Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 13

„Olimpia“ ir „Žalgirio“ taškų analizė: kaip Th.Walkupas dirbo už A.Perezą?

​​​​​​​Kauno „Žalgiris“ Milane pelnė 40 proc. daugiau taškų nei pirmose Eurolygos sezono rungtynėse, bet pralaimėjimo neišvengė. Lukas Lekavičius ir Thomas Walkupas darė viską, kad slogus startas užsimirštų ir rungtynių apžvalgose būtų beveik nelinksniuojamas, tačiau ne – išsigelbėti nepavyko ir žaidimas pirmajame kėlinyje liko akis badančia pagrindine pralaimėjimo priežastimi.
Thomasas Walkupas
Thomasas Walkupas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Pamenate, praėjusią savaitę rašiau, kad „Žalgiris“ mače su „Baskonia“ turėjo net penkias daugiau nei trijų minučių atkarpas, kai nesugebėjo pelnyti taškų.

Mačą Milane žalgiriečiai įsigudrino pradėti šiam sezonui kol kas rekordine sausra, trukusia 5 minutes ir 20 sekundžių. Septyni netaiklūs metimai ir trys klaidos (viso Edgaro Ulanovo) mačo starte leido šeimininkams atitrūkti ir privertė Šarūnas Jasikevičių ieškoti kitų puolimo variantų.

Nors Žalgiris laimėjo visus kitus kėlinius, žala padaryta pirmajame ketvirtyje, kurį Žalgiris pralaimėjo 7:23, taip ir liko neatitaisyta. Augustas Šuliauskas tai pavadino „neatleistina atkarpa, kuri pražudė „Žalgirį“.

VIDEO: Kauno „Žalgirio“ įtempta kova ir paskutinių sekundžių drama akistatoje su „Olimpia“

Kai „Žalgirio“ puolimas atsidūrė aklavietėje, Š.Jasikevičius pirmiausia nuo suolo pakėlė Luką Lekavičių ir Artūra Milaknį. Pirmasis „Žalgiryje“ bent pusės etatu dirba energetiniu užtaisu, kurio funkcija ir yra įpūsti atakoms azoto oksido. Antrasis pasirinktas matant, kad „Olimpia“ leido žalgiriečiams atakuoti iš toli, tik šie neišnaudojo progų.

Jie ir tapo rezultatyviausiais „Žalgirio“ žaidėjais pirmoje mačo pusėje, kartu pelnę 17 taškų. Tiesa, po pertraukos jų vaidmuo sumenko – kartu tepelnė vos du taškus. Tačiau antroje dalyje „Žalgiris“ atrado kitus herojus.

Žinoma, visų pirma – Thomas Walkupas. Pabudęs ir sužvėrėjęs trečio kėlinio pabaigoje.

Tai nebuvo visiškas atsitiktinumas. Š.Jasikevičius buvo priverstas mesti „įžaidėjo Th.Walkupo“ kortą, nes Alexas Perezas ir vėl nusprendė žaidime nedalyvauti.

„Sunku kvėpuoti, kai aikštelėje A.Perezas“, „Pats silpniausias įžaidėjas neturi būti starto penkete“, „Jei po pirmųjų rungtynių dar nesiuntėme jo namo, tai dabar...“, – laidoje „Karštom pėdom“ samprotavo Rūtenis Paulauskas.

VIDEO: „Karštom pėdom“: katastrofiška pradžia, teisėjų klaida ir „Žalgiris“ apkasuose

A.Perezas kol kas yra lyg užstrigęs rankinis stabdis, neleidžiantis „Žalgiriui“ galingai pajudėti iš vietos. Du mačai starto penkete, vos 13 žaidimo minučių, 0 taškų (0/4 pataikymas), 2 klaidos ir tik 1 rezultatyvus perdavimas.

Iš pradžių už A.Perezą Milane turėjo atidirbinėti L.Lekavičius, vėliau – Th.Walkupas.

Th.Walkupo šou žaidime „du prieš du“ būtina dėti į visus krepšinio vadovėlius, skyrelį pavadinant „Kaip išnaudoti senstelėjusio Luiso Scola lėtumą“. Ši atkarpa ir leido nubrėžti kitokius „Žalgirio“ puolimo kontūrus, nei matėme pirmose rungtynėse Kaune.

Th.Walkupo reidai leido „Žalgiriui“ net 25 taškus pelnyti prasiveržimais iki galo, kurių dauguma, be abejo, „du prieš du“ situacijose, užtvaras statant Jockui Landele'ui (trys rezultatyvios „du prieš du“ atakos su Th.Walkupu), Zachui LeDay (dvi) ir Nigelui Hayesui (viena).

Nuo 25-osios žaidimo minutės, kai N.Hayesas smeigė tritaškį, „Žalgiriui“ toliau taškus rinko tik trys krepšininkai – Th.Walkupas, J.Landale'as ir Marius Grigonis.

Čia įskaitant tą atkarpą, kai Th.Walkupas vienas pelnė 11 taškų iš eilės.

Jei tai, kaip „Žalgiris“ rinko taškus, lygintume su pirmomis rungtynėmis, akivaizdu, kad būtent Th.Walkupo bei M.Grigonio reidai ir sudarė esminį skirtumą.

Jei sezono atidarymo rungtynėse su baskais „Žalgiris“ prasiveržimais iki galo pelnė vos 4 taškus, tai Milane, kaip minėta, net 25. Iš jų 13 – Th.Walkupas, 6 – M.Grigonis.

Kaip matote, dar šiek tiek išsiskiria skaičiai dvitaškių po driblingo grafose. Jei Kaune tokiu būdu „Žalgiris“ tesukrapštė 2 taškus, tai rungtynėse su „Olimpia“ – 10 (L.Lekavičius 4).

Žalgirio“ pelnyti taškai:

Taškų pelnymo būdas

Prieš „Olimpia“

Prieš „Baskonia“

Po perdavimo po krepšiu

4

6

Prasiveržimas iki galo

25

4

Prasiveržimas su floater'iu

6

6

Vid. nuotolio dvitaškis po driblingo

10

2

Vid. nuotolio dvitaškis po perdavimo

2

0

Tritaškis po driblingo

0

3

Tritaškis po perdavimo

18

21

Post'up žaidimas

6

8

Bonus baudų metimai

8

6

Pataisytas metimas

2

2

Iš viso:

81

58

Milane iš žaidimo „du prieš du“ žalgiriečiai pelnė 25 taškus (su „Baskonia“ – 13). Tačiau į akis krenta tai, kad šiose kombinacijose visus taškus surinko su kamuoliu būdavęs žaidėjas. Įmesti kamuolį aukštaūgiui „pick'n roll“ ar „pick'm pop“ situacijoje ir rezultatyviai užbaigti ataką nepavyko nė karto (!).

Priekinės linijos žaidėjai tiesiog kantriai statė užtvaras ir plojo „mažiukams“ už sėkmingai užbaigtas atakas. Efektyviausi tandemai buvo su J.Landale'u – po jo užtvarų žaidime „du prieš du“ kauniečiai surinko net 13 taškų. Šešis – po Z.Leday užtvarų.

Žalgirio“ rezultatyvių 2x2 atakų autoriai:

Žaidėjas

Paties pelnyti taškai

Taškai po pastatytos užtvaros

Taškai po atlikto perdavimo

Th.Walkupas

13

-

-

J.Landele'as

-

13

-

L.Lekavičius

6

-

-

Z.Leday

-

6

-

M.Grigonis

4

4

-

E.Ulanovas

2

-

P.Jankūnas

2

-

N.Hayesas

2

-

Įdomu tai, kad prasiveržimais iki galo „du prieš du“ situacijose pirmose rungtynėse „Žalgiris“ nepelnė nė taško, o Milane – net 19. Dar pridėkime tai, kad dvi atakas „du prieš du“ situacijose pavyko užbaigti vidutinio nuotolio metimais po driblingo, kas Kaune nebuvo pavykę, ir matysime, kad „Žalgirio“ „du prieš du“ žaidimas Milane iš esmės buvo kitoks nei Kaune.

Žalgirio“ taškai žaidime 2x2:

Taškų pelnymo būdas

Prieš „Olimpia“

Prieš „Baskonia“

Floater'is po užtvaros

2

6

Perdavimas po krepšiu

0

4

Tritaškis po driblingo

0

3

Dvitaškis po driblingo

4

0

Prasiveržimas iki galo

19

0

Pick'n'pop metimas

0

0

Iš viso:

25

13

Efektyvesnis nei Kaune, „Žalgiris“ buvo ir žaidime „vienas prieš vieną“. Taip Š.Jasikevičiaus auklėtiniai į „dizainerių“ krepšį sumetė 20 taškų (pirmame mače – 14).

Bet čia vis tiek atsiliko nuo varžovų, kurie žaidime „vienas prieš vieną“ pelnė 28 taškus. Ypač didelis skirtumas metimuose po driblingo – 6 „Žalgirio“ ir 19 „Olimpia“ taškų.

Kita vertus, lengva Milanui čia turėti pranašumą, kai savo sudėtyje turi Sergio Rodriguezą.

Z.LeDay antrose rungtynėse iš eilės tapo tuo žalgiriečiu, per kurį „vienas prieš vieną“ situacijose varžovai pelnė daugiausia taškų. Tiesa, šįkart tik 5, kai pirmose rungtynėse – net 13.

Taškai žaidime 1x1:

Taškų pelnymo būdas

Žalgiris“

Olimpia“

Post-up žaidimas

6

4

Prasiveržimas iki galo

4

5

Prasiveržimas su floater'iu

4

0

Dvitaškis po driblingo

6

10

Tritaškis po driblingo

0

9

Iš viso:

20

28

Priminsiu, kad „Baskonia“ į žalgiriečių krepšį iš žaidimo „vienas prieš vieną“ pasiuntė irgi daug – 27 taškus. Bet ar tai reiškia silpną „Žalgirio“ gynybą? Nebūtinai.

Sutikime, Europos, ypač Eurolygos, krepšinyje opcija žaisti „vienas prieš vieną“ retai būna pirmoji. Nebent kėlinių pabaigose, „post up“ atakose ar po išsikeitimų „du prieš du“ situacijose. Vis dėlto dažniausiai tai būna antroji atakos opcija, kai pirminis derinys nepavyksta.

Tai buvo ryšku abiejuose „Žalgirio“ mačuose, kai Tornikė Šengelija ar S.Rodriguezas individuliai imdavo spręsti reikalus, pirminiams atakų variantams nepavykus.

Tai reiškia, kad „Žalgiris“ sugeba skaityti pirminius varžovų sumanymus, bet problemų kyla antrose atakų stadijose, kai dar svarbesnis tampa individualaus meistriškumo faktorius.

Pasižiūrėjus, kaip „Olimpia“ rinko taškus ir palyginti su grėsmėmis, kurias Kaune kėlė „Baskonia“, bene labiausiai į akis krenta tai, kad „Žalgiris“ Milane sumažino varžovų prasiveržimų žalą – jei „Baskonia“ tokiu būdu pelnė 21 tašką, tai „Olimpia“ – trigubai mažiau.

Bet labiau „Žalgiris“ kentėjo „bonus“ situacijose (be abejo, dalis pražangų mačo pabaigoje buvo sąmoningos) ir leisdamas varžovams taisyti netikslius metimus.

Įdomu ir tai, kad „du prieš du“ situacijose ir „Olimpia“ išpešė nedaug – tik 6 taškus („Baskonia“ – 9). Panašu, kad pats „Žalgiris“ geba šį ginklą neutralizuoti arba dar nesutiko varžovo, kuris čia keltų didesnę grėsmę. Sezonui įsibėgėjant seksime, ar kis ši tendencija.

Abiejų „Žalgirio“ varžovų pelnytų taškų palyginimas:

Taškų pelnymo būdas

Olimpia“

Baskonia“

Po perdavimo po krepšiu

8

7

Prasiveržimas iki galo

7

21

Prasiveržimas su floater'iu

2

7

Vid. nuotolio dvitaškis po driblingo

12

10

Vid. nuotolio dvitaškis po perdavimo

8

2

Po perdavimo įkirtus

2

0

Tritaškis po driblingo

9

6

Tritaškis po perdavimo

12

12

Post'up žaidimas

4

0

Bonus baudų metimai

10

2

Pataisytas metimas

9

2

Nesportinė/techninė pražanga

2

1

Iš viso:

85

70

Grįžkime prie „Žalgirio“ žaidėjų pasirodymo. Startiniai LKL čempionų žaidėjai iki didžiosios pertraukos Milane pelnė tik 6 taškus. Vis dėlto M.Grigonis ir J.Landale‘as antroje mačo pusėje prabilo garsiau ir kartu su Th.Walkupu, L.Lekavičiumi bei A.Milakniu atsidūrė rezultatyviausių „Žalgirio“ žaidėjų penketuke.

Rezultatyviausi „Žalgirio“ žaidėjai:

Taškų pelnymo būdas

Th.Walkupas

M.Grigonis

L.Lekavičius

J.Landale‘as

A.Milaknis

Po perdavimo po krepšiu

2

Prasiveržimas iki galo

13

6

2

Prasiveržimas su floater'iu

2

2

2

Dvitaškis po driblingo

2

2

4

2

Tritaškis po perdavimo

3

3

3

6

Post'up žaidimas

1

Bonus baudų metimai

2

2

Pataisytas metimas

2

Iš viso:

19

13

11

10

8

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito