Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 10

Pamatykite: po grandiozinio perėjimo – dvigubas Ramūno Šiškausko triumfas

2008-ieji buvo Ramūno Šiškausko metai. Grandioziniu perėjimu sudrebinęs Europos krepšinio rinką, vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų įrodė, kad nesuklydo. 15min ir Eurolyga krepšinio vakaro seanse kviečia prisiminti dvigubą Šiškos triumfą 2008-ųjų Eurolygos finale.
Ramūnas Šiškauskas 2008 m.
Ramūnas Šiškauskas 2008 m. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

15min savo feisbuko transliacijoje kviečia pažiūrėti 2008 m. Eurolygos finalą, kuriame Maskvos CSKA su MVP Ramūnu Šiškausku sutiko Tel Avivo „Maccabi“ (transliacijos pradžia 19 val. 45 min.):

Arvydas Sabonis ir Dejanas Bodiroga iš abiejų šonų ir Ramūnas Šiškauskas dėmesio centre. Tai buvo neeilinis Eurolygos apdovanojimų vakaras Lietuvos krepšininkui, kuris iškilmingoje šventėje Madride iš Toni Kukočo rankų gavo Eurolygos sezono MVP apdovanojimą.

Eurolyga tik nuo 2004-2005 m. sezono ėmė įteikinėti sezoninius MVP apdovanojimus. Ir ką jūs manote? R.Šiškauskas yra vienintelis lietuvis istorijoje, tapęs naudingiausiu Eurolygos sezono krepšininku.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2008 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2008 m.

Tai buvo rezultatyviausias R.Šiškausko sezonas karjeroje. Eurolygoje tuomet dar 29-erių puolėjas rinko vid. po 14 taškų (57 proc. dvit., 44,2 proc. trit.), 3,2 atkovoto bei 1,1 perimto kamuolio, 1,4 rezultatyvaus perdavimo ir po 16 naudingumo balų.

Kaišiadorietis tik ką buvo pakeitęs barikadų pusę. 2007-aisiais su Atėnų „Panathinaikos“ tapęs Eurolygos čempionu, jis netikėtai perėjo į kitą finalininkę Maskvos CSKA.

Pasirodo, R.Šiškausko sutartyje su Graikijos klubo buvo sąlyga, kad už 1 milijono eurų išpirką jis galėjo palikti „Panathinaikos“. CSKA sumokėjo tą milijoną graikams, įteikė lietuviui dvejų metų 4 mln. eurų vertės kontraktą ir greitai skynė saldžiausius šio sumanaus manevro vaisius.

Tiesa, pusfinalis jam ir CSKA buvo nervingas. R.Šiškauskas po finalinio rungtynių su Vitorijos „TAU Ceramica“ švilpuko graužėsi, kad anksti prisirinko pražangų ir neprisitaikė prie teisėjų pasiūlyto kontakto lygio. Dėl greitų pražangų lietuvis aikštėje išbuvo tik 20 minučių, bet vis tiek buvo rezultatyviausias CSKA gretose su 16 taškų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2008 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2008 m.

Igorio Rakočevičiaus, Zorano Planiničiaus ir Tiago Splitterio vedama „TAU Ceramica“ puikiai priešinosi ir netgi pirmavo prieš CSKA dviženkliu skirtumu pirmoje mačo dalyje ar keliais taškais ketvirtajame ketvirtyje.

Bet Theodoro Papalouko iniciatyva traukė CSKA į finalą. Ramūnas Šiškauskas paskutinėmis sekundėmis įtvirtino pergalę šaltakraujiškais baudų metimais 83:79.

Tai turėjo būti lietuviškas finalas. Į antrą simbolinį Eurolygos penketą išrinktas Kšištofas Lavrinovičius vedė Sienos „Montepaschi“ pusfinalyje su „Maccabi“.

Pirmoje rungtynių pusėje italai pirmavo net 18 taškų skirtumu (32:14). Tačiau legendinis Italijos klubas neišlaikė pusiausvyros. „Maccabi“ smogė atgal ir prasibrovė į Eurolygos finalą ketvirtą kartą per penkerius metus. Beje, 14,1 taško vidurkį tą sezoną Eurolygoje turėjęs Rimantas Kaukėnas nepadėjo „Montepaschi“ dėl sunkios traumos.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kšištofas Lavrinovičius 2008 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kšištofas Lavrinovičius 2008 m.

Tačiau tai buvo jau visai kita „Maccabi“ komanda nei ta, kuri dukart iš eilės su Šaru priešakyje triumfavo Eurolygoje. Iš „Maccabi“ simfonijos beliko tik Nikola Vujčičius – Šaras su Anthony Parkeriu ir Maceo Bastonu išvažiavo į NBA.

„Maccabi“ neturėjo ryškaus lyderio, o dviženklį taškų vidurkį turėjo bent keli žaidėjai: Terence'as Morrisas (12,4 tšk.), Willas Bynumas (10,6 tšk.), Estebanas Batista (10,3 tšk.) ar Yotamas Halperinas (10,2 tšk.).

CSKA buvo finalo favoritai ir įrodė tą statusą po ilgosios pertraukos.

Maskvos klubas šeštą kartą iškovojo prestižiškiausią Europos klubinį krepšinio trofėjų, o Ettore Messina ketvirtąkart tapo Eurolygos čempionu.

R.Šiškauskas nebuvo taiklus (2/10 met.), bet pelnė 13 taškų (8/8 baud.) ir surinko 13 naudingumo balų. Finalo MVP apdovanojimą gavo 21 tašką surinkęs Trajanas Langdonas (4/5 trit., 33 naud. bal.), atsvėręs „Maccabi“ gynėjo Willo Bynumo rezultatyvumą (23 tšk.).

„Mums pavyko! Sezonas buvo toks sudėtingas su visomis traumomis ir t.t. Bet dabar mes čempionai, – po finalo kalbėjo R.Šiškauskas. – Man tai buvo nuostabus sezonas. Prieš mažiau nei 24 valandas buvau išrinktas Eurolygos sezono MVP, o dabar tapau čempionu.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2008 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ramūnas Šiškauskas 2008 m.

Artimiausiomis savaitėmis 15min ir Eurolyga kvies į krepšinio vakaro seansus.

Jau antrąją Šv. Velykų dieną, pirmadienį, tuo pačiu metu išvysite Šarūno Jasikevičiaus sugrįžimą į Eurolygos elitą ir paskutinių sekundžių dramą kovoje su Ramūnu Šiškausku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas