Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 12 15

Norite matyti „Žalgirį“ per nemokamą kanalą? Milijonas eurų

Dar viena Eurolygos diena. Kauno „Žalgiris“ namuose priima Pirėjo „Olympiakos“. Šias rungtynes galėsite pamatyti pasipuošę žalia atributika „Žalgirio“ arenoje. Jeigu nepavyks atvykti į areną – per „Viasat Sport Baltic“ televiziją. Jeigu šios neturite, „piratausite“ internete ieškodami nemokamos transliacijos arba paprasčiausiai liksite be krepšinio. Visa tai gali pasikeisti. Bet permainų kaina – maždaug milijonas eurų.
„Microsoft“ sprendimas leidžia valdyti televizorių nenaudojant pultelio.
„Microsoft“ sprendimas leidžia valdyti televizorių nenaudojant pultelio. / 123rf nuotr.
Eurolyga | „Žalgiris“ – „Olympiakos“ | 20:00 | „Žalgirio“ arena

Noriu pamatyti „Žalgirio“ rungtynes, bet neturiu galimybės nuvykti į areną. „Viasat“ televizijos puslapyje randu pigiausią paketą, kuriame yra ir „Viasat Sport Baltic“ kanalas. Mėnesinis paketo mokestis įsipareigojant dvejiems metams – 14,99 euro per mėnesį. Dar sumoku 17,09 euro metinį kortelės mokestį, taip pat – euro vienkartinį mokestį ir „Žalgirio“ rungtynes dvejus metus stebiu už 395 eurus 18 centų. Teisingumo dėlei, dar gaunu 49 kanalus, bet juk užsisakiau paslaugą tik dėl „Žalgirio“.

Aišku, nebūtina įsigyti „Viasat“ televizijos paketą, jeigu naudojiesi kitos skaitmeninės televizijos paslaugomis. Pavyzdžiui, TEO „Viasat“ sporto kanalų rinkinį siūlo įsigyti už papildomą mėnesinį 3,22 euro mokestį.

Arba pasinaudoti „ViaPlay“ paslauga ir užsisakyti sporto programų paketą už mėnesinį 9,99 euro mokestį.

Kita vertus, iki 2009-ųjų žiūrėjome „Žalgirio“ rungtynes per televiziją nemokamai. „Žalgirį“ galėdavo matyti ir kaimo senelis, ir bet kuris miesto berniukas, svajojęs užaugęs tapti krepšininku. Tačiau kai „Žalgirio“ rungtynės Eurolygoje persikėlė iš TV3 į „Viasat Sport Baltic“, tai tapo mokamu malonumu.

Neoficialiomis žiniomis, MTG įsipareigojo Eurolygai penkerius metus kasmet mokėti po 1 milijoną eurų.

Pernai „Viasat Sport Baltic“ pasidžiaugė, kad iki 2020-ųjų pratęsė Eurolygos transliacijų teises Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Skandinavijos šalyse. Bet šansas artimiausiu metu išvysti „Žalgirį“ per nemokamą kanalą dar gyvuoja. 24sek žiniomis, jei atsirastų finansiškai pajėgus transliuotojas, būtų galima sėsti su Eurolyga prie derybų stalo, nes nemokamos transliacijos dėl reklamos bei populiarumo parankesnės ir „Žalgiriui“.

Tik tai irgi būtų prabanga kitoms televizijoms, kuriai gali pasiryžti ne kiekvienas.

Milijonas per metus

„Visi žiūri palankiau į nemokamą kanalą. Kad nereikėtų mokėti už transliacijas ir laisvai žiūrėti, – 24sek sakė „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas. – Eurolyga teiktų prioritetą nemokamai televizijai, tačiau niekas tuo Lietuvoje pernelyg nesusidomėjo.“

Nemokamos televizijos negali pasiūlyti tiek pinigų, kiek tarptautinis žiniasklaidos koncernas „Modern Times Group“ (MTG), kuriam priklauso „Viasat“.

Neoficialiomis žiniomis, MTG įsipareigojo Eurolygai penkerius metus kasmet mokėti po 1 milijoną eurų. 24sek duomenimis, kitos Lietuvos televizijos galėtų pasiūlyti nebent trečdalį šios sumos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Paulius Motiejūnas

70 proc. nuo milijono eurų sutarties tenka klubui, šiuo atveju – „Žalgiriui“. Likę 30 proc. sukrenta į bendrą Eurolygos pinigų maišą, į kurį patenka ir trečdalis nuo kitų komandų televizijų sutarčių. Visą šią sumą 16 komandų išsidalija po lygiai.

„Žalgiris“ prieš 2016-2017 metų sezoną oficialiai deklaravo, kad pajamos už transliacijų teises siekia 1,1 mln. eurų.

Taigi, pelningesnis televizijos kontraktas – daugiau pajamų „Žalgiriui“.

LRT kaktomuša

Vasarą Lietuvos rinktinės draugiškų rungtynių transliacijų teises iš TV3 perėmęs Lietuvos radijas ir televizija (LRT) domėjosi „Žalgirio“ transliacijomis, tačiau atsimušė į realybę. Be to, LRT susidūrė su sudėtingesniu mechanizmu, kuriuo naudojasi MTG.

R.Grumbino teigimu, už tai, ką „Viasat“ pasiūlė 8 valstybėms, būtų galima įsigyti teises transliuoti olimpines žaidynes.

„Viskas atsiremia į finansinius reikalus, – 24sek sakė LRT sporto redakcijos prodiuseris Ramūnas Grumbinas. – „Viasat“ pateikė pasiūlymą ne tik Lietuvai, bet iš viso 8 valstybėms. O su visu regionu konkuruoti sudėtinga. Ten žiūri, kas pasiūlo daugiausiai pinigų, o mes tokių pinigų neturime.“

Kas yra milijonas eurų už Eurolygos transliacijas? R.Grumbino teigimu, už tai, ką „Viasat“ pasiūlė 8 valstybėms, būtų galima įsigyti teises transliuoti olimpines žaidynes.

„Rinka iškreipta, nes negalime konkuruoti su tarptautiniais koncernais, kurie įsigyja teises visam regionui, – pridūrė R.Grumbinas. – Jeigu visų aštuonių valstybių nacionaliniai transliuotojai susitartų ir su bendru pasiūlymu eitų pas Eurolygos vadovus, galbūt pavyktų susitarti. Bet tos vienijančios jėgos nėra.“

Brigitos Šmuilytės/LRF nuotr./Ramūnas Grumbinas
Brigitos Šmuilytės/LRF nuotr./Ramūnas Grumbinas

Krepšinio rungtynes rodyti per LRT suinteresuoti ne tik „Žalgiris“, bet ir Lietuvos krepšinio federacija. Todėl LKF vasarą ir sutiko su LRT pasiūlymu transliuoti draugiškas rungtynes per nacionalinį kanalą, o ne TV3, kuri transliavo olimpinių žaidynių krepšinio turnyrą.

„Kad žaidėjams nereikėtų atidirbinėti projektuose, reklamose, nebūtų rodoma tiek daug tos reklamos. Kad žaidėjams nereiktų aukoti savo įvaizdžio dėl įvairiausių prekių ar paslaugų, – LKF sprendimą aiškino R.Grumbinas. – Bet tokia realybė. Mes bandome ją pakeisti – duosime pasiūlymą dėl Europos krepšinio čempionato, bet, kiek žinau, „Viasat“ jau pateikę pasiūlymą regionui, todėl konkuruoti beveik nėra galimybių.“

„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Olympiacos“
„Orakulo“ prognozė: „Žalgiris“ – „Olympiacos“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas