Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 03

Kazys Maksvytis aiškino sugriuvusį „Žalgirį“: „Kai nesiseka, ubagą su lazda visi muša“

Kauno „Žalgiris“ krypsta iš Eurolygos atkrintamųjų varžybų kurso. Patekęs į giliausią duobę šį sezoną Kazio Maksvyčio treniruojamas klubas sugėrė trečią pralaimėjimą iš eilės turnyre, kai penktadienį 74:88 nusileido Belgrado „Partizan“. Abi komandos dabar turi po 12 pergalių ir 11 pralaimėjimų, bet šiame sezono taške eina skirtingomis trajektorijomis.

Akivaizdu, kad Kauno „Žalgiriui“ – krizė.

Pakiliai per šį sezoną žingsniavę Kauno krepšininkai skaičiuoja ketvirtą pralaimėjimą iš eilės, prie trijų nesėkmių Eurolygoje pridėjus ir nesėkmę „Betsafe-LKL“ čempionate Jonavos „CBet“ ekipai, o penktadienio vakarą Kazio Maksvyčio auklėtiniams teko ištverti skaudžią Željko Obradovičiaus treniruojamos komandos pamoką.

Iš Darbėnų kilusiam 45 metų treneriui pastaruoju metu tenka išgyventi sudėtingą laikotarpį, nes „Žalgiriui“ vis labiau jaučiasi įžaidėjų trūkumas: penktadienį prie aikštės vienas šalia kito įsitaisė traumuoti Keenanas Evansas ir Isaiah Tayloras bei karjerą prieš savaitę baigęs Mantas Kalnietis.

Šlaunį pasitempęs I.Tayloras turėtų grįžti šio mėnesio viduryje, bet varžovai jau užčiuopė Kauno komandos pažeidžiamą vietą, pastarosiose keleriose rungtynėse spęsdami pinkles Tomui Dimšai, Lukui Lekavičiui ir taip išmušdami žalgiriečius iš derinių.

Penktadienį dar didesnes bėdas „Žalgiris“ sprendė gynyboje.

„Partizan“ atkovojo 14 – dukart daugiau kamuolių nei „Žalgiris“ per pirmą kėlinį, o antrieji šansai ir gero lygio pataikymas leido svečiams ir juos atlydėjusiems trims dešimtims aistruolių gerai jaustis nuo pat mačo pradžios.

„Žalgirio“ gynybai trūko agresyvumo, stebėtis turėjo ir per kelis metrus nuo K.Maksvyčio sėdėjęs Deividas Šemberas – vienas geriausiai besigindavusių Lietuvos rinktinės futbolininkų.

Kovoje dėl kamuolių trūko aukštesnių šuolių, kokių galėjo pamokyti dar viena arenoje buvusi žinoma Lietuvos sportininkė – Airinė Palšytė.

9:18 įpusėjus pirmam, 20:42 įpusėjus antram kėliniui – „Žalgiris“ nuosekliai strigo, pats atrodęs labiau pavargęs, sunkesnis ir lėtesnis nei įprastai.

„Chebryte, ne už „Rytą“ žaidžiate!“, – Kauno krepšininkus bandė užvesti vienas iš 15 tūkst. sirgalių arenoje.

Igno Brazdeikio ir Lauryno Biručio dvitaškiais, Arno Butkevičiaus ir Edgaro Ulanovo tritaškiais „Žalgiris“ pradėjo laužti serbų gynybą trečiajame kėlinyje. Įsibėgėję šeimininkai įskėlė emocijų proveržį sau ir 15 tūkst. triukšmingų palaikytojų miniai, sumažinę skirtumą iki šešių taškų (52:58).

Tačiau ketvirtajame kėlinyje „Partizan“ kokybiškomis atakomis iš plačios Ž.Obradovičiaus derinių skrynios numalšino žalgiriečių šturmą.

„Žalgiris“ krito į dar vieną duobę, iš kurios išlipti jau buvo ne jų jėgomis.

„Jie buvo geresni šiandien: vis vienu žingsniu greitesni ir nusipelnė pergalės, – sakė K.Maksvytis po rungtynių. – Mes pirmą kartą pralaimėjome abu Eurolygos dvigubos savaitės mačus. Mums pritrūko daugiau energijos antrosioms rungtynėms, o dabar reikia laiko pagalvoti apie viską.“

– Ar „Žalgiris“ įkritęs į psichologinę duobę, ar kitos bėdos?

– Manau, kad ir tas, ir tas. Nereikia pamiršti nuovargio. Kol važiavome, kol traukinys buvo įsibėgėjęs, net ir netekus savo lyderių žaidėme ir laimėjome. Dabar susidėjo ir nuovargis, o kai pralaimi, atsiranda ir psichologinės problemos.

– Ar regite Igną Brazdeikį ir dažniau žaidžiantį įžaidėjo pozicijoje?

– Laikinai gali žaisti, bet natūraliai jis nėra įžaidėjas. Mums trūksta tokių žmonių dabar, kurie įžaistų kamuolį, valdytų kamuolį, o Ignas tai daro, bet nemanau, kad tai turėtų daryti dar dažniau.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Ignas Brazdeikis

– Kada galima tikėtis Isaiah Tayloro sugrįžimo?

– Labiausiai optimistinis planas – Karaliaus Mindaugo taurės turnyras (vasario 18-19 d.), kol kas nėra sugiję (šlaunies raumuo). Manau, kad jam yra likę porą savaičių, per kurias turėtų atsistatyti.

– Šįkart tikriausiai didžiausios bėdos buvo kovoje dėl kamuolių – kur slypėjo klaidos atitveriant nuo savojo krepšio varžovus?

– Kovoje dėl kamuolių, ypač dėl puolimo kamuolių daug taktikos nereikia. Labiau reikia energijos, reikia turėti noro. Dažniausiai tai buvo mūsų pačių nepaimti kamuoliai – tiek mūsų didelių, tiek mažų žaidėjų. Jie rungtynes pradėjo su metimais, kai kamuolys atšokdavo toli, o ten ir mažiukai turėtų surinkti kamuolius. Tad du dalykai: energija ir azartas imti tuos kamuolius.

– Komandoje trūksta kūrėjų. Kaip bandote įeiti į pozicijas, iš kurių norite atakuoti?

– Gana sunkiai. Žaidimas pasidarė statiškas, nemažai statinių, post situacijų. Nėra Tayloro, tas pats Dovydas Giedraitis dar nevisiškai atsistatęs. Mūsų puolimas taip kažkiek nukenčia – neįmetame patys taškų, o varžovams atsiveria galimybės greičiau užpulti. Manau, kad yra ryšys. Mes sulėtėjome ir pasidarėme pernelyg statiški.

– Po pirmųjų dviejų kėlinių atsilikote 17 taškų, bet per trečią laimėjote 24:14. Kokių žodžių radote tai atkarpai?

– Kai salė pilna žiūrovų, nieko kita nelieka. Dar kartą noriu padėkoti sirgaliams, kurie palaikė mus iki pabaigos.

O šiaip tai ne mūsų skaičiai – pirmą kėlinį jie įmetė 26, antrą – 21, ketvirtą – 27 taškus. Puolimas mūsų kenčia, bet ir gynyboje 87 taškai yra per daug. Eurolygoje buvome antroje vietoje pagal gynybą, kartais net pirmoje, tad šie skaičiai neatitinka, šįkart buvo daug gynybinių klaidų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Kiek padėtį jaukė teisėjų sprendimai?

– Kaip žinote, teisėjų darbo nekomentuojame. O kai nesiseka, ubagą su lazda visi muša.

– Kas svarbiausia per laukiančias kovas, žinant ir jėgų, ir kūrėjų trūkumą?

– Pirmiausia, nesutrukdytų viena kita laisva diena. Ir plika akimi matyti nuovargis žaidėjų veiksmuose, nors to ir neturėtų būti: mes žinome, koks įtemptas tvarkaraštis. Vis dėlto nuovargis yra, reiktų kelių laisvų dienų.

O komanda turi išlikti stipri ne tada, kai laimi, o tada, kai pralaimi. Privalome sureaguoti, atsistatyti ir kitose rungtynėse kovoti iš naujo.

– Željko Obradovičius gyrė „Žalgirį“ ir jus asmeniškai. Kiek jums smagu sulaukti pagyrimų iš garsaus trenerio ir ko pasimokėti iš jo per šias dvejas rungtynes šį sezoną?

– Pasimokyti iš geriausių visada yra ką. Aš mėgaujuosi dirbdamas Eurolygoje, norisi turnyre nueiti kuo toliau. Apsikeitėme keliomis mandagumo frazėmis, jų treneris pasakė daugiau, nes jo nuotaika šiandien geresnė. Bet smagu žaisti prieš tokius stiprius trenerius ir mokytis iš pačių geriausių.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Ignas Brazdeikis pelnė 42 taškus per dvejas pastarąsias rungtynes. Kaip šis vaikinas progresuoja?

– Smagu dėl Igno, gaila tik, kad jo rezultatyvus žaidimas nesutampa su komandos pergalėmis. Smagu dėl jo – jis neblogai žaidžia.

Kažkiek atsigavimo ženklų matyti ir Luko Lekavičiaus žaidime. Smagu dėl žaidėjų, ypač dėl Igno. Jaunam žaidėjui tai svarbu, tikiuosi, kad jis ir toliau taip žais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas