Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 31

Nestandartinis rusų planas, apsukęs „Žalgirio“ galvas

Krepšinio šventė Kaune šįkart – su liūdna pabaiga. Varžovų rizikomis gynyboje nepasinaudoję kauniečiai vėliau patys grubiai klydo gynyboje ir nenusipelnė pergalės trečiadienio rungtynėse. Praėjusią savaitę ne itin akiai gražias rungtynes namuose pergalingai užbaigęs „Žalgiris“ antradienio vakarą nesugebėjo to pakartoti prieš Eurolygos naujokę ir Joano Plazos treniruojamą Sankt Peterburgo „Zenit“ komandą, kuriai nusileido po pratęsimo 70:82.

Sankt Peterburgo ekipa privertė kauniečius žaisti jų taisyklėmis – rungtynių agresyvumo lygį ir energiją diktavo jie. Jie taip pat išsiskyrė savo neįprastomis pagalbomis gynyboje.

VIDEO: „Karštom pėdom“: Šarą pranokęs J.Plaza, „žalgiriečiai“ be energijos ir M.Ponitkos Mazurka

Tai neturėjo būti jokia naujiena, tačiau taikliais metimais ją nubausti pavyko labai retai. Jei Gustavo Ayonas (5 rez. perd., 4 perimti kamuoliai) ir Coltonas Iversonas (4 blokai) buvo esminiai faktoriai „Zenit“ gynyboje, M.Ponitka buvo tas žaidėjas, kuris skandino „Žalgirį“ puolime.

L.Lekavičiaus gudriai išprovokuota pražanga 4 kėlinio pabaigoje padėjo išplėšti pratęsimą, tačiau jame „Žalgirio“ viltys subliuško vos per kelias minutes.

VIDEO: Kauno „Žalgiris“ po pratęsimo nusileido Sankt Peterbugo „Zenit“

Nestandartinis „Zenit“ planas

Pirmiausia, reiktų pabrėžti „Žalgirio“ itin prastą pataikymą iš žaidimo: vos 14 taiklių dvitaškių iš 37 (38 proc.) ir 7 tritaškiai iš 27 (26 proc.). Tokį rezultatą gauname sudėję keletą esminių faktorių – išskirtinė „Zenit“ pagalba gynyboje, jų fiziškumas bei kauniečių nesugebėjimas pataikyti laisvų metimų.

Kuo kitokia buvo „Zenit“ gynyba? Ši komanda naudoja stunt pagalbos sistemą, kurioje vykstant prasiveržimui ar žaidimui 2 prieš 2, žaidėjai esantys stipriojoje aikštelės pusėje per vieną perdavimą nuo besiveržiančiojo sekundei visiškai palieka savo žmogų, esantį stipriojoje pusėje ir agresyviai padeda žaidėjui su kamuoliu, o vėliau grįžta prie savojo.

Tokiu būdu yra siekiama nustebinti varžovą, išmušti jį iš ritmo bei priversti atlikti sprendimą dar nespėjus įsiveržti į baudos aikštelę. Svečiai vakar keletą kartų tokiu būdu net ir susikeitė ginamaisiais, kuomet artimiausias žmogus šokdavo ant kamuolio, o besivejantis iš paskos po užtvaros bėgdavo prie kito žmogaus. Neatlikus staigaus sprendimo, rizikuojama atsitrenkti į kelis varžovus ar pamesti kamuolį.

Ir „Žalgiris“ strigo. Strigo būtent šiose situacijose. Pirmajame kėlinyje tik išėjęs į aikštelę Th.Walkupas pabandė sužaisti 1 prieš 1, tačiau G.Ayonas agresyviai padėjo, išmušė kamuolį ir pelnė 2 lengvus taškus greitoje atakoje.

Antrajame kėlinyje Milakniui išbėgus iš po užtvaros, dar vienas „Zenit“ ekipos stuntas neleidžia šiam išmesti tritaškio ir priverčia perduoti kamuolį Lekavičiui, kuris atlieka dar vieną perdavimą ir sulig juo baigiasi 24 sekundžių atakos laikas. Ketvirtajame kėlinyje „Zenit“ pavyko blokuoti du „Žalgirio“ metimus per vieną ataką būtent po tų pačių agresyvių pagalbų. „Žalgiriui“ veržiantis, stunt gynyba davė laiko varžovų aukštaūgiams grįžti į baudos aikštelę ir blokuoti šiuos metimus.

VIDEO: Po „Žalgirio“ pralaimėjimo – Šarūno Jasikevičiaus rykštės

„Žalgiris“ suprato, kaip reikia išnaudoti šios gynybos minusus. Greiti sprendimai po vieno ar dviejų driblingų atakuojant krepšį palikdavo padedančius žaidėjus kažkur per vidurį ir sukurdavo pranašumą. „Žalgiris“ vėliau kantriai rasdavo laisvą žmogų, tačiau nubausti už tai pavyko labai retai. Ne kartą laisvi iš toli prametė Lekavičius, Ulanovas, Hayesas ir Landale’as. Šie keturi žaidėjai kartu sudėjus pataikė 3 tritaškius iš 16.

Ši „Zenit“ gynyba nebuvo taikoma tik prieš „Žalgirį“ – tai vienas iš trenerio J.Plazos sprendimų šiam sezonui, kurį buvo galima išvysti ir ankstesnėse „Zenit“ rungtynėse. Tačiau trečiadienio rungtynėse tai suveikė itin gerai.

Reikia pridurti, kad varžovai buvo fiziškesni už „Žalgirį“. Jie dažnai neleisdavo kauniečiams priimti kamuolio ten, kur jie norėtų, išstumdavo juos statant užtvaras. Visa tai padarė lemiamą įtaką tokiam prastam šeimininkų pataikymui iš žaidimo bei galutiniam rungtynių rezultatui.

VIDEO: Nusivylęs E.Ulanovas kėlė klausimą visai komandai

Netvarka gynyboje

Paradoksalu, tačiau Sankt Peterburgo komanda daugiausiai taškų per kėlinį pelnė per tą, kuris truko vos 5 minutes. Per pratęsimą jie surinko net 20, iš kurių 9 pelnė M.Ponitka. Lenkas, didžiąją dalį pirmosios rungtynių pusės praleidęs ant suolo dėl surinktų pražangų, gražiausiomis spalvomis sužibo antrojoje.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mateusz Ponitka
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Mateusz Ponitka

Ir žalgiriečiai prie to prisidėjo itin daug. Pačioje trečiojo kėlinio pradžioje E.Ulanovas pirmą kartą pramiegojo M.Ponitkos kirtimą už nugaros. Lenkas 2 taškus pelnė baudų metimais. Vėliau, ketvirtajame, Ulė nepakėlė rankos lenkui gavus kamuolį ir šis smeigė tritaškį. Po kurio laiko dar vienas savalaikis kirtimas link krepšio – šįkart už Milaknio nugaros ir dar du lengvi taškai.

Pratęsimo pradžioje, besikeičiant pikenrolo metu, Z.LeDay nepriėjo arčiau M.Ponitkos ir šis smeigė dar vieną tritaškį. Kitoje atakoje M.Ponitka gražiai pakeičia kryptį po užtvaros, suklaidina N.Hayesą bei pelno du taškus su pražanga. Dar kitoje atakoje viskas prasideda nuo to, kad E.Ulanovas praleidžia M.Ponitką nuo užtvaros ir „Zenit“ susikuria pranašumą. Po kelių akimirkų kamuolys suranda tą patį M.Ponitką visiškai laisvą po krepšiu „Žalgiriui“ nesusikalbėjus rotacijose. Šiam įmetus 1 baudą, „Zenit“ atkovoja kamuolį puolime ir po kelių sekundžių E.Ulanovas pramiega M.Ponitką, kertantį į baudos aikštelę kovoti dėl kamuolio – lenkas pakartoja komandos draugo metimą ir didina „Zenit“ pranašumą iki 7 taškų 64:71.

Tik pažiūrėkite, kokiais būdais M.Ponitka pelnė taškus. Visais, kuriais tik norėjo. Ir beveik visi taškai buvo pelnyti po žalgiriečių klaidų gynyboje. Nieko nuostabaus, kad Šaras buvo itin piktas spaudos konferencijoje po rungtynių. M.Ponitka – geras žaidėjas, tačiau „Žalgiris“ leido jam atrodyti lyg mini LeBronui Jamesui.

Apibendrinimas

„Žalgiriui“ būtinai reikėjo šio taško. Artėja daug itin sunkių rungtynių, todėl švaistyti taškus Kaune – per didelė prabanga.

Netvarka gynyboje bei nesugebėjimas pasinaudoti kitokia „Zenit“ gynybos taktika privertė „Žalgirį“ kapituliuoti namuose bei žengti žingsnelį atgal savo žaidimo gerinimo procese.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito