Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 18

Nuo pečių nukritusia įtampa pasidžiaugęs K.Maksvytis: „Turime dar daug rezervų“

Sergio Scariolo po nesėkmės Kaune sumušė rankomis ir su pergale pasveikino Kazį Maksvytį, kurį pranoko Europos čempionato aštuntfinalyje. Šįkart triumfavo darbėniškis, kai jo vadovaujamas Kauno „Žalgiris“ gynybinio pobūdžio akistatoje 68:65 įveikė Bolonijos „Virtus“ ir iškovojo pirmąją pergalę šio sezono Eurolygoje.

Kauno „Žalgiris“ nesugadino Pauliaus Jankūno pagerbimo šventės ir po dviejų pralaimėjimų Tel Avive bei Pirėjuje iškovojo pirmąją pergalę 2022–2023 metų Eurolygos sezone.

Tai buvo pirmasis Kazio Maksvyčio kariaunos mačas namuose šį sezoną, o ypatingą Nemuno saloje tvyrančią Eurolygos atmosferą su žaliais marškinėliais tarp starto penketo narių buvo jautęs tik Edgaras Ulanovas.

VIDEO: Karšti komentarai: K.Maksvyčio ir S.Scariolo įžvalgos po Eurolygos mačo

Galbūt tai lėmė sudėtingą mačo pradžią, vainikuotą Sergio Scariolo vyrų ankstyvu spurtu 2:11.

Iš žaidimo pirmuosius taškus Kazio Maksvyčio auklėtiniai pelnė įpusėjus ketvirčiui. Pasižymėjo slogiai Tel Avive ir Pirėjuje atrodęs Laurynas Birutis, kuriam tai buvo pirmieji taškai šio sezono Eurolygoje.

„Žalgirio“ košmaru tapo Kyle'as Weemsas, pirmojo kėlinio pabaigoje ir antroje pradžioje įmetęs 10 iš eilės „Virtus“ taškų. Tuo metu aikštelės šeimininkai dažniau taškus rinko baudų metimais, o ne iš gyvo žaidimo.

Greitos Rolando Šmito ir Kevarriuso Hayeso pražangos lėmė, kad antrąjį ketvirtį „Žalgiris“ užbaigė su žemu penketu, vidurio puolėjo pozicijoje žaidžiant Tyleriui Cavanaugh.

Į ilgąją pertrauką „Žalgiris“ išėjo atsilikdamas 31:38, o šeimininkus gelbėjo išprovokuotos pražangos ir baudų metimai (13 iš 15).

K.Maksvyčio vargai puolant prasidėdavo nuo pagrindinio atakų organizatoriaus. Keenanas Evansas atliko 3 rezultatyvius perdavimus, bet suklydo 6 kartus. Pusantro kėlinio ant suolo sėdėjusį Luką Lekavičių ketvirtojo kėlinio viduryje į aikštelę metęs „Žalgirio“ treneris paplekšnojo per petį ir ramino nusivylusį savimi amerikietį.

Mačo pabaigoje „Žalgirį“ truktelėjo Ignas Brazdeikis, pelnęs 8 iš paskutinių 10 taškų, o „Žalgiris“ pergalę iškovojo 68:65.

„Džiaugiuosi pergale. Žaidimą pakeitėme antrajame kėlinyje, kai pradėjome geriau gintis. Galvoju, kad gynyba nulėmė pergalę. Labai džiaugiuosi, kad kovėmės iki pabaigos. Mes nusipelnėme šios pergalės“, – po dvikovos sakė Kazys Maksvytis.

Per pirmąsias 13 minučių „Žalgiris“ buvo praleidęs 33 taškus, tačiau pradėjęs kietai gintis „switch-all“ gynyba, Kauno klubas per likusias 27 minutes praleido vos 32 taškus.

„Pradėjome daugiau taikyti „switch-all“ gynybą, – įspūdingą pokytį aiškino K.Maksvytis. – Matėme, kad „Virtus“ prieš ją gan prastai žaidžia. Laikėme šį kozirį, planavome pradėti nuo antros pusės, bet metėme jį ant stalo anksčiau. Perlaužėme mačą dėl gynybos. Rolandas Šmitas ir K.Hayesas greitai susirinko pražangas ir nusprendėme žaisti mažu penketu. Tai pasiteisino.“

– Koks jausmas laimėti pirmas rungtynes namuose?

– Jausmas geras. Nusimetėme įtampą nuo savo pečių. Grėsė dar vienas kartas, kai gerai žaidžiame, bet pralaimime.

Mačą perlaužėme dėl geros gynybos. Neišnaudojome rezervų puolime. Turėjome šansų pabėgti anksčiau, bet klaidos ir skubotas greitas puolimas to neleido padaryti. Tai yra didžiulis mūsų rezervas.

Kovojome iki galo ir nusipelnėme pergalės. Pamatėme, kad galime būti fiziški. Pamatėme, kad galime būti geri gynyboje. Pamatėme ir tai, kad yra taisytinų dalykų puolime. Tikiuosi, kad komanda dės žingsnius į priekį ir būsime geresni.

– Kaip komandai vadovauti sekasi Keenanui Evansui?

– Manau, kad jam reikia priprasti prie komandos ir prie vaidmens. Jis kartais būna per pasyvus. Šįkart Keenanas daugiau ėmėsi iniciatyvos, ypač antroje pusėje. Galvoju, kad viskas su juo bus gerai.

– Kaip pakomentuotumėte Kevarriuso Hayeso gynybą prieš Milošą Teodosičių dvikovos pabaigoje?

– Nežinau, kaip jūs, bet man labai smagu laimėti mačą tokiu stiliumi. Paskutinė gynyba, paskutinė ataka... Bijau suklysti, bet per paskutines keturias atakas jie net neišsimetė metimo. Gynyba buvo fantastiška.

K.Hayesas yra vienas mūsų pranašumų. Jis prastai įėjo į rungtynes, bet antroje pusėje perėmė kamuolius, blokavo metimus, o „switch-all“ gynyboje jis yra geriausias.

– Puolime komandą traukė Ignas Brazdeikis. Kiek jis yra toli nuo tos versijos, kurią norėtumėte matyti?

– Jis turi išskirtines savybes, kurios skiriasi nuo kitų lietuvių ar net legionierių – pasižymi geru žaidimu vienas prieš vieną. Jis to nori, mes tą leidžiame jam daryti.

Lemiamoje atakoje Keenanas neužpuolė, tad kamuolys atsidūrė Iggy rankose ir jis pelnė taškus. Vėliau Ignas sumetė baudų metimus.

Puolime jis turi daug variantų, bet gynyboje jam dar reikia pasimokyti europietiškų dalykų. Bet geriau turėti jauną ir entuziastingą žaidėją, nei vyresnį ir pasyvų. Jis dar nėra geriausios formos, bet jis ją pasieks ir visi tai pamatysime.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Eurolyga: Kauno „Žalgiris“ – Bolonijos „Virtus“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Eurolyga: Kauno „Žalgiris“ – Bolonijos „Virtus“

– Ketvirtajame kėlinyje nemažai kartų suklydote. Kaip gimsta šios klaidos?

– Kartais atrodo, kad iš nepatyrimo, o kartais – iš per didelio noro. Tai nebuvo varžovų išprovokuotos klaidos, tiesiog neturėjome šaltos galvos. Galvoju, kad tai yra didelis mūsų rezervas – per daug klaidų ir per daug neišnaudotų šansų greitame puolime. Šios klaidos atsiranda iš per didelio noro ir nepatirties.

– Kaip vertinate Lauryno Biručio pasirodymą ir jo galimybes Eurolygoje?

– Manau, kad jis gali žaisti Eurolygoje. Laurynas kažkiek puolime yra geresnis nei gynyboje. Drąsiname jį, kad žaistų drąsiau. Kažkokiomis trumpomis atkarpomis prieš tinkamą varžovą jis gali žaisti Eurolygoje.

– Kiek ši pergalė gali būti paskata prieš dvikovą su „Barcelona“?

– Smagu, kad bilietai išparduoti. Žaisime prieš stiprų varžovą, turintį nemažą lietuvišką akcentą. Kiekviena pergalė prideda pasitikėjimo. Tikiuosi, kad šią pergalę greitai užmiršime ir turėsime jėgų pergalei ketvirtadienį.

– Jums tai buvo pirmasis Eurolygos mačas namuose prie „Žalgirio“ vairo. Kokios buvo emocijos prieš dvikovą?

– Visų pirma, tai norėjosi iškovoti pirmą pergalę. Susirinko nemažai artimųjų. Žmonės kalbėjo apie revanšą, bet galvojau apie komandos pergalę. Stengiausi neišsimušti iš rutinos. Tą patį dariau prieš „Maccabi“, bet tuomet pralaimėjome.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ pliusai/minusai ir „Virtus“ žvaigždynas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas