Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 17

Pamatykite: „Ryto“ herojaus bandymas nuversti Željko Obradovičių

Po daugybės lietuviškų Eurolygos finalų, 2011-aisiais nė vienas mūsų šalies atstovas nepretendavo į Europos krepšinio karūną. Tačiau Barselonoje netrūko kitų ryškių ir mums labai gerai pažįstamų asmenybių. 15min ir Eurolyga kviečia į vakaro krepšinio seansą prisiminti Tel Avivo „Maccabi“ ir Atėnų „Panathinaikos“ kovą dėl 2011-ųjų čempionų titulo.
Chuckas Eidsonas 2010 m.
Chuckas Eidsonas 2010 m. / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Kviečiame stebėti 2011-ųjų Eurolygos finalą 15min feisbuko kanale – transliacijos pradžia 19 val. 45 min.

Tai buvo metai, kai Vilniaus „Rytą“ nuo Eurolygos ketvirtfinalio skyrė vos viena pergalė. Bet tai viena pergale daugiau toje pačioje grupėje turėjęs Atėnų „Panathinaikos“, ne „Rytas“, vėliau žaidė Eurolygos finale.

Tačiau „Ryto“ sirgalių armija turėjo žmogų, kurį nuoširdžiai palaikė lemiamame Eurolygos mūšyje. Tai buvo „Ryto“ komandos herojus Chuckas Eidsonas, jau antrą sezoną vilkintis Tel Avivo „Maccabi“ aprangą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Chuckas Eidsonas 2009 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Chuckas Eidsonas 2009 m.

Amerikietis sostinės ekipos marškinėlius vilkėjo tik du sezonus, 2007–2009 metais, bet tą jo laiką „Ryte“ vilniečiai su malonumu atsimins ir po dešimtmečio.

2009-aisiais su „Rytu“ Europos taurę ir LKL čempionų titulą iškovojęs Ch.Eidsonas subrendo šansui Eurolygos elite.

Izraelio žiniasklaida tada skelbė, kad „Maccabi“ už Ch.Eidsono išpirką „Rytui“ sumokėjo net 600 tūkst. JAV dolerių. O pats tuomet dar 28-erių žaidėjas Tel Avive turėjo gauti apie 1 milijoną dolerių per sezoną.

Antrasis sezonas Tel Avive puolėjui buvo nelengvas – netgi nerezultatyvesnis nei pirmasis (vid. 12 tšk. pirmąjį sezoną ir 9,7 tšk. antrąjį), tačiau Ch.Eidsonas sužibėjo tada, kada geltoniesiems jo reikėjo labiausiai.

Eurolygos pusfinalio susitikime su Madrido „Real“ krepšininkas įmetė 19 taškų, atkovojo 8 ir perėmė net 6 kamuolius, ir su 33 naudingumo balais nepaliko vilčių karališkajam klubui 82:63.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Chuckas Eidsonas 2011 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Chuckas Eidsonas 2011 m.

Vėliau sugniuždytą „Real“ komandą Barselonoje pribaigs lietuviškoji Sienos „Montepaschi“ su Kšištofu Lavrinovičiumi (17 tšk.) ir Rimantu Kaukėnu (8 tšk.) priešakyje (80:62). Beje, Brolis tą sezoną buvo vienintelis lietuvis, patekęs į Eurolygos antrąją simbolinę komandą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kšištofas Lavrinovičius 2011 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kšištofas Lavrinovičius 2011 m.

Ch.Eidsonas vėl buvo puikus ir pirmajame savo Eurolygos finale karjeroje. Jis pelnė 17 taškų, atkovojo 7 kamuolius ir buvo rezultatyviausias Tel Avivo komandoje.

Tačiau tvarkingai sustyguota „Panathinaikos“ komanda buvo per stipri – 70:78.

Mike'as Batiste'as PAO komandai surinko 18, Drew Nicholas ir Romainas Sato – atitinkamai 14 bei 13 taškų, bet MVP laurai atiteko Dimitriui Diamantidžiui.

Ištikimasis Željko karys pelnė 16 taškų, atliko 9 rezultatyvius perdavimus, surinko 24 naudingumo balus ir tapo finalo MVP.

Beveik 16 tūkst. žiūrovų akivaizdoje D.Diamantidis tapo tik trečiuoju žaidėju Eurolygos istorijoje, dukart gavusiu finalo MVP statulėlę.

Tai bus šeštas ir paskutinis „Panathinaikos“ Eurolygos čempionų titulas.

Ch.Eidsonas po antrojo sezono Tel Avive atmes „Maccabi“ pasiūlymą pratęsti sutartį dar dvejiems metams maždaug už 1 milijono JAV dolerių per sezoną atlygį. Užsiprašęs 1,5 milijono, jis sukirto rankomis su „Barcelona“.

Ch.Eidsonas po metų vėl žaidė finalo ketverte, bet liko už finalo borto. Vid. 7,7 taško Barselonos klube rinkęs amerikietis nustebino kitu savo ėjimu – sudarė dvejų metų kontraktą su Kazanės UNIKS. Kalbama, kad rusai pasiūlė jam 3 milijonus eurų per du sezonus.

2012–2013 m. sezoną Ch.Eidsonas tapo neabejotinu Rusijos klubo lyderiu ir Europos taurėje rinko vid. 16,5 taško bei 20,5 naudingumo balo.

2013–2014 metais rinkęs jau tik po 8 taškus, Ch.Eidsonas būdamas 33-ejų paskelbė apie karjeros pabaigą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas