metimus?

– Kiek galėjome, tiek dvigubinome. Nenorėjome, kad jis liktų vienas prieš vieną, nes yra geroje sportinėje formoje, o tokiose situacijose jį sunku sustabdyti. Jis gavo sunkesnius metimus, bet jų nesumetė.

– Kokį įspūdį pastaruoju metu palieka jūsų lyderis Keenanas Evansas?

– Man atrodo, kad mes iš Keenano kažkiek per daug prašome. Taip, jis yra pagrindinis žaidėjas ir iš jo reikia prašyti, bet nereikia pamiršti apie jo buvusią traumą. Turbūt mus visus apgavo pirmosios kelerios geros Keenano rungtynės. Turbūt ir jūs pastebėjote, kai yra keli mačai per keletą dienų, Keenanui trūksta šviežumo. Manau, kad tai kažkiek susiję su buvusia trauma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas