Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 04

Mįslė „Žalgirio“ gynybos barikadoms – gulbės giesmę išgyvenanti Eurolygos legenda

Graikijos legendinis krepšininkas Vassilis Spanoulis dar tikrai nėra pasiruošęs ant vinies pakabinti sportinės avalynės. Nors gynėjui jau 37-eri, tačiau triskart Eurolygos čempionas demonstruoja formą, kuri atima žadą. Kauno „Žalgirio“ trečiadienio vakarą laukia laikui nepavaldus bei pastaruoju metu itin degantis veteranas.
Vassilis Spanoulis
Vassilis Spanoulis / Euroleague.net nuotr.

Antradienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Olympiakos“ | 20:00 | Kaunas

Pirėjo „Olympiakos“ į Lietuvą atvyko savo sąskaitoje turėdama viena pergale daugiau nei Šarūno Jasikevičiaus vyrukai, bet vis dar būdama ieškojimų kelyje.

Raudonieji šį sezoną spėjo išgyventi visą permainų karuselę – komandą papildė ir paliko visa sauja žaidėjų, o neaiški finansinė situacija privertė Eurolygą apriboti „Olympiakos“ klubo laisvę krepšininkų rinkoje.

Galiausiai, Pirėjo klubo vairą šiame sezone spėjo pačiupinėti jau trys strategai, o paskutiniuoju treneriu tapo prieš keturis mačus Kęstutį Kemzūrą pakeitęs Georgios Bartzokas, 2013-aisiais su šia komanda triumfavęs Eurolygoje.

Su naujuoju vairininku pasikeitė kai kurių žaidėjų vaidmenys – išaugo Sašos Vezenkovo ir Augustine'o Rubito minutės, atsirado naujų derinių puolime, kuriuos G.Bartzokas naudodavo ir vadovaudamas „Chimki“ klubui.

Bet didžiausias pokytis – vėl spindintis veteranas V.Spanoulis, kurio vaidmuo ir minutės padidėjo su jį puikiai pažįstančio trenerio atvykimu į Pirėjų.

Praėjusiame sezone, kai „Olympiakos“ ekipai dirigavo Davidas Blattas, graikas žaidė po 22 minutes ir rinko po 10,2 taško, prie Kęstučio Kemzūros – 10 taškų per 23 minutes, o per ketverių rungtynių atkarpą ekipai vadovaujant G.Bartzokui – 16,8 taško per 29 vidutiniškai praleidžiamas minutes ant parketo.

V.Spanoulis visada buvo žmogus, kuris mėgo būti su kamuoliu, bet prie G.Bartzoko jis yra išnaudojamas labai stipriai. Tai „Olympiakos“ tūzas, kuriam žaliai balti privalo būti paruošę savus kozirius.

„Vaizdas toks, kad jis buvo prigesęs, jo vaidmuo buvo mažesnis, bet V.Spanoulis dabar vėl žydi ryškiausiomis spalvomis ir mėgaujasi žaidimu. Jis laiko žaidimo kontrolę savo rankose, atlieka sprendimus ir lemiamose atakose“, – apie varžovų lyderį Eurolyga.lt kalbėjo „Žalgirio“ žvalgas Evaldas Beržininkaitis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Olympiakos“ žaidėjai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Olympiakos“ žaidėjai

Galingą „Olympiakos“ lyderio sportinę formą įprasmina ir benefisas Sankt Peterburge prieš „Zenit“.

Nesėkme pasibaigusiame susitikime V.Spanoulis žaidė 33 minutes, pelnė 31 tašką (5/5 dvit., 5/7 trit., 6/9 baud.), atliko 7 rezultatyvius perdavimus ir surinko 33 efektyvumo balus.

Tokio rezultatyvaus mačo graikas nebuvo pasiekęs daugiau nei penkerius metus, kuomet 2014-ųjų spalio 31-ąją Klaipėdoje įžaidėjas į „Neptūno“ krepšį įmetė karjeros rekordą žyminčius 34 taškus.

„Jis metimų mesti tikrai nebijo, o jei jie dar sukrenta... Labai daug reiškia fizinė forma, o V.Spanoulis šiuo metu atrodo super. Atvykęs G.Bartzokas jam duoda dar didesnę laisvę. Jis turi derinių, kurie skirti tik jam. Atrodo, kad žaidime nėra nieko įspūdingo, bet jis tiesiog viską aikštelėje atlieka gerai“, – Eurolyga.lt sakė E.Beržininkaitis.

Sugrįžęs G.Bartzokas vėl stipriai remiasi puikiai Europoje krepšinio visuomenėje žinomu deriniu „Spanoulis play“, apie kurį papasakojo ir „Žalgirio“ žvalgas.

„Graikas išbėga iš apačios, pasinaudoja ketvirtojo numerio užtvara, iš vidurio puolėjo rankų pasiima kamuolį ir žaidžia „du prieš du“. Šioje situacijoje jis gali veržtis, gali sukurti progą kitiems, gali atakuoti ir pats, – pasakojo E.Beržininkaitis. – Jis atlieka veiksmus lėtai, bet užtikrintai. Turi staigų žingsnelį į šoną, o kamuolio išleidimas iš rankų – irgi labai greitas. Šie įgūdžiai jam leidžia išgauti nedidelį atstumą nuo varžovo ir puikiai juo pasinaudoti. O pataikyti jis tikrai gali.“

V.Spanoulis tapo pagrindiniu „Olympiakos“ taškų „darytoju“, per ketverių rungtynių atkarpą rinkdamas po 16,8 taško bei pridėdamas po 5,3 rezultatyvaus perdavimo.

Jis – rezultatyviausias Pirėjo ekipos žaidėjas, beveik dviem taškais per šią seriją lenkęs puolėją Georgios Printezį (vid. 15 tšk.), kuris dėl traumos Kaune nepasirodys.

Pirėjo klubo žaidimas prie naujojo trenerio dar banguoja – namuose 86:93 pralaimėta prieš Berlyno ALBA, tuomet sekė 89:72 pergalė prieš Miuncheno „Bayern“, po kurios – 87:91 nesėkmė Sankt Peterburge, kurią pakeitė 80:70 pergalė prieš Vitorijos „Baskonia“.

Daugiausia laiko aikštelėje tarp „Olympiakos“ žaidėjų praleidžiantis V.Spanoulis fiksuoja šeštą puolimo reitingą ekipoje per šimtą atakų (vid. 128,1).

„Milžiniška patirtis, – V.Spanoulio stiprybę įvardijo E.Beržininkaitis. – Jei truputį prilieti graiko ranką, jis iškart traukia per rankas ir išprovokuoja pražangą. Jis puikiai nueina nuo užtvarų, sugriauna „du prieš du“ gynybą. Jis žaidžia iš patirties, o ir fizinė forma, kaip tokio amžiaus žaidėjui, atrodo superinė.

Krepšininko arkliukas yra žaidimas „du prieš du“. Dar gali pasinaudoti mikrodvikova prieš didelį žmogų, veržtis pro jį. Gali veržtis iki galo, gali paduoti perdavimą, gali pataikyti iš toli, nes turi gerą metimą nuo šuoliuko atgal.“

Legendinio Graikijos krepšininko metimas po žingsnio į dešinę pusę nužudė ne vieną varžovą ir atnešė ne vieną įspūdingą „Olympiakos“ pergalę.

Nors metimas techniškai nėra pavyzdinis, bet didelis pasitikėjimas savimi leidžia jam prisiimti riziką juos atlikti ir svarbiausiais rungtynių momentais.

VIDEO: Top plays: EuroLeague scoring king Vassilis Spanoulis

Vis dar didelę grėsmę varžovams puolime keliantis V.Spanoulis gynyboje yra bene pagrindinis „Olympiakos“ oponentų taikinys, ant savo nugaros kiekviename susitikime nešiojantis raudoną kryžių.

Gynybos reitingas per šimtą atakų – ketvirtas pagal blogumą ekipoje (vid. 125,3), nusileidžiantis tik Taylorui Rochestie (129), Wade'ui Baldwinui (136,6) bei Sašai Vezenkovui (144,3).

Varžovai atsižvelgia į V.Spanoulio pase nurodytą amžių ir stengiasi jį atakuoti. Amžiaus nepaslėpsi – graikui sunkiau suspėti prieš vikresnius žaidėjus.

„Neteisinga būtų „Olympiakos“ lyderį įvardinti kaip tingų žaidėją, jis nėra iš tų, kurie labai tauposi savoje aikštelės pusėje. Graikas tiesiog žaidžia pagal savo galimybes“, – sakė E.Beržininkaitis.

Stipriausio Senojo žemyno turnyro ekipos stengiasi V.Spanoulį atakuoti, varginti, jog didelę naštą puolime nešantis krepšininkas būtų kuo mažiau efektyvus organizuodamas žaidimą ir atakuodamas krepšį.

Galime manyti, kad 37-erių veterano energiją eikvos niekada nepailstantis Lukas Lekavičius, pastaruoju metu demonstruojantis įspūdingą formą (17 taškų vidurkis per 6 mačus), o pirmajame susitikime Graikijoje pasižymėjęs 14 taškų kraičiu.

Euroleague.net nuotr./Vassilis Spanoulis
Euroleague.net nuotr./Vassilis Spanoulis

Veterano statusą Europos krepšinyje apibrėžia įspūdinga gausa asmeninių ir komandinių titulų, apdovanojimų ir pasiekimų.

Triskart Eurolygos čempionas, MVP titulas, trys finalo ketverto MVP trofėjai, trys patekimai į pirmąją Eurolygos simbolinę komandą, penki – į antrąją, rezultatyviausias visų laikų turnyro krepšininkas (4234 taškai), daugiausia naudingumo balų (4018) ir rezultatyvių perdavimų (1512) turnyro istorijoje fiksavęs atletas.

Antradienio vakarą ant „Žalgirio“ arenos parketo išbėgs gyva Eurolygos legenda, karjeros saulėlydyje išgyvenanti žavų pakilimą.

Nors pasiekimai verti pagarbos, bet pagarba aikštelėje prieš „Olympiakos“ lyderį žalgiriečiai nesivadovaus. Pergalė antradienį gali suteikti Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniams papildomą žingsnį link stebuklui prilygstančių atkrintamųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas