Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 03

Nestandartinį varžovą narpliojęs K.Maksvytis nesupranta LKL: „Norėtųsi lygesnių sąlygų“

Kauno „Žalgiris“ pasitinka šeštąjį Eurolygos turą, kuriame Kazio Maksvyčio auklėtinių laukia sezono pradžioje stebinanti Berlyno ALBA. „Laukia nestandartinį krepšinį žaidžiantis varžovas“, – pasitikdamas Vokietijos čempionus sakė „Žalgirio“ treneris.

Israelio Gonzalezo treniruojamai Berlyno ekipai prieš sezono startą daugelis piešė Eurolygos autsaiderės vaidmenį, bet Vokietijos čempionai startavo nuversdami tris oponentus iš eilės – Belgrado „Partizan“ (100:84), Milano „Olimpia“ (80:74) ir Atėnų „Panathinaikos“ (94:65).

Tik pastaruosiuose dviejuose turuose ALBA sugrįžo arčiau realybės, kai 74:78 pralaimėjo prieš čempionus Stambulo „Anadolu Efes“ ir 73:87 nusileido „Valencia“ ekipai.

Vokiečiai sezono pradžioje demonstruoja puikų puolimą: pagal rezultatyvumą Eurolygoje jie ketvirti (vid. 84,2 taško), pagal rezultatyvius perdavimus užtikrintai pirmi (vid. 24,2, kai antra vieta tik 19,6), pagal tritaškių taiklumą – penkti (38,4 proc.).

Scanpix/IMAGO/Fotostand nuotr./Berlyno ALBA krepšininkai
Scanpix/IMAGO/Fotostand nuotr./Berlyno ALBA krepšininkai

Pirmauja ALBA Eurolygoje ir pagal atkovotus kamuolius (vid. 40,6), netoli lyderių patenka ir pagal gynybinius rodiklius – pagal perimtus kamuolius berlyniečiai yra septinti (vid. 7,2), pagal blokus – ketvirti (vid. 3,6).

Visa tai leidžia ALBA ekipai būti antrai pagal naudingumą sezono starte – su 99,6 balo vidurkiu vokiečiai Eurolygoje nusileidžia tik Pirėjo „Olympiakos“ (vid. 106,4). Palyginimui, „Žalgiris“ pagal naudingumo balų skaičių rikiuojasi tryliktas (vid. 76).

Būsimieji „Žalgirio“ varžovai šį sezoną turi net 12 krepšininkų, kurie renka daugiau nei po 5 taškus. Tarp jų išsiskiria po 13 taškų metantis legendinio trenerio Davido Blatto sūnus Tamiras, po 11 taškų meta gynėjai Maodo Lo ir Jaleenas Smithas, po 10,2 – aukštaūgis Christas Koumadje.

Tiesa, M.Lo ir J.Smithas, kaip ir Johannesas Thiemannas, Benas Lammersas ir Jonas Mattiseckas buvo priversti dėl traumų ar kitų priežasčių praleisti bent po kelerias rungtynes. Vis dėlto Kaune dalis šių žaidėjų jau bus pasirengę žaisti – ant parketo prieš „Žalgirį“ turėtų žengti J.Smithas ir J.Thiemannas.

Fantastišką formą sezono pradžioje demonstruoja ir ALBA lyderis Luke'as Sikma. 33-ejų amerikietis aikštėje daro viską – įmeta po 9,6 taško, atkovoja po 7 kamuolius, atlieka po 6,4 rezultatyvaus perdavimo ir surenka po 16,2 naudingumo balo.

„Laukia toks nestandartinį krepšinį žaidžiantis varžovas. Daug kamuolio judėjimo, daug užtvarų be kamuolio, – komentavo būsimų varžovų žaidimą K.Maksvytis. – Daug situacijų, kai žaidėjai skaito žaidimą ir reaguoja. Pirmiausia, reikia ateiti gerai susikoncentravus. Blogiausia būna, jei varžovai įvelia komandą į savo žaidimą, kuriame jie jaučiasi gerai, o varžovas nelabai. Turėsime išmušti juos iš tų situacijų, būti gerai susikoncentravę, gerai skaityti situacijas gynyboje ir ypatingai gynyboje nuveikti nemažą darbą.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

ALBA nustebino sezoną pradėdama trimis pergalėmis. Kas lėmė tokį gerą jų startą?

„Turbūt reiktų paminėti, nes ir vasarą teko bendrauti su treneriu, kad jie išlaikė tęstinumą ir per vasarą pakeitė tik vieną žaidėją. Viena iš priežasčių yra ta, kad komanda susižaidusi, tas pats treneris, tie patys žaidėjai. Praėjusių metų įdirbis prisidėjo prie tos sezono pradžios. Tai turbūt ir atsiliepia, kad žaidžia neįprastą krepšinį, dalinasi kamuoliu, priverčia varžovus žaisti jų krepšinį, ką padarė pirmose rungtynėse ir laimėjo“, – aiškino „Žalgirio“ strategas.

Naudingiausias ALBA gretose yra Ch.Koumadje, renkantis po 17 naudingumo balų. Kuo 223 cm ūgio bokštas panašus į Moustapha Fallą, su kuriuo „Žalgiriui“ jau teko susidurti per akistatą su Pirėjo „Olympiakos“, bei kaip sustabdyti šį ALBA monstrą?

„Jie panašūs savo dydžiu. Dabar madinga turėti tokio dydžio krepšininkus vos ne kiekvienoje komandoje. Taip pat ir treneris taiko skirtingas sistemas – kai yra mobilesnis aukštaūgis taiko vienokią sistemą, kai yra Koumadje, jis stovi žemiau, – aiškino specialistas. – Vienas iš būdų, kaip jį atakuoti, yra pikenrolo gynyba, ypatingai jei veiksmas vyksta prie perimetro. Po krepšiu jis tvarkosi gana gerai, yra geras metimų blokuotojas. Gal ne toks mobilus, bet pagrindinis jo privalumas yra gynyba.

Puolime nėra kažkoks elitinis, gal tuo skiriasi nuo Fallo. Fallas geriau žaidžia nugara į krepšį, bet jei Koumadje gauna kamuolį po krepšiu, tai užsibaigia berods 82 proc. taiklumu, tai čia yra dideli skaičiai. Ypatingai, kai turi tokius gerus kamuolio perdavinėtojus, reikėtų išskirti Sikmą, kuris pastarosiose rungtynėse atliko 9 rezultatyvius perdavimus, o jo vidurkis, žaidžiant sunkiojo krašto pozicijoje, yra 6,4. Daug žaidimo sukasi aplink jį, daro daug klaidų, daug perdavimų, bet jis yra toks variklis, emocinis lyderis tiek aikštelėje, tiek už jos ribų.“

„Scanpix“ nuotr./223 cm ūgio Christas Koumadje iš ALBA klubo šį sezoną aukščiausias Eurolygos žaidėjas.
„Scanpix“ nuotr./223 cm ūgio Christas Koumadje iš ALBA klubo šį sezoną aukščiausias Eurolygos žaidėjas.

L.Sikma yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl ALBA pirmauja lygoje pagal rezultatyvius perdavimus. Kas leidžia vokiečiams taip gerai dalintis kamuoliu?

„Kažkiek jau užsiminiau, kad jie daug judina kamuolį, atlieka nemažai nestandartinių situacijų. Iš to susikuria labai nemažai metimų ir lyderiauja. Be to, neblogai pataiko, turi gerą procentą ir žaidžia daug situacijų be kamuolių“, – aiškino K.Maksvytis.

Dar vienas atsiskleidęs ALBA žaidėjas – Louisas Olinde. 9,2 taško ir 5,4 atkovoto kamuolio – tokius rodiklius demonstruoja puolėjas, dar praėjusiame sezone turėjęs tik 5,3 taško ir 3,6 sugriebto kamuolio vidurkius. Kuo išsiskiria šis žaidėjas?

„Pirmiausia, jo fizinės savybės, gali žaisti per kelias pozicijas – tiek lengvojo, tiek sunkiojo krašto. Turi ilgas galūnes, atkovoja daugiausiai kamuolių puolime savo komandoje. Be abejo, dar ir veiksmai be kamuolio. Šį sezoną yra gerokai pagerinęs tritaškių procentą, meta berods 70 procentų. Nėra toks elitinis metikas, bet tikrai labai perspektyvus žaidėjas su gerais antropometriniais duomenimis“, – kalbėjo K.Maksvytis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Praėjusį sezoną praktiškai tuo pačiu sezono metu Kaune viešėjusi ALBA triumfavo 79:71, o tuometinis „Žalgirio“ treneris Jure Zdovcas paleido skambią frazę, jog „ALBA yra per moderni komanda „Žalgirio“ ekipai“. Ar per metus kauniečiams pavyko tai ištaisyti?

„Tikiuosi. Komandos daugiausiai įpratusios gintis vienas prieš vieną ar pikenrolo situacijose, o ALBA neduoda šito. Jie judina kamuolį, gynėjus pastato į nepatogias situacijas ir jeigu komandos būna tam nepasiruošusios, ALBA už tai nubaudžia. Tikiuosi, kad mūsų nenubaus“, – vylėsi Kauno komandos vairininkas.

Kiek Berlyno ekipą sustiprins sugrįžtantys J.Smithas ir J.Thiemannas?

„Jie sustiprins komandą. Abu turėjo neblogas vasaras, yra komandos senbuviai, tai mums nelabai gerai, kad jie grįžo. Bet, kaip sakoma, varžovai daugiau negu penkių žaidėjų į aikštę neišleis. Viską pasako skaičiai – jei Thiemannas buvo Vokietijos lygos finalo MVP, tai viską apie jį pasako. Universalus žaidėjas, žaidžia dvejose pozicijose, kovotojas. Jaleenas Smithas turėjo neblogą vasarą su Kroatijos rinktine, tai labiau puolimo žaidėjas. Manau, kad labai sustiprins komandą šie du žaidėjai“, – pasakojo K.Maksvytis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Johannesas Thiemannas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Johannesas Thiemannas

Gali būti, kad oponentams padės ir dar vienas svarbus ginklas – ketverias Eurolygos rungtynes praleidęs Vokietijos rinktinės varikliukas Maodo Lo.

„Kiek žinome, jis yra su komanda, bet neaišku, žais ar ne“, – apie vokietį sakė „Žalgirio“ treneris.

Paklaustas apie „Žalgirio“ pranašumus, K.Maksvytis pirmiausia išskyrė sirgalius bei užsiminė apie veiksmus savoje aikštės pusėje.

„Pirmiausia, manau, namų arena, sirgaliai. Tikiuosi, kad mes pagerinsime savo gynybą taip, kad to užtektų, jog laimėtume“, – sakė treneris.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai

Antras iš eilės namų rungtynes „Žalgiris“ žais palaikomas sausakimšų tribūnų – likus dar daugiau nei parai iki mačo, Kauno klubas pranešė apie išparduotus bilietus. Ar patį K.Maksvytį stebina toks sirgalių tikėjimas komanda?

„Pirmiausia, labai malonus faktas, kad sirgaliai taip palaiko „Žalgirį“. Tikrai nenoriu sumenkinti jų rolės pirmose dvejose pergalėse, sukūrė ypatingą atmosferą, užkūrė areną, ypač kai pergales iškovojome vieno ar kelių metimų skirtumu. Didelis dėkingumas sirgaliams. Jeigu jie ateina, užpildo areną, tai mes stengsimės jų nenuvilti“, – žadėjo K.Maksvytis.

„Žalgiris“ jau neužilgo gali sulaukti pastiprinimo – komandos treniruotėse jau dalyvauja po traumos atsigavęs Dovydas Giedraitis. Kada galima jį tikėtis išvysti rungtynėse?

„Dovydas jau įsijungė pilnavertiškai į komandos treniruotes, pilnavertiškai atlieka visus pratimus. Dabar tik lieka klausimas, kada jis įeis į fizinę formą, kada šimtu procentų bus pasiruošęs, kada atstatys savo kvėpavimą, prisitaikys žaisti penkiese prieš penkis, – pasakojo treneris. – Dėl artimiausių rungtynių dar turiu abejonių, ar spėsime, ar jis bus savo geriausios formos. Bet gera žinia, kad jis yra sveikas ir pilnavertiškai dalyvauja komandos treniruotėse.“

Šią savaitę „Žalgirio“ laukia dvigubas iššūkis – po penktadienio Eurolygos rungtynių, sekmadienį kauniečiai keliaus į Vilnių, kur grumsis su Lietuvos čempionu „Rytu“. K.Maksvytis paklaustas apie šį išbandymą metė akmenį į LKL tvarkaraščio sudarytojus, mat „Žalgiris“ prieš principinį derbį turės mažiau nei dvi paras poilsio, kai tuo tarpu „Rytas“ bus nežaidęs rungtynių nuo antradienio.

„Pirmiausia, nesuprantu, kodėl yra toks tvarkaraštis, – skėsčiojo rankomis kauniečių strategas. – Tiek mes turim laisvų dienų po to, tiek „Rytas“. Mūsų komandai yra sudėtingesnės sąlygos prieš rungtynes. Čia ne kažkoks pasiteisinimas, bet norėtųsi lygesnių sąlygų prieš rungtynes. Bet jei atvirai, nežiūrėjome į tai. Turime rungtynes penktadienį, dėsime visas pastangas, kad laimėtume.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas