Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 30

Neįprasto „Žalgirio“ prašymo sulaukęs L.Birutis suvokia svarbiausią savo užduotį

Gegužės 22-ąją Laurynas Birutis leidosi į paskutinę sezono Šiauliuose ataką. Donatas Sabeckis prametė neįmanomą tritaškį per visą aikštę su sirena ir „Šiauliai“ užleido „Lietkabeliui“ taką į LKL pusfinalį. Neatėjo nė birželis ir Laurynas ėmė sukiotis „Žalgirio“ arenoje. Ten buvo toks dažnas svečias, kad čempionai turėjo paprašyti savo jaunojo centro pailsėti. Bet ištrūkęs iš „Žalgirio“ arenos jis toliau liejo prakaitą.
Laurynas Birutis
Laurynas Birutis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žalgiryje“ jaunimas neauga šiltnamio sąlygomis.

Per tuos du sezonus 2016–2018 m., kai Šarūnas Jasikevičius treniravo komandą nuo pirmos iki paskutinės dienos, išryškėjo dvi įdomios tendencijos.

Joks iki 21-erių amžiaus žalgirietis LKL negavo žaisti daugiau nei vid. 16 minučių per rungtynes. Eurolygoje tokio amžiaus krepšininkų minučių vidurkis neviršijo 9-ių.

Viskas labai paprasta. Šarūnas Jasikevičius iš savo žaidėjų reikalauja maksimaliai tiksliai žaisti ir tai vėliau veda prie visą Europą stebinančių rezultatų.

Jauniems žaidėjams iki to tikslumo trūksta patirties, kruopštumo ir sprendimų greičio. O klaidos Šarūno Jasikevičiaus schemose kainuoja per brangiai, kad strategas galėtų jas toleruoti siekdamas ambicingo rezultato.

Nors pergalės šildo, suolo šildymas dažnai paskatina jaunuosius krepšininkus ieškotis kitų variantų. Štai Gytis Masiulis ir Paulius Valinskas, praėjusį sezoną tapę „Žalgirio“ žygdarbio dalimi, šiemet mieliau pasirinko minutes ir pasiprašė skolinti juos į Klaipėdos „Neptūną“ bei Panevėžio „Lietkabelį“.

„Manau, esu pasiruošęs, – 24sek paklaustas, ar nebaisu, kad po sotaus sezono Šiauliuose, Kaune jam gali tekti kęsti minučių alkį, tikino L.Birutis. – Stengsiuosi kiekvieną dieną įrodyti, kad galiu žaisti.“

21-erių 213 cm ūgio vidurio puolėjas žino, kokios jo žaidimo spragos gali užkliūti Šarūnui Jasikevičiui.

Visą birželį dirbęs su fizinio rengimo treneriais, kad tvirtai jaustųsi Eurolygos baudos aikštelėse ir kuo ilgiau ištvermingai išsilaikytų ant parketo, vėliau į treniruotes jis įtraukė krepšinio elementus.

preseason begins!????????

A post shared by Laurynas Birutis (@lauris_11) on

Ant krepšinio parketo jis darbus pradėjo nuo gynybos – tiek vienas prieš vieną, tiek komandinės.

„Treneris, manau, to labiausiai reikalaus. Negalėsiu daryti gynybos klaidų, nes tiesiog negausiu žaisti“, – viską puikiai supranta L.Birutis.

Remiantis statistika, centro gynybos rodikliai du prieš du situacijose ir vienas prieš vieną baudos aikštelėje buvo žemiau vidurkio.

Gindamas pikenrolą, L.Birutis leisdavo varžovams įmesti vid. 1,2 taško. Dar blogiau būdavo, kai priešininkai atakuodavo jauną krepšininką ant dešiniojo ūso – jį bausdavo net vid. 1,33 taško per ataką.

Eurolygos aikštėse tie rodikliai gali būti dar slogesni, todėl L.Birutis visą vasarą nesidairydamas į jūras ir ežerus liejo prakaitą „Žalgirio“ arenoje.

Su fizinio rengimo treneriais Justinu Grainiu ir Nerijumi Navicku L.Birutis didino jėgą, akcentavo krypties keitimo greitį ir šoninių judesių aštrumą, kad būtų stipresnis ir vikresnis.

„Žalgiris“ turėjo stabdyti L.Birutį ir išsiuntė jį savaitei atostogų. Treneriai davė planelį, pagal kurį lengvai treniruodamasis palaikytų pasiektus rezultatus.

L.Birutis išvyko į Barseloną, kur pirmą kartą gyvai stebėjo futbolo mačą „Camp Nou“. Bet turėdami specialią įrangą, treneriai prietaisuose matė, kad centras laisvadienio sau nepasiėmė – kasdien, net ir Katalonijos sostinėje, pasidarydavo po gerą treniruotę.

first time watching football game live ????????????

A post shared by Laurynas Birutis (@lauris_11) on

„Šiek tiek kalbėjomės su Šarūnu Jasikevičiumi. Jis akcentavo gynybą, ypač reikės gero step-out'ą, – pridūrė L.Birutis. – Turėsiu įnešti energijos ir treniruotėse, ir rungtynėse, ir ją visada rodyti.“

Š.Jasikevičius mėgsta vidurio puolėjus, kurie gerai jaučiasi step-out'o gynyboje – sukuria žaibišką spaudimą pakilę virš gynėjo su kamuoliu po du prieš du situacijos, sugaišina jį, uždarydami perdavimo linijas, ir laiku grįžta prie savo dengiamojo.

Visų šių dalykų L.Birutis mokysis „Žalgiryje“. Bet efektyvų puolimą jis iškart galės pasiūlyti Šarūnui Jasikevičiui.

Vos 20-ies jis tapo naudingiausiu LKL žaidėju. „Šiaulių“ komandoje vid. per 26,6 min. jis rinko 15,1 taško (62,5 proc. dvit.), atkovojo 7,2 kamuolio ir blokavo 1,3 metimo.

Remiantis statistika, L.Birutis per vieną išpuolį rinko vid. 1,173 taško ir visoje LKL į priekį užleido tik Roką Giedraitį bei Antaną Kavaliauską.

L.Birutis yra puikus partneris puolime du prieš du situacijose, „Žalgiryje“ jis turėtų gerai jaustis ne tik prie buvusio savo bendražygio iš „Šiaulių“ Donato Sabeckio, bet ir kitų žaliai baltų atakų organizatorių.

Tvirtėdamas su savo minkštu riešu jis darosi vis pavojingesnis ir vienas prieš vieną baudos aikštelėje.

Jo privalumus žino ne tik Šaras, bet ir NBA skautai. Kitąmet Laurynas gali būti pakviestas NBA naujokų biržoje. 24sek žiniomis, lietuvis vertinamas kaip antrojo rato pabaigos šaukimas – turi galimybių kitąmet praverti stipriausios krepšinio lygos vartus.

Tik pats L.Birutis dabar apie tai negalvoja.

„Šiek tiek teko girdėti atsiliepimus iš NBA. Tada buvau fiziškai silpnesnis – nusileisdavau jėga. Dabar būtų įdomu pabandyti save, – nekantrauja L.Birutis. – Žiūrėsime. Nežinau dėl to drafto – labiau agento reikia klausti. Nelabai įsivaizduoju tos rinkos, tad sunku ką nors pasakyti.“

Viena aišku, kad tai bus labai įdomūs ir svarbūs metai L.Biručio karjeroje.

Debiutas Eurolygoje, šuolis į aukščiausio lygio Europos krepšinio sceną, Šarūno Jasikevičiaus treniruotės ir pasiruošimas NBA naujokų biržai. Šie metai gali palenkti L.Biručio karjerą į vieną ar kitą pusę.

Simboliška, kad atviros treniruotės metu L.Birutis minėjo savo 21-ąjį gimtadienį. Ko gero, jo gimtadienio norus ir troškimus ateinantiems metams galima nesunkiai nuspėti, bet L.Birutis išliko ištikimas sau.

„Nežinau, norų garsiai negalima sakyti“, – šyptelėjo žalgirietis.

Jis vienas iš tų, kuris ne kalba, o dirba. Už jį jau greitai kalbės rezultatai krepšinio aikštėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai