Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 03

Nauja CSKA era: kita Europos krepšinio mago veido pusė

Skrydis Vilnius–Maskva. Jauna porelė, lėktuvui dar nepajudėjus iš savo vietos, pradėjo žaisti laivų mūšį. Bet „Airbus“ net nespėjo atsiplėšti nuo Vilniaus oro uosto pakilimo tako, kai vyras su moterimi ėmė pyktis dėl laivų formų, ne taip nugirstų šūvių. „Jeigu tu blogai girdi, tai ne mano problemos. Nebežaidžiu!“ – pareiškė moteris, tačiau po kelių sekundžių pora vėl ramiai keitėsi sviediniais: B6, A1... Pykosi ir žaidė panašiai, kaip didžiausiu ne tik Maskvos CSKA, bet galbūt ir Europos krepšinio vasaros praradimu laikomas Milošas Teodosičius.
Milošas Teodosičius
Milošas Teodosičius
Eurolyga | CSKA – „Žalgiris“ | 19:00 | Kaunas

30-metis serbas Europoje dar atpažįstamas krepšinio burtininko, krepšinio mago pravardėmis.

M.Teodosičius randa neįmanomų, krepšinio vadovėliuose dar neaprašytų būdų, kaip perduoti kamuolį komandos draugams. Atrodo, kad savo pirštais lyg burtų lazdele jis keičia kamuolio skriejimo kryptį dar jam būnant ore.

O kai visi perdavimų takai uždaryti, nors Milošui taip nutinka retai, šaltakraujiškas įžaidėjas pats imasi iniciatyvos ir priešininkus skriaudžia taikliais metimais.

Būtent dėl šių savybių „Los Angeles Clippers“ vasarą įteikė aikštės generolui dvejų metų 12,3 mln. JAV dolerių vertės sutartį.

Paskutinį savo sezoną Eurolygoje M.Teodosičius turėjo 16,1 taško, 6,8 rezultatyvaus perdavimo ir 15,9 naudingumo balo vidurkį. Tai buvo antras efektyviausias jo sezonas Eurolygoje.

Už jį naudingiau Maskvoje rungtyniavo tik prancūzas Nando de Colo, kuris su 20,8 naudingumo balo vidurkiu visoje Eurolygoje rikiavosi antras.

VIDEO: Penki gražiausi M.Teodosičiaus epizodai iš 2016-2017 m. sezono

Tačiau Maskvos CSKA treneris apie M.Teodosičiaus netektį nekalbėjo kaip apie pagrindinį nuostolį: „Nepasakyčiau, kad Teodosičius buvo didžiausias nuostolis. Aaronas Jacksonas irgi buvo labai svarbi mūsų žaidimo išpildymo dalis.

Teodosičius buvo vienas svarbesnių žaidėjų, bet dabar jis NBA, o mes turime susitelkti į ateitį be jo.“

Ta CSKA ateitis dabar – gerokai paprastesnė.

M.Teodosičius buvo unikalus ir aikštėje, ir už jos ribų. Tačiau CSKA klubas su serbu pastaruoju metu turėjo jau pernelyg daug rūpesčių.

Kaip 24sek pasakojo Rusijos žurnalistai, CSKA ir M.Teodosičiaus skyryboms buvo atėjęs pats tinkamiausias laikas.

Rusai juokiasi – tai, kad M.Teodosičius mėgdavo užsirūkyti cigaretę, jau nebuvo jokia paslaptis. Esą serbas neatsisako tabako nuo 15-os metų. Bet tai, palyginti, buvo mažiausiai kenksmingas M.Teodosičiaus žalingas įprotis.

Atakų organizatorius buvo nuotaikos žaidėjas. Panašiai kaip pareigūnės Šerementjevo oro uosto pasų kontrolėje. O ta nuotaika svyravo gerokai dažniau nei rublio kursas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Milošas Teodosičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Milošas Teodosičius

Nuo M.Teodosičiaus nuotaikos dažnai priklausydavo atmosfera CSKA rūbinėje ir žaidimas aikštėje.

Problema ta, kad M.Teodosičius buvo vis nenuotaikingesnis. Rusijos žurnalistai pasakoja, kad serbas kartais neturėdavo noro eiti į treniruoklių salę, nors ten rinkosi visa komanda. Esą legionierius pritingėdavo atlikti elementariausius tempimo pratimus.

Nusprendęs, kad nori gauti daugiau poilsio, M.Teodosičius nevyko su CSKA į VTB lygos rungtynes, kurioms, panašu, tiesiog nerasdavo motyvacijos žaisti.

M.Teodosičius galėjo sau leisti daugiau nei kiti ir tai nebuvo gerai. Nors CSKA treniruojantis graikas Dimitris Itoudis kalba serbiškai, tai nepadėjo užmegzti kalbos su Europos krepšinio superžvaigžde.

Kai į CSKA atvyko Sergio Rodriguezas, nuotaika Maskvos rūbinėje pasikeitė. „El Chacho“ vadinamas ispanas yra paprastas, komunikabilus, linksmas ir jokių išskirtinių reikalavimų nekeliantis krepšininkas, tad greitai įsiliejo į kolektyvą.

Pagaliau CSKA komandoje dabar visi lygūs.

„Silpniausia Teodosičiaus vieta – psichologija“, – ne veltui prieš 2015-ųjų Europos čempionato pusfinalį su Serbija pareiškė tuomet Lietuvą treniravęs Jonas Kazlauskas.

Lietuvis, beje, geriau nei bet kas kitas žinojo, apie ką kalba. Būtent blankus M.Teodosičiaus žaidimas sudegino jį ir CSKA 2012-ųjų Eurolygos finale, kuriame Rusijos klubas išbarstė 19 taškų persvarą ir atidavė titulą Pirėjo „Olympiakos“.

Per visą finalo ketvertą M.Teodosičius tada surinko tik 15 naudingumo balų, o suklydo daugiau kartų (10), nei atliko rezultatyvių perdavimų (6).

Ir tai nebuvo pirmas kartas, kai Teo nervai pakrikdavo lemiamu metu.

„Kiek dar finalo ketvertų reikės pralaimėti, kad pagaliau laimėtumėte?“ – sykį M.Teodosičiaus paklausė Rusijos žurnalistai.

Tikslumo dėlei, pirmąjį Eurolygos trofėjų M.Teodosičius su CSKA į viršų kėlė tik 2016-aisiais, po šešių prieš tai nevaisingų Eurolygos finalo ketvertų.

Joks kitas Eurolygos žaidėjas nesikankino tiek daug dėl pirmojo Eurolygos titulo.

Nors po 2016–2017 m. sezono CSKA M.Teodosičiui pasiūlė trejų metų 12 milijonų vertės sutartį, Rusijos žurnalistai kalba, kad tai, jog serbas jo nepriėmė ir pasuko į NBA, išėjo į naudą abiem pusėms.

CSKA pradeda naują erą be M.Teodosičiaus ir ji, atrodo, turėtų būti kiek ramesnė. Bent jau rūbinėje.

VIDEO: „Eurolygos diena“: neaptarti „Žalgirio“ rūpesčiai ir CSKA prabanga D.Lavrinovičiaus akimis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai