Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 21 /21:54

Kaune liejasi raudonos ašaros – po fantastiško S.Llullo metimo Eurolygos sostą užėmė Madrido karaliai

Įspūdingo tempo, įtampos ir grožio Eurolygos finalo rungtynėse Kaune – Madrido „Real“ triumfas. Karališkasis Ispanijos klubas paskutinių sekundžių dramoje palaužė Pirėjo „Olympiakos“ 79:78 (17:24, 28:21, 14:18, 20:15) ir tapo Eurolygos čempionais.
Eurolygos čempionai
Apdovanojimų akimirkos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Olympiakos“ laimėjo 2022-23 m. reguliarųjį sezoną, o nuo 2016 metų, kai Eurolyga vyksta dabartiniu formatu, čempione nė karto netapo komanda, geriausiai pasirodžiusi reguliariajame sezone.

Taip nenutiko ir šįkart, nors didžiąją rungtynių dalį „Olympiakos“ buvo priekyje. Kantriai į nugarą kvėpavę „Real“ veteranai smogė lemiamu metu ir nugvelbė geidžiamiausią titulą Europos krepšinyje.

Sergio Llullas likus 3,1 sekundei sudėtingu metimu pro iškeltas „Olympiakos“ milžino Moustapha Fallo rankas persvėrė rezultatą „Real“ naudai, o paskutinis Kosto Slouko šūvis nebuvo tikslus.

Tai buvo vieninteliai S.Llullo taškai šiose rungtynėse.

Šis ispanų veteranas Kaune tapo rezultatyviausiu visų laikų Eurolygos finalo ketvertų žaidėju. Iš viso 7 taškus savaitgalį pelnęs S.Llullas aplenkė Johną Robertą Holdeną (194).

Dabar jo sąskaitoje 198 taškai, įskaitant du auksinius.

Kitas veteranas Sergio Rodriguezas su 15 taškų buvo rezultatyviausias „Real“ žaidėjas finale. Jis įsitraukė į žaidimą nuo atsarginių suolo, kai „Real“ ėmė buksuoti jau pačioje pradžioje.

Vis dėlto Eurolygos finalo ketverto MVP prizas atiteko Madrido milžinui Walteriui Tavaresui. Finale jis pelnė 13 taškų ir atkovojo 10 kamuolių.

Pusfinalyje 31-erių centras įmetė 20 taškų ir atkovojo 15 kamuolių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Apdovanojimų akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Apdovanojimų akimirkos

„Olympiakos“ lyderis Saša Vezenkovas finale buvo neįtikėtinas – pelnė 29 taškus ir buvo arti Eurolygos finalų rezultatyvumo rekordo.

Isaiah Canaanas, kuriam finalo dieną suėjo 32-eji, taip pat sužaidė nuostabias rungtynes, surinkęs 21 tašką.

Tačiau ir jie, ir tūkstančiai graikų sirgalių, kurie tiesiog užtvindė Lietuvos laikinąją sostinę, Kauną paliks su milžinišku apmaudu.

S.Vezenkovui tai greičiausiai atsisveikinimas su Eurolyga – bulgarų žvaigždė karjerą, tikėtina, tęs NBA lygoje.

„Olympiakos“: Saša Vezenkovas 29 (9 atk. kam., 4 rez. perd., 34 naud.), Isaiah Canaanas 21 (5/6 trit.), Shaquielle'as McKissicas 14.

„Real“: Sergio Rodriguezas 15 (9 rez. perd.), Walteris Tavaresas 13 (10 atk. kam.), Mario Hezonja 12, Fabienas Causeuras 11.

Miško Ražnatovičius, Dejanas Bodiroga, Felipe Reyesas, Ibrahimas Kutluay, Jonas Valančiūnas, Sofoklis Schortsanitis, Kristapas Porzingis, Artūras Karnišovas, Linas Kleiza ir kitos Europos krepšinio žvaigždės mėgavosi Eurolygos krepšiniu Kaune.

Pagrindiniu finalo teisėju buvo paskirtas slovėnas Saša Puklas, o jam talkino lietuvis Gytis Vilius ir prancūzas Mehdi Difallahas. G.Vilius švilpė trečiame Eurolygos finale iš eilės.

„Olympiakos“ laimėjo abu šio sezono tarpusavio mačus Eurolygoje – 89:87 Madride ir 73:60 Atėnuose.

Graikijoje tai buvo nerezultatyviausios „Real“ sezono rungtynės, kuriose Madrido krepšininkai sumetė vos 12 proc. tritaškių (3/25).

Vis dėlto į finalą „Real“ žengė visuose turnyruose, įskaitant ACB lygą, pasiekęs aštuonių pergalių seriją.

Po skandalingų ketvirtfinalio rungtynių, kuriose susimušė „Real“ ir „Partizan“ krepšininkai, „Real“ laimėjo visus aštuonis mačus. Devintą pergalę įsirašė finale.

„Real“ Kaune pelnė 11-ąją Europos krepšinio karūną. Pastarąjį kartą Eurolygos čempionu šis klubas buvo tapęs 2018 metais.

„Olympiakos“ siekė susigrąžinti karūną po 10 metų pertraukos. 2013 metų finale jie įveikė būtent „Real“ klubą, tuomet iškovodami trečiąjį prestižinio Europos turnyro trofėjų.

RUNGTYNIŲ EIGA:

40 min. S.Vezenkovas nepataikė tritaškio, o S.Rodriguezas tai padarė! 78:77. Dar viena nesėkminga „Olympiakos“ ataka, ir „Real“ gavo šansą paskutinės atakos metu išplėšti pergalę... Minutės pertraukėlė, po kurios Sergio Llullas likus 3,1 sek. pataikė atšokęs ir išvedė „Real“ į priekį! „Olympiakos“ ataka nesėkminga, „Real“ – Europos karaliai!

39 min. Likus 88 sekundėms „Olympiakos“ priekyje – 78:74.

38 min. S.Rodriguezas ir W.Tavaresas du prieš du sužaidė kaip iš vadovėlio, bet I.Canaanas pataikė po dirblingo.

37 min. Kelios minutės be taškų. „Real“ apmaudžiai švaistė progas greitose atakose.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Pirmoje eilėje sėdintys sirgaliai klaupiasi ir lenkiasi po eilinio Sašos Vezenkovo taiklaus metimo – bulgaras žaidžia dieviškai. Bet „Real“ veteranai nesitraukia iš kovos.

35 min. Koks krepšinis! F.Causeuras ramiai smeigė tritaškį, bet S.Vezenkovas atsakė tuo pačiu! O S.Rodriguezas pelnė du taškus su pražanga – 74:70.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Saša Vezenkovas pagaliau „pramušė“ – nuostabias rungtynes žaidžiančiam bulgarui iki tobulybės trūko tik pataikytų tritaškių, kurių prieš tai jis prametė penkis. Vis dėlto dabar Eurolygos MVP šauna taikliai ir artina „Olympiakos“ prie titulo bei save prie finalo ketverto MVP prizo.

33 min. F.Causeuras po minutės pertraukėlės pataikė tritaškį, bet „Olympiakos“ ataka irgi nestrigo – 70:64.

32 min. S.Vezenkovas! Penki jo taškai, suspausti kumščiai ir riksmas „Žalgirio“ arenoje – „Olympiakos“ priekyje 68:61.

31 min. Pirmoji kėlinio minutė – be taškų.

30 min. „Olympiakos“ sėkmingiau užbaigė ketvirtį – 63:59.

28 min. N.Williamsas-Gossas pataikė iš toli, tapdamas jau septintuoju „Real“ žaidėju, šiame mače pasižymėjusiu iš trijų taškų zonos. Netrukus N.Williamsas-Gossas perėmė kamuolį ir baudų metimais išlygino rezultatą (59:59).

27 min. S.Vezenkovas dvitaškiu atsakė į S.Rodriguezo tikslų metimą ir įsirašė 20-ąjį tašką.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Isaiah Canaanas pučia krūtinę ir demonstruoja raumenis. Mažasis „Olympiakos“ gynėjas nestabiliai žaidė viso sezono metu, bet svarbiausiame mūšyje jo metimai kelia ant kojų Pirėjo klubo aistruolius. Po 9 taškus pirmajame ir trečiajame ketvirčiuose pelnęs amerikietis yra rezultatyviausias mačo žaidėjas.

25 min. S.Vezenkovas vienos atakos metu prametė du tritaškius, tačiau strigo ir „Real“. „Olympiakos“ tuo pasinaudojo ir po sėkmingos greitos atakos padidino skirtumą iki 57:52. I.Canaano sąskaitoje – 18 taškų.

24 min. Įspūdingo tempo rungtynėse komandos keitėsi taškais, o dar vieną tolimą šūvį paleidęs I.Canaanas pakėlė rauduonųjų sirgalius ant kojų – 54:52.

21 min. D.Musa trečiąjį kėlinį pradėjo tritaškiu, bet I.Canaanas atsakė tuo pačiu (48:48).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Shaquielle'as McKissicas dievina žaidimą „Žalgirio“ arenoje, ypač antruose kėliniuose. Reguliaraus sezono pabaigoje, kai Pirėjo „Olympiakos“ įveikė Kauno ekipą po Saša Vezenkovo pergalingo metimo, Sh.McKissicas per antrąjį ketvirtį surinko net 18 naudingumo balų. Eurolygos finalo antrajame kėlinyje – 10 taškų, kurie padėjo Pirėjo ekipai įkvėpti gryno oro bei kiek atmušti „Real“ spurtą.

20 min. Kone visą paskutinę kėlinio minutę kamuolį kontroliavo „Real“ – nepataikęs, vis atsikovodavo kamuolį. Vis dėlto taškais užsitęsusio išpuolio neužbaigė – 45:45.

19 min. „Olympiakos“ Sh.McKissico ir S.Vezenkovo taškais netruko išlyginti rezultatą – 45:45.

18 min. Džananas Muša pridėjo dar vieną tolimą metimą ir „Real“ įgijo penkių taškų pranašumą (45:40).

16 min. Shaquielle McKissicas kelias „Olympiakos“ atakas tapo svarbiu faktoriumi, tačiau ir „Real“ pajuto kraujo skonį. Anthony Randolphas ir M.Hezonja įsmeigė po tritaškį (40:38).

Kęstas Rimkus

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

G.Bartzokas bara K.Slouką. Tai „Olympiakos“ žvaigždė paliko daugiau erdvės S.Rodriguezui, kuris su M.Hezonja prisidėjo labiausiai, kad „Real“ neužtruktų Pirėjo komandos gaudynėse.

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Walterio Tavareso efektas. Rungtynių laikmatis skaičiuoja vos 11-ąją minutę, o „Olympiakos“ šauliai siekdami iš po krepšio išvilioti „Real“ milžiną jau paleido net 17 tritaškių, iš kurių pataikė 6.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

„Psichologinis tvirtumas ir veteranai“, – 15min paprašytas įvardinti „Real“ žygio į finalą priežastis po pusfinalio sakė Mario Hezonja. Būtent tai kelia madridistas į kovą ir šiandien. 12 taškų atsilikusį karališkąjį klubą į priekį truktelėjo Rudy Fernandezo, Fabieno Causeuro ir Sergio Rodriguezo metimai, o graikai „Žalgirio“ arenos tribūnose jau pritilo.

15 min. Komandos keitėsi tiksliais metimais – akiai gražus krepšinis ir visiška lygybė švieslentėje (34:34).

14 min. Sergio Rodriguezas!!! Surado W.Tavaresą, kuris lengvu metimu iš po krepšio išlygino rezultatą, o netrukus „El Chacho“ išvedė „Real“ į priekį (31:29).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Ištaikę trumpą graikų atokvėpio akimirką apie save praneša ir lietuviai. „Žalia balta, žalia balta“ aidi Kauno arenos tribūnose, kai ant jos parketo pakviečiama krūva Eurolygos legendų – nuo Mike'o Batiste'o ir Theodoros Papalouko iki Jono Mačiulio ir Pauliaus Jankūno.

12 min. Kostas Sloukas ir Sergio Rodriguezas apsikeitė tolimais metimais. „Real“ išties išsijudino – 27:24.

11 min. M.Hezonja ir Fabienas Causeuras nukando skirtumą – 24:21.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Iš raudonai nusidažiusių tribūnų – ne tik palaikymo šūksniai „Olympiakos“ žaidėjams. Gal pasimokę iš Kauną jau apleidusių „Barcelona“ aistruolių, graikai skiria įžeidžiančią ispanišką skanduotę Madrido „Real“ klubui.

10 min. Mario Hezonja nuostabiai išmaudė varžvą vienas prieš vieną ir uždarė kėlinį metimu nuo lentos – 24:17. „Olympiakos“ per pirmąjį ketvirtį nepadarė nė vienos klaidos („Real“ – 3).

9 min. Kostas Papanikolaou pataikė antrą tritšakį (2/2), o W.Tavaresas užsidirbo pražangą puolime, statydamas užtvarą. Du S.Vezenkovo taškai, žiūrovai ekstazėje, o „Olympiakos“ jau prieky 24:12.

Tiesa, Rudy Fernandezas pabandė įkvėpti komandos draugus dviem taškais su pražanga (24:15).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Walteriui Tavaresui šiandien sunkiau negu penktadienį. Sutikęs prieš save vos keliais centimetrais žemesnį Moustapha Fallą „Real“ vidurio puolėjas jau prametė tris metimus, o vienoje situacijoje nesugebėjo įdėti į krepšį ir iš pakankamai patogios padėties. Pastarojoje atakoje Žaliojo Kyšulio salų centras dar ir skaudžiai tėškėsi ant žemės po pražangos, pakeldamas nuo suolo visus komandos draugus.

8 min. I.Canaanas smeigė trečią savo tritaškį, S.Vezenkovas pelnė taškus greitoje atakoje, ir „Real“ buvo priversti prašyti minutės pertraukėlės. Raudonieji atitrūko 19:10.

7 min. Jokio lengvo gyvenimo W.Tavaresui – „Real“ milžinas nublokštas ant parketo ir pasiųstas mesti baudas, vietoj lengvo metimo iš po krepšio.

Kęstas Rimkus

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Jausmas lyg būtum ne „Žalgirio“ arenoje, o Taikos ir Draugystės salėje Pirėjuje. Po „Olympiakos“ taiklių metimų arena ošia lyg po įvarčio.

6 min. S.Vezenkovas pelnė penkis taškus be atsako, ir raudonieji kiek atitrūko – 14:9.

5 min. Walteris Tavaresas pirmosiomis minutėmis vargo su Moustapha Fallo gynyba – keli metimai buvo labai netikslūs (1/4).

4 min. 3/3 pirmieji „Olympiakos“ tritaškiai. Bet „Real“ neatsiliko, Nigelas Williamsas-Gossas išlygino rezultatą (9:9).

3 min. Vis dėlto būtent tolimais metimais komandos atidarė 2023 metų finalą. Isaaiah Canaanas iššovė dukart (6:5)!

1 min. Saša Vezenkovas ilgai negalvojęs paleido tolimą šūvį pirmos atakos metu, bet netiksliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas