Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 06

Netikėtas dominavimas – T.Sedekerskis taikosi į 11 metų nematytą pasiekimą

Jeigu prieš sezoną būtumėte sumanę pastatyti pinigų ant žaidėjo, kuris sužaidus trečdalį sezono pirmaus Eurolygoje pagal atkovotus kamuolius, tuo žaidėju veikiausiai nebūtų buvęs Tadas Sedekerskis. Nors, žvelgiant iš dabartinių pozicijų, turėjo būti, rašo „Eurohoops“ žurnalistas Antonis Stroggylakis apie netikėtai pajėgiausiame žemyno turnyre sužibusį lietuvį.
Tadas Sedekerskis
Tadas Sedekerskis / „Baskonia“ klubo nuotr.

T.Sedekerskis nėra tradicinis aukštaūgis, bet šiuo metu Eurolygoje įtikinamai pirmauja pagal sugriebiamus kamuolius. Vidutiniškai per susitikimą jis atkovoja po 8,9 kamuolio – 6,8 gynyboje ir 2,1 puolime.

Užuominą apie savo gebėjimus T.Sedekerskis davė dar pasaulio čempionate, kai su 7,3 atkovotų kamuolių vidurkiu buvo antras Lietuvos rinktinėje po Jono Valančiūno.

Vis dėlto Eurolygoje jis atliko milžinišką šuolį lyginant su praėjusiu sezonu. 25-erių lietuvis daugiau negu dvigubai išaugino savo vidurkį – pernai jis atkovodavo po 4,2 kamuolio, o prie to prisidėjo ir gerokai išaugusios minutės – nuo 19 iki 31 per rungtynes.

Imago / Scanpix nuotr./Tadas Sedekerskis
Imago / Scanpix nuotr./Tadas Sedekerskis

T.Sedekerskis ne tik pirmauja pagal atkovotus kamuolius, bet ir tą daro užtikrintai. Antroje vietoje esantis Tel Avivo „Maccabi“ puolėjas Bonzie Colsonas atsilieka daugiau negu 2 atkovotais kamuoliais ir atkovoja po 6,7 žaidimo įrankio per susitikimą, kas taip pat yra įspūdinga vos 198 cm ūgio krepšininkui.

Toks atotrūkis tarp pirmos ir antros vietos yra retenybė. Modernioje Eurolygoje iki šiol tik kartą pirmąsias dvi vietas atkovotų kamuolių kategorijoje skyrė toks didelis skirtumas. Tai nutiko 2014-2015 m. sezone, kai Belgrado „Crvena zvezda“ milžinas Bobanas Marjanovičius sugriebdavo net po 10,7 kamuolio, o jo tautietis serbas Nemanja Bjelica turėjo 8,5 kamuolio vidurkį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bobanas Marjanovičius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bobanas Marjanovičius

206 cm ūgio T.Sedekerskis negali pasigirti tokiu ūgio pranašumu kaip 224 cm B.Marjanovičius, o tuo atveju, jei sugebės išlaikyti savo lyderystę, jis taps pirmuoju ne vidurio puolėju atkovotų kamuolių sąrašo viršūnėje nuo 2013 metų, kai šioje kategorijoje dominavo Viktoras Chriapa.

Nepaisant to, kad dažniausiai nėra aukščiausias žmogus aikštelėje, T.Sedekerskis turi puikius duomenis būti atkovotų kamuolių mašina, teigia A.Stroggylakis. Jis puikiai dirba kojomis ir užsiima geras pozicijas kovai dėl kamuolių, panaikindamas ūgio deficitą prieš varžovus. Be to, jis turi ir tam reikalingą šuolį bei gali laimėti oro dvikovas. T.Sedekerskis nuolat juda aikštėje, yra pasiruošęs kautis dėl kamuolių bei aukoti savo kūną, kad suteiktų komandai papildomą ataką.

Toks atkaklumas ir agresyvumas visada apibūdino „Baskonia“, o dabar komandos kapitonu tapęs T.Sedekerskis yra to pavyzdys. Tai garbė ir atsakomybė, kurią lietuvis supranta, nes komandoje pamažu augo nuo tada, kai buvo 15-os metų.

T.Sedekerskis kapitonu tapo praėjusią vasarą, kai perėmė šias pareigas iš kito lietuvio Roko Giedraičio, išvykusio į „Crvena zvezda“. Be atkovotų kamuolių, Tadas dar renka po 10,1 taško, 2 rezultatyvius perdavimus ir 18,7 naudingumo balo, pagal pastarąjį rodiklį užimdamas septintą vietą tarp visų Eurolygos žaidėjų.

Žinoma, T.Sedekerskis yra svarbi priežastis to, kaip pastaruoju metu atgijo „Baskonia“, kai prie jos vairo vėl stojo Duško Ivanovičius.

Per pastaruosius penkis mačus T.Sedekerskis vidutiniškai atkovojo po 9 kamuolius, o jo komanda laimėjo ketverias rungtynes iš penkerių. Ypač įspūdingai jis žaidė per dvejas baskų laimėtas rungtynes prieš Pirėjo „Olympiakos“ ir „Barcelona“, kai atkovojo atitinkamai 13 ir 12 kamuolių.

Išskirtiniu galima laikyti jo pasirodymą prieš „Barca“, nes ši yra viena geriausiai dėl kamuolių kovojančių komandų Eurolygoje, pagal šį rodiklį užimanti ketvirtą vietą.

„Baskonia“ pergalių ir pralaimėjimų balansas dabar jau yra 6-5, nors sezoną ji pradėjo 1-4, o T.Sedekerskio žvėriška kova dėl kamuolių neabejotinai prie to prisidėjo. Jo pasirodymai yra geras pavyzdys ir komandos draugams, kurie siekia pirmo „Baskonia“ apsilankymo atkrintamosiose nuo 2019 metų, užbaigia „Eurohoops“ žurnalistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas