Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 07

Paskutinis Šaro vilties šiaudas – įkvepiančiais žodžiais grįžtantis prancūzas

Trečiadienio vakarą visi tik ir kalbėjo apie futbolą. Visa „Camp Nou“ bazė, kurios pašonėje yra ir „Palau Blaugrana“ krepšinio arena, net drebėjo nuo 99 tūkst. žiūrovų dundesio per „Barcelona“ ir Madrido „Real“ susirėmimą. Vos tik ošimas prasiskverbdavo ir į „Palau Blaugrana“, Šarūnas Jasikevičius treniruotėje įtempęs ausis klausdavo: „Gal įmušėm?“ Leo Westermannas kažkada irgi bandė žaisti futbolą ir geriausiai jautėsi gynėjo pozicijoje. Krepšinyje jis – visiška priešingybė. 26-erių prancūzas yra kūrėjas, kurio Šaras laukia grįžtančio ant Eurolygos parketo kaip paskutinio vilties šiaudo.
Leo Westermannas
Leo Westermannas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Barcelona“ – „Žalgiris“ | 22:00 | Barselona

Kaip simboliška.

Leo Westermannas kaip senukas šlubčiojo ant „Palau Blaugrana“ parketo, kai „Žalgiris“ baigė oficialią treniruotės dalį ir išsiskirstė tempimo pratimams.

„Žalgirio“ įžaidėjo eiseną varžė didžiuliai ledo gabalai, apvynioti aplink vėl pilnomis apsukomis dirbantį dešinį kelį. Būtent dėl dešiniojo kelio menisko traumos L.Westermannas iškart po Kalėdų iškrito iš rikiuotės ir praleido septynis Eurolygos mūšius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Leo Westermannas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Leo Westermannas

Tą patį kelį Leo buvo susižeidęs 2013-ųjų lapkritį, kai įsibėgėjančią ambicingą karjerą sustabdė plyšusių kryžminių kelio raiščių trauma.

Kaip ir buvo planuota, „Barcelona“ vėliau pasirašė kontraktą su 198 cm ūgio įžaidėju, bet oficialiose varžybose „Palau Blaugrana“ arenoje L.Westermannas taip ir neužsivilko granatinių marškinėlių.

„Be jokios abejonės, žinau, kad tai buvo pagrindinė priežastis, kodėl taip ir nežaidžiau Barselonoje, – 24sek atviravo L.Westermannas. – Mano sugrįžimas į aukščiausią lygį užtruko per ilgai. Buvau paskolintas Limožo CSP klubui, bet manau, jog tai buvo blogas sprendimas, nes mano žaidimo stilius nelabai tinkamas Prancūzijos krepšiniui.

Taigi, neturėjau geriausio sezono Limože ir Barselonos klubas nusprendė neaktyvuoti kontrakto.“

Galėjau įsitikinti, kodėl Šaras ant mūsų taip rėkia. Nes kai 2-3 dienas ruošiame planą ir žiūrime tiek daug video, tačiau plano neįgyvendiname aikštėje, nenuostabu, kodėl treneris toks piktas.

L.Westermanno traumos istorija mums aktuali ir tuo, kad su tokiais pat iššūkiais susidūrė ir Artūras Gudaitis.

Dar vieną nuostabų galingo centro iš Lietuvos sezoną sustabdė plyšę kryžminiai kelio raiščiai. Tikslų Milano „Olimpia“ aukštaūgio sugrįžimą ant parketo nuspėti sudėtinga, bet akivaizdu, kad nuplaukė ir šis sezonas, ir artėjantis pasaulio krepšinio čempionatas.

„Jo reabilitacija gali trukti ilgiau nei mano, nes aukštaūgiams tokios traumos visuomet atsiliepia labiau, – spėjo L.Westermannas. – Kryžminiai kelio raiščiai man plyšo du kartus. Pirmą kartą grįžau į rikiuotę po 6 mėnesių. Antrą sykį savęs neskubinau ir sugrįžau ant parketo po 8-9 mėnesių.

Todėl viskas priklauso nuo to, kaip jautiesi. Svarbiausia – neskubėti.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Artūras Gudaitis

Šįkart L.Westermannas nebenorėjo ilgiau sėdėti ant „Žalgirio“ suolo ne su žaidimo marškinėliais, o oficialiu rėmėjų kostiumu.

Kai „Žalgirio“ atakų dirigentas iškrito iš rikiuotės, per 7 rungtynes žaliai balti iškovojo tik vieną pergalę.

Maža nuo kalno ėmusi riedėti gniūžtė virto didžiuliu sniego kamuoliu, kuris su visais pralaimėjimais nurideno „Žalgirį“ iki tryliktos Eurolygos pozicijos.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kodėl neveikia Šaro stebuklai ir kaip išbristi iš nesėkmių serijos

„Žalgiris“ nespaudė savo žaidėjų, bet tiek Antanas Kavaliauskas, tiek Leo Westermannas grįžo į rikiuotę maždaug savaite anksčiau nei tikėtasi.

Prancūzas dėkojo personalo darbuotojams už puikų darbą. Jis pajuto, kad jau gali dirbti, žaisti ir padėti komandai.

„Turiu rūpintis savo keliu. Kelias savaites, gal net mėnesius turėsiu atidžiai prižiūrėti ir kontroliuoti savo kūną. Bet svarbiausia, kad tai nėra didžiulė trauma. Dabar tiesiog turiu grįžti į formą ir pasiekti jos piką.

Po rungtynių su Prienais man šiek tiek skaudėjo kelį. Nors žaidžiau tik 17 minučių, jaučiausi lyg būčiau žaidęs 25 minutes sunkiose Eurolygos rungtynėse, – juokėsi L.Westermannas. – Aišku, jokios nepagarbos Prienams. Bet taip jau yra, kai mėnesį negali žaisti.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Leo Westermannas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Leo Westermannas

Barselonoje dar nematysime geriausios L.Westermanno versijos, bet įžaidėjo sugrįžimas gali smarkiai keisti „Žalgirio“ veidą.

Nepabijokime to žodžio – žalgiriečių puolimas pastaruoju metu buvo klaikus.

Kai pirmajame Eurolygos rate „Žalgiris“ rinko vid. po 79 taškus per rungtynes, tai antrajame žaliai baltų rezultatyvumo vidurkis siekia vos po 69 taškus.

Nors Šarūnas Jasikevičius pagrįstai pyksta ant auklėtinių už gynybos smegduobes, su tokiu puolimu Eurolygoje neįveiksi jokio pirmojo dvyliktuko klubo.

Mums jau vieno žaidėjo netektis yra didžiulis praradimas. Nes mes esame sistemos komanda. Visi pakeičiami, bet mūsų dėlionėje kiekviena dalis yra labai svarbi.

L.Westermannas yra žmogus, kuriam gali patikėti šią operaciją. Tai geriausiai kuriantis „Žalgirio“ krepšininkas.

„Overbasket.com“ duomenimis, su L.Westermannu aikštėje „Žalgiris“ per 100 atakų pelno 3,1 taško daugiau, nei jam sėdint ant suolo.

Galbūt su prancūzu įtrūksta „Žalgirio“ gynybos sutvirtinimai, bet į kritinę būklę patekusiai Kauno komandai pirmiausia reikia suteikti deguonies puolime.

L.Westermannas jau spėjo apšilti kojas savaitgalio mače su Prienų „Skycop“, kai per 17 minučių spėjo pelnyti 7 taškus ir atlikti net 8 rezultatyvius perdavimus. Beje, nepadarė nė vienos klaidos.

VIDEO: „Eurolygos diena“: Barselonoje tykančios grėsmės „Žalgiriui“

„Žalgiriui“ trūko ne tik L.Westermanno kūrybos, bet drąsos ir charakterio, kokiu spinduliuoja legionierius.

Būtent jo bebaimiai smūgiai varžovams į dantis atnešė dramatiškas pergales su „Maccabi“ ir „Daruššafaka“.

„Daugelyje rungtynių buvome arti, nors ir nerodėme gero krepšinio. Pavyzdžiui, Milane ir Chimkuose trūko nedaug, tačiau mes vis kažkaip sugriūdavome, – pastebėjo L.Westermannas. – Buvo beprotiškai sunku matyti, kaip mums trūkdavo to paskutinio žingsnio. Tos rungtynės Milane ir Chimkuose kėlė didžiulį nusivylimą.“

Dar sunkiau buvo ištverti tuos pralaimėjimus stebint komandos draugų nesėkmes iš šalies.

Per dvikovas „Žalgirio“ arenoje L.Westermannas įsitaisydavo komandos atsarginių suolo gale, bet išvykos rungtynių metu likdavo vienas prie televizoriaus.

Kol buvo traumuotas A.Kavaliauskas, užsienietis mielai priėmė lietuvio kvietimą pasižiūrėti „Žalgirio“ rungtynių jo namuose.

„Man trūko atmosferos, komandos draugų. Ne tik krepšinio dalykų, bet ir rūbinės, – tikino L.Westermannas. – Norėjau kuo greičiau prie jų prisijungti.

Galėjau įsitikinti, kodėl Šaras ant mūsų tiek rėkia. Nes kai 2-3 dienas ruošiame planą ir žiūrime tiek daug video, tačiau plano neįgyvendiname aikštėje, nenuostabu, kodėl treneris toks piktas (šypsosi.).“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Šarui dabar labai reikia L.Westermanno. Ko gero, tai paskutinė žalgiriečių apčiuopiama viltis, galinti gelbėti sezoną Eurolygoje.

L.Westermannas nenorėjo susieti „Žalgirio“ pralaimėjimų su jo netektimi. Kalbėdamas apie sunkų žalgiriečių sezoną Eurolygoje, įžaidėjas išskyrė didžiausią problemą.

„Vis dar manau, kad „Žalgiriui“ reikia visų dvylikos žaidėjų, kad galėtume pasiekti savo tikslus. Mums jau vieno žaidėjo netektis yra didžiulis praradimas. Nes mes esame sistemos komanda, – pabrėžė L.Westermannas. – Aišku, visi pakeičiami, bet mūsų dėlionėje kiekviena dalis yra labai svarbi.

Manau, traumos yra didžiulė mūsų problema. Maža to, ne visi žaidėjai rungtyniavo geriausioje kondicijoje. Tikiu, kad tai turėjo didelę įtaką pralaimėtoms rungtynių pabaigoms.

Žinau, ką galiu duoti komandai. Žinau, kad galiu padėti komandai kūrybos aspektu. Bet dėlionė didelė ir joje yra daug dalių. Dėlionė nėra aš, Brandonas ar Paulius. Tai visų mūsų reikalas.

Turime būti kartu. Turime kastis giliau ir būti susitelkę savo užduotims.

Jeigu tokie kausimės visas 40 minučių, mes galime rungtis su bet kuria Eurolygos komanda.“

L.Westermannas žvalgosi į Eurolygos tvarkaraštį ir ten užuodžia kraują.

Po trijų išvykos rungtynių serijos „Žalgiris“ grįš namo ir priims Podgoricos „Budučnost“. Vėliau nusimato kelionė į Vitoriją, revanšo laikas namuose su Las Palmaso „Gran Canaria“ bei Miuncheno „Bayern“, kelionė į Tel Avivą ir egzaminas „Daruššafaka“ ekipai Kaune.

Reguliarusis sezonas finišuos dviem pavojingomis išvykomis į Pirėjų ir Madridą.

Likusiame 9 rungtynių ruože „Žalgiris“ turi pasiekti 7, o gal net 8 pergales, kad dar pagautų atkrintamųjų varžybų traukinį.

„Visi žinome, kad bus sunku, bet dabar turėsime palankesnį tvarkaraštį spurtui, – tiki L.Westermannas. – Tos pergalės mums sugrąžintų pasitikėjimą.

Mūsų laukia labai svarbios rungtynės Barselonoje ir žinome, kad iki atkrintamųjų mums reikia padaryti daug darbo. Bet kausimės iki paskutinio atodūsio.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Leo Westermannas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Leo Westermannas

„Duok prakeiktą kamuolį!“ – treniruotę užbaigiant metimų sesija, Artūrui Milakniui piktai šūktelėjo kamuolio prie perimetro linijos nesulaukęs Leo Westermannas.

„Žalgirio“ snaiperis net nustebo. Bet tai tebuvo prancūzo pokštas.

Vėliau L.Westermannas stuktelėjo Pauliui Jankūnui kumščiu ir provokavo vyriausius komandos narius – kapitoną su Antanu Kavaliausku.

L.Westermannas agresyviai grįžta ant parketo. Jis pasiilgo tais lemtingais tritaškiais vesti „Žalgirį“ į pergales. Ta jo kibirkštėlė reikalinga komandai ir aikštėje, ir rūbinėje.

„Dar jaučiausi limituotas, bet, manau, turimų savybių užtenka, kad galėčiau žaisti ir atnešti komandai gerų dalykų, – 24sek teigė L.Westermannas. – Kelias savaites nebūsiu šimtaprocentės būsenos, bet sunkiai spardysiu sau užpakalį, kad būčiau arčiau to šimtuko.

Noriu kuo greičiau grįžti į savo lygį. Ir vėl (juokiasi.).“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai