Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 04

Keenanas Evansas: apie jausmus „Žalgiriui“, I.Taylorą ir savo ateitį

Laukiant Keenano Evanso Kauno „Žalgirio“ persirengimo kambaryje po paskutiniųjų rungtynių su „Barcelona“ iš kažkur išdygo mažas vaikas. Jis žinojo, kas yra Achilo sausgyslę besigydantis amerikietis ir ką jis reiškė Kauno klubui. „Pasakykite jam, kad greičiau grįžtų, kad be jo komandai kažkaip nesiseka“, – paprašė berniukas. K.Evansas nebūtinai sutiktų su antrąja sakinio dalimi, bet jis turi gerų naujienų „Žalgirio“ aistruoliams dėl kito sezono.
Keenanas Evansas atlieka reabilitaciją
Keenanas Evansas atlieka reabilitaciją / zalgiris.lt nuotr.

Praėjo keturi mėnesiai, kai Keenanas Evansas išgirdo tą nelemtą pokštelėjimą aikštėje.

Tada rungtynėse su Stambulo „Fenerbahče“ klubu K.Evansui plyšo Achilo sausgyslė – „Žalgirio“ lyderį aplankė viena pavojingiausių sportininkui traumų.

Buvo operacija, slinko savaitės įtvare, prasidėjo reabilitacija, kelionė į JAV, bet dabar K.Evansas vėl yra su komanda.

Jis negali žaisti ir nuo suolo greta komandos stebėjo paskutinį pralaimėtą ketvirtfinalio mačą „Barcelona“ komandai, kuri pabaigė „Žalgirio“ pasakišką žygį, bet mažais žingsniais K.Evansas stumia save į priekį gydydamas be krūvio suplonėjusią koją ir vis giliau slėpdamas tamsias mintis.

„Buvo beprotiška, kai tai nutiko. Tada atrodė, kad viskas yra blogai. Viskas vyko taip greitai. Tada nujaučiau, kas įvyko, bet tai buvo beprotybė, – per interviu 15min sakė 26 metų įžaidėjas. – Dabar mano koja gerokai silpnesnė nei sveikoji, bet ir traumuota pėda taisosi. Jaučiu vis daugiau pasitikėjimo ir nebegalvoju, kas nutiko tada, kai plyšo sausgyslė.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

K.Evansas daug skaitė ir domėjosi krepšininkais, kuriems yra nutikusi tokia pati trauma.

Nuo Arvydo Sabonio, Arvydo Macijausko ir Tomo Dimšos iki Kevino Duranto ar Klay Thompsono – likimo draugų yra, bet kartu jų nėra labai daug. K.Evansas nagrinėjo įvairius atvejus taip giliai, kad nukeliavo į tuos laikus, kai dar pats nebuvo gimęs.

„Skaičiau daug istorijų, žiūrėjau, tikrinau. Pastaroji buvo apie Dominique'ą Wilkinsą, kuris nusitraukė Achilą, bet paskui grįžo kitą sezoną ir sužaidė geriausią sezoną NBA per savo karjerą. Jis įrodė, kad daug žmonių klydo jį nurašę.

Vida Press nuotr./Dominique 'as Wilkinsas
Vida Press nuotr./Dominique 'as Wilkinsas

Ir aš tai noriu padaryti. Žmonės sako, „ak, tai tokia sunki trauma“ ir panašiai. Bet sunkios traumos ir užgrūdina.“

Suprasti akimirksniu

  • 1991–1992 m. sezone „Atlanta Hawks“ skrajūnas Dominique'as Wilkinsas patyrė Achilo sausgyslės traumą. Nors būdamas 32-ejų metų buvo greitai nurašytas, grįžęs jis rinko po 29,9 taško ir 6,8 atkovoto kamuolio.

K.Evansas jaučia, kad ir pats gali vis daugiau.

Ne, jis nebandys sekti Rusijos gimnasto Arturo Dalalojano, kuris nusitraukė Achilą 2021 metų balandį, bet pradėjo sportuoti dar ligoninėje ir po trijų mėnesių liepą Tokijuje iškovojo olimpinį auksą komandinėse varžybose, pavyzdžiu.

„Dabar tik žiūriu, kaip komanda treniruojasi. Pats nesitreniravau su ja, – pasakojo K.Evansas. – Dar nešokinėju. Kilnoju svarmenis, apsilankau sporto salėje, šiek tiek padriblinguoju kamuoliu, pamėtau, bet nešoku dar.

Dabar reikia tęsti reabilitaciją. Dirbti kasdien, stengtis likti sportinėje formoje pačiam ir palaikyti komandos vaikinus.“

Iki traumos K.Evansas buvo ryškus „Žalgirio“ lyderis sezone, kuriame Kauno komanda stebino beveik visus Eurolygoje kovingu žaidimu ir pergalėmis.

190 cm ūgio teksasietis vidutiniškai pelnė po 16,8 taško, atliko po 3,9 rezultatyvaus perdavimo ir rinko po 18,4 naudingumo balo Eurolygoje.

Tai rodikliai, kurie pakėlė žalgirietį į dešimtukus svarbiausiose statistikos kategorijose – taškų ir efektyvumo balų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Nėra abejonių, kad jei ne trauma, K.Evansą būtų pradėję medžioti turtingiausi Eurolygos klubai.

Ir Šarūnas Jasikevičius, trečiadienį paklaustas, kurie žalgiriečiai gali iškeliauti į didesnius klubus, pirmiausia paminėjo Keenaną.

„Aišku, Evansas, kuris turėjo tikrai nuostabų sezoną“, – sakė Barselonos komandos treneris.

VIDEO: Rokas Jokubaitis: „Darbas dar nebaigtas“

Yra tikimybė, kad elitiniai Europos klubai dar gali įsiterpti, pasiūlę didelę išpirką, bet svarbu ir ko nori pats žaidėjas. O K.Evansas nori likti ten, kur juo tiki.

Jis ketina likti Kaune iki sezono pabaigos, ketina lankytis „Žalgirio“ namų ir išvykos rungtynėse LKL čempionate bei nujaučia, kaip bus dėl kito sezono.

Prieš mėnesį duodamas interviu Izraelio žurnalistui jis jau užsiminė apie „Žalgiriui“ palankų sprendimą. Dabar jis tą patį patvirtino 15min.

„Taip, mes kalbėjomės, tikiuosi, kad taip ir bus, – paklaustas, ar tiesa, kad ketina likti „Žalgiryje“ ir kitą sezoną, patvirtino K.Evansas. – Aš palaikau ryšį su Pauliumi (Motiejūnu) ir Kaziu (Maksvyčiu). Esame tame pačiame lape: jie nori, kad likčiau, aš irgi noriu likti. Tikiuosi, kad viskas taip ir įvyks.

Visada yra galimybės, bet po traumos aš nematau geresnės padėties nei tęsti karjerą „Žalgirio“ komandoje.“

Praėjusią vasarą, palikęs Tel Avivo „Maccabi“ ir atvykęs į Kauną dėl ryškesnio vaidmens, jis rado Lietuvoje ne tik lyderio marškinėlius, bet kai ką daugiau.

„Man patinka klubas dėl profesionalumo, – rėžė K.Evansas. – Visur esu vertinamas kaip šeimos narys. Visi klubo darbuotojai, žaidėjai, visi treneriai tiki. Kai nutiko tokia trauma, tai labai svarbu – visas klubo štabas manimi rūpinosi, klausinėja, kaip laikausi, ar man nieko netrūksta, nuolat palaikė ryšį. Jie aiškiai davė suprasti, kad vis dar nori manęs. O tai man reiškia daug, nes ne visur taip pasielgtų.

Rūpėjau visiems – nuo žaidėjų, darbuotojų, trenerių. Aš negaliu skųstis nuo pat operacijos pradžios, dėl to jaučiuosi palaimintas.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Kai K.Evansas iškrito dėl traumos ir operacijos, „Žalgiris“ į įžaidėjo vietą pakvietė Isaiah Taylorą.

Amerikietis rinko po 7,9 taško ir po 2,4 rezultatyvaus perdavimo, bet buvo persekiojamas šlaunies raumens traumų, kurios stabdė reaktyvinį amerikietį taip, kad šis kalbėjo, jog ir pasveikęs gali žaisti tik 80 proc. savo pajėgumo.

Bet K.Evansas palaikė savo įpėdinį. „Jis – puikus. Viduryje sezono atvykti į komandą nėra paprasta, bet Isaiah Tayloras ir Achille Polonara nuveikė daug didžių dalykų, – kalbėjo K.Evansas. – Jiems reikėjo prisitaikyti prie komandos, prie kitos kultūros. Bet tapo labai svarbia dalimi ir padėjo pasiekti atkrintamąsias varžybas.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Šiaulių „Šiauliai“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Šiaulių „Šiauliai“

Nors ketvirtfinalyje „Žalgiris“ nusileido „Barcelona“ komandai serijoje 0:3, K.Evansas siūlo matyti visą sezono Eurolygoje paveikslą. Kai žalgiriečių persirengimo kambaryje tvyrojo niūri nuotaika po paskutinio pralaimėto mačo trečiadienį Kaune, K.Evansas kvietė žvelgti šviesiau.

„Aišku, dabar jie nuliūdę, bet tai buvo ypatingas žygis. Mano požiūriu, šis sezonas yra pergalingas, – pabrėžė K.Evansas. – Praėjusį sezoną komanda buvo paskutinė Eurolygoje, o dabar užėmė septintą vietą. Trūko tik kelių laimėtų rungtynių iki finalo ketverto. Tiesiog reikia atsispirti nuo to ir žiūrėti į kitą sezoną.“

VIDEO: K.Maksvytis – po pralaimėjimo: „Aštuntokas žaidė prieš dešimtoką – esat mokykloje kovęsi prieš dešimtoką?“

Kada jis pats grįš į aikštę, aiškios datos nėra. Po operacijos klubas skleidė žinią, kad traumos gydymas truks 6–8 mėnesius.

Yra buvę atvejų, kai žaidėjai grįžo ir anksčiau į aikštę, bet K.Evansas teigė norintis viską padaryti pamatuotai.

„Nėra datos, aš nežinau, nesame to aptarę su gydytojais, – sakė jis. – Žingsnis po žingsnio eisime pirmyn, aš neskubinu savęs. Noriu būti pasirengęs 100 procentų, kai grįšiu į aikštę. Jei paskubėsiu, padaręs kažką negerai, galiu vėl susižeisti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas