Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 01 25

Neatpažįstamas „Žalgiris“: paskandinusios klaidos ir M.Kuzminsko dūriai

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai paliko Milano „Olimpia“ žemiau jų vidurkio, bet vis tiek neišsivežė pergalės iš Italijos 70:80. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek analizavo skaudaus žalgiriečių pralaimėjimo Eurolygoje priežastis.
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Norint laimėti Eurolygos rungtynes išvykoje, reikia kruopščiai laikytis rungtynių plano gynyboje bei išnaudoti savo susikurtas progas. „Žalgiris“ per dažnai klydo gynyboje ir už tai buvo skaudžiai nubaustas – 10 taškų pralaimėjimas Milano „Olimpia“ ekipai bei pralaimėta tarpusavio persvara, jei komandos po reguliariojo sezono surinktų vienodą pergalių – pralaimėjimų skaičių.

B.Daviesas prieš A.Gudaitį

Rungtynių pradžioje „Žalgirio“ planas puolime buvo paremtas kuo daugiau atakuoti Artūrą Gudaitį, taip bandant jį išstumti iš žaidimo dėl ankstyvų pražangų.

B.Daviesas vis bandė atakuoti lietuvį nugara į krepšį, tačiau jo bandymai nebuvo neefektyvūs. Pačiam Gudaičiui puolime atsikeršyti taip pat ne itin sekėsi – jo bandymai vien tik jėga pralaužti B.Davieso gynybą nebuvo itin sėkmingi, išskyrus vieną metimą dešine ranka.

Antroje rungtynių pusėje visgi pavyko išprovokuoti A.Gudaitį prasižengti ketvirtą kartą trečiajame kėlinyje. Rungtynes lietuvis baigė su -1 naudingumo balu, o tai yra jo prasčiausias sezono rezultatas.

Pirmojo kėlinio problema

Pirmajame kėlinyje „Žalgiris“ geriausiai gynėsi 2 prieš 2. Stepouto metu po krepšiu kertantį aukštaūgį pasaugantys žaidėjai turėdavo eiti į pagalbą itin giliai ir nespėdavo grįžti laiku prie savo žmonių.

Mike‘as Jamesas atliko vieną įspūdingą perdavimą skersai aikštelės kampe stovėjusiam V.Micovui, o šis pataikė būdamas visiškai laisvas. Pats M.Jamesas pasinaudojo tuo, kai po stepouto kamuolys greitai paliko gynėjo rankas bei greitai suvaikščiojo iki jo.

Th.Walkupas šiek tiek per daug atsitraukė ir nespėjo sugrįžti – dar trys taškai. Pirmąjį kėlinį „Žalgiris“ pralaimėjo 13:21 ir po to buvo priverstas varžovus vytis.

VIDEO: Šaras nusivylęs: nesupratau, kas čia įvyko

Neišnaudotos progos

Pirmajame ir antrajame kėliniuose „Žalgiris“ susikūrė nemažai gerų progų atakuoti krepšį, tačiau to nesisekė daryti. Po vieną tritaškį laisvi prametė M.Grigonis ir N.Woltersas, tris – A.Milaknis. Nebuvo pasinaudota 3 prieš 2 pranašumu greitajame puolime, kuomet M.Grigonis vietoj metimo pasirinko perdavimą ir suklydo.

Persverti rezultatą vėliau trumpam pavyko tik po geresnės atkarpos puolime trečiojo kėlinio pabaigoje ir ketvirtojo pradžioje, bet net ir joje buvo neišvengta klaidų gynyboje.

VIDEO: M.Grigonis atviras: su tokiu žaidimu ketvirtfinalis mums toli

Sugrįžimas

Milano ekipa beveik visas 40 minučių gindamasi prieš „Žalgirio“ 2 prieš 2 naudojo stepouto gynybą. Kauniečiai tai bandė išnaudoti dviem būdais: žaisdami pikenpopą su P.Jankūnu, kuomet šis po užtvaros ieškodavo vidutinio metimo arba žaisdami „short roll“, kuomet gynėjas po užtvaros iškart atsikrato kamuolio ir perduoda jį centrui, kuris nesileidžia giliai į baudos aikštelę, o gauna perdavimą iškart po užtvaros ir po to skaito situaciją.

Šia Milano gynybos spraga „Žalgiriui“ pavyko pasinaudoti net keturis kartus vien trečiajame kėlinyje – taip buvo pelnyti 9 taškai. Kartą tuo pasinaudojo B.Daviesas, dukart – P.Jankūnas. Verta paminėti, kad kapitonas sužaidė solidžias rungtynes, surinkęs 14 taškų (6/10 dvitaškiai).

VIDEO: P.Jankūno gerėjanti forma nepaguodė

Labai įdomu stebėti, kaip gudriai „Žalgiris“ išnaudoja šią Milano ekipos aktyvią pikenrolo gynybą. Pirmu atveju 2 prieš 2 yra žaidžiama tuščiame aikštelės kampe ir tuomet ateiti dar kitam žaidėjui į pagalbą yra itin toli ir sunku. Kitu atveju, trečias žaidėjas, stovintis toje pusėje, į kurią atšoka Jankūnas, išvalo ją dar prieš „Žalgirio“ kapitonui pastatant užtvarą, taip išsivesdamas vienintelį žmogų, kuris dar turi galimybę padėti apsiginti nuo metimo iš vidutinio nuotolio.

Dovanos V.Micovui

Trečiojo kėlinio pabaigoje V.Micovas pelnė 6 taškus iš eilės.

Kartą „Žalgiris“ nepasiėmė kamuolio gynyboje ir jis prakirto po krepšiu prieš A.Milaknį. Kitus du kartus jis baudė kauniečius iš vidutinio nuotolio, kuomet, susidaro įspūdis, buvo susitarimas P.Jankūnui pasilikti baudos aikštelėje pikenrolo metu.

Paskutinio metimo metu M. Grigonis užstrigo ties užtvara bei leido visiškai laisvam V.Micovui atakuoti bei pelnyti du taškus.

VIDEO: A.White’as piktas: žaidžiau tragiškai

Kita Mike'o Jameso pusė

„Žalgiris“ ketvirto kėlinio pradžioje po ilgos pertraukos išsiveržė į priekį 56:54 po eilinio Milano ekipos lyderio Mike Jameso nepersistengimo gynyboje.

Amerikiečio taškų vidurkis siekia 19 per rungtynes, bet gynyboje jis kaltas dėl tiek pat, jei ne dar daugiau komandos praleidžiamų taškų. Nate'as Woltersas keletą kartų jį išmaudė vienu judesiu rungtynių pabaigoje.

Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas
Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas

Nedovanotinos „Žalgirio“ klaidos

Ketvirtasis kėlinys buvo pilnas klaidų gynyboje, o tą puikiai atspindi net 28 praleisti taškai.

Pirmiausia, M.Grigonis praleido V.Micovą į vidurį ant ūselio, kuomet ties galine linija laukė P.Jankūno pagalba – 2 taškai. Mike‘as Jamesas 1 prieš 1 ne iki galo apėjo B.Daviesą, tačiau E.Ulanovas padėjo per daug iš stipriosios pusės – M.Kuzminskas pataiko tritaškį iš kampo.

Kuzia jau buvo sugavęs kamuolį ties galine linija ir neturėjo kur dėtis, bet N.Woltersas laiku negrįžo prie savo žmogaus ir D.Bertanis smeigė tritaškį iš kito kampo.

Galiausiai, Th.Walkupas, atrodo, nežinojo keistis ginamaisiais ar ne, sekundei paliko ne ką kitą, o M.Jamesą laisvą, ir šis nubaudė dar vienu tritaškiu.

Vėliau M.Grigonis užsižiūrėjo į kamuolį bei pramiegojo M.Kuzminsko įkirtimą – šis įkrovė kamuolį iš viršaus. Ir visos šios klaidos – vien per ketvirtąjį kėlinį.

M.Kuzminsko dūriai

Rungtynių pabaigoje „Žalgirį“ pražudęs M.Kuzminskas sužaidė vienas geriausių sezono rungtynių.

Vos per 15 minučių jis pelnė 14 taškų (4/5 trit.) bei atkovojo 5 kamuolius.

Kuzia išnaudojo „Žalgirio“ klaidas sumesdamas apylaisvius tritaškius. Kitokių progų šioje komandoje jis nelabai ir turi – jo užduotis yra praplėsti žaidimą stovint kampuose ir laukiant gynėjų perdavimų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Išvada

„Žalgiris“ ketvirtadienį neatrodė panašus į tą „Žalgirį“, kuris dažniausiai žino, koks yra rungtynių planas, kokia svarbi koncentracija gynyboje bei detalių išpildymas.

Vienai geriausiai puolančių Eurolygos ekipų kauniečiai leido pelnyti žymiai mažiau taškų nei jos vidurkis (86,7 tšk.), tačiau klampiose rungtynėse, kuriose abi komandos prametė nemažai patogių metimų, to buvo per daug.

Klaidos gynyboje ir ypač ketvirtajame kėlinyje paskandino „Žalgirį“ ir dar labiau apsunkino svajones patekti į Eurolygos aštuntuką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas