Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 17

Kazys Maksvytis – apie stringantį elitinį varžovą ir Lietuvą pasaulio pirmenybėse

Eurolygos savaitės rungtynėse – dviejų visiškai skirtingomis nuotaikomis gyvenančių ekipų kaktomuša Nemuno saloje. Kauno „Žalgiriui“ iškovojus pirmąją pergalę svečiuose bei po septynerių rungtynių netikėtai turint teigiamą pergalių ir pralaimėjimų balansą, viena turnyro favoričių Milano „Olimpia“ atvyksta su trijų nesėkmių iš eilės bei įvairių rūpesčių pilna kuprine.

Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Olimpia“ | 20:00 | Kaunas

Trečią kartą iš eilės sausakimšoje arenoje žaisiantis Kauno „Žalgiris“ turi puikią progą nugriebti netikėtą tašką – stulbinamai vasaros turguje padirbėjusi ir tikslą triumfuoti Eurolygoje nusibrėžusi Milano „Olimpia“ vis dar ieško savojo kelio į pergales.

Pusę komandos tarpsezonio metu pakeitęs italų profesorius Ettore Messina sezoną pradėjo iškovodamas 3 pergales per pirmuosius 4 mačus – visas išvykose Belgrade, Miunchene ir Vilerbane. O tuomet krito į trijų nesėkmių duobę.

Dizainerių griūtis prasidėjo Katalonijoje, kurioje 56:74 pripažino „Barcelona“ pranašumą, tuomet sekė 77:83 nesėkmė Madride prieš „Real“ bei itin slogus italų derbis namuose – 59:64 nusileista Bolonijos „Virtus“ krepšininkams.

Kiekvienose iš šių trejų rungtynių E.Messinos vyrai turėjo po vieną tragišką kėlinį, kai visa komanda nerasdavo kelių užpulti varžovų krepšį ir pelnė 8, 11 ar 6 taškus.

„Olimpia“ situaciją aiškiai nusako statistika – pirmas gynybos (104,5 per 100 atakų) ir priešpaskutinis puolimo (101,2 per 100 atakų) reitingai Eurolygoje.

Blankų vaizdą lemia ir traumos, ir keli savęs dar nerandantys naujokai.

Sezono pradžioje E.Messina neteko geriausio savo žaidėjo Shavono Shieldso, solidžiai debiutavusio Billy Barono, iškritęs iš rikiuotės buvo ir Luigi Datome. Italijos žiniasklaida trimitavo, kad išretintam šalies grandui buvo siūlomi du NBA patirties turintys žaidėjai Avery Bradley ir Jeffery Tayloras, bet E.Messina nusprendė palaukti dar 10 dienų, per kurias susikibs su „Žalgiriu“ bei dviem Stambulo klubais – „Fenerbahče“ ir „Anadolu Efes“.

Geriausio žaidimo nerodo pagrindiniu generolu tapęs Kevinas Pangosas, praėjusį sezoną smagiai atrodęs Devonas Hallas, vasarą prie komandos prisijungę DeShaunas Thomasas ir Johannesas Voigtmannas.

Istorijoje Kauno ir Milano klubai buvo susitikę 16 kartų ir pasidalino po 8 pergales.

„Atvažiuoja vienas Eurolygos grandų. Reikia paminėti, kad jie turėjo šiek tiek problemų ir traumuotų žmonių. Dar patys aiškinamės, su kuriais žaidėjais žais ir atvažiuos. Bet atvažiuoja grandas su elitiniu treneriu, tad bus smagu eilinį kartą žaisti sausakimšoje arenoje prieš stiprų varžovą“, – prieš mačą sakė Kazys Maksvytis.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kazys Maksvytis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kazys Maksvytis

– „Olimpia“ renka vos po 71 tašką. Kur yra didžiausios šios komandos problemos?

– Sezono pradžia. Jie talento turi pakankamai. Milane žaidžia daug mums pažįstamų veidų, buvusių žalgiriečių. Žinome, ką jie gali gynyboje ir puolime. „Olimpia“ potencialas yra gana nemažas. Kažkiek trūksta puolimo žaidėjų – Sh.Shieldso, B.Barono, o dar neaišku dėl L.Datome. Tai yra ne tik taškų rinkėjai. Kai bus visa sudėtis, žaidimas grįš.

Kažkiek varžovai yra riboti, nes neteko labai svarbių metikų. Riboti yra ir taškų rinkime ir žaidimo organizavime. Jeigu likę žaidėjai bus geros formos ir žais gerai, problemų neturės. Mūsų tikslas – apkarpyti taškų rinkimą ir padaryti viską, kad jiems sektųsi kuo blogiau organizuoti žaidimą. Ne viskas pavyksta, ką esi nusibrėžęs ateityje, bet tikimės, kad atidirbsime gerai ir iškovosime pergalę.

– Kevinas Pangosas įsibėgėja sunkiai, bet akivaizdu, kad yra šios komandos ašis. Kokie yra akcentai prieš šį krepšininką?

– Žinoma, tai yra elitinis metikas ir elitinis „du prieš du“ žaidėjas. Norėsime, kad jis įmestų kuo mažiau taškų, varginsime jį kuo labiau, kad jam kuo sunkiau sektųsi organizuoti žaidimą. Jei jis gauna laisvės, jaučiasi gerai ir nulemia rungtynes.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kevinas Pangosas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kevinas Pangosas

– Varžovai taiko „susikeitimo gynybą“, kuri ankstesniam „Žalgiriui“ buvo problema. Kas dabartinėje komandoje gali būti raktu prieš šią gynybos sistemą?

– Negaliu sakyti, kad jie dažnai naudoja šią gynybą, yra komandų, kurios „switch-all“ naudoja dažniau, kaip „Olympiakos“. Bet taip, tai yra vienas „Olimpia“ variantų. Jie turi tinkamus tam žaidėjus, kad galėtų keistis ginamaisiais. Aukštaūgiai B.Daviesas ir K.Hinesas yra mobilūs. Manau, kad pirmiausia reikės surasti ne tik kaip atakuoti sistemą, bet ir atakuoti žmones, kuriuos mes norime. Jie turi gynybos specialistų, kuriuos sunku įveikti vienas prieš vieną. Turėsime gerai ieškoti silpnų vietų ir bandysime tai padaryti.

– Kaip į komandą įsilieti sekasi Brandonui Daviesui?

– Gerai. Jis sužaidė labai geras rungtynes prieš savo buvusią komandą „Barcelona“ ir prieš savo buvusį trenerį. Dabar laukia rungtynės prieš „Žalgirį“. Dar viena buvusi Brandono komanda. Turbūt norės sužaisti taip, kaip prieš „Barcelona“.

Treneris išnaudoja stipriąsias B.Davieso puses – tiek po krepšiu, tiek vidutiniai metimai, tiek „du prieš du“ žaidime. Jis yra vienas „Olimpia“ lyderių.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ettore Messina ir Brandonas Daviesas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Ettore Messina ir Brandonas Daviesas

– Ką manote, kad sirgaliai išpirko jau bilietus ir į rungtynes su Atėnų „Panathinaikos“, iki kurių dar trys savaitės?

– Geros mintys. Ne pirmą kartą pasikartosiu, kad smagu. Galime palyginti su pirmuoju maču, kai sirgaliai dar bijojo „Žalgirio“. Džiaugiuosi pats matydamas tokią komandą. Galiu pasakyti, kad ir vakar turėjome labai gerą treniruotę. Seniai, kaip treneris, nesimėgavau tokiomis treniruotėmis, kokias turiu su šia komanda. Jie kaunasi dėl kiekvieno žaidimo ar metimų pratimo. Viskas prasideda nuo treniruočių. Manau, kad žaidėjai ir komanda įrodė, kad kaunasi kiekvienose rungtynėse. Sirgaliams tai turbūt patinka. Džiaugiuosi, kad sirgaliai mato mūsų pastangas, o mes stengsimės savo sirgalių nenuvilti.

– Ar esate suplanavęs minučių Dovydui Giedraičiui?

– Kol kas minučių jam nebuvome suplanavavę, bet galbūt tai kažkiek koreguoja nedidelė Manto Kalniečio trauma. Dar nežinome, Dovydą ar Motiejų Krivą registruosime vietoje Manto. Žiūrėsime, kaip seksis mūsų aukštaūgiams. Taupėme tiek Kevarriusą Hayesą, kuris turėjo nedidelę traumelę, bet dabar yra pasiruošęs. Dar nežinau, ar Dovydas bus dvyliktuke, tad apie minutes nieko pasakyti negaliu.

Zalgiris.lt / Lino Žemgulio nuotr./Dovydas Giedraitis
Zalgiris.lt / Lino Žemgulio nuotr./Dovydas Giedraitis

– Kaip komandai pavyko išnaudoti šį FIBA langą?

– Žaidėjams davėme porą laisvų dienų, nes turime mažai tokių pertraukų, kai galime tai sau leisti. Vieni skrido į užsienį, kiti atsipūtė Lietuvoje su šeimomis, o kai kas treniravosi. Kažkiek bent pailsėjome vieni nuo kitų ir pakeitėme rutiną. Grįžome ir visai neblogai treniravomės po to. Likau patenkintas kaip komanda eilinį kartą dirba treniruotėje prieš rungtynes. Matau gerus ženklus.

– Ar pats stebėjote FIBA atrankos langą?

– Žinoma, kad stebėjau. Akcentu tapo Lietuvos rungtynės išvykoje su Juodkalnija. Džiaugiuosi už visus. Labai sunku stebėti viską iš šono, žymiai lengviau yra būti aikštelėje. Manau, kad visiems lietuviams yra gerai, kad Lietuva išsikovojo vietą pasaulio čempionate. Galiu tik pasveikinti visus kolegas ir žaidėjus. Pasimatysime vasarą, tikiuosi, kad turėsime gerą laiką.

– Tai buvo nestandartinis FIBA langas. Vieni Eurolygos klubai išleido žaidėjus, kiti ne, o dar matėme Vasilije Micičiaus situaciją. Koks jūsų požiūris į šį langą?

– Sunku komentuoti, kadangi esu ir „Žalgirio“, ir rinktinės treneris. Kažkiek pritariu Vokietijos rinktinės stratego mintims, kad reiktų turėti vieną, bet šiek tiek ilgesnį langą vasarį, kada galėtume sužaisti visas ketverias rungtynes. Gal tuomet patogiau būtų visiems suderinti tvarkaraštį.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Senstantys Milano „Olimpia“ valdovai ir kokio pirkinio trūksta „Žalgiriui“, kad liktų Top-8

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas