Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 12 18

„Kitoks „Žalgirio“ pralaimėjimas“: mistika po krepšiu ir šių metų dainelė

Rungtynių pabaigoje po dar vieno netaiklaus auklėtinių tolimo metimo Šarūnas Jasikevičius teatrališkai sunėrė rankas ir žiūrėdamas į arenos palubes lyg maldavo Dievo malonės. Pagalbos iš aukščiau nebuvo, o Kauno „Žalgiris“ patyrė aštuntąją nesėkmę iš eilės. Eurolygos lyderė Stambulo „Anadolu Efes“ iš Nemuno salos išvyko su pergale, tačiau dėl jos turėjo stipriai paprakaituoti.

„Pralaimėjimas yra pralaimėjimas, bet šiandien man jis kitoks. Man patiko, kaip žaidė komanda“, – po dar vienos nesėkmės kalbėjo Šaras.

Žaliai balti antradienio vakarą puolime demonstravo permainingą savo veidą. Pakylėtą antrąjį kėlinį keitė niūrus trečiasis, taiklius tolimus metimus prieš ilgąją pertrauką pakeitė netaiklūs antroje mačo pusėje, o svarbiausiu akcentu tapo „Anadolu Efes“ dominavimas po „Žalgirio“ krepšiu.

Vis dėlto Eurolygos duobėje esančius Lietuvos čempionus galima pagirti už dar kartą parodytą geležinę gynybą.

„Žalgiris“ svečiams iš Turkijos leido pelnyti 74 taškus, kai jų įprastas vidurkis siekė 86. Mažiau taškų nei Kaune Ergino Atamano auklėtiniai šį sezoną buvo surinkę tik abejose pralaimėjimu pasibaigusiose rungtynėse prieš „Barcelona“ ir Atėnų „Panathinaikos“.

„Žalgirio“ gynyba, kaip jau įprasta šį sezoną, vėl supančiojo varžovų lyderį. Rezultatyviausias Eurolygos krepšininkas Shane‘as Larkinas „Žalgirio“ areną paliko su 6 taškų kraičiu, nors jo vidurkis prieš mačą siekė 15 metų Eurolygoje nematytą 22 taškų ribą.

„Specialios gynybos prieš jį nebuvo, žaidėme su visais vienodai, – Eurolyga.lt po dvikovos apie pristabdytą Sh.Larkiną kalbėjo Artūras Milaknis. – Pirmieji jo metimai buvo sunkoki, gal nepasijautė gerai. Bet buvo žaidėjų, kurie žaidė, kurie pelnė taškus. Jei vienas jų žaidėjas nesužaidžia, tai komanda nenukenčia.“

Dvikovos X faktoriumi tapo rezultatyviausią sezono mačą sužaidusių Tiboro Pleisso bei Rodrigue‘o Beaubois duetas, kuris siautėti ėmėsi nuo pirmųjų minučių.

Gerą ritmą svečiams dvikovos pradžioje uždavęs R.Beaubois naudojosi Thomaso Walkupo paliktomis gynyboje spragomis ir pelnė pirmuosius 7 „Anadolu Efes“ taškus, Tiboras Pleissas pridėjo dar 4.

Prancūzas rungtynes baigė pelnęs 16 taškų, vokietis – 18. Tai geriausi jų šio sezono rezultatai.

Vis dėlto ne iššovę krepšininkai žudė „Žalgirį“, o jų atkovoti kamuoliai po žaliai baltų krepšiu.

Nuo pirmųjų minučių karaliauti ėmę turkai per pirmąjį kėlinį puolime nusiėmė 7 atkovotus kamuolius, antrąjį – 5, trečiąjį – 2, ketvirtąjį – 3. Iš viso 17 puolime nusiimtų kamuolių yra kosminis ir geriausias šio sezono „Anadolu Efes“ rezultatas.

„Jei kas būtų pasakęs, kad su šia gynybine sistema mes pralaimėsime rungtynes dėl atkovotų kamuolių, sakyčiau, kad tikrai ne. Bet tai buvo didžiausia detalė, nors to būti negali, nes mes gynėmės flat gynyba“, – sakė Šaras.

Tai gynybos sistema, kuomet gynėjas bandomas išlaikyti vienoje linijoje ties tritaškio linija, aukštaūgis būna baudos aikštelėje, viduriuke tarp agresyvaus stepouto ir pasyvios gynybos baudos aikštelėje.

Žalgiriečiai nesugebėjo atsitverti galingų varžovų, o daugiausiai kamuolių (4) po „Žalgirio“ krepšiu nusiėmė 221 cm ūgio milžinas T.Pleissas.

„Nesužaidėme pakankamai fiziškai kovojant dėl kamuolių, – Eurolyga.lt po mačo kalbėjo Martinas Gebenas. – Pavyko kai kur surizikuoti, kai kur pavyko gynyba. Bet pralaimėjome toje vietoje, kur negalvojome, jog pralaimėsime. Tai kovoje dėl kamuolių. Tai mus labai baudė. Pirmą pusę puolime labai gerai sužaidėme, o antroje užstrigome. Tai mums pakišo koją.“

M.Gebenas sužaidė geriausias sezono rungtynes. Jis žaidė daugiausiai minučių (13), įmetė daugiausiai taškų (10) ir atkovojo daugiausiai kamuolių (5).

„Svarbu ir malonu sužaisti gerai, – sakė M.Gebenas. – Malonu sužaisti gerai prieš savus sirgalius. Tikrai jautėme jų palaikymą, bet nepasiekėme pergalės. Su tokiais jausmais užbaigėme rungtynes.“

Gryno oro gūsiu tapo antrasis ketvirtis, kurio metu „Žalgiris“ realizavo 5 tolimus metimus iš 9. Palyginimui, per likusius tris ketvirčius – 4 tritaškiai iš 18. Tai tampa absoliučia šio sezono „Žalgirio“ klasika.

Žaidimą užkūrė Thomaso Walkupo ir Jocko Landale'o „du prieš du“ situacijos, kurios arba provokavo varžovus pražangoms, arba leido aikštelės šeimininkams atakuoti krepšį iš patogių situacijų.

A.Milaknis antrajame ketvirtyje įsūdė du tolimus metimus paeiliui, o išdykauti ėmęs snaiperis šveitė ir trečią, kur kas sudėtingesnį tritaškį per varžovo rankas, bet jis tikslo nepasiekė. Tiesa, situacija patenkintas Š.Jasikevičius plojimais įvertino šį auklėtinio bandymą.

„Momentais atrodome labai gerai, kai pagauname bangą, įmetame metimus, tai ir patys gerai jaučiamės. Ir greičiau užtraukiame, ir paimprovizuojame. Tai jaučiasi, bet reiktų išmokti pakontroliuoti tuos dalykus. Gal patirties ar talento pritrūksta“, – Eurolyga.lt po dvikovos kalbėjo Edgaras Ulanovas.

Ketvirtajame kėlinyje savų progų atakuoti turėjo Jockas Landale'as, KC Riversas ar tas pats A.Milaknis, tačiau retas tritaškis pasiekė tikslą.

„Antroje pusėje vėl nepataikėme. Prieš „Anadolu Efes“ pramesti 18 tritaškių... Kai kurie metimai buvo kritiniai. Bet tai yra šių metų mūsų dainelė“, – po pralaimėjimo sakė Šaras.

Kol „Žalgiris“ ieškojo būdų įskraidinti kamuolį į krepšį, „Anadolu Efes“ vežimą timptelėjo buvęs žalgirietis Vasilije Micičius, per lemiamą ketvirtį surinkęs 9 taškus, o dvikovą baigęs turėdamas 18.

„Žalgiris“ parodė trumpus, bet gyvybės ženklus ties tritaškio linija, jis vėl demonstravo geležinę gynybą, tačiau jam vėl šiek tiek pritrūko iškovoti pergalei.

Dabar – išvyka į Pamaskvę, kur penktadienį žaliai baltų lauks Rimo Kurtinaičio vadovaujamos „Chimki“ testas. Rusijos klubas šį sezoną žiba puolime, tačiau stringa gynyboje. Ar Š.Jasikevičiaus kariauna pasinaudos tuo?

VIDEO: Pralaimėjimų kartėlis nepalieka „Žalgirio: Šarūno Jasikevičiaus spaudos konferencija
VIDEO: J.Landale’as po pralaimėjimo vos susilaikė nenusikeikęs
VIDEO: KC Riversas prislėgtas: jaučiuosi, kad nuviliu komandą
VIDEO: Karštas E.Ulanovo komentaras po pralaimėjimo
VIDEO: Geriausią sezono mačą žaidęs M.Gebenas neliko patenkintas
VIDEO: A.Milaknis graužėsi dėl tritaškių
VIDEO: „Karštom pėdom“: tušti įžaidėjai ir besitęsiantis „Žalgirio“ dugnas Eurolygoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas