Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 24

Meilę Kaunui išreiškęs Brandonas Daviesas: „Galbūt kada nors sugrįšiu“

Du triukšmingi 2017–2019 metų Kauno „Žalgirio“ sezonai Eurolygoje neatsiejami nuo fantastiško Brandono Davieso žaidimo. Šis vidurio puolėjas artėjantį savaitgalį Kelne kartu su Šarūnu Jasikevičiumi sieks pirmojo karjeroje Senojo žemyno titulo, o dalyvaudamas Eurolygos tinklalaidėje „The Crossover“ amerikietis pasidalino šiltomis mintimis apie laikotarpį Lietuvoje bei norą kažkada sugrįžti į „Žalgirį“.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Joe Arlaucko vedamoje „The Crossover“ tinklalaidėje apsilankė buvęs Kauno „Žalgirio“ lyderis Brandonas Daviesas, šiuo metu su „Barcelona“ besiruošiantis šturmuoti Kelną ir siekti pirmojo karjeroje Eurolygos titulo.

Artėjančią vasarą 30-ąjį gimtadienį minėsiantis vidurio puolėjas šiltai atsiliepė apie dvejų metų laikotarpį Kaune bei užsiminė apie norą kažkada sugrįžti.

„Perėjimą į „Barceloną“ lėmė daugybė dalykų. Tai buvo geriausias sprendimas mano šeimai, kitaip „Žalgiryje“ būčiau žaidęs amžinai. Galbūt kažkada sugrįšiu į Kauną. Myliu šį miestą. Galvojau, kad ėjimas į „Barceloną“ man buvo geriausias dalykas, nes norėjau toliau gerinti žaidimą ir žaisti krepšinį aukščiausiu lygiu“, – sakė Brandonas Daviesas.

Į Kauną amerikietis atvyko 2017-aisiais iš „Monaco“ kartu su įžaidėju Dee Bostu. Jei pastarasis „Žalgiryje“ užsibuvo vos keletą mėnesių, tai B.Davieso dveji metai Lietuvoje ilgam įsirėžė į sirgalių atmintį bei jam tapo tramplinu į Barseloną.

B.Daviesas papasakojo apie Šarūno Jasikevičiaus skambutį, kuomet jis kvietė centrą prisijungti prie Lietuvos čempionų komandos.

„Pokalbiai įprastai vyksta per agentą, bet Šaras norėjo su manimi pasikalbėti asmeniškai. Jis sakė, kad mėgsta alkanus ir norinčius savo vertę įrodyti, siekiančius tobulėti bei galinčius padėti komandai žaidėjus. Bet kokio žaidėjo pas save į Kauną jis nekviesdavo, reikėdavo praeiti tam tikrą procesą ir atitikti trenerio reikalavimus. Pradžioje mes klijavomės sunkiai, bet su laiku augome ir mes, ir mūsų santykiai. Negaliu sakyti, kad darbas tapo lengvesnis, bet mes ėmėme geriau suprasti vienas kitą. Gyvenimas tikrai tapo lengvesnis“, – sakė B.Daviesas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas ir Šarūnas Jasikevičius

Pradžia „Žalgiryje“ krepšininkui nebuvo lengva – per pirmuosius vienuolika turų jis vos du kartus pasiekė dviženklę naudingumo balų ribą.

Vėliau užsikūrė ir B.Daviesas, ir Kauno „Žalgiris“, kuris reguliariajame sezone iškovojo 18 pergalių ir patyrė 12 pralaimėjimų. Atkrintamosiose Š.Jasikevičiaus kariaunos laukė Ioannis Sfairopoulos ir jo vadovaujama Pirėjo „Olympiakos“.

„Nenoriu sakyti, kad jūs įveikėte „Olympiakos“. Jūs tiesiog dominavote toje serijoje. Neįtikėtinas rezultatas jau pirmajame sezone Kaune, o pasiekimą dar labiau paryškina dėl krepšinio pamišę sirgaliai, tiesa?“ – klausė J.Arlauckas.

„Neįtikėtina vieta žaisti krepšinį, – teigė B.Daviesas. – Ne tik dėl sąlygų ar organizacijos, bet ir dėl sirgalių, kurie yra nuostabūs. Atrodo, kad krepšinis jiems yra viskas, ką jie turi. Sirgaliai atveria širdį ir sielą, jeigu esi „Žalgirio“ žaidėjas. Tai patirtis visam gyvenimui. O jeigu dar žaidi taip, kaip tuomet žaidėme mes... Arena būdavo sausakimša kiekvienose rungtynėse. Nemažai sirgalių vykdavo kartu su mumis į išvykas. Palaikymą jautėme visur. Smagu būdavo svečių arenoje matyti žalią spalvą.“

Viena pagrindinių „Žalgirio“ pergalės ketvirtfinalyje prieš „Olympiakos“ priežasčių – fantastiškai žaidęs B.Daviesas. Pirmajame serijos mače jis pelnė 21 tašką, antrajame – 20, o trečiajame – 18.

Nors pusfinalyje žaliai balti krito prieš Željko Obradovičiaus diriguojamą Stambulo „Fenerbahče“, bet dėl trečios vietos suvystė Maskvos CSKA.

„Žinoma, finalo ketverte nori laimėti abejas rungtynes, bet po pergalės prieš CSKA jautėmės lyg būtume laimėję čempionatą. Tai buvo didžiulis pasiekimas. Tai buvo svajonė. Skridome namo, o Kaune mūsų laukė paradas. Nepamirštama patirtis, kurią sunku apsakyti žodžiais“, – sakė B.Daviesas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

J.Arlauckas paklausė pašnekovo, kaip skiriasi komandos pasiruošimas, kai artėja svarbiausios Eurolygos sezono kovos.

„Prieš finalo ketvertą pakilo ne intensyvumas, o detalių svarba, – dėstė krepšininkas. – Turėjome apgalvoti visus įmanomus scenarijus. Ir kalbu ne apie mūsų puolimą. Tokia komanda kaip „Žalgiris“ privalo perprasti ir įsiminti visų varžovų žaidimo subtilybes ir tendencijas. Kas ką mėgsta, o kur slypi jų silpnybės. Buvome labai susikoncentravę ties tuo, kad įgautume bet kokį pranašumą. Treneris akcentavo detales, reikalavo susikaupimo ir ėjimo į priekį.“

Ypatingos B.Daviesui buvo rungtynės vasario 2019-ųjų vasario 22-ąją, praėjus dienai po sūnaus gimimo. Visą naktį nemiegojęs „Žalgirio“ legionierius ėjo žaisti ir tą darė aukščiausiu lygiu – 21 pelnytas taškas, 8 atkovoti kamuoliai, 5 rezultatyvūs perdavimai, 34 naudingumo balai ir savaitės MVP apdovanojimas.

„Negali užmigti, kai turi naujagimį. Emocijų tiesiog buvo per daug. Adrenalinas ir laimė. Pamenu, kad po mačo buvau labai pavargęs, bet tai vienos tu rungtynių, kurių niekada nepamiršiu“, – sakė B.Daviesas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Antrajame sezone Kaune aukštaūgis ėmė demonstruoti dar geresnį žaidimą, pateko į pirmąją simbolinę Eurolygos komandą, o Šarūnas Jasikevičius įvardino B.Daviesą kaip geriausią „Žalgirio“ vidurio puolėją istorijoje, jei neskaičiuotume Arvydo Sabonio.

Būtent su Šaru jis vėl suvienijo jėgomis praėjusią vasarą, kai Kauno komandos architektas po šešerių metų galiausiai paliko „Žalgirį“ ir išvyko į Barseloną.

„Aš jam jaučiu begalinę pagarbą. Mūsų santykiai yra puikūs tiek aikštelėje, tiek už jos ribų. Sakau tai nuoširdžiai. Jis buvo didžiulė priežastis to, kad aš pakilau iki „Barcelonos“, – pasakojo B.Daviesas. – Dėl gandų apie galimą Šaro atvykimą širdyje aš jaučiau tik džiaugsmą. Mes turėjome pokalbį apie Barseloną, kai aš sulaukiau „Barcos“ kvietimo. Jis viską žino apie šį miestą ir klubą, tad davė man daug geros informacijos.“

J.Arlauckas pasiteiravo, ar krepšininkas nejautė nerimo, jog grįš sunkios treniruotės ir griežta trenerio ranka.

„Svetislavas Pešičius yra geras, bet irgi griežtas treneris. Žinojau, kas manęs laukia su atvykstančiu Šaru. Tai vertinau tarsi pranašumą prieš kitus. Dienos pabaigoje mes norime laimėti, o Šaras gali padėti mums tai pasiekti. Jis yra nugalėtojas. Lengva nebus, bet jei Šaro krepšinio supratimas padės mums laimėti titulą, padarykime tai“, – sakė B.Daviesas.

Šį sezoną Ugandos pilietybę turintis 208 cm ūgio centras Eurolygoje renka po 12,1 taško, 4,3 atkovoto kamuolio, 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir 14,2 naudingumo balo. Tai yra antras pagal efektyvumą „Barcelona“ žaidėjas.

Fantastiškai jis žaidė ypač sunkioje ketvirtfinalio serijoje su Sankt Peterburgo „Zenit“, prieš kurią per penkerias rungtynes rinko po 20,2 naudingumo balo.

Pusfinalio serijoje „Barcelona“ susikibs su Milano „Olimpia“. Mačo pradžia – penktadienį 22 val. Lietuvos laiku.

VIDEO: The Crossover: Brandon Davies | Ep 12

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas