Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 11 14

K.Maksvytis – apie T.Dimšos būklę, „Panathinaikos“ kozirius ir M.Grigonio vaidmenį

Pastaruoju metu šlubuojančio Kauno „Žalgirio“ kelyje – į Europos krepšinio olimpą sugrįžti trokštanti Atėnų „Panathinaikos“, kurios vienas ryškiausių žaidėjų šį sezoną yra lietuvis Marius Grigonis.
Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trečiadienis | Eurolyga | „Panathinaikos“ – „Žalgiris“ | 21:15 | Atėnai

Kazys Maksvytis prieš šį Graikijos grandą praėjusį sezoną patyrė du skaudžius pralaimėjimus, tačiau revanšo sieks prieš visiškai kitokį „Panathinaikos“, kurio vairas priklauso naujam treneriui Erginui Atamanui, o sudėtyje – net dvylika naujų žaidėjų.

Tarp iš praėjusio sezono likusių krepšininkų – 29-erių lietuvis Marius Grigonis. Vienas geriausių „Panathinaikos“ žaidėjų sezono starte beveik per 29 minutes ant parketo Eurolygoje fiksuoja po 11,4 taško (64,7 proc. dvit., 38,5 proc. trit., 86,7 proc. baud.), 3,1 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir 10,7 naudingumo balo.

Rezultatyviau ir naudingiau už šį lietuvį Atėnų klube žaidžia trys krepšininkai – Kostas Sloukas (vid. 11,8 tšk., 11,4 naud. bal.), Konstantinos Mitoglou (vid. 16 tšk., 18 naud. bal.) ir Mathiasas Lessortas (vid. 13,9 tšk., 19,1 naud. bal.).

Vis dėlto skambios pavardės greitų pergalių sezono starte negarantuoja – „Panathinaikos“ komanda, kaip ir „Žalgiris“, šiuo metu Eurolygoje turi po 3 pergales ir 4 pralaimėjimus.

Staigių rezultatų nebuvimas Atėnuose prieš savaitę nutupdė dar vieną skambų naujoką – po 12 taškų per savo trumpą karjerą NBA rinkusį Kendricką Nunną.

„Mūsų laukia įdomi komanda, – dvikovos Graikijoje išvakarėse sakė Kazys Maksvytis. – Žaidėme prieš „Anadolu Efes“, iš kurios treneris perėjo į „Panathinaikos“, ir parsinešė panašų žaidimo stilių, panašius žaidėjus. Turbūt tai nestebina. Daug metančių žaidėjų, daug laisvos kūrybos, daug „du prieš du“ situacijų. Galbūt kažkiek jie turi netekčių 3–4 pozicijose, bet jas labai gerai užpildo Konstantinos Mitoglou, kuris yra vienas pagrindinių „Panathinaikos“ žaidėjų. Geros formos yra Marius Grigonis, daugiausia laiko žaidžiantis trečioje pozicijoje. Žinoma, yra daug kitų pavojingų žaidėjų, pradedant Kostu Slouku, Jerianu Grantu, Luca Vildoza ir kitais. Po krepšiu – galingi aukštaūgiai. Gera, įdomi ir labiau į puolimą orientuota komanda.“

– Ar jūsų nestebina šeštas pagal gerumą „Panathinaikos“ gynybos reitingas Eurolygoje, žinant Ergino Atamano braižą?

– Jau kelintas varžovas, atrodo, kuris turėtų būti labiau puolantis, bet turi geriausius gynybos reitingus. Tai nestebina, nes dar nėra didelės imties rungtynių, kuri apibūdintų šią visą statistiką.

– „Panathinaikos“ žaidimas stipriai sukasi aplink Kosto Slouko ir Mathias Lessorto „du prieš du“. Kuo šis tandemas yra išskirtinis?

– Vien tik K.Sloukas turbūt yra kūrėjas – tiek pats pelno taškus, tiek kitiems skirsto perdavimus. Jis labai gerai skaito „du prieš du“ situacijas, yra pikenrolo žaidėjas. Jis – senos europietiškos krepšinio mokyklos atstovas. Mathias Lessortas yra energingas žaidėjas, duoda gynybos ir energijos puolime. Jis prideda nemažai šiai komandai.

– Kuriose vietose E.Atamano komandoje M.Grigonis yra geriausiai išnaudojamas?

– Teko jį matyti ir trečiu, ir antru, o laikinai žaidė net ir ketvirtu numeriu. Tikriausiai iš bėdos ten Marius rungtyniavo (šypteli). Jis gauna daug žaidybinio laiko ir yra gerame ritme, pataiko tritaškius. Jis dalijasi lyderio vaidmenį ir su kitais mažiukais. Marius yra geros formos ir reikės jį stabdyti.

Scanpix/IPA/SIPA nuotr./Marius Grigonis ir Konstantinos Mitoglou
Scanpix/IPA/SIPA nuotr./Marius Grigonis ir Konstantinos Mitoglou

– Ar nebuvo minčių Marių Grigonį pasikviesti į išvykusio Igno Brazdeikio vietą?

– Kai išvyko Ignas, to padaryti turbūt nebeturėjome laiko. Jei tai būtų įvykę anksčiau, kai Marius neturėjo didelio vaidmens, gal viskas būtų visai pasikeitę. Bet kai išvyko Ignas, Marius jau buvo visiškai įsipaišęs į komandą ir Eurolygos perėjimų langas buvo beveik užsidaręs.

– Kokia yra Tomo Dimšos situacija, ar jis galės žaisti?

– Tikimės, kad jis žais. Sekame jo situaciją dieną iš dienos. Tomas bandys treniruotis ir bandys ruoštis rungtynėms.

– Ar kiti žaidėjai pasiruošę žaisti?

– Arnas jau ilgą laikotarpį turi mini traumelių, bet žaidžia. Dabar pagrindinė situacija yra su Tomu.

– Kiek apsunkina pasiruošimą rungtynėms, kai varžovų rotacija yra tokia plati ir nenuspėjama?

– Atlikti varžovų analizę yra sudėtingiau, bet komandoje vis tiek yra išreikšti lyderiai. Jei reikėtų išrinkti žmogų, darantį didžiausią įtaką komandai, tai imčiau Konstantiną Mitoglou. Jis yra puikios formos – kovoja dėl kamuolių, meta tritaškius ir žaidžia nugara į krepšį. Visą kitą daro mažiukai, gerai papildantys vienas kitą. O dar įsivažiuos Kendrickas Nunnas, kuris iki tol atliko epizodinį vaidmenį. „Panathinaikos“ gynėjų linijoje turi daug variantų.

– Kokį potencialą Eurolygoje turi Kendrickas Nunnas?

– Matosi, kad jis gali įmesti daug taškų. Kažkiek dar turi priprasti prie Eurolygos taisyklių, galbūt padirbėti su metimų pasirinkimu. Šio žaidėjo potencialas yra beribis.

– Kaip Juancho Hernangomezo iškritimas keičia PAO žaidimą?

– Jie turi praradimų rotacijoje, neturi abiejų lengvų kraštų, kurie gali žaisti ir ketvirtoje pozicijoje. Kažkiek praranda atletiškumo, bet pasidaro dar pavojingesni, nes vienu metu aikštelėje yra daugiau kuriančių ir žaidimą išplečiančių žaidėjų. Tai gali būti ir pliusas, ir minusas.

– Užvakar minėjote, jog žaidėjai nepasinaudoja šansu ir nenori žaisti. Ar tai sufleruoja apie sugrįžimą į žaidėjų rinką?

– Tokios frazės, kad kažkas nepasinaudojo šansu, nebuvo. Turbūt tai jūs pasakėte. Buvo rungtynės, kurias galbūt blogiau sužaidėme, bet rinkoje mes visada esame. Naujienų neturime, bet rinką mes stebime.

– Kokie įspūdžiai iš Pauliaus Jankūno filmo premjeros?

– Man asmeniškai tai buvo dar vienas gerų emocijų ir motyvacijos pliūpsnis. Geras filmas, man patiko. Paliestos buvo šeimos, Kauno, krepšinio temos. Mūsų daržo filmas, kurį labai smagu buvo žiūrėti. Daug emocijų, jaudinančių akimirkų. Manau, kad Paulius vertas šio filmo ir tokių emocijų.

– Ar buvo istorijų, kurių jums girdėti dar nebuvo tekę?

– Man labiausiai patiko Pauliaus gestas po vieno iš laimėtų finalų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius