Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 28

Nauja Rusijos metama jėga: „Žalgirio“ dar nesutiktas varžovas Eurolygoje

Eurolygos sprendimu į prestižiškiausią Europos klubinį turnyrą įmesta nauja žuvis. Tai stambus ryklys, atplaukiantis iš Suomijos įlankos, ir atsinešantis pluoštą milijonų. Kauno „Žalgiris“ 2019–2020 m. sezoną sutiks grėsmingą ir iki šiol dar Eurolygoje nematytą priešininką – Sankt Peterburgo „Zenit“.
Joano Plazos pagerbimo ceremonija
Joano Plazos pagerbimo ceremonija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Visi trys Eurolygos vardinio kvietimo lenktynėse dalyvavę rusiški klubai turėjo labai aiškų kozirį – milijonus.

2017–2018 m. sezoną „Zenit“ oficialiai operavo 11,6 mln. eurų biudžetu ir tai buvo mažiau tik už keturias komandas – Maskvos CSKA (36,5 mln.), „Chimki“ (22,7 mln.), Krasnodaro „Lokomotiv“ (15,3 mln.) ir Kazanės UNIKS (12,2 mln.).

24sek šaltinių teigimu, Sankt Peterburgo klubas dėl Eurolygos didins apsukas ir gali atsinešti į turnyrą maždaug 15–20 mln. eurų. Palyginus su trimis Rusijos klubais – „Zenit“, UNIKS ir „Lokomotiv“, kiti vardinio kvietimo pretendentai, tarp kurių buvo ir Vilniaus „Rytas“, galėjo operuoti maždaug 3–4 kartais mažesniais biudžetais.

„Zenit“ klubas priklauso didžiausiai Rusijos bendrovei ir didžiausiai pasaulyje gamtinių dujų tiekėjai „Gazprom“. Didžioji „Gazprom“ akcijų dalis priklauso Rusijos vyriausybei.

Kalbama, kad dėl „Zenit“ suteikto vardinio kvietimo „Gazprom“ gali tapti viena Eurolygos rėmėjų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris stebi „Turkish Stream“ tiesimo darbus.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris stebi „Turkish Stream“ tiesimo darbus.

„Zenit“ yra ne tik galingas rėmėjas, bet ir labai įdomus miestas.

Į Sankt Peterburgą „Zenit“ atsikėlė tik 2014-aisiais. Sankt Peterburgas tapo trečiu miestu, su kuriuo save sieja šis klajojantis klubas.

Pradžių pradžia laikomi 2003-ieji, kai susikūrė Maskvos „Dinamo“. Tačiau šis Rusijos milžinas 2007-aisiais buvo išformuotas ir jo teises bei istoriją perėmė Liubercų „Triumf“. 2014-aisiais Liubercų komandos krepšinio įrašus perėmė naujas krepšinio darinys, pavadinimu Sankt Peterburgo „Zenit“.

Didžiausias „Zenit“ krepšininkų pasiekimas – VTB lygos bronzos medaliai. Beje, praėjusį sezoną „Zenit“ baigė pasirodymą VTB lygos pusfinalyje, o Europos taurėje nepateko į ketvirtfinalį.

„Scanpix“ nuotr./Sankt Peterburgo „Zenit“ – „Lietuvos rytas“
„Scanpix“ nuotr./Sankt Peterburgo „Zenit“ – „Lietuvos rytas“

Kai kalbame apie „Zenit“, privalome kalbėti apie miestą, kuris turėjo sužavėti Eurolygos vadovus.

Sankt Peterburgas neoficialiai galėtų vadintis Rytų Venecija arba Rytų Paryžiumi – čia jau skonio reikalas.

Tai antras pagal dydį Rusijos miestas, ketvirtas pagal dydį visos Europos miestas ir pats šiauriausias milijoninis miestas. 2018-ųjų duomenimis, Sankt Peterburge buvo maždaug 5,3 mln. gyventojų.

Tai Rusijos mokslų akademijos centras, su daugybe mokslo institutų, teatrų ir muziejų, ištaigingais viešbučiais, bet mažomis kainomis.

Shutterstock nuotr./Ermitažas
Shutterstock nuotr./Ermitažas

Reto grožio mieste turistai ras viską, kas patenkins jų smalsumą, išskyrus krepšinį. „Zenit“ krepšinio klubas niekada nebuvo Sankt Peterburgo vizitinė kortelė, kitaip nei futbolo komanda, kuri po penkerių metų pertraukos vėl laimėjo Rusijos čempionatą, o prieš 11 metų į viršų kėlė UEFA taurę.

„Zenit“ krepšininkai žaidžia „Sibur“ arenoje, kuri oficialiai talpina 7120 žiūrovų. Tačiau neoficialiais duomenimis, tas skaičius gali būti gerokai mažesnis.

„Zenit“ į Eurolygą atveda gerai pažįstamas treneris Joanas Plaza. 55-erių specialistas 2012–2013 m. treniravo Kauno „Žalgirio“ komandą ir sugrįžęs į Lietuvą vėl pasakos apie savo meilę žaliai baltiems.

„Zenit“ jau padarė keletą vasaros turgaus ėjimų.

Sankt Peterburgo klubas pasirašė trejų metų sutartį su Rusijos rinktinės įžaidėju Dmitrijumi Chvostovu, kuris praėjusį sezoną Krasnodaro „Lokomotiv“ klube Europos taurėje rinko vid. 5,9 taško ir 3,3 rezultatyvaus perdavimo.

„Zenit“ pratęsė sutartis su vietiniais žaidėjais – puolėjais Vladislavu Truškinu, Andrejumi Zubkovu ir Sergejumi Balašovu.

Gynėjų liniją papildė du legionieriai: apie vardinį kvietimą į Eurolygą vos padėjęs parašą viešai prabilęs prancūzas Andrew Albicy bei Alexas Renfroe.

Didesnių ėjimų laukiama „Zenit“ oficialiai gavus vardinį Eurolygos kvietimą.

O Sankt Peterburgas gali sudrebinti žaidėjų rinką. Prieš 2018-2019 m. sezoną „Zenit“ įsigijo buvusią NBA žvaigždutę Brandoną Jenningsą, bet projektas baigėsi nesulaukus žiemos, kuri Sankt Peterburge būna šiurkštoka.

„Zenit“ ateina į Eurolygą užtikrintai. Tai bus dar vienas klubas, kuris apsunkins žalgiriečių kelionę Eurolygos tikslų link.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas