Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 08

Lūkesčius pranokęs Kauno „Žalgiris“: semestro pažymiai žaidėjams ir K.Maksvyčiui

Eurolygos sezonas pasiekė pusiaukelę, kurią Kauno „Žalgiris“ pasitiko turėdamas teigiamą pergalių ir pralaimėjimų balansą. 15min portale – komentatoriaus Ryčio Vyšniausko pirmosios sezono dalies pažymių vidurkiai „Žalgirio“ žaidėjams ir treneriui Kaziui Maksvyčiui.
„Žalgirio“ krepšininkai
„Žalgirio“ krepšininkai / Scanpix/Karolio Kavolėlio/KKF nuotr.

Per pirmąją sezono pusę Kauno „Žalgiris“ turi rezultatą, kokio buvo sunku tikėtis.

Kiekvienas gali turėti savo nuomonę apie žaidimą, kuris man nėra įtikinantis, stabilus ar laimintis, bet devynios pergalės ir aštuoni pralaimėjimai yra nenuginčijamas rezultatas, išlaikantis Kazio Maksvyčio komandą Eurolygos atkrintamųjų varžybų lenktynėse.

Kai kurios „Žalgirio“ pergalės buvo prieš logiką, kai komanda be kamuolio judėjimo ir rezultatyvių perdavimų sugebėdavo išgimdyti puolimą ir laimėti rungtynes.

Akivaizdžios „Žalgirio“ stiprybės – kovingumas, charakteris, noras, motyvacija ir nuolatinis užsivedimas. Matėme begalę pavyzdžių, kai prieš talentingesnę komandą „Žalgiris“ savo trūkumus kompensuodavo didžiuliu noru. Geriausi pavyzdžiai – rungtynės su Madrido „Real“ ar Stambulo „Fenerbahče“.

Nesu sužavėtas „Žalgirio“ žaidimu, bet esu maloniai nustebintas rezultatu.

Šiuo metu sunku žiūrėti į priekį ir antrąjį Eurolygos reguliariojo sezono ratą, nes visus šokiravo sunki Keenano Evanso trauma. Jei reikėtų paminėti vieną žalgirietį, tai būtų šis įžaidėjas iš Jungtinių Amerikos Valstijų, atsiskleidęs kaip Eurolygos komandos žvaigždė ir absoliutus lyderis. Jis rinko daug taškų, fiksavo įspūdingus pataikymus.

Kaip bebūtų, istorijoje K.Evansas liks kaip šio sezono „Žalgirio“ lyderis. Jis savo individualiu meistriškumu nukalė ne vieną Kauno ekipos pergalę. Matysime, kiek Lietuvos flagmanas gali nueiti be K.Evanso.

Pagrindinis pirmos sezono pusės rezultatas yra net ne devynios pergalės, o pilna Nemuno sala kiekvieną Eurolygos vakarą. Tai yra svarbus dalykas ekonominiu atžvilgiu.

Sezono metu po kiekvienų „Žalgirio“ rungtynių Eurolygoje kiekvieno žalgiriečio pasirodymą vertinau pažymiu, o dabar išvedžiau vidurkį.

#2 Keenanas Evansas – 7,1

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
15,9 tšk. (46,4 proc. trit.), 3,2 atk. kam., 3,7 rez. perd., 17,4 naud. bal., 26 min.

Prieš sezoną, kai „Žalgiris“ įsigijo Keenaną Evansą, kalbėjome, jog tai yra krepšininkas, kuris gerai meta iš vidutinio nuotolio, gali susikurti sau metimą ir prasiveržti į baudos aikštelę. Gal nėra pats geriausias žaidimo organizatorius ar metikas, bet sezono metu pamatėme, kad amerikietis tritaškius metė labai užtikrintai, kartais per rankas ar iš itin sunkių padėčių.

„Žalgiriui“ nereikėjo K.Evanso, kuris organizuoja žaidimą ir turi 6–7 rezultatyvių perdavimų vidurkį. „Žalgiriui“ reikėjo K.Evanso, kuris gali pelnyti taškus, nes ši komanda sukomplektuota ne pagal talentą ir kokybę, o ieškant žaidėjų, tinkančių kovingos komandos filosofijai. Keenanas išsiskirdavo tuo, kad vienas galėdavo rinkti taškus ir vienas žaisti.

Po pirmų trijų turų atrodė, kad iš Tel Avivo „Maccabi“ atėjusiam įžaidėjui reikės laiko priprasti prie naujo ir visai kitokio vaidmens, bet K.Evansas visiškai užsikūrė nuo ketvirto turo.

Matėme labai daug solidžių „Žalgirio“ lyderio pasirodymų – prieš Vilerbano ASVEL, Milano „Olimpia“, kosminiai metimai prieš Berlyno ALBA ar neįtikėtinas pasirodymas prieš Miuncheno „Bayern“. Pastarasis mačas buvo vienintelis, kuomet „Žalgirio“ atstovas sulaukė 10 balų įvertinimo.

Vienintelis prastas K.Evanso pasirodymas buvo prieš Stambulo „Anadolu Efes“, kai nefunkcionavo visa „Žalgirio“ komanda, sužaidusi prasčiausią sezono dvikovą.

#3 Dovydas Giedraitis – 5,3

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
2,4 tšk., 1 rez. perd., 0,4 naud. bal., 12 min.

Viskas su Dovydu Giedraičiu yra labai neblogai.

Eurolygos naujokas kaupia patirtį su kiekvienomis rungtynėmis, turėdamas Kazio Maksvyčio pasitikėjimą kaip geras gynybinis žaidėjas.

Strategas iš Darbėnų dabar turi didesnį pasirinkimą savoje aikštės pusėje, kai varžovų gretose yra solidus 1–2 pozicijos žaidėjas. Prieš tokį krepšininką gali gintis ne tik Arnas Butkevičius, bet atkarpomis sėkmingai tą daro ir Dovydas Giedraitis ar Tomas Dimša.

D.Giedraitis gerų gynybinių minučių turėjo, o pamatėme ir vieną kitą blykstelėjimą puolime.

Jis gali pažaisti ir su kamuoliu. Nors tai nėra pagrindinė Dovio žaidimo stiprybė, bet jis gali „Žalgiryje“ pažaisti ir kūrėjo pozicijoje.

#4 Lukas Lekavičius – 5,1

zalgiris.lt nuotr./Lukas Lekavičius
zalgiris.lt nuotr./Lukas Lekavičius
5,9 tšk., 1,2 rez. perd., 5,8 naud. bal., 14 min.

Praėjusį sezoną Lukas Lekavičius buvo „Žalgirio“ lyderis, tad pirmoji šio sezono pusė yra kiek nuvilianti, kai pamatėme ne vieną blankų vikraus įžaidėjo pasirodymą.

Galbūt Kazys Maksvytis ne taip išlaisvina Luką, kaip tą darydavo Šaras. Kitas dalykas – „Žalgirio“ komanda sulipdyta taip, kad kiekvienoje pozicijoje yra aukšti, tvirti ir keistis gynyboje pajėgūs žaidėjai. Net ir K.Evansas gali su aukštaūgiu leistis žemyn ir bandyti prieš jį atsilaikyti ten. Galbūt K.Maksvytis dar neišsprendė mįslės, kaip savoje aikštelės pusėje paslėpti L.Lekavičių.

Žinome, kad įžaidėjas gali turėti rezultatyvių atkarpų, bet šį sezoną pasigendame įsiveržimų į kairę, floaterių metimų. Lukas tikrai gali turėti 8 ar didesnį taškų vidurkį Eurolygoje.

Krepšininkui nepadėjo ir lūžusio šonkaulio trauma. Nors sugrįžimo rungtynės su Stambulo „Fenerbahče“ paliko neblogą įspūdį. Tikimės, kad antroji sezono pusė jam bus geresnė.

#8 Kevarriusas Hayesas – 5,3

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
5,5 tšk., 4,6 atk. kam., 1,2 blk., 7,9 naud. bal., 19 min.

Kevarriusas Hayesas – darbininkas, labai tinkantis „Žalgirio“ filosofijai, bet jis turi blogą įprotį prisirinkti pražangų, kurį labai sunku išgyvendinti. Yra krepšininkų, su tokiomis problemomis gyvenančių visą karjerą.

Rungtynėse, kuriose jis neprisirenka pražangų ir nebūna pašalinamas iš žaidimo, matyti, kiek jis gali duoti „Žalgirio“ gynybai. Tai yra vienas Eurolygos lyderių pagal blokuotus metimus, kuris sukuria komandai ir nemažai antrų šansų.

Jis yra riboto talento žaidėjas puolime, bet savo taškus susigraibo iš antrų šansų ar iš „du prieš du“ situacijų. Bet jis ir nėra į „Žalgirį“ paimtas dėl taškų rinkimo.

Pirmąją K.Hayeso sezono pusę vertinu vidutiniškai. Kai kurios rungtynės buvo labai pozityvios, kuomet atrodė, kad „Žalgiris“ surado dar vieną Joshą Nebo, bet tuomet ateidavo prastesnės rungtynės dėl pražangų. Kažkiek iš ritmo jį išmušė ir traumelė.

Kol kas K.Hayesas nerodo stabilumo, bet vis tiek atrodo kaip gerus duomenis turintis žaidėjas, iš kurio galima išlaužti kai ką gero.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas