Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 28

M.Schillerio karjeros startas – įsimintina „Celtics“ kepurėlė ir šviesų operatoriaus darbas

2021-ųjų metų Eurolygos finalo ketvertas vyks Kelne, Vokietijoje, o šį miestą puikiai pažįsta Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Martinas Schilleris. Eurolygos tinklalapis skyrė dėmesio strategui, kurio meilė krepšiniui įskėlė „Boston Celtics“ kepurėlė, o karjeros pradžioje jam teko dirbti ir didžiausios Vokietijoje arenos šviesų operatoriumi.
Martin Schiller
Martin Schiller / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Martino Schillerio tėtis kilęs iš Austrijos, mama – iš Didžiosios Britanijos, o į didžiausią sporto universitetą turintį Kelną, kuriame studijuoja per 6 tūkstančius studentų, šeimynėlė persikėlė kai Martinui buvo dešimt metų.

Kelne įsikūrusiame Vokietijos sporto universitete galiausiai studijavo ir pats būsimas Kauno „Žalgirio“ vairininkas.

„Studijavau sporto vadybą, nes tai arčiausiai profesionalaus sportininko, kuriuo aš negalėjau tapti, buvęs dalykas, – sakė „Žalgirio“ treneris. – Tuomet aš pradėjau ir trenerio darbą, nes tai buvo irgi arčiausiai krepšininko buvęs dalykas. Mano tikslas buvo tapti profesionaliu treneriu. Sporto universitetas yra šauni vieta, o Kelnas – nuostabus miestas.“

Krepšinio mylėtoju M.Schilleris tapo netradiciniu būdu.

„Kartą dovanų gavau „Boston Celtics“ kepuraitę ir bandžiau išsiaiškinti, kas tai yra, – prisimena treneris. – Tais laikais NBA išvysti buvo galima vos pusvalandį per Eurosport kanalą. Žiūrėjau, man patiko, taip įsimylėjau šį žaidimą.“

Kelnas irgi mylėjo krepšinį. Kelno „Saturn“ ir Leverkuzeno „Bayer“ ilgą laiką buvo dominuojančios ekipos Vokietijoje, nuo 1970-ųjų iki 1996-ųjų kartu iškovojusios net 18 titulų. Tuomet „Saturn“ baigė savo egzistavimą.

„Saturn“ klubo Kelne pakeitusi „RheinEnergie“ komanda, „Bayer“ bei per 40 kilometrų įsikūrusi Bonos „Telekom Baskets“ – šios trys komandos paeiliui nuo 1999-ųjų iki 2002-ųjų Vokietijos čempionato finale krito prieš Berlyno ALBA.

„RheinEnergie“ trejus metus žaidė Europos taurėje, kol 2006-aisiais triumfavusi Vokietijoje prasimušė sau kelią į Eurolygą.

„Krepšinis Kelne tuomet išgyveno aukso amžių, – sakė M.Schilleris. – Turėjome tris labai arti viena kitos įsikūrusias komandas. Tai buvo tobula situacija tiems, kurie myli šį žaidimą. Aš dirbau „RheinEnergie“ klube, buvau atsakingas už jaunimo programą. Buvau stipriai susiejęs su šia komanda.“

VIDEO: Coaches Corner: Martin Schiller, Zalgiris Kaunas

Savęs krepšinyje ieškojęs M.Schilleris dirbo ne tik su jaunimu, bet ir prieš rungtynes būdavo šviesų operatorius 18,5 tūkstančio talpinančioje LANXESS arenoje, kurioje 2021-aisiais vyks ir Eurolygos finalo ketvertas.

„Arena būdavo sausakimša, o aš įsitaisydavau jos viršuje bei reguliuodavau šviesas į startinį komandos penketuką. Aš buvau atsakingas už šviesas arenoje“, – prisiminimais dalijosi „Žalgirio“ treneris.

Kelias iki Eurolygos komandos vyriausiojo trenerio kėdės buvo unikalus.

Būdamas 22-ejų metų amžiaus M.Schilleris tapo trenerio asistentu Diuseldorfo „Magics“ komandoje. Jis dirbo ir Hamburgo „Baskets“ bei Bergedorfo TSG, o tuomet – šuolis į geriausią Austrijos klubą Velso „Kraftwerk“. Pirmiausia jis buvo atsakingas už darbą su jaunimo, po kurio peršoko į trenerio asistento vaidmenį.

Kitas karjeros žingsnis – darbas 2010-2017 metais Vokietijos klubuose Kvakenbriuko „Artland Dragons“ ir Liudvigsburgas „MHP Riesen“, kurie prie M.Schillerio kartu sužaidė 42 mačus Europos taurėje.

„Man tai labai patiko, nėra abejonių, – sakė M.Schilleris. – Smagu kautis prieš kitų valstybių komandas bei kitokias žaidimo filosofijas.“

Kirsti krepšinio sienas austrui tapo įprastu dalyku, o 2017-aisiais jis persikėlė į Ameriką. Pirmiausia jis tapo G lygoje žaidžiančios „Salt Lake City Stars“ komandos treneriu. Po trejų metų M.Schilleris tapo geriausiu turnyro strategu, kai jo vadovaujama ekipa iškovojo titulą.

„Per trejus metus iš nelabai sėkmingos komandos virtome į sėkmingiausią lygoje. Taip užbaigėme procesą, į kurį visi – administracija, treneriai ir žaidėjai – įdėjome labai daug laiko. Laimėjome G lygą, tai buvo svarbiausia, o geriausio trenerio pripažinimas buvo kaip papildymas.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Martinas Schilleris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Martinas Schilleris

Schilleris didžiavosi dirbdamas NBA organizacijoje, kurios krepšinis turėjo daug Senajame žemyne randamų žaidimo principų.

„Mes neabejotinai buvome europietiškiausia komanda G lygoje, o „Utah Jazz“, sakyčiau, turbūt europietiškiausias klubas NBA. Mes dirbome išvien. Abi komandos naudojo daugybę Europos krepšinyje randamų dalykų, todėl ryšys tarp mūsų buvo visada“, – sakė M.Schilleris.

Lietuvos čempionų komandoje M.Schilleriui tako pakeisti ikona tapusį Šarūną Jasikevičių, o pirmasis sezonas – dar neregėtas turnyro istorijoje, apsuptas įvairių COVID-19 pandemijos atneštų sunkumų.

Strategas dar negalėjo pajusti, ką reiškia pilnutėlė „Žalgirio“ arena.

Nepaisant to, „Žalgiris“ savo sąskaitoje turi 15 pergalių ir 16 pralaimėjimų bei žengia netoli pirmojo aštuoneto, garantuojančio vietą atkrintamosiose.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris

Net jei sirgalių vietos yra tuščios, M.Schilleris supranta, jog nusileido į išskirtinę krepšinio šalį.

„Pastovų palaikymą gali justi ir už arenos ribų, tiesiog eidamas gatve. Atvykęs čia labai greitai supratau, jog „Žalgiris“ nėra tiesiog krepšinio klubas. Kauno miestui ir visai šaliai jis reiškia kur kas daugiau. Tai nesunku pajusti“, – teigė „Žalgirio“ treneris.

Nors atsidavimas krepšiniui Kelne nėra toks pat, koks yra Kaune, tačiau M.Schilleris įsitikinęs, jog Eurolyga surengs įspūdingą finalo ketvertą.

„Kalbant apie finalo ketvertą, tai LANXESS arena yra įspūdinga, didžiausia visoje Vokietijoje. Tai miestas, turintis daug krepšinio žinių, nepaisant to, kad šiuo metu neturi komandos pirmoje lygoje. Kelnas – labai graži vieta ir aš džiaugiuosi, kad krepšinio šeima galės ten apsilankyti“, – teigė M.Schilleris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas