Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 12 29

Koktus pralaimėjimas: neatpažįstamas „Žalgiris“

Gran Kanarijoje išvydome Kauno „Žalgirį“, kurį stebint sviro rankos ir Šarūnui Jasikevičiui, ir visiems, laukusiems pergalingo Eurolygos pirmojo rato finišo. Tai buvo koktus žalgiriečių pralaimėjimas Las Palmaso „Gran Canaria“ klubui – 66:73.
Las Palmaso „Gran Canaria“ – Kauno „Žalgiris“
Las Palmaso „Gran Canaria“ – Kauno „Žalgiris“ / nuotr.

Gal Las Palmaso saulė, lepinusi 22 laipsnių šiluma. Galbūt 4 pergalės per 5 pastarąsias Eurolygos rungtynes. O galbūt šventinė nuotaika, tvyranti pastarąją savaitę.

Bet tai buvo „Žalgiris“, kokį, galime pritarti Šarūno Jasikevičiaus žodžiams, matėme jau seniai.

Jo neišbudino niekas. Nei Šaro moralai prie šoninės linijos, nei pusšimčio 4,5 tūkst. km į salą sukorusių sirgalių skanduotės, bandžiusios pažadinti komandą.

Kartais kamuolys gali tiesiog nelįsti į krepšį.

Kartais varžovas gali būti tiesiog geresnis ir meistriškumu įrodyti savo pranašumą.

Bet liūdniausia, kad šį sezoną dar nematėme tokio neagresyvaus „Žalgirio“, kuris tokiu žaidimu nenusipelnė laimėti Gran Kanarijoje.

„Skaudus pralaimėjimas, – panarinęs galvą Gran Kanarijos arenos rūbinėje 24sek sakė Brandonas Daviesas. – Pralaimėjome dėl to, ką padarėme patys. Tokie pralaimėjimai patys skaudžiausi. Patys save nugalėjome.“

VIDEO: B.Davieso nusivylimas po pralaimėjimo Gran Kanarijoje

Pirmą kamuolį puolime „Žalgiris“ atkovojo 36 rungtynių minutę, kai įprastai per rungtynes priešininkai po „Gran Canaria“ krepšiu atkovoja po 11.

Iki pertraukos žalgiriečiai prie baudų metimo linijos stojo du kartus, kai kauniečių vidurkis didžiausias visoje Eurolygoje – beveik 24 baudų metimai per vakarą. Finalinė mačo sirena fiksavo 12 „Žalgirio“ baudų metimų.

Į prasčiausiai besiginančios Eurolygos ekipos krepšį „Žalgiris“ per du kėlinius sukrapštė 26 taškus – tiek mažai „Gran Canaria“ šį sezoną dar nebuvo praleidusi.

Taip, naujasis treneris Victoras Garcia pagerino kanarų gynybą, bet ne tiek, kad taip smarkiai nukryptų nuo vidurkio. Mykolo Stumbro statistikos duombazė rodo, kad iki rungtynių su „Žalgiriu“, net prie V.Garcia „Gran Canaria“ per du pirmuosius kėlinius praleisdavo vid. po 43 taškus.

Prastas „Žalgirio“ startas uždavė toną rungtynėms.

„Rungtynes pradėjome šiek tiek... Ne šiek tiek – pasyviai. Žymiai slogiau nei varžovai, – 24sek pripažino Rokas Jokubaitis. – Turėjome savo užduotis stabdyti greitas atakas, duoti jiems kontakto gynyboje. Manau, tai buvo didžiausias jų raktas į pergalę. Pradėjome labai pasyviai ir, manau, tai ir lėmė pralaimėjimą.“

VIDEO: Trumpas R.Jokubaičio paaiškinimas, kas nutiko žalgiriečiams

Las Palmaso klubas pirmoje mačo dalyje išjungė du pagrindinius „Žalgirio“ variklius.

Pirmiausia, Brandoną Daviesą, kuris kaip „Žalgirio“ vėliavnešys pastaruoju traumų nusėtu metu rinko po 17 taškų per rungtynes.

Nuo pirmos žalgiriečių atakos „Gran Canaria“ labai agresyviai dvigubino gynybą prieš žaliai baltų lyderį ir taktika pasiteisino. Dar iki pertraukos B.Daviesas suklydo net 4 kartus bandydamas nusimesti kamuolį, o per du kėlinius 7 taškai į „Žalgirio“ krepšį krito būtent po svečių klaidų.

„Taip, jie agresyviai mane spausdavo ir aš per dažnai klydau. Kita vertus, taip prieš mane ginasi jau ne pirmą kartą. Manau, esmė tame, kad nesilaikėme žaidimo plano“, – pralaimėjimą analizavo B.Daviesas.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Las Palmaso „Gran Canaria“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Las Palmaso „Gran Canaria“ – Kauno „Žalgiris“

Kitas variklis, kuris neveikė, buvo įžaidėjai.

Nate'as Woltersas taip prastai vadovavo žaidimui, kad Šarūnas Jasikevičius jį išėmė iš aikštės trečiojo kėlinio pradžioje ir daugiau nebeleido ant parketo.

Remiantis M.Stumbro statistikos skaičiavimais, pagrindiniam atakų dirigentui būnant aikštėje, per tą 12 minučių atkarpą „Gran Canaria“ įmetė 10 taškų daugiau nei „Žalgiris“.

„Jaučiuosi gerai. Tiesiog reikia grįžti į ritmą“, – 24sek teigė N.Woltersas.

VIDEO: N.Woltersas apie trenerio sprendimą neleisti jo į aikštę likusias 17 min.

Remiantis statistika, D.Waltonas solidžiausiai vadovavo „Žalgiriui“.

Jis buvo ant parketo to spurto metu, kai svečiai sugrįžo į rungtynes ir ėmė tirpdyti 16 taškų skirtumą.

Kai tik D.Waltonas užaštrindavo žaidimą ir pralįsdavo į baudos aikštelę, „Žalgirio“ puolimas nusidažė visai kitomis spalvomis. Bet tai buvo tik trumpalaikiai vilties žybtelėjimai.

M.Stumbro statistika rodo, kad su D.Waltonu aikštėje „Žalgiris“ įmetė 7 taškais daugiau nei „Gran Canaria“. Skaičiuojant tik trečią ir ketvirtąjį kėlinius, tas +/ – rodiklis buvo dar geresnis – siekė +11.

Kartais buvo ir tokių akimirkų, kokias šį sezoną išvysi retai. Po gero D.Waltono įkirtimo po krepšiu ir aštraus situacijos įvertinimo, Š.Jasikevičius priekaištingai rodė tai kaip pavyzdį atsarginių suolui, o netrukus skubėjo pliaukštelėti delnais su amerikiečiu.

Bet tokių akimirkų buvo per mažai. Iki pertraukos „Žalgiris“ buvo nekontroliuojamas – prarado net 11 kamuolių.

Per 10 minučių atkarpą nuo antrojo kėlinio vidurio iki trečiojo kėlinio vidurio, žalgiriečiai sukrapštė vos 10 taškų atakuodami daugiausiai taškų praleidžiančią Eurolygos ekipą.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Las Palmaso „Gran Canaria“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Las Palmaso „Gran Canaria“ – Kauno „Žalgiris“

Blogiausia, kad ir gynyboje „Žalgiris“ darė per daug klaidų – leido „Gran Canaria“ daryti, ką tik ši panorėjo.

Ypač tai krito į akis pirmosiomis minutėmis, kai „Gran Canaria“ lengvai rinko taškus nuo baudų metimo linijos eilinėse situacijose žalgiriečiams neatleistinai prasižengiant jau su 5 komandinėmis pražangomis. Ar pavojingiems varžovų metikams paliekant laisvę. Ar paprasčiausiai nespėjant į gynybą po netaiklių metimų ir žaibiškų ispanų išpuolių.

Dar 23-iąją minutę Las Palmaso klubas šoko į priekį 46:29.

Šaras buvo priblokštas. Jis tik ką išsivedė „Žalgirio“ komandą į rūbinę, bet iš jos ši grįžo vėl laužydama visus susitarimus.

Tada Š.Jasikevičius pretenzingai sunėrė rankas ir šaltai reagavo į „Žalgirio“ žaidimo griūtį.

Auklėtiniai treneriui nesuteikė pagrindo jais pasitikėti, todėl Šaras ieškojo ir desperatiškiausių sprendimų – netgi metė į aikštę 18-mečius Roką Jokubaitį bei Eriką Venskų.

„Kai pralaimi 17 taškų, sunku laimėti prieš bet kokią Eurolygos komandą“, – „Žalgirio TV“ konstatavo M.Grigonis.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Las Palmaso „Gran Canaria“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Las Palmaso „Gran Canaria“ – Kauno „Žalgiris“

„Žalgiris“ sugrįžo į rungtynes, bet, reikia pripažinti, pergalės nenusipelnė.

Žaliai balti klydo lemiamoje atakoje taip apmaudžiai, kaip atrodė visą vakarą – tiesiog perduodant kamuolį iš rankų į rankas.

O ir prieš tai, kai varžovas atrodė ranka pasiekiamas (52:57), po neatleistinų „Žalgirio“ gynybos klaidų „Gran Canaria“ tritaškiai vėl padėjo šeimininkams ištrūkti į priekį dviženkliu skirtumu (52:63).

„Sunku laimėti, kai išsikasi sau tokią duobę“, – pridūrė Aaronas White'as.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius seniai nebuvo taip nusivylęs „Žalgiriu“

„Žalgiris“ tokios prastų skaičių puokštės šį sezoną dar neturėjo.

Tai buvo nerezultatyviausias (66 tšk.) ir neefektyviausias (66 naud.) žalgiriečių sezono mačas.

Neagresyviau ant varžovų lentos žalgiriečiai lipo tik kartą Miunchene, kai puolime sugriebė tik 3 kamuolius. Šįkart jų atkovojo vos 5.

Prie baudų metimo linijos mažiau nei Gran Kanarijoje (10 mestų baudų) „Žalgirio“ krepšininkai stojo tik du kartus.

Bet baisiau už skaičius atrodė „Žalgirio“ žaidimo kokybė ir pastangos, kurių trūkumas pirmoje mačo dalyje vėliau kainavo pergalę.

Taip, „Žalgiriui“ trūksta žaidėjų.

Šarūnas Jasikevičius ir košmare neregėjo, kaip ketvirtajame kėlinyje su geriausiais ketinimais vysis Eurolygos komandą su Roku Jokubaičiu ir Eriku Venskumi ant parketo.

Per trejus metus „Žalgiryje“ jis dar neturėjo tokių nuostolių, kuriuos atnešė traumos, neleidusios į Gran Kanariją išsivežti žibėjusio Leo Westermanno, geriausią sezoną Kaune žaidusio Antano Kavaliausko bei pernykštės antros simbolinės Eurolygos rinktinės nario Pauliaus Jankūno.

„Galėjome laimėti rungtynes su šia komanda“, – į platesnius komentarus nesileido nei jis, nei „Žalgirio“ žaidėjai.

Bet su E.Venskumi ir R.Jokubaičiu, kad ir kaip pasiaukojančiai tie jauni vyrai kristų dėl komandos, sunkių Eurolygos rungtynių neištrauksi. Ypač taip nesilaikydamas žaidimo plano.

Tai signalas kitiems žaidėjams, kurie pastaruoju metu buvo labai gerai kompensavę traumuotų krepšininkų netektį, bet prieš Naujuosius užtraukė rankinį stabdį.

Kita vertus, ir „Gran Canaria“ turėjo rimtų rūpesčių, dėl kurių liko su vieninteliu įžaidėju – 40-mečiu Eurolygos debiutantu Albertu Oliveriu.

„Žalgiris“ turėjo pasiimti šį tašką, bet namo grįžta su skaudžia pamoka.

Priešaky – sausio beprotybė.

Žalgiriečių kelyje – Maskvos CSKA ir Stambulo „Anadolu Efes“ namuose, Stambulo „Fenerbahče“ išvykoje, Atėnų „Panathinaikos“ namuose, Milano „Olimpia“ Italijoje, Maskvos srities „Chimki“ ir „Barcelona“ svečiuose.

Su 7 pergalėmis ir 8 pralaimėjimais „Žalgiris“ laikosi pirmajame aštuonete, bet vienas pralaimėjimas greitai gali išstumti komandą į 13-ą vietą.

Nuo pernykščio grafiko žalgiriečiai jau atsilieka trimis pergalėmis. Su tokiomis problemomis už aikštės ribų „Žalgirio“ slalomas antrajame Eurolygos rate gali būti sunkesnis, nei planavo kauniečiai.

Bus sunku. „Žalgiris“ laviruoja ant plonytės linijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas