Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 10

Kas gelbės „Žalgirio“ atkrintamųjų svajonę? „Tai – dalykas, kurį Kazys galėtų padaryti“

Penktadienio vakarą Kauno „Žalgiris“ žais prieš Vitorijos „Baskonia“, o ši dvikova spręs Kazio Maksvyčio komandos sezono Eurolygoje likimą, 15min laidoje „Eurolygos diena“ buvo įsitikinęs dukart šio turnyro čempionas Martynas Gecevičius.

Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Baskonia“ | 20:00 | Kaunas

Krepšinis – atkarpų žaidimas. Visai neseniai Kauno „Žalgiris“ per abu turnyrus buvo iškovojęs aštuonias pergales iš eilės, stebuklingai sėkmingai pergyveno absoliutaus vedlio Keenano Evanso netektį, bet praėjo porą savaičių ir situacija stipriausiame Lietuvos klube iš esmės pasikeitė.

Naujasis įžaidėjas Isaiah Tayloras patyrė šlaunies traumą, Kazio Maksvyčio diriguojama ekipa krito penkiskart paeiliui, o dukart Eurolygos čempionas Martynas Gecevičius yra įsitikinęs – „Žalgiris“ lenktynėse dėl atkrintamųjų nebeturi kur trauktis ir penktadienio akistata su Vitorijos „Baskonia“ krepšininkais bus žūtbūtinė.

„Kauno „Žalgirio“ paveikslas per dvi savaites pasikeitė. Skaičiavau prieš dvi savaites, jog visai realu iki Eurolygos sezono pabaigos iškovoti aštuonias pergales, ko užtektų patekti į atkrintamąsias, bet tai buvo prieš dvi savaites, kai dar į šį aštuntuką buvau įskaičiavęs pergalę ir prieš „Partizan“. Kaip ir esu įskaičiavęs pergalę prieš „Baskonia“ šią savaitę. Vienos pergalės jau nebėra, o namuose dar liks mačai su ASVEL, „Olympiakos“, prieš kurį bus labai sunku, dar „Monaco“, „Valencia“ ir „Maccabi“. Galbūt galime tikėtis keturių ar penkių pergalių, bet žiūrėti reikia atsargiai, nes žalgiriečių žaidimas nėra kokybiškas. Laukia pertrauka, taurių turnyrai. Tokių šalutinių sudedamųjų dalių dar yra gana daug. Išvykoje lieka mačai su „Real“, „Barcelona“, ALBA, „Fenerbahče“ ir „Bayern“. Galime sužvejoti dvi pergales, bet klausimas, ar tiek užteks. Žiūrint į „Žalgirio“ stovyklą pastarosiose savaitėse, mano optimistiškos prognozės yra tolokai nuo realybės“, – 15min laidoje „Eurolygos diena“ dėstė 34-erių Martynas Gecevičius.

Tado Sedekerskio ir Roko Giedraičio atstovaujama „Baskonia“ pirmąjį Eurolygos ratą užbaigė pirmoje turnyrinės lentelės vietoje, o dabar žygiuoja penktoje pozicijoje.

Įspūdingą puolimą rodanti Vitorijos ekipa kur kas geriau žaidžia namuose, kur iškovojo 10 pergalių ir patyrė 2 pralaimėjimus, tuo metu svečiuose – vos 3 pergalės ir 8 nesėkmės.

Pirmąjį tarpusavio mačą Ispanijoje, kuris dar vyko lapkričio mėnesio pabaigoje, „Žalgiris“ pralaimėjo stipriai (73:93), tad žvalgytis Kazio Maksvyčio auklėtiniams pirmiausia reikia ne į taškų skirtumą, o į būtinybę iškovoti itin svarbią pergalę.

„Nesinori vieną savaitę „Žalgirio“ nurašyti, o kitą jau kalbėti apie atkrintamąsias, bet mano akimis – prieš „Baskonia“ laukia kertinės rungtynės. Atidavus pergalę Vitorijai, mano nuomone, šansai patekti į atkrintamąsias liktų minimalūs. Pergalės atveju – galbūt susigrąžintų psichologinį pranašumą, turėtų pertrauką be Eurolygos rungtynių, sužaistų porą mačų LKL, dar sužaistų taurę ir galėtų ruoštis mačams prieš Madrido „Real“ ir „Barcelona“ komandomis, – mintimis dalijosi M.Gecevičius. – Jei „Žalgiris“ pralaimėtų prieš „Baskonia“, jie ne pačioms geriausiomis nuotaikomis pasitiktų ir KMT turnyrą, kur dar prieš tris savaites atrodė, jog „Žalgiris“ konkretus favoritas ir kitos komandos neturi jokių vilčių. Žinome, kaip taurėse būna, kai ateini nepasiruošęs ar būdamas duobėje. Kitos komandos gali ir mėgins tuo pasinaudoti. Rungtynės prieš „Baskonia“ svarbios įvairiomis prasmėmis – psichologine, Eurolygos turnyrinės lentelės bei tuo, kas liečia KMT finalo ketvertą Šiauliuose.“

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Martynas Gecevičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Martynas Gecevičius

Kaip kiek išsigazavęs „Žalgiris“ galėtų staigiai prisikelti bent dvikovai su Vitorijos „Baskonia“?

Kazys Maksvytis po pralaimėto mačo Belgrado „Partizan“ ekipai aiškiai kalbėjo apie žaidėjų nuovargį ir problemas įžaidėjo pozicijoje. Po pralaimėjimo prieš „Wolves“ jis akcentavo nusiteikimo ir energijos trūkumą, kai Rimas Kurtinaitis akcentavo planą spausti įžaidėjus, nes Lukas Lekavičius negali vienas atlaikyti rungtynių, o Tomas Dimša nėra įprastas įžaidėjas, daugiau metikas.

„Aš asmeniškai norėčiau starto penkete pamatyti Luką, jeigu kalbėtume apie korekcijas. Tomas Dimša nežaidžia blogai, bet man nepatinka pastarųjų „Žalgirio“ rungtynių pradžios. Jie pradeda sunkiai ir vangiai, ypač žaisdami namie, o tuomet neužsiveda ir publika. Norėčiau Luką pamatyti starto penkete, gal jam net reikėtų duoti kelias pirmąsias atakas užbaigti, įmesti floaterį ar tritaškį, ar įsiveržti ir kažką sukurti. Ką parodė ir rungtynės su „vilkais“, kurias Lukas sužaidė gerai. Tai būtų logiškas ėjimas, – kalbėjo M.Gecevičius. – Man apskritai atrodo, jog Lukas žaidžia per mažai minučių. Man to trūksta. Nemanau, kad T.Dimša žymiai geriau atrodo įžaidėjo pozicijoje, ypač pastaruoju metu. Keitimo šioje vietoje labai norėtųsi, tikiuosi, kad jis įvyks rungtynėse su „Baskonia“. Tai dalykas, kurį Kazys galėtų padaryti, taip uždėdamas teigiamą toną rungtynėms, gerai jas pradėdamas ir įtraukdamas iškart sirgalius.“

zalgiris.lt nuotr./Lukas Lekavičius
zalgiris.lt nuotr./Lukas Lekavičius

Atvira liepsna degančioje pagrindinėje „Žalgirio“ pozicijoje gelbėtoju galėtų ir turėtų tapti Isaiah Tayloras, bet šio krepšininko sugrįžimo tikimasi tik kitą savaitę, prieš Karaliaus Mindaugo taurės finalo ketvertą.

„Jis galėtų tapti pagrindiniu „Žalgirio“ vaistu, bet kaip ir kalbėjome praėjusią savaitę, geriau palaukti ir žaisti ilgai, negu grįžti paskubomis ir greitai bei ilgam iškristi. „Žalgiriui“ liko išlaukti vieną mačą. Sutinku, kad kertinis mačas laukia su „Baskonia“, bet nežinau, ar ši rizika pasiteisintų, – „Eurolygos dienoje“ kalbėjo komentatorius Ervinas Kvitkauskas. – Dabar „Žalgiris“ derinius pradeda lėtai, o kartais jų net ir nepradeda, pastebi „Eurolygos dienos“ dalyviai. Kartais atakos pasibaigia tuo, jog Edgaras Ulanovas kamuolį priima ties tritaškiu ir bando žaisti nugara arba išsikviečia aukštaūgį ir žaidžia „du prieš du“.“

„Jei ir grįžtų, jis būtų kelias savaites vis tiek nežaidęs. Tai jaustųsi bet kuriam žaidėjui, ne tik neseniai į komandą atvykusiam naujokui. Taip, jis yra įžaidėjas, kuris kamuolį persivarys ir bus sunkiau užspaudžiamas net ir žaisdamas po traumos, bet naivu tikėtis, jog sugrįš po traumos ir iškart dominuos. Gal jis sugebėtų mobilizuoti situaciją, įvesti komandą į derinius, nebūtų kamuolio praradimo ties viduriu. Žinoma, kažkiek keista, jog kalbame apie tokius dalykus, bet tokia yra situacija. Jis tikrai yra reikalingas. Jis – įžaidėjas, o to komandai ir trūksta“, – sakė M.Gecevičius.

zalgiris.lt nuotr./Isaiah Tayloras
zalgiris.lt nuotr./Isaiah Tayloras

M.Gecevičius pabrėžė ir K.Maksvyčio žodžius po pralaimėjimo Alytaus „Wolves“ ekipai, kai iš Darbėnų kilęs strategas kalbėjo apie auklėtinių koncentraciją.

„Didžiąją sezono dalį „Žalgirio“ besikeičianti gynyba su Kevarriusu Hayesu penktoje pozicijoje pasiteisino. Kazys Maksvytis skundėsi, kad ne visi žaidėjai įsisavina į varžovų paruoštą analizę. Sunku pasakyti, kokios fizinės formos yra žaidėjai. Treneris sako, kad poilsio yra mažai. Faktas, kad yra šalutinių poveikių, bet jei viena gynybos sistema neveikia, galima mėginti kitą – stepoutą ar flatą. Gynybos sistemų yra įvairių, o ne tik keistis ginamaisiais. Sunku pasakyti, kokie yra vidiniai susitarimai, kokios yra fizinės ir psichologinės būsenos. Iš šono atrodo, kad situacija nėra gera. Jokia komanda po penkių pralaimėjimų paeiliui nebūtų geros psichologinės būsenos“, – teigė nuo 2020-ųjų metų Utenos „Uniclub Casino – Juventus“ komandai atstovaujantis snaiperis.

zalgiris.lt nuotr./Achille Polonara ir Ante Žižičius
zalgiris.lt nuotr./Achille Polonara ir Ante Žižičius

Neįkvepiančiai atrodo ir sezono viduryje komandą papildęs puolėjas Achille Polonara, turėjęs tik vieną sėkmingą atkarpą antrajame kėlinyje rungtynėse su Belgrado „Crvena zvezda“.

Krepšininkas kol kas atrodo atsidūręs ne savo rogėse, negalėdamas parodyti pagrindiniu savo stiprybių.

„Visi buvo nepatenkinti Tyleriu Cavanaugh, bet ar Achille Polonara žaidžia už jį geriau? Kol kas ne. Nesimato jokių požymių, kad situacija gerėja, o praėjo jau beveik mėnuo. Italo pasistūmėjimų į priekį aš nematau išvis. Tai nėra A.Polonaros žaidimo stilius. „Žalgiris“ nežaidžia greitai, nes įžaidėjai yra smaugiami, o jis dar ir neapsigina. Krepšininko žaidimo stilius yra bėgimas į greitas atakas, žaidimas atviroje aikštelėje. Jis niekada nebuvo stiprus pozicinėse atakose ir deriniuose, o žaisti nugara negali. Jis sudėtingai centruoja net ir prieš žemesnius varžovus. Šitame žaidime, ką dabar žaidžia „Žalgiris“, A.Polonarai surasti vietą yra labai sudėtinga“, – sakė M.Gecevičius.

„Žalgiris“ atsidūrė avarinėje situacijoje gaudydamas atkrintamųjų paukštę, bet vilties siekiant žūtbūtinės pergalės suteikia tai, jog „Baskonia“ ginklai išvykose neprimena tų patrankų, kurios daužo varžovus „Fernando Buesa“ arenoje.

„Žinant visą situaciją, minimaliu mačo favoritu laikau „Baskonia“, – sakė M.Gecevičius. – Norisi tikėti, kad „Žalgiris“ gali laimėti. „Baskonia“ yra gana geras varžovas „Žalgiriui“ atsispirti nuo žaidybinio dugno, kurį dabar pasiekė. „Žalgiris“ gali sužaisti geras rungtynes ir iškovoti pergalę.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: vaistai „Žalgiriui“, baskų lietuviai ir mistinis skandalas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas