Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 25

K.Maksvytis užminė mįslę dėl traumuotų „Žalgirio“ žaidėjų: „Nenorime atversti visų kortų“

Trečiadienio vakarą Katalonijos sostinėje Kauno „Žalgiris“ pradės Eurolygos atkrintamųjų seriją prieš puikiai pažįstamą „Barcelona“ su Šarūnu Jasikevičiumi priešakyje. Serijos išvakarėse Kazys Maksvytis neatskleidė kortų dėl traumuotų žaidėjų. „Jie skaito lietuvišką spaudą, o mes nenorime atversti visų kortų“, – sakė treneris iš Darbėnų.

Kauno „Žalgiris“ per visą Eurolygos istoriją vos tris kartus yra triumfavęs „Palau Blaugrana“ sporto rūmuose. Tai nutiko 2004, 2015 ir 2017-aisiais metais.

Būtent „Barcelona“ su Šarūnu Jasikevičiumi tapo Kazio Maksvyčio kariaunos varžove turnyro atkrintamosiose varžybose, tad siekiant bilieto į Nemuno saloje vyksiantį Eurolygos finalo ketvertą „Žalgiris“ bent kartą privalo laimėti Katalonijos sostinėje.

Palaikymas bus kitoks nei šį sezoną išvykose „Žalgiris“ yra pripratęs turėti. „Barcelona“ klubo sprendimu, „Palau Blaugrana“ arenoje, kurioje dar prieš du mėnesius zujo daugiau nei 800 lietuvių sirgalių, trečiadienio ir penktadienio rungtynėse jų bus laukiama vos po 140.

„Laukia įdomi ketvirtfinalio serija. Visi treniruojamės ir žaidžiame krepšinį dėl tokių rungtynių ir tokių emocijų, – atkrintamųjų išvakarėse kalbėjo Kazys Maksvytis. – Varžovas – ne iš lengviausių. Ruošiamės, reaguojame į paskutines rungtynes tiek tarpusavio, tiek „Barcelona“ mačus Ispanijoje. Galiu pasakyti, kad „Barcelona“ yra pergalingame kelyje, nemažai pergalių iš eilės iškovojusi Ispanijoje ir Eurolygoje. Nežinome situacijos dėl jų traumuotų žaidėjų. Manau, kad laukia įdomios rungtynės, kurioms esame pasiruošę.“

Treneris neatskleidė, kokia yra pastaruoju metu nežaidusio ir traumą besigydančio Isaiah Tayloro būklė.

zalgiris.lt nuotr./Gintaras Krapikas ir Kazys Maksvytis
zalgiris.lt nuotr./Gintaras Krapikas ir Kazys Maksvytis

– Treneri, ar nebuvo sunku susidaryti pilną „Barcelona“ vaizdą iš paskutinių Ispanijos rungtynių, kai Š.Jasikevičius padalino minutes, o starto penkete žaidė ir Oriolis Pauli?

– Turbūt kaip ir mes, jie irgi taupo lyderius. Kažkas turėjo sveikatos problemų. Nesvarbu, kad paskutinėse rungtynėse nežaidė Kaliničius, Higginsas ir Abrinesas, tikimės, kad jie žais. Manau, kad vienus gydė, kitus taupė. Tikimės, kad visi bus. Janas Vesely grįžo ir geriausios formos žaidė prieš Las Palmo „Gran Canaria“. „Barcelona“ turėjo neblogas rungtynes, kurias kontroliavo nuo pradžios iki pabaigos, nesvarbu, kad žaidė ne visa sudėtimi. Karštas varžovas, esantis geros formos.

– Tai pirmoji jūsų karjeroje Eurolygos atkrintamųjų serija. Ar keičiasi kiek susitelkimas ir visa aura aplink komandą?

– Keičiasi. Iš vienos pusės mums yra lengviau, nes nusikratėme spaudimo. Visoms komandoms yra lengviau, kai esi underdogas, o ne kad privalai laimėti, kaip buvo siekiant vietos atkrintamosiose. Iš kitos pusės – laukia stipri komanda, stiprus treneris, kuris turbūt bus paruošęs gerą planą. Rutina kiek pasikeitė, nusikratėme psichologinio spaudimo, bet jei čia esame, norisi rimtai sudalyvauti.

– Kiek šioje serijoje gali būti svarbi psichologija, turint omenyje, kad „Barcelona“ pastaruosius du sezonus buvo per žingsnį nuo sensacingų pralaimėjimų ketvirtfinaliuose?

– Per žingsnį yra per žingsnį. „Barcelona“ vis tiek savo tikslus pasiekė. Viskas bus svarbu. Manau, kad psichologija vaidina didesnį vaidmenį nei reguliariajame sezone, nes reikia laimėti vieną mačą čia ir dabar, nesvarbu, kokius turi žaidėjus ir kokias gynybos sistemas. Pataikai ar nepataikai, turi iškovoti tašką. Kita vertus – ilga serija yra parankesnė stipresnei komandai. Jei prireiks penkerių rungtynių, nugalėtoją išsiaiškinti yra lengviau. Mes neturime ko prarasti. Grįžome, treniruojamės visi ir laukiame kovos.

– Tai visi bus pasiruošę pirmoms rungtynėms?

– Pažiūrėsime.

zalgiris.lt nuotr./Isaiah Tayloras
zalgiris.lt nuotr./Isaiah Tayloras

– Ši serija atrodo tarsi Dovydas prieš Galijotą. Kaip motyvuoti žaidėjus, kad jie gali serijoje įveikti „Barcelona“?

– Viskas yra paprastume. Turime pasiruošti ir maksimaliai smogti per pirmas rungtynes. Jei laimėsi pirmą mačą, eisi į antrą. Žiūrint į visą Eurolygos sezoną, mes turime gana neblogą dvigubų savaičių procentą. Esame gan jauni ir fiziški. Tikiuosi, kad šis faktorius suveiks ir šioje serijoje. Mes nusimetame naštą, nes esame Dovydas.

– Ar teko apie šią seriją kalbėtis su Šarūnu Jasikevičiumi?

– Ne, neteko.

– Kiek svarbu iš Ispanijos grįžti bent su viena pergale kišenėje?

– Svarbu. Svarbu grįžti nors su viena pergale. Bet žinant, kaip mes žaidžiame savo arenoje, gal galime grįžti ir be pergalių, laimėti dvejas rungtynes namuose ir pratęsti išvykoje. Eisime iš rungtynių į rungtynes. Bandysime išnaudoti savo energiją, fiziškumą ir parodyti tikrą veidą. Žinoma, „Barcelona“ turi daugiau patirties. Kaip ir minėjote, jie du sezonus iš eilės perlipo ketvirtfinalio barjerą. Mes tokios patirties turime mažiau, bet bandysime pasinaudoti savo ginklais.

– Pastarajame susitikime Barselonoje „Žalgiris“ kentėjo nuo varžovų „short-roll“ ir aukštų perdavimų į baudos aikštelę. Kas tuomet nepavyko ir kiek tai gąsdina prieš artėjančią dvikovą?

– Manau, kad buvome gana per lengvai nuspėjami. Bandėme vieną gynybos sistemą, bet varžovas gana greitai prisitaikė ir tuo pasinaudojo. Bandėme gelbėtis, keitėme gynybos sistemą, bet varžovas pamatė, jog gelbėjamės ir tuo vėl pasinaudojo. Gera pamoka, išvadas mes pasidarėme.

– Pergalingoje atkarpoje sėkmingai veikė žemas „Žalgirio“ penketas su Rolandu Šmitu vidurio puolėjo pozicijoje. Kiek tai gali būti efektyvu prieš „Barcelona“, kuri turi daug aukštų, stiprių ir mobilių žaidėjų?

– Iš vienos pusės, tai juos išmuša iš komforto zonos. Galbūt negali taikyti tradicinės gynybos prieš metančius iš toli aukštaūgius. Mes norime ūgio ir fiziškumo, bet kita vertus – nesinori keisti sėkmingo žemo penketo. Pažiūrėsime, priimsime rungtynių planą ir bandysime jį išnaudoti.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rolands Šmits
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rolands Šmits

– Jūsų komandoje yra žaidėjai, kurie su Š.Jasikevičiumi kartu dalyvavo Eurolygos atkrintamosiose. Ar Rolando Šmito patarimų prieš seriją neklausiate?

– Klausėme (šypteli). Klausėme, kaip tam tikrose situacijose pasielgtų „Barcelona“ treneris, ko jis prašo. Žinoma, kad klausėme.

– Treneri, gal galite patikslinti Tylerio Cavanaugh ir Isaiah Tayloro situacijas?

– Pažiūrėsime artėjančiame mače. Galbūt žais abu, galbūt vienas iš jų, o gal nė vienas. „Barcelona“ skaito lietuvišką spaudą, o mes nenorime atversti visų kortų. Pranešime likus valandai iki rungtynių.

– Kokį įspūdį esate susidaręs apie „Barcelona“ talentą Kasparą Jakučionį?

– Mačiau vieną ar du kartus šią vasarą čempionišką U16 Lietuvos komandą. Iš tos vasaros susidariau įspūdį, kad gana gera karta, turinti daug stiprių gynėjų. Aukštaūgių išsiskiriančių buvo mažiau, bet gynėjai kontroliavo rungtynes. Jis turi perspektyvų, yra gerose rankose. Jei gauna MVP prizus, vadinasi, kad eina geru keliu. Nemažai tokių yra buvę per mano karjerą. Kasparas yra gerame kelyje, svarbu, kad nesustotų.

– Vilerbano ASVEL treneris TJ Parkeris teigė, jog „Žalgiriui“ ir „Partizan“ yra lengviau pasiekti rezultatų Eurolygoje, nes vietiniai čempionatai yra lengvesni. Ką apie tai manote?

– Situaciją reikia vertinti realiai. Dalis teisybės yra. Mes turime keletą LKL rungtynių, kai galime žaisti be vieno ar dviejų geriausių žaidėjų bei bandyti iškovoti pergalę. Naujame Eurolygos formate mums yra šiek tiek parankiau. Negaliu pykti, nes dalis tiesos yra.

– Ar Š.Jasikevičiaus faktorius gali iš „Žalgirio“ atimti „X faktorius“, kaip Karolis Lukošiūnas ar Laurynas Birutis?

– Žinoma. Pagal žaidimo stilių, atrodo, kad galime žaisti prieš „Barcelona“. Iš kitos pusės – nelabai džiaugiamės, nes treneriai gerai žino mūsų žaidėjus ir bus paruošę gerą planą. Mūsų keliai yra ne kartą susikirtę. Būtų lengviau žaisti prieš kitą komandą ir turėti didesnį netikėtumo faktorių. Šįkart bus daug žaidimo atviromis kortomis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Birutis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Laurynas Birutis

– Š.Jasikevičius sakė, kad „Žalgiris“ yra mylima komanda. Ar esate kada karjeroje palaikęs klubą, prieš kurį žaidžiate?

– Šįkart turbūt taip nėra. Šįkart sergu už savo komandą, kurią treniruoju. Taip turbūt nėra buvę. Kai esi kitoje barikadų pusėje, sergi už savo komandą, o jei žaidžia mano buvę klubai, kaip „Lietkabelis“ ir „Neptūnas“ prieš kitas komandas, tai kažkiek palaikau jas. Bet visada palaikau savo komandą. Kare kaip kare.

– Ką manote, jog „Barcelona“ nenori įsileisti sirgalių iš Lietuvos, o patys jau pardavinėja bilietus į finalo ketvertą?

– Galime priimti kaip įvertinimą, kad „Barcelona“ prisibijo mūsų sirgalių, jog jų prisirinks „Palau Blaugrana“ ir uždominuos. Gana nemažai buvo reguliariajame sezone, o per atkrintamąsias tas skaičius būtų dar išaugęs. Jie užbėgo įvykiams už akių ir nori turėti aikštelės pranašumą. Šis žingsnis turbūt yra dėl to. Dėl finalo ketverto bilietų nežinau, turbūt neperšokęs griovio nesakyk „op“.

VIDEO: „Eurolygos diena“: netikėta prognozė dėl „Žalgirio“, spėjimai dėl kitų serijų ir sezono nominacijos

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas