Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 01

Pamatykite: po „Žalgirio“ sumaišytų kortų ir atsitiktinumų virtinės – Željko šventė

Ketverių metų. Tiek laiko sulaukti pirmojo Eurolygos trofėjaus prie naujo projekto prireikė net ir geriausiu treneriu Europoje tituluojamam Željko Obradovičiui. Tam prireikė ir sėkmingos atsitiktinumų virtinės, kurioje buvo įsimaišęs ir Kauno „Žalgiris“. 15min ir Eurolyga vakaro krepšinio seanse kviečia prisiminti 2017-ųjų Eurolygos finalą.

2017-ųjų Eurolygos finalo transliaciją tarp Stambulo „Fenerbahče“ ir Pirėjo „Olympiakos“ stebėkite 15min feisbuko kanale arba šioje portalo 15min naujienoje, transliacijos pradžia – 19 val. 45 min.

2013-aisiais Stambulo „Fenerbahče“ vairą perėmęs Željko Obradovičius. Turkijos klubas subūrė galingą biudžetą ir jau nuo pirmųjų sezonų pretendavo į Eurolygos čempionų titulą. Bet šlovė atėjo ne taip jau greitai.

Pirmąjį savo sezoną „Fenerbahče“ organizacijoje Željko nepateko į finalo ketvertą. Bet jau 2014-2015 m. sezoną jis pirmą kartą istorijoje atvedė Turkijos klubą į finalines Eurolygos kovas.

Po skandalingo bandymo 2015-2016 m. sezoną, kai nuo čempionų titulo „Fenerbahče“ skyrė vos vienas atkovotas kamuolys ir, anot Ž.Obradovičiaus, teisėjo švilpukas, Stambulo krepšininkų laikas atėjo 2016-2017 m. sezoną.

Željko turėjo nuostabią komandą: atakų dirigentą Kostą Slouką, šaltakraujį budelį Bogdaną Bogdanovičių, iš NBA grįžusį puolėją Luigi Datome, skrajojantį Janą Vesely, Stambule atsiskleidusį Ekpe Udoh ir kitus aukščiausio lygio pagalbininkus, kaip Bobby Dixoną, Jamesą Nunnally, Nikolą Kaliničių, Pero Antičių ir net pirmąjį NBA naujokų biržos šaukimą Anthony Bennettą.

Tačiau šios „Fenerbahče“ kompanijos galėjo nė nebūti kruopščiai suplanuotoje finalo ketverto šventėje, kuri kaip tik vyko Stambule.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Bogdanas Bogdanovičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Bogdanas Bogdanovičius

Tai buvo pirmas Eurolygos sezonas, vykęs naujuoju 30-ies rungtynių reguliariojo sezono formatu. Anksčiau pakeliui į finalo ketvertą komandos turėdavo įveikti grupės varžybas, „Top 16“ etapą ir ketvirtfinalį, bet Eurolyga priėmė revoliucinį pakeitimą, kuris ne tik pakėlė turnyro prestižą, bet ir konkurenciją.

Nors „Fenerbahče“ buvo vieni turtingiausių, Željko kariaunai buvo nelengva.

Iki reguliariojo sezono finišo likus vienam turui, „Fenerbahče“ turnyro lentelėje žengė tik septintoje vietoje. Jeigu reguliarusis sezonas būtų finišavęs po 29-ojo turo, ketvirtfinalyje turkai būtų susitikę su Maskvos CSKA.

Galimybės pakilti aukštyn nebuvo labai geros.

Dvi aukščiau „Fenerbahče“ stovėjusios komandos – Vitorijos „Baskonia“ bei Stambulo „Anadolu Efes“, paskutinį turą žaidė parankiomis aplinkybėmis. Abiem joms šventus pergales, „Fenerbahče“ net ir laimėję prieš „Barcelona“ nebūtų palypėję į viršų ir atsitrenkę į Eurolygos čempionės CSKA barjerą.

„Anadolu Efes“ sutiko Madrido „Real“, bet šie jau buvo užsitikrinę reguliariojo sezono nugalėtojų vardą, todėl paskutinis mačas ispanams nieko nereiškė. Pirmąsias tarpusavio rungtynes turkai buvo pralaimėję tik dviem taškais, o išvyką į Madridą pasitiko laimėję net 8 rungtynes iš 9. Bet „Anadolu Efes“ Madride neturėjo vilčių – 80:97.

Kita komanda, turėjusi švęsti pergalę, buvo „Baskonia“. Baskai buvo laimėję 5 paskutines Eurolygos rungtynes iš 6, o namuose priėmė Kauno „Žalgirį“, kuriam tas mačas neturėjo jokios reikšmės – Lietuvos čempionai jau buvo pasmerkti likti už atkrintamųjų borto. Bet Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai gražiu stiliumi susidorojo su Vitorijos klubu – „Fernando Buesa“ arenos koridoriuose varžovų treneris Sito Alonso vaikščiojo prakaito išpiltu veidu. Pralaimėjimas žalgiriečiams baskus ketvirtfinalyje suvedė su CSKA.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Žalgiriečiai Vitorijoje 2017 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Žalgiriečiai Vitorijoje 2017 m.

Sveiką kailį vos išnešė patys ir „Fenerbahče“. Iki rungtynių pabaigos likus žaisti tris minutes, Ž.Obradovičiaus auklėtiniai Stambule nuo Barselonos vyrukų atsiliko 5 taškais. Maža to, likus 5 sekundėms B.Bogdanovičiui reikėjo gelbėti „Fenerbahče“ pratęsimą išplėšusiu dvitaškiu 58:58. Po nervingos kovos turkai galop ištrūko su pergale 68:65 ir penktąja vieta turnyro lentelėje.

Ketvirtfinalyje sutikę buvusią Željko komandą – Atėnų „Panathinaikos“, „Fenerbahče“ neturėjo vargo ir triumfavo serijoje 3-0.

Pusfinalyje Stambulo ekipa 84:75 eliminavo iš kovos Madrido „Real“ su Jonu Mačiuliu. O finale sutiktas „Olympiakos“ klubas buvo nepajėgus sustabdyti įsibėgėjusios „Fenerbahče“ mašinos – 80:64.

„Fenerbahče“ pirmą kartą istorijoje tapo Eurolygos čempionais. Željko bučiavo nugalėtojų taurę devintą kartą karjeroje, su penkta skirtinga komanda.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius 2017 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius 2017 m.

Finalo MVP prizą gavo „Fenerbahče“ aukštaūgis Ekpe Udoh, surinkęs 10 taškų, 9 atkovotus kamuolius, 29 naudingumo balus ir rekordinius 5 blokus.

N.Kaliničius su B.Bogdanovičiumi pridėjo po 17 taškų, pralaimėjusiems Khemas Birchas įmetė 14.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius ir Ekpe Udoh 2017 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius ir Ekpe Udoh 2017 m.

„Aš labai džiaugiuosi dėl „Fenerbahče“ organizacijos, kuri pirmą kartą laimėjo Eurolygą. Dėkoju vadovams už pasitikėjimą. Šis titulas – mūsų visų nuoseklaus ir sunkaus darbo rezultatas. Bet visa šlovė žaidėjams“, – džiūgavo Ž.Obradovičius.

Po Eurolygos triumfo už milijoną JAV dolerių viršijusią išpirką „Fenerbahče“ lyderis B.Bogdanovičius persikėlė į „Sacramento Kings“. Finalo MVP E.Udoh sudarė dvejų metų 6,5 mln. dolerių sutartį su „Utah Jazz“.

Željko teko iš naujo burti nugalėtojų kariauną.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ekpe Udoh ir Bogdanas Bogdanovičius 2018 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ekpe Udoh ir Bogdanas Bogdanovičius 2018 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas