Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 10 07

Mūru už E.Mudiay stojęs M.Schilleris: „Tai nėra sąžininga, valtyje esame kartu“

Kauno „Žalgiris“ pirmą kartą šį sezoną Eurolygos kovose prisistatė sirgaliams. Nors palaikymas buvo audringas, o aikštelėje vyko bekompromisė kova, tačiau finalinis arbitrų švilpukas skelbė Sankt Peterburgo „Zenit“ pergalę 70:64.
Martin Schiller
Martin Schiller / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Antrąjį pralaimėjimą per du mačus patyręs Martinas Schilleris išskyrė dvi skirtingas rungtynių puses, o galiausiai duoklė atidavė sirgaliams, kurių ketvirtadienio vakarą Nemuno saloje susirinko 10153.

„Sveikinimai treneriui Xavi Pascualiui iškovojus pergalę. Žvelgiant iš mūsų perspektyvos, mes gynėmės antroje pusėje gerai, leidome varžovams įmesti 30, o ne 40 taškų, kaip kad iki pertraukos, – po pralaimėjimo kalbėjo Martinas Schilleris. – Antroje pusėje kamuolį pamušėme 12 kartų, kai per pirmąją pusę – 3 kartus. Vienas prieš vieną kovoje praleidome 6 taškus, kai per pirmuosius du kėlinius – 15. Vyrukai gynyboje susiėmė antroje pusėje. Iššūkis buvo pelnyti taškus, ypač kai sustabdome tokią komandą ties tokiais skaičiais gynyboje, mes turėjome pelnyti daugiau taškų greitose atakose. Bet nepavyko to padaryti. Tai buvo problema. Turiu atiduoti duoklę sirgaliams. Jie buvo ryškus šeštas žaidėjas. Mums jų reikia labai. Jie atliko fantastišką darbą. Pagarba jiems.“

VIDEO: Eurolyga grįžo į Kauną: stebuklinga pirmoji ataka „Žalgirio“ arenoje

„Mes sugrįžome!“, – skelbė ištikimiausių Kauno „Žalgirio“ sirgalių iškeltas plakatas prieš rungtynes. Po pusantrų metų pertraukos gausiai Nemuno saloje susirinkusius žiūrovus (virš 10 tūkstančių) pasveikino vidurio puolėjas Joffrey Lauvergne'as, jau trečiąją dvikovos sekundę drebinęs „Zenit“ krepšį dėjimu po kombinacijos „žemė-oras“ su Edgaru Ulanovu.

Tai buvo vienas retų teigiamų epizodų pirmoje mačo dalyje, kurioje žaliai baltą puolimą gyvino tik Lukas Lekavičius, kuomet Emmanuelis Mudiay atrodė lyg pirmą kartą žengęs ant krepšinio parketo.

Žemiausias Eurolygos žaidėjas L.Lekavičius vis draskė „Zenit“ gynybą, išpuolius baigdavęs aukštos trajektorijos metimais arba sėkmingai rasdavęs komandos draugus.

Iš konteksto iškritęs potencialus „Žalgirio“ lyderis E.Mudiay aikštėje praleido 12 minučių, pelnė 4 taškus (2/5 dvit., 0/2 trit.), atkovojo 2 kamuolius, atliko 2 rezultatyvius perdavimus, suklydo 2 kartus bei surinko 1 naudingumo balą.

„Sakiau jau anksčiau, jog turime būti kantrūs, – auklėtinio pasirodymą apžvelgė 39-erių austras. – Nepaisant to, Emmanuelio stiprybė yra su jėga prasiveržti į baudos aikštelę. Tai dar nėra išpildoma nuosekliai. Akivaizdu, kad buvo gerų rungtynių. Galvoju, kad pirmame draugiškame mače buvo gerų kibirkščių. Nors lygis LKL ir Eurolygoje skiriasi, bet ten irgi buvo gerų atkarpų. Mums reikia pastovumo. Esu optimistiškas, kad tai pasieksime.“

Dar praėjusį pirmadienį po pergalės Pasvalyje M.Schilleris teigė, jog geriausio E.Mudiay žaidimo galime sulaukti gruodį. Kaip jam sekasi susitvarkyti su vaidmeniu ant atsarginių suolelio ir ar jis yra pasiruošęs žaisti po dešimt minučių Eurolygoje dar du mėnesius?

„Galvoju, kad jis kol kas atlieka puikų darbą bendraudamas su komandos draugais bei įsiliedamas į komandos kultūrą. Jam viskas bus gerai. Jis nuovokus ir malonus jaunas vyrukas. Jis supranta, kad dabartinė situacija aikštelėje turi keistis. Ir viskas. Pasikartosiu, kad nusiteikę esame optimistškai, kad viskas bus gerai ir jis prisitaikys. Visi kartu tai išspręsime. Spaudimas Emmanueliui jam naudos neduos. Tai nėra sąžininga. Valtyje esame kartu“, – sakė M.Schilleris.

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Eurolyga: „Žalgiris“ – „Zenit“
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Eurolyga: „Žalgiris“ – „Zenit“

Savoje aikštelės pusėje gelbėjo M.Schillerio auklėtiniai priversdavo varžovus kurti ilgas atakas, tačiau jos dažnai baigdavosi laisvu tolimu, bet netaikliu šūviu. „Zenit“ sėkmingai plėšė Kauno komandos gynybą „du prieš du“ atlikinėdami jau įžengę į tritaškio liniją.

Kaip ir Lione, „Žalgiris“ spurtavo po ilgosios pertraukos, staigiai išlyginęs mačo rezultatą. Tam nesukliudė ir ankstyva J.Lauvergne'o peties trauma, po kurios jis tiesiu taikymu iškeliavo į rūbinę, bet po kelių minučių sugrįžo.

Trečiasis kėlinys buvo vienintelis, kurį M.Schillerio kariaunai pavyko laimėti (17:15), taip įkaitinus ir sirgalių armiją.

„Žalgirio“ puolimas užgeso paskutiniajame ketvirtyje, kai per septynias minutes pelnė keturis taškus – E.Mudiay dvitaškis per „Zenit“ aukštaūgio rankas bei Josho Nebo dėjimas po puolime atkovoto kamuolio. Šis šoklys abejose aikštės pusėse kūrė epizodus, turėjusius tiek papirkti Nemuno saloje susirinkusius aistruolius, tiek garantuoti jam vietą gražiausių Eurolygos epizodų rinkinyje.

Rungtynių pabaigoje po dviejų Janių Strelnieko tritaškių „Žalgiris“ buvo priartėjęs, bet pasiekti varžovų nebesugebėjo.

„Nežinau, ar mums trūko kažko gynyboje, – sakė M.Schilleris. – Mes praleidome 30 taškų antroje pusėje, nes sureagavome į pirmąją mačo dalį. Galvoju, kad turime tai gerinti, ką ir darome. Mes pasiruošimo pabaigoje kardinaliai pakeitėme gynybą, nes jautėme, kad to reikėjo dėl kai kurių priežasčių. Galvoju, kad viskas bus gerai. Labiausiai dirbti dabar turime vienas prieš vieną ir close-out gynybose. Nesvarbu, kokią turime „du prieš du“ gynybą, privalome apsiginti ir vienas prieš vieną. Turime atsižvelgti į varžovą ir analizę. Tai mums duotų šansą susitvarkyti su šiomis situacijomis geriau. Tam tikrus varžovus uždengti yra sunkiau, tarkime, ASVEL su komandoje esančiu atletiškumu ir greičiu yra itin sudėtingas varžovas. Prieš „Zenit“ irgi sudėtinga apginti, bet iš individualios pusės juos išanalizuoti yra lengviau. Bet nėra lengviau žaisti, nesupraskite klaidingai.“

Ar vienas prieš vieną kovoje nepadėtų geresnė komandinė gynyba?

„Sutinku, turime komandiškai gynyboje susispausti. Mes keitėme „du prieš du“ gynybą, kad galėtume apsiginti tam tikrose pozicijose“, – teigė M.Schilleris.

Rungtynes nuo pirmųjų minučių pradėjo 37-erių veteranas Paulius Jankūnas, kuris ant parketo iš viso praleido 24 minutes, pelnė 2 taškus, tačiau atkovojo 7 kamuolius.

M.Schilleris teigė, jog toks sprendimas priimtas dėl grėsmingos „Zenit“ priekinės linijos.

„Jordanas Mickey pradėjo starto penkete, o jis yra tarsi vidurio puolėjas. Jautėme, kad mums reikės Pauliaus atkovotų kamuolių. Tai buvo esminis momentas, o Jankis atliko puikų darbą“, – sakė „Žalgirio“ vairininkas.

„Žalgirio“ savininkas Paulius Motiejūnas pristatydamas naują klubo biudžetą teigė, jog neatmeta galimybės eigoje ieškoti pastiprinimo, bet į tokias kalbas M.Schilleris nesileido.

„Žinau, kad jūs norėtumėte atsakymo, bet susilaikysiu nuo komentarų“, – teigė treneris.

Žurnalistui paklausus, ar yra nustatyta riba iki kada galėtų būti nupirktas naujokas, strategas ir toliau atsiribojo nuo detalių.

„Nėra nubrėžtos ribos. Net nežinau iki kada galime įsigyti žaidėją. Tikriausiai kažkada kitąmet? Neturime jokios datos iki kada turėtume įsigyti naujoką“, – sakė M.Schilleris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas