Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 26

Ne pati gražiausia pergalė: kas išmušė iš vėžių „Žalgirį“ ir kaip jis į jas sugrįžo

Šios savaitės „Žalgirio“ užduotis Euolygoje – įvykdyta. Prancūzų Vilerbano ASVEL klubas, sezoną pradėjęs dviem pergalėmis prieš graikų grandus, namuose buvo parklupdytas rezultatu 70:56. Ne pačiose gražiausiose žiūrovo akiai rungtynėse trūko taiklių metimų ar mažesnio klaidų skaičiaus. Vietoje to išvydome itin fizišką kovą gynyboje, kuri galiausiai lėmė pergalę kauniečiams.
Edgaras Ulanovas
Edgaras Ulanovas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Susidūrę su agresyvia gynyba nuo pat rungtynių pradžios, kauniečiai šiek tiek pasimetė – rezultatas 5:12 degė po kelių pirmųjų žaidimo minučių. Prie pat žalgiriečių veido prilipę atletiškieji prancūzai bei klaidos gynyboje leido puolime įmesti vos 14 taškų ir praleisti net 20 gynyboje.

Tačiau sulig antrojo kėlinio pradžia vaizdas aikštelėje pasikeitė – „Žalgiris“ palaipsniui prisivijo, aplenkė ir atitrūko nuo varžovų. Geriausia atkarpa įvyko antrojo kėlinio pradžioje, kuomet arenos šeimininkai spurtavo 14:0.

Gerų momentų netrūko ir antroje rungtynių pusėje, tačiau jie vis maišėsi su klaidomis puolime ar gynyboje.

VIDEO: Pamatykite: nuostabioje fanų atmosferoje A.Milaknio dėjimas ir „Žalgrio“ triuškinanti pergalė

Šaltas dušas

Šarūnas Jasikevičius spaudos konferencijoje minėjo, kad varžovų fiziškumas buvo akcentuojamas keletą dienų iki rungtynių. Galbūt žaidėjai ir išgirdo tai, tačiau susidūrus su šiuo dalyku realybėje, prireikė laiko prisitaikyti prie to.

Rungtynės prasidėjo taikliu tolimu prancūzų metimu po to, kai žalgiriečiai nesusikalbėjo, kuris yra paskutinis gynėjas silpnojoje pusėje – M.Grigonio žmogus atsipalaidavo nuo jo ir apylaisvis pataikė iš toli. Kiek vėliau, Grigonį 1 prieš 1 gražiu judesiu išmaudė A.Diotas. Šarui to buvo gana – 5:12 ir metas minutės pertraukėlei.

Prancūzai taip pat turėjo planą, kuriuo šiek tiek bandė išbalansuoti „Žalgirio“ ritmą puolime. Jie taikė aikštės gynybą kauniečiams išsimetant kamuolį iš už galinės linijos. Pirmojoje rungtynių pusėje tai atnešė įvairių rezultatų – buvo išprovokuoti keli sunkūs metimai, tačiau taip pat buvo ir du visiškai lengvai išmesti M.Grigonio tritaškiai vienos atakos metu, iš kurių vienas pasiekė tikslą.

Didžiausią problemą pirmajame kėlinyje sukėlę ASVEL komandos fizinis kontaktas. Geriausiai tai iliustravo dvejos paskutinės pirmojo kėlinio atakos.

Pirmojoje, Th.Walkupas du kartus bandė žaisti pikenrolą, tačiau prancūzų agresyvumas neleidžia nieko iš to išpešti – amerikietis išlaikomas priešais save, pasinaudoti užtvara taip, kaip norėtųsi, taip pat neišeina. Galiausiai likus 4 sekundėms Walkupas pabando atlikti gan desperatišką perdavimą komandos draugui, tačiau viskas baigiasi klaida.

Kitoje atakoje, po ASVEL išsikeitimo pikenrolo metu, galime pastebėti Šarą rėkiantį ant M.Gebeno, kuriam nepavyksta užsiimti pozicijos giliau po krepšiu net ir prieš mažesnį oponentą. Tai – lengviausias būdas bausti besikeičiančias komandos, tačiau pirmajame kėlinyje žalgiriečiams tas ne itin pavyko. Tik 5 taiklūs metimai iš 15 iš žaidimo ir 6 taškų deficitas švieslentėje – 14:20.

Puiki antrojo kėlinio atkarpa

Lyg kas būtų iš naujo pradėjęs rungtynes – kauniečiai antrojo kėlinio pradžioje parodė visai kitą veidą ir tai, be jokios abejonės, buvo geriausia jų atkarpa rungtynėse.

Viskas prasidėjo nuo puikaus darbo gynyboje. Varžovams buvo neleista įgyti pranašumo žaidžiant 1 prieš 1, Z.LeDay keletą kartų puikiai pasidarbavo pikenrolo metu, P.Jankūnas laiku padarė keletą pražangų iki bonuso – ASVEL komandai nieko kito neliko, kaip tik bandyti laimę metant per rankas iš tolimesnių nuotolių. Jokių lengvų taškų iš baudos aikštelės. Pirmuosius taškus antrajame kėlinyje prancūzai pelnė sužaidus apie 6 minutes.

VIDEO: „Karštom pėdom“: plieniniai „Žalgirio“ gniaužtai, audringi fanai ir Milo šou

Puolime „Žalgiris“ tvarkingai kūrėsi progas savo sistemos ir darbo gynyboje dėka. Svečiai beveik visada keitėsi ginamaisiais, tačiau tai jiems atnešė daugiau problemų nei pranašumų.

Th.Walkupo reidas prieš aukštaūgį buvo sustabdytas tik pražanga, kuri virto dviem taškais nuo baudų metimo linijos. Kitoje atakoje, po išsikeitimo teko dvigubinti kauniečių aukštaūgį šiam centruojant, o jam atmetus kamuolį, Walkupas pakankamai lengvai pelnė taškus įmetęs floaterį. Vėliau sekė puikus derinio Milakniui išpildymas bei 3 Milo taškai.

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius spaudos konferencijoje džiaugėsi jauniausio žaidėjo pirmuoju tašku Eurolygoje

Kitoje atakoje, „Žalgiris“ vėl susikūrė idealią progą po išsikeitimo – Z.LeDay puikiai pastūmė jį iš priekio dengiantį žmogų į viršų, taip leisdamas gynėjams permesti kamuolį per jį ir nuo dviejų taškų ASVEL išgelbėjo tik pramestas laisvas metimas iš po krepšio. Galiausiai, kauniečiai buvo apdovanoti už gerą atkarpą gynyboje 2 taškais greitoje atakoje – Milaknis po perimto kamuolio įkrovė kamuolį į krepšį.

Tai neabejotinai buvo geriausia rungtynių atkarpa, kuri padėjo susikurti pranašumą po prasto starto pirmajame ir palaipsniui jį didinti.

Kiti pastebėjimai

Kauniečiams trūko stabilumo gynyboje. Tai yra normalu ankstyvoje sezono pusėje, tačiau svarbu, kad komanda palaipsniui mažintų klaidų skaičių.

Buvo nemažai epizodų, kuomet Šaras buvo itin piktas dėl to, kad varžovai paleidžiami į jų stipriąsias puses. Tai lėmė nemažai pelnytų ASVEL taškų, o akivaizdžiausi buvo du metimai iš vidutinio nuotolio kampuose, kuomet žalgiriečiai bandė gelbėti šiais klaidas. Galbūt aukštesnio lygio ekipa vakar būtų ir labiau nuskausminusi „Žalgirį“ už šias klaidas.

VIDEO: M.Grigonis neatskleidė, ką Šaras taip ilgai kalbėjo rūbinėje

Kita vertus, netrūko ir puikių momentų gynyboje. Prancūzams itin sunkiai sekėsi pulti prieš keitimosi dengiamaisiais sistemą. Tai bei plano gynyboje laikymąsis privertė prancūzus būti su 2 pelnytais taškais itin ilgą laiką lemiamame ketvirtyje. Ir jie neturėjo progų pramesti tokių metimų iš po krepšio, kaip taip padarė Z.LeDay antrajame kėlinyje – geriausia, ką „Žalgiris“ jiems leisdavo išmesti, buvo sunkus metimas iš vidutinio nuotolio per rankas.

VIDEO: A.Milaknis juokavo apie jo ir P.Jankūno pasiliktus kozirius

Apibendrinimas

Po šalto dušo pirmajame kėlinyje „Žalgiris“ įrodė savo pranašumą penktadienio rungtynėse.

Puikiai suveikė keitimosi ginamaisiais sistema, surakinusi priešininkų puolimą.

Abiejose aikštelės pusėse trūko stabilumo, tačiau tai natūralu ankstyvoje sezono fazėje.

Būtinas taškas namuose iškovotas, o tai – svarbiausia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito