Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 15

Pamatykite: taškų mašinos Lino Kleizos šturmas Eurolygos finale

Prieš 10 metų Linas Kleiza buvo tiesiog nesustabdomas Europoje. Individualius apdovanojimus skynęs lietuvis stojo kovoti dėl paties svarbiausio komandinio. 15min ir Eurolyga krepšinio vakaro seanse kviečia prisiminti 2010-ųjų Eurolygos finalą, kuriame L.Kleiza su žvaigždėtais Pirėjo „Olympiakos“ marškinėliais dėl trofėjaus susirėmė su „Barcelona“.
Linas Kleiza
Linas Kleiza / Roberto Dačkaus/Getty Images nuotr.

Kviečiame stebėti 2010-ųjų Eurolygos finalo rungtynes 15min feisbuko kanalo transliacijoje – jos pradžia 19 val. 45 min.

Pirmas L.Kleizos nutūpimas į Europą buvo tiesiog įspūdingas.

2009-ųjų vasarą su „Olympiakos“ sudaręs dvejų metų 12,2 mln. JAV dolerių vertės kontraktą, tuomet dar 24-erių puolėjas greitai pateisino šiuos milžiniškus pinigus.

Su 17,1 taško vidurkiu (54 proc. dvit., 34,9 proc. trit.), L.Kleiza atsiėmė rezultatyviausiam Eurolygos krepšininkui skirtą prizą.

Dar per 30 minučių pridėdamas 6,5 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir 17,9 naudingumo balo, lietuvis buvo išrinktas į pirmą Eurolygos simbolinę komandą.

L.Kleizos žvaigždė spindėjo šalia ryškiausių žvaigždžių.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Linas Kleiza
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Linas Kleiza

Įspūdingą biudžetą surinkusi „Olympiakos“ ekipa tada dar turėjo iš NBA nutūpusį Joshą Childressą, Europoje jau spindėjusį Milošą Teodosičių, patyrusį Theodorą Papalouką, jauną Patricką Beverley, taip pat Nikola Vujčičių, Voną Waferį, jauną Kostą Slouką, Yotamą Halperiną, Scoonie Penną, Sofoklį Schortsanitį, Louką Mavrokefalidį ir daug kitų.

Tai buvo neįtikėtina sudėtis, sutverta Eurolygos čempionų titului.

L.Kleiza darė viską, kad tai ir įvyktų.

Dar ketvirtfinalio seriją su Gdynės „Asseco Prokom“ puolėjas pradėjo dviem mačais su dviem 26 taškų pasirodymais.

Eurolygos pusfinalyje jis žaidė 40 minučių, surinko 19 taškų, 11 atkovotų kamuolių ir padėjo išgyventi trilerį su išsišokėliais Belgrado „Partizan“.

Tačiau Eurolygos finale L.Kleizos ekipa sutiko savęs vertą priešininką.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Romualdas Brazauskas ir Linas Kleiza 2009 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Romualdas Brazauskas ir Linas Kleiza 2009 m.

„Barcelona“ turėjo vis dar jauną ir nesustabdomą Juaną Carlosą Navarro, kylančią Ispanijos rinktinės superžvaigždę Ricky Rubio, universalųjį Pete'ą Mickealą, šokliuosius Boniface'ą Ndongą, Franą Vazquezą, taip pat Erazemą Lorbeką, Jaka Lakovičių, Gianlucą Basile, Terence'ą Morrisą ir solidžią Xavi Pascualio strategiją.

Pirmiausia, ji visiškai nukenksmino Maskvos CSKA su Ramūnu Šiškausku. Lietuvis Eurolygos pusfinalyje įmetė 19 taškų, bet visa komanda niekaip nepramušė „Barcelona“ gynybos 54:64.

Sumanusis katalonas finale sustatė tokią gynybinę sieną, kad jos neperkando net rezultatyviausia Eurolygos komanda. „Olympiakos“ sužaidė nerezultatyviausią sezono mačą – sukrapštė tik 68 taškus, ir nespėjo paskui čempionišką „Barcelona“ ritmą 68:86.

Skrajojanti „Barca“ pagerino Eurolygos finalų tritaškių rekordą – pataikė net 12 iš 28, ir išdalijo rekordiškai daug rezultatyvių perdavimų – 18.

Finalo MVP apdovanojimą atsiėmė būtent Juanas Carlosas Navarro, lemiamose rungtynėse surinkęs 21 tašką.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Barcelona“ 2009 m.
Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Barcelona“ 2009 m.

„Turime gerbti „Barceloną“. Tai labai gera komanda ir jie buvo geresni, – po finalo pripažino 13 taškų įmetęs L.Kleiza. – Nežaidėme savo žaidimo. Manau, kad skirtumą padarė varžovų susiklijavimas. Jie ilgiau už mus buvo drauge ir geriau vienas kitą pažinojo.

Tikiuosi, kad vieningai sugrįžime ir laimėsime titulą, nes šis sezonas buvo labai geras ir mes skolingi sirgaliams trofėjų.“

Vis dėlto tai bus paskutinės L.Kleizos Eurolygos rungtynės Pirėjuje. Po sezono jis pasirašė ketverių metų 19 milijonų JAV dolerių sutartį su „Toronto Raptors“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas