Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 26

„Žalgirio“ žaidėjų sezono įvertinimai: kas žibėjo, o kas nepateisino vilčių?

Eurolygos sezonas pirmadienio popietę oficialiai buvo baigtas, tad atėjo puikus metas suskaičiuoti viščiukus, ką Kauno „Žalgirio“ žaidėjams pavyko šį sezoną parodyti stipriausiame Senojo žemyno turnyre. 15min kiekvieno žalgiriečio pasirodymą įvertino dešimtbalėje sistemoje.

Iki koronaviruso atnešto įšalo krepšinyje Kauno „Žalgiris“ fiksavo bene permainingiausią ir daugiausiai skirtingų emocijų sirgaliams pareikalavusį sezoną klubo istorijoje.

Daug permainų praėjusią vasarą išgyvenę Lietuvos čempionai pradžioje kentė žaidėjų adaptacinius skausmus naujoje sistemoje, strigo, o devynių pralaimėjimų banga Šarūno Jasikevičiaus treniruojamą komandą buvo nustūmusi iki paskutinės Eurolygos vietos.

Tačiau žaliai balti tik dar kartą įrodė, kad jų nevalia per anksti nurašyti.

Kaip ir pernykščiame sezono finiše, taip ir šiemet „Žalgiris“ drebino Eurolygą bei įspūdingai šturmavo atkrintamąsias. Elitinį puolimą užsukę žalgiriečiai prieš sustabdant sezoną buvo laimėję 9 rungtynes iš paskutinių 13.

Sezoną „Žalgiris“ užbaigė devintoje vietoje, savo sąskaitoje turėdamas 12 pergalių ir 16 pralaimėjimų. Tiesa, pagal pelnytų ir praleistų taškų balansą (+71), Šaro vyrukai verti šeštos pozicijos.

15min pateikia kiekvieno „Žalgirio“ žaidėjo sezono įvertinimą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Thomasas Walkupas ir Šarūnas Jasikevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Thomasas Walkupas ir Šarūnas Jasikevičius

Thomasas Walkupas – 8,5

9,6 tšk. | 46,7 proc. trit. | 3,6 atk. kam. | 5,5 rez. perd. | 12,7 naud. bal. | 25:45 min.

Bene didžiausią pažangą padaręs šio sezono Eurolygos krepšininkas, kuris galbūt ne visada sulaukdavo tinkamo pripažinimo.

Thomasas Walkupas iš gynybines užduotis atliekančio atsarginio žaidėjo padarė šuolį iki pagrindinio „Žalgirio“ atakų organizatoriaus pozicijos.

Amerikiečio demonstruojamas žaidimas galbūt nebuvo pats patraukliausias akiai, tačiau jis neabejotinai buvo patikimiausias Šarūno Jasikevičiaus karys aikštelėje, geriausiai išpildęs trenerio nurodymus bei dažniausiai sulaukęs viešų šio stratego liaupsių.

Šaras po vieno iš Eurolygos mačų savo Th.Walkupą pavadino vienu geriausiai besiginančių Eurolygos žaidėjų. Galingai sudėtas gynėjas sunkino gyvenimą pagrindiniams varžovų kūrėjams, o jo gynybos reitingas per 100 atakų siekia 105,6. Tai geriausias rezultatas komandoje.

Pagal vidutinį praleidžiamą laiką aikštelėje (vid. 25,45 min.) jis vos keturiomis sekundėmis nusileido šios kategorijos lyderiui Edgarui Ulanovui, o pagal naudingumo balą (vid. 12,7) į priekį užleido tik Zachą LeDay.

Kauniečių atakų dirigentas buvo arti elitinio 50-40-90 pataikymo klubo, šį sezoną krepšį iš dviejų taškų zonos atakavęs 50,7 proc. taiklumu, iš trijų – 46,7 proc., o nuo baudų metimų linijos tikslą pasiekdavo 85,7 proc.

Pataikymas iš toli yra didžiausias pokytis Th.Walkupo žaidime, ties kuriuo jis intensyviai dirbo prieš ir po treniruočių. Debiutiniame sezone Eurolygoje gynėjas realizavo vos 29,5 proc. metimų.

Geras krepšininko žaidimas jau lapkričio pabaigoje įtikino „Žalgirį“ pasiūlyti naują sutartį. Tiesa, susidomėjusių Th.Walkupu klubų šį tarpsezonį tikrai netrūks.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay

Zachas LeDay – 8

11,8 tšk. | 43,3 proc. trit. | 84,4 proc. baud. 4,7 atk. kam. | 13,2 naud. bal. | 22:21 min.

Tai buvo sunkiai į trenerio schemas ir rėmus įspraudžiamas krepšininkas, turėjęs problemų priimant sprendimus abejose aikštelės pusėse, tačiau Z.LeDay talentas – nenuginčijamas.

Nors amerikiečio ūgis siekia vos 202 cm, tačiau jis labai stiprus, jog varžovus taranuotų jėga, bei pakankamai greitas, kad dažnai jungtųsi į greitas kauniečių atakas.

Ryškiausią benefisą Z.LeDay sukūrė dvikovoje su Madrido „Real“, kai karališkojo klubo vidurio puolėją Jordaną Mickey laužęs žalgirietis surinko 26 taškus bei 35 naudingumo balus.

Sezoną amerikietis uždarė galinga atkarpa, kai per penkerias rungtynes fiksavo po 17,2 taško bei po 19,8 naudingumo balo.

Krepšininkas įsiminė savo originaliu metimu su kamuolio užlaikymu rankoje, o sezono pabaigoje įsidrąsino ir atakuoti iš toli – per paskutinius penkis mačus pataikė 8 tritaškius iš 11.

Savoje aikštelės pusėje Z.LeDay vienintelis iš aukštaūgių galėjo pasiūlyti solidžią gynybą, kai visi krepšininkai keičiasi ginamaisiais. Tai populiariausias gynybos modelis šiuolaikinėje Eurolygoje, ypač, kai rungtynės persimeta į antrąją jų pusę.

Pagal gynybos reitingą amerikietis „Žalgiryje“ užėmė trečią vietą, per 100 atakų praleisdavęs 108 taškus.

Z.LeDay paliko jausmą, kad antrame sezone Kaune pas Š.Jasikevičių galėtų žengti dar vieną kokybinį žingsnį į priekį, tačiau ,15min žiniomis, puolėju domisi ne vienas didesnis Eurolygos klubas, o vertė rinkoje ūgtelėjo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Edgaras Ulanovas – 8

8,3 tšk. | 3,3 atk. kam. | 2 rez. perd. | 9,7 naud. bal. | 25:49 min.

Sezono startas Edgarui Ulanovui buvo slogus, prie to galimai prisidėjo pasaulio čempionatas Kinijoje bei praleistas pasiruošimas sezonui su „Žalgiriu“, tačiau su laiku vienas brangiausių komandos žaidėjų įsibėgėjo bei tapo vienu pagrindinių žaidėjų, padėjusių sugrąžinti atkrintamųjų viltį.

Per paskutinius devynis mačus E.Ulanovas pelnė po 10,9 taško, atkovojo po 4 kamuolius, atliko po 3,4 rezultatyvaus perdavimo bei rinko po 15,4 naudingumo balo.

Kairiarankis krepšininkas pradžioje kiek dvejojo dėl savo veiksmų aikštelėje, nesiimdavo iniciatyvos, kai to daryti reikalaudavo situacija, o Š.Jasikevičius jam negailėjo ir dažnų žodinių pipirų.

Nors aštrių trenerio žodžių žaidėjui rungtynių metu netrūkdavo, tačiau pasitikėjimas nesusvyravo – E.Ulanovas fiksavo didžiausią žaidimo laiką ekipoje.

Eurolygos krepšininkų kontekste, ypač tarp visų trečiųjų numerių turnyre, E.Ulanovas išskiria unikaliu gebėjimu puikiai žaisti nugara į krepšį. Šiuo žaidimo stiliumi bei geru aikštės matymu Ulė tapo labai svarbiu Š.Jasikevičiaus užsukto mechanizmo sraigtu.

Pridėkime gerą gynybą, Šaro sistemos supratimą bei lietuvišką pasą, gausime 500 tūkstančių eurų vertės krepšininką, kurį žaliai baltiems išlaikyti ir kitame sezone bus labai sudėtinga.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marius Grigonis

Marius Grigonis – 8

11,5 tšk. | 51,2 proc. dvit. | 38,6 proc. trit. | 2,6 atk. kam. | 2 rez. perd. | 11 naud. bal. | 25:45 min.

Tai krepšininkas, galėjęs būti pirmoje šio sąrašo vietoje, tačiau koją jam pakišo nelemta pėdos trauma, sezoną uždariusi jau lapkritį.

Sezoną Marius Grigonis pradėjo dviženklį taškų skaičių pelnydamas septyneriose rungtynėse iš eilės bei buvęs pagrindiniu puolimo lyderiu.

Užsidegęs, bet kartu ir ramus bei naglas. Lietuvis nevengė iniciatyvos, o varžovus baudė ir tolimais metimais, ir prasiveržimais, ir gera kūryba.

Kaunietis fiksavo didžiausią skirtumą tarp puolimo ir gynybos reitingų visoje ekipoje (+14,1 per 100 atakų).

Ryškiausiu trumpo M.Grigonio sezono momentu neabejotinai tapo dvikova Stambule, kai krepšininko dvitaškis paskutinę akimirką paženklino stebuklingą „Žalgirio“ išsigelbėjimą prieš „Fenerbahče“.

Tikriausiai būtų pakankamai saugu teigti, jog 26-erių metų 198 cm ūgio lietuvis yra talentingiausias „Žalgirio“ gynėjų grandies krepšininkas, kurį būtina išlaikyti.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

Lukas Lekavičius – 7,5

10,5 tšk. | 58,4 proc. dvit. | 39,2 proc. trit. | 2,8 rez. perd. | 10,2 naud. bal. | 19:55 min.

Luko Lekavičiaus situacija šiek tiek primena Edgaro Ulanovo sunkumus. Abu žaidėjai strigo sezono starte, abu jie dalyvavo pasaulio čempionate Kinijoje bei praleido pasiruošimą sezonui.

Pridėkime ir tai, kad Lukas į Kauną grįžo po dvejų metų Atėnų „Panathinaikos“ aplinkoje, kur buvo Nicko Calatheso dubleriu bei klausė Xavi Pascualio ar Ricko Pitino patarimų iš už šoninės linijos.

Po Naujųjų metų 178 cm ūgio reaktyvinis vijurkas persilaužė ir tapo sunkiai pagaunamas.

Didelis greitis bei aukštos trajektorijos metimai iš vidutinio nuotolio tapo vizitine L.Lekavičiaus kortele.

L.Lekavičiaus trūkumai gynyboje bei aštresni ginklai renkant taškus, o ne vadovaujant komandai, pavertė jį superatsarginiu krepšininku, atkarpų žaidėju, per trumpą laiką aikštelėje galinčiu išdraskyti varžovų gynybines barikadas.

Šilališkio puolimo reitingas per 100 atakų (126,5) „Žalgiryje“ nežymiai nusileido tik KC Riversui (126,8).

Šį sezoną Lukas vidutiniškai rinko po 10,5 taško bei 10,2 naudingumo balo, o tai yra geriausi skaičiai 26-erių krepšininko karjeroje.

Užsienio klubai ir vėl turėtų rodyti dėmesį.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./KC Riversas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./KC Riversas

KC Riversas – 7

9,3 tšk. | 52,8 proc. dvit. | 41,2 proc. trit. | 90 proc. baud. | 6,7 naud. bal. | 21:22 min.

Šilto ir šalto per ilgametę karjerą Europoje matęs amerikietis stebėtinai greitai įsipaišė į painią Šarūno Jasikevičiaus derinių knygą.

Taip, per pirmuosius penkis mačus „Žalgiryje“ KC Riversas pataikė vos 3 tritaškius iš 25, tačiau metimų pasirinkimas buvo geras, tad artėjantį metimų lietų buvo galima nujausti.

Per likusią sezono dalį 33-ejų snaiperis varžovams tėškė 37 tolimus metimus iš 72.

Pagrindinė KC Riverso duona, kaip ir Artūro Milaknio, yra tolimi metimai, tačiau šie du krepšininkai iš esmės yra skirtingi.

KC gali pasiūlyti metimus ne tik po komandos draugo perdavimo, bet ir pats susikurti progą ir lieti tritaškius per varžovų rankas.

Jis geba gerai valdyti kamuolį, kurti progas kitiems bei yra labai solidus gynyboje, ne kartą sulaukęs užduočių gesinti ir esminius varžovų gynėjus.

Veteranas su užduotimis pakeisti traumą patyrusį M.Grigonį susitvarkė puikiai.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nigelas Hayesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nigelas Hayesas

Nigelas Hayesas – 6

6,3 tšk. | 3,5 atk. kam. | 1 rez. perd. | 0,5 kld. | 6,6 naud. bal. | 22:18 min.

Charizmatiškasis puolėjas buvo perkamas kaip žaidėjas, galintis išplėsti aikštelę, bet didžiąją laiko dalį N.Hayeso tritaškiai nekrito.

Abejonę kėlė ir nesklandi krepšininko metimo technika, kurią sezono viduryje jis taisė pasikvietęs pažįstamą trenerį iš Rusijos ir mėtydamas metimus nuo kėdės.

Nors žaidėjo skaičiai protokole yra vidutiniški, tačiau trenerių štabas retai reikšdavo jam priekaištus. N.Hayesas puikiai įsisavino komandines taisykles, intensyviai analizavo Šaro taktiką ir rungtynių įrašus, o tai jam padėjo greičiau adaptuotis naujoje aplinkoje.

N.Hayesas per aštuonerių rungtynių seriją tarp 12 ir 19 turo neprarado nė vieno kamuolio. Tai rodo ne tik kamuolio branginimą, bet ir žaidėjo pasyvumą.

Amerikietis užkulisiuose kartais buvo pavadintas penkiakovininku – aikštelėje atlieka daug dalykų, bet nė vienas šių įgūdžių nėra puikus.

Įdomu, ką krepšininkas parodytų antrajame sezone Eurolygoje ir „Žalgiryje“.

Euroleague.net nuotr./Jockas Landale'as
Euroleague.net nuotr./Jockas Landale'as

Jockas Landale’as – 6

11 tšk. | 30,2 proc. trit. | 4,4 atk. kam. | 10,2 naud. bal. | 20:32 min.

Australijos pasas kieto australiško žaidimo negarantuoja, nors toks mitas sklandė plačiai.

Pirmoji Eurolygos patirtis ir šio turnyro fiziškumas Jockui Landale'ui turėjo sukelti lengvą šoką.

Fizinis kontaktas jį dažnai išmušdavo iš vėžių, arčiau krepšio ir gynyboje centrui tvarkytis buvo sudėtinga, kaip ir sudėtinga buvo išlaikyti kamuolį rankose bei koncentraciją galvoje.

Kita vertus, debiutiniame sezone Eurolygoje J.Landale'as rinko po 11 taškų, nors iš toli fiksavo vos 30,2 proc. taiklumą.

Tai rodo neišnaudotą potencialą.

Retsykiais jam pavykdavo rodyti signalus, kad gali varžovus bausti iš toli, rodė, jog yra aktyvus greitose atakose ir žaidime „du prieš du“.

Aukštaūgiui reikia stiprinti kūną, o antrasis sezonas Kaune pas Š.Jasikevičių galėtų nutiesti jam kelią link išsvajotos NBA.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Milaknis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Milaknis

Artūras Milaknis – 6

7,4 tšk. | 70,6 proc. dvit. | 39,5 proc. trit. | 5,7 naud. bal. | 22:04 min.

Klasiškas Milas, išlikęs toje pačioje kokybinėje linijoje, kurią demonstravo keletą pastarųjų metų. Nors kojos su kiekvienu sezonu vis lėtėja.

Netrukus 34-ąjį gimtadienį minėsiantis snaiperis iš savojo rašto neišėjo – pagrindinę duoną jam nešė tolimi metimai, judėjimas be kamuolio bei solidi gynyba.

Dėl pastarosios jis ne kartą sulaukė neadekvačios kritikos – A.Milaknis komandinėje gynyboje retai kada prapuola, rodo dideles pastangas, puikiai supranta Šaro akcentuojamas pražangas prieš bonusą.

Derėtų pridėti ir lietuvio duodamą naudą rūbinėje, jis ten yra vienas garsiausių balsų. Bet jei lygintume jį su kitu „Žalgirio“ snaiperiu KC Riversu, tai pranašumai neabejotinai keliauja į amerikiečio pusę.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Paulius Jankūnas – 5

3 tšk. | 14,3 proc. trit. | 3,1 atk. kam. | 4,9 naud. bal. | 13:41 min.

„Žalgirio“ kapitonas pasitinka karjeros saulėlydį, o paskutiniu šokiu galbūt taps kitas sezonas.

Šį sezoną Paulius Jankūnas vidutiniškai rungtyniavo po 13,4 minutės, taip fiksuodamas žemiausią asmeninį rezultatą per 16 metų karjerą Eurolygoje.

Žemiausi buvo ir pelnytų taškų (vid. 3) bei naudingumo balų (4,9) vidurkiai.

Atkovotų kamuolių visų laikų Eurolygos rekordininku tapęs P.Jankūnas atkarpomis vidurio puolėjo pozicijoje duodavo naudos, ypač gynyboje, nes metimai iš mėgstamų pozicijų nekrito.

Per paskutinius tris mačus rinko po 9,7 naudingumo balo, tačiau sprogimo kitame sezone iš šio žaidėjo tikėtis jau nederėtų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Gebenas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Martinas Gebenas

Martinas Gebenas – 5

3,5 tšk. | 65,9 proc. dvit. | 1,9 atk. kam. | 4 naud. bal. | 8:08 min.

Balas nėra aukštas, bet pirmasis Martino Gebeno eurolyginis blynas tikrai neprisvilo.

Tikrai nėra lengva iš Utenos „Juventus“ įšokti į stipriausią Senojo žemyno turnyrą, bet aukštaūgis adaptavosi neblogai bei davė naudos.

M.Gebenas rodė raumenis prieš seno kirpimo vidurio puolėjus iš CSKA (13 naud. bal.), „Anadolu Efes“ (12 naud. bal.), „Olympiakos“ (13 naud. bal.) ar „Baskonia“ (11 naud. bal.), tačiau prieš vikresnius žaidėjus jam būdavo per sunku.

Centrui spalį sueis 26-eri, o kitame sezone iš jo galima tikėtis dar geresnio žaidimo. Jis veikiausiai taps antruoju „Žalgirio“ centru.

Praėjusį sezoną „Žalgirio“ marškinėlius vilkėjo ir daugiau žaidėjų, tačiau dėl trumpo žaidimo laiko jų pasirodymą įvertinti itin sudėtinga.

Akivaizdu, jog Alexo Perezo laikotarpis Kaune vertas labai prasto pažymio, tuo metu traumas išsilaižęs Rokas Jokubaitis rodė žaidimą, kuris jam kitą sezoną turėtų atverti žymiai daugiau minučių ir gal net suteiks antro įžaidėjo vaidmenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas