Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 10

Linas Kleiza – apie sveikintinus „Žalgirio“ ėjimus ir Keenano Evanso ateitį

Įstabiai pirmoje sezono pusėje Eurolygoje žaidęs Kauno „Žalgiris“ praėjusią savaitę patyrė žemės drebėjimą. Pagrindinis komandos žaidėjas Keenanas Evansas nusiplėšė Achilo sausgyslę ir šį sezoną neberungtyniaus, bet žaibiška klubo reakcija lėmė staigų dviejų naujokų įsigijimą. Ką Kauno komandai duos naujai iškepti žalgiriečiai Isaiah Tayloras ir Achille Polonara?

Pirmąją sezono dalį Kauno „Žalgiris“ užbaigė būdamas atkrintamųjų paveiksle – 9 pergalės ir 8 pralaimėjimai Kazio Maksvyčio kariaunai antrąją sezono dalį leidžia pasitikti iš aštuntos pozicijos lentelėje.

Tai rezultatas, viršijęs praktiškai visų žaliai baltų sirgalių lūkesčius po ypač nevykusio praėjusio sezono, pažymėto paskutine vieta Eurolygoje bei pirmuoju klubo istorijoje nepatekimu į Lietuvos krepšinio lygos finalą.

„Už pirmąją sezono pusę „Žalgiriui“ duočiau 8,5 įvertinimą. Pažymys būtų didesnis, jei nebūtų paleidę poros rungtynių, kurias kontroliavo ir galėjo laimėti, – 15min laidoje PIKENROLAS sakė Linas Kleiza. – Labiausiai nustebino kovingumas ir gynyba. „Žalgiris“ viršijo visų lūkesčius, ne tik mano. Įdomu, kaip jie dabar susitvarkys su lyderio netektimi ir naujais iššūkiais. Sezonas įpusėjo, bet iš dalies „Žalgiriui“ jis prasidėjo ir iš naujo, nes reikia įvesti naujokus į sistemą, o senieji krepšininkai turės prie to prisitaikyti. „Žalgirio“ aš nenurašau, manau, kad jie liks kovoje.“

„Pirmąją „Žalgirio“ sezono pusę vertinu 8. Nesu sužavėtas žaidimu, atskirose rungtynėse galime sakyti, kad jiems net kažkiek ir pasisekė. Bet vertinu kovingumą ir norą, Keenaną Evansą, Arną Butkevičių ir Rolandą Šmitą, bei tai, kaip Kazys Maksvytis šią komandą sustygavo, – sakė kitas PIKENROLO dalyvis, sporto komentatorius Rytis Vyšniauskas. – „Žalgiris“ toli gražu nėra smagiausią žaidimą žaidžianti komanda Eurolygoje, bet jų filosofija veda prie gero rezultato, bent jau sezono pusiaukelėje. Manau, kad bet kas Lietuvoje būtų paėmęs tokį komandos rezultatą prieš sezoną.“

Antrąją sezono dalį „Žalgiris“ pasitinka šoko būsenos, netekęs absoliutaus lyderio Keenano Evanso. Tarp Eurolygos elito įsirašęs gynėjas žaidė fantastiškai, bet dvikovoje su Stambulo „Fenerbahče“ nusiplėšė Achilo sausgyslę ir šį sezoną neberungtyniaus.

„Keenano Evanso trauma yra didžiulė netektis „Žalgiriui“. Dabar bus įdomu stebėti, ar sezonas pakibo ant plauko“, – sakė L.Kleiza.

Kaip spaudos konferencijoje atskleidė „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas, kontraktas su K.Evansu yra dvejų metų pagal formulę „1+1“.

„Man atrodo, kad kontrakte yra žaidėjo, o ne komandos pliusas. Tai būtų logiška siekiant prisivilioti žaidėją į komandą. „Žalgiris“ dėjo daug pastangų, kad jis ateitų, – sakė L.Kleiza. – Visų pirma, tai operacija buvo padaryta labai greitai, o ją atliko geriausias šios srities specialistas Rimtautas Gudas. Tai yra kosmosas. Jis yra pasaulinio lygio gydytojas. Turbūt pagal naujausią informaciją Achilo operaciją reikia padaryti kuo greičiau.

Taigi, jei yra K.Evanso pliusas, „Žalgiris“ pasirinkimo neturės. Įžaidėjui tokia trauma yra sunki, bet matome, kad žaidėjai grįžta ir grįžta geros sportinės formos. Keenano žaidimas paremtas sprogstama jėga, bet galvoju, kad jis grįš geros formos. Nežinau, ar jis kažkur gaus didesnį kontraktą, nes ši trauma padėtį apsunkino.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

„Žalgiris“ žaibiškai sureagavo į lyderio netektį, jau po paros paskelbęs apie Stambulo „Anadolu Efes“ nepritapusio Isaiah Tayloro įsigijimą. Dar po dienos – žinia apie kontraktą su italu Achille Polonara, kuris irgi neįsipaišė Eurolygos čempiono Ergino Atamano schemose.

Tiesa, pastarąjį žaidėją Lietuvos flagmanas sužvejojo dar prieš K.Evansui patiriant traumą.

„Reikia pagirti „Žalgirį“, kad padarė greitus ir gerus ėjimus. Smagu, kad jie turi pinigų tai padaryti, – sakė Linas Kleiza. – Kad ir kokį sezoną Stambule turėjo Achille Polonara, jis yra aukštesnio lygio krepšininkas nei Tyleris Cavanaugh. Pozityvu tai, kad jis ateina pas Kazį Maksvytį ir turės daug laisvės. Matome, kad žaidėjai pas Kazį atsiskleidžia. Achille Polonara neturės daug žaidėjų, kurie eis žaisti po jo, o ir tritaškius galės išsimesti ir pataikyti. Tai yra suprantamas „Žalgirio“ ėjimas. Reikėjo rizikuoti, nes šis žaidėjas gali sugrįžti į sportinę formą, kurioje buvo prieš dvejus metus. Sistema tarp „Žalgirio“ ir „Baskonia“ gal nėra panaši, bet laisvės panašiai daug, kai žaidėjai turi daug progų atakuoti krepšį. Tikėkimės, kad A.Polonara atsiskleis. Jis yra motyvuotas įrodyti, kad gali žaisti aukštame lygyje, kad gautų naują didelį kontraktą. Geresnis sprendimas buvo įsigyti A.Polonarą, o ne Adrieną Moermaną, kurio saulelė jau leidžiasi. Italas su savo charakteriu ir žaidybiniu stiliumi turėtų puikiai tikti „Žalgiriui“. Tai buvo paprastas ir užtikrintas „Žalgirio“ ėjimas. Daugiausiai klaustukų yra dėl įžaidėjo.“

VIDEO: PIKENROLAS: Vilniuje šeimininkavę „vilkai“, Eurolygos geriausieji ir „Žalgirio“ naujokai

Vienas Italijos rinktinės lyderių šį sezoną Eurolygoje žaidė po 11 minučių per rungtynes, pelnė po 2,9 taško ir rinko po 2,2 atšokusio kamuolio.

Gerokai geresnį žaidimą 31-erių metų 205 cm ūgio A.Polonara demonstravo prieš dvejus metus Vitorijos „Baskonia“ klube, fiksavęs 12,2 taško, 6,6 atkovoto kamuolio ir 16,5 naudingumo balo per rungtynes rodiklius.

„Smagu, kad buvo sureaguota taip greitai. Nesitikėjau to. Galvojau, kad dvigubą savaitę Italijoje teks kentėti, o tuomet lauksime, kol sausio pabaigoje kažkas atvažiuos. Viskas įgyvendintina buvo labai greitai, vos per vieną naktį. Manau, kad šie žaidėjai gali gelbėti „Žalgirio“ sezoną, – sakė R.Vyšniauskas. – „Žalgiris“ tokio krepšininko, kaip Achille Polonara, vasaros metu net nebūtų galėjęs pačiupinėti, kaip ir kitų „Anadolu Efes“ taikinyje buvusių krepšininkų. Jie ten uždirba virš milijono eurų. Achille Polonara ir Isaiah Tayloras yra pavyzdžiai, kaip naujiems žaidėjams yra sudėtinga ateiti į „Anadolu Efes“ pas Erginą Atamaną ir rasti savo vietą šalia Vasilije Micičiaus. Nebent tu esi Willo Clyburno lygio žvaigždė. Iš to kas buvo įmanoma, A.Polonara buvo geriausias variantas „Žalgiriui“. Pagal charakterį, tai yra itališkas Rolandas Šmitas, kuris kris ant parketo dėl kiekvieno kamuolio.“

FIBA nuotr./Achille Polonara ir kiti Italijos krepšininkai užsitikrino bilietą į atkrintamąsias kovas.
FIBA nuotr./Achille Polonara ir kiti Italijos krepšininkai užsitikrino bilietą į atkrintamąsias kovas.

Antrasis naujokas – 28-erių metų 191 cm ūgio įžaidėjas Isaiah Tayloras. NBA patirties turintis amerikietis praėjusiame ACB sezone rinko po 15,2 taško (4 rezultatas lygoje), bet „Anadolu Efes“ ekipoje fiksavo kuklią 2,6 pelnyto taško ir 1,6 naudingumo balo statistiką.

„Dėl I.Tayloro dar parodys laikas. Jis yra taškų rinkėjas, nors nereikėtų tikėtis, kad jis K.Evanso procentais mes metimus per rankas. „Žalgirio“ puolimui tikrai duos naudos, nes puolimas be K.Evanso yra labai ribotas. „Žalgiriui“ reikia įžaidėjo, kuris gali kurti taškus, o ne vadovauti komandai. Teigiamai vertinu šiuos pirkinius“, – sakė R.Vyšniauskas.

„Pliusas tas, kad I.Tayloras atėjo pas Kazį. Jis yra panašaus stiliaus žaidėjas, kaip ir K.Evansas. Tai yra taškų darytojas, kuris nelabai kuria žaidimą kitiems ir nėra rezultatyvių perdavimų mašina. Jis gali nuskaityti pirmąją galimybę, bet toliau jau nelabai, – sakė L.Kleiza. – „Žalgirio“ sistema yra tinkama I.Taylorui, žaidimas maždaug. Logiškas „Žalgirio“ ėjimas įsigyti šį krepšininką. Keenanas gerai pataikydavo iš toli, o I.Tayloras neturi gero metimo. Tai gali būti problema. Bet jis yra greitesnis žaidėjas, kuris ieškos progų stumti kamuolį priekį. „Žalgiriui“ gerai būtų pagreitinti žaidimą, bet šį dalyką reikia kontroliuoti. Negali būti labai gera gynybinė komanda, bet ir labai greita komanda. Tokių komandų mažai yra, jei išvis jų yra. Jei nori varžovus dusinti gynyboje, turi kontroliuoti ir puolimą.“

Imago / Scanpix nuotr./Isaiah Tayloras
Imago / Scanpix nuotr./Isaiah Tayloras

K.Maksvytis spaudos konferencijoje atskleidė, jog „Žalgiris“ turėjo galimybę įsigyti ilgametį NBA žaidėją Shabbazą Napierą, šį sezoną sužaidusį 5 mačus G lygoje, tačiau per pastaruosius trejus metus jį itin kamavo traumos.

„Sunkus sprendimas. Shabbazui plyšo čiurna Sankt Peterburgo „Zenit“ komandoje, bet neaišku, kiek jis norėjo grįžti. Kalbų buvo visokių. Gal tai irgi lėmė sprendimą pirkti I.Taylorą, kuris irgi nėra patikrintas variantas Eurolygoje. „Žalgiris“ jautėsi patogiau su I.Tayloru, nes tikriausiai gavo dviprasmiškos informacijos apie Sh.Napierą. Žinoma, Shabbazo lubos yra gerokai aukštesnės, bet turime duoti kredito K.Maksvyčiui, kuris vidutinius žaidėjus paverčia į žymiai geresnius, nei jie yra iš tikrųjų. Negalime sakyti, kad kuris žaidėjas prie jo neatsiskleidė“, – sakė L.Kleiza.

PIKENROLO dalyviai vienbalsiai sutiko, jog netikėtai „Žalgiryje“ atsivėrusios bėdos suteiks šansą atsiskleisti Ignui Brazdeikiui, kuris tapo bene didžiausiu nusivylimu per pirmąją sezono pusę.

„Dabar reikės pradėti žaisti Ignui Brazdeikiui bei rodyti savo puolimo talentą, nes šalia nebėra žmogaus, kuris visada būdavo su kamuoliu. Tikiuosi, kad dabar Igną pamatysime kitoms spalvomis“, – teigė L.Kleiza.

„Ignas tikrai turės daugiau progų žaisti vienas prieš vieną. Tą pamatėme ir prieš Stambulo „Fenerbahče“. Jis gal 20 minučių per rungtynes kamuolį turėjo savo rankose, gerai jautėsi ir rinko taškus“, – antrino R.Vyšniauskas.

VIDEO: PIKENROLAS: Vilniuje šeimininkavę „vilkai“, Eurolygos geriausieji ir „Žalgirio“ naujokai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas