Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 14

Pergalę mirusiai artimajai dedikavęs K.Maksvytis: „Pabaigoje parodėme, kad esame „Žalgiris“

Laisvės gynėjų dieną Kauno „Žalgiris“ įteikė dovaną Lietuvos krepšinio sirgaliams, pratęsdamas savo pergalių seriją pasaulio madų sostinėje Milane. Tris kėlinius dominavęs, „Žalgiris“ stabtelėjo ketvirtajame, bet galiausiai nukovė dugne skendinčią „Olimpia“ ekipą. „Pabaigoje parodėme, kad esame „Žalgiris“, – po mačo sakė antrą kartą šiame sezone krepšinio profesorių Ettore Messiną apžaidęs Kazys Maksvytis.

Jei ne svetima aplinka, stebint pirmąjį kėlinį galėjo susidaryti įspūdis, kad tai – pirmųjų komandų tarpusavio rungtynių Kaune tęsinys.

„Olimpia“ ir vėl daužė lanką netaikliais tritaškiais, jų per pirmas 10 minučių pataikydama tik 1 iš 8, o Igno Brazdeikio ir Rolando Šmito įkvėptas „Žalgiris“ jau aštuntą rungtynių minutę įgijo užtikrintą pranašumą (19:6).

Ettore Messinos vyrai kiek atkuto antrajame ketvirtyje, kai daugiausiai dėl Eurolygos legendos Kyle'o Hineso jau „Žalgiris“ labai vargo puolime, per šešias minutes pataikydamas tik du metimus iš žaidimo, bet artyn kauniečiai oponentų neprisileido ir įpusėjus rungtynėms turėjo dviženklę persvarą (37:27).

Nors pažiūrėti savo komandos rungtynių į „Mediolanum Forum“ areną tradiciškai atvyko ir gausiais aplodismentais sutiktas Giorgio Armani, nei jo rūstus žvilgsniai, nei raginimai iš arenos tribūnų „dizaineriams“ nepadėjo.

Kojos nuo akseleratoriaus nenuėmęs „Žalgiris“ išlaikė kontrolę ir po ilgosios pertraukos, o trečiajame kėlinyje ėmė tolti nuo oponentų nepavejamai, kai susikrovė net 19 taškų persvarą (59:40).

Bet „Olimpia“ lengvai ginklų nesudėjo ir ėmė lipti į aukštą kalną ketvirtajame kėlinyje.

Jį Milanas pradėjo spurtuodamas 10:0, o pirmuosius taškus „Žalgiris“ pelnė tik per beveik pusantros minutės trukusią ataką, kai puolime nusiėmė net keturis kamuolius ir galiausiai tai pavertė karjeros rungtynes sužaidusio Kevarriaus Hayeso taškais. Iki jų žalgiriečiai be taškų buvo net šešias su puse minutės.

zalgiris.lt nuotr./Kauno „Žalgiris“
zalgiris.lt nuotr./Kauno „Žalgiris“

Bet ir tai dar nepalaužė „Mediolanum Forum“ areną audrinusių italų ekipos žaidėjų. Jie taikliais metimais vis artėjo prie „Žalgirio“, kol paskutinę minutę įskraidintas Billy Barono šūvis nukirpo kauniečių pranašumą iki vos 2 taškų (61:63).

Vis dėlto svarbiausiu metu kamuolys buvo patikėtas kapitonui Edgarui Ulanovui ir tai pasiteisino. Puolėjas smeigė tritaškį per Kyle'ą Hinesą, padidino „Žalgirio“ persvarą iki 5 taškų ir įtvirtino svečių pergalę Milane 66:61.

Bent 300 žaliai-baltų sirgalių Milane palaikytas „Žalgiris“ pirmą kartą naujo formato Eurolygoje per vieną dvigubą savaitę pasiekė net dvi pergales išvykose – dar antradienį kauniečiai Bolonijoje sumedžiojo ir „Virtus“ klubą (87:77).

„Gera savaitė mums. Nors ženklai prieš šią savaitę buvo nekokie, daug visko įvyko klube, – komentarą po rungtynių pradėjo K.Maksvytis. – Manau, kad neblogai sudirbo visų pirma žaidėjai, kurie susiorientavo ir kompensavo tas netektis, kurias turėjome. Klubo administracija labai greitai sureagavo ir mums atvežė žaidėjus, kurie labai greitai padėjo abejose rungtynėse. Gydytojai, treneriai turėjo nelabai lengvą savaitę, reikėjo daug ką nuveikti. Manau, kad klubas nusipelnė šios pergalės uždarant dvigubą savaitę.

Antra, sausio 13, Lietuvai tokia svarbi diena, sveikiname lietuvius ir visus „Žalgirio“ sirgalius su pergale.

Aš asmeniškai šią pergalę norėčiau dedikuoti šią pergalę tetai, kurią šiandien palaidojome. Teta Staselė iš Plungės. Užuojauta visiems giminaičiams, gaila, kad šiandien negalėjau dalyvauti laidotuvėse, bet gyvenimas toks yra – vienur pergalės, kitur pralaimėjimai.

Kalbant apie krepšinį – super pergalė. Rungtynes kontroliavome tris kėlinius, bet taip atsitiko, kad sužaidėme blogiausią ketvirtą kėlinį. Jie įmetė daugiausiai taškų, 21, o mes įmetėme tik 7. Toks vaizdas, kad pradėjome laikyti kamuolį ir nebuvome tokie agresyvūs. Gynyboje turėjome nulį pražangų, bet leidome varžovams gana pigiai susirinkti taškus, tai mums vos nekainavo pergalės. Bet pabaigoje parodėme, kad esame „Žalgiris“, ir laimėjome.“

zalgiris.lt nuotr./„Žalgirio“ trenerių štabas Milane
zalgiris.lt nuotr./„Žalgirio“ trenerių štabas Milane

– Kaip įvertintumėte Kevarriaus Hayeso pasirodymą, jo 16 taškų, naudingiausią karjeros mačą (23 balai), solidžią gynybą?

– Labai svarbu, mes tokio jo ir tikimės. Naivu to tikėtis kiekvienose rungtynėse, bet šiandien buvo jo rungtynės. Tiek su savo gynyba, tiek su antrais šansais jis buvo vienas tų žaidėjų, kuris vedė mus į pergalę.

– Ketvirtajame kėlinyje buvo ta kertinė ataka, trukusi pusantros minutės, kai atkovojote keturis kamuolius puolime ir galiausiai nutraukėte Milano spurtą 10:0. Kokios svarbos tai buvo epizodas jums?

– Pirmiausia, įsivaizduokite, varžovams gintis tą pusantros minutės. Tai rodo dar kartą mūsų ėjimą ant lentos, mūsų aktyvumą. Galėjome anksčiau (užbaigti rungtynes – aut. past.), nesinorėjo tos 0:10 atkarpos, bet gavosi kaip gavosi ir ta ataka taip pat buvo labai svarbi.

zalgiris.lt nuotr./Brandonas Daviesas ir Achille Polonara
zalgiris.lt nuotr./Brandonas Daviesas ir Achille Polonara

– Ar galima teigti, kad tokiose situacijose, kai stringa komandos puolimas, labiausiai pasimato Keenano Evanso trūkumas?

– Ir jūs matėte, ir mes, kad šiandien gana blogai įžaidinėjome kamuolį, ypatingai rungtynių pabaigoje prieš jų agresyvią gynybą. Visi mažiukai ieškojo Ulanovo. Tas pats Iggy tiek minučių atžaidęs turbūt pavargo, nors pradžioje neblogai pradėjo. Kažkiek tai išmušė. Bet tiek Lukas po traumų bus geresnis, tiek Isaiah labiau įsivažiuos, tiek Tomas, ir ateity mes geriau lengviau kontroliuosime rungtynių pabaigas.

– Kiek svarbus šiandien buvo Edgaro Ulanovo žaidimas svarbiausiais momentais?

– Edgaras šiandien buvo kapitonas. Kai kažkas nėjo, jis visada bandė turėti kamuolį savo rankose ir išsprendė kartais savo individualių pastangų dėka.

– Naujokų indėlis šiandien buvo mažesnis negu Bolonijoje, kaip įvertintumėte jų pasirodymus?

– Realiai, turėjome su jais vieną kontaktinę treniruotę vakar. Jau prieš tai minėjau, kad negalime su jais žaisti visų gynybos sistemų, negalime puolime žaisti kažkaip įvairiau, turime supaprastinti žaidimą. Šiandien jų indėlis buvo mažesnis, ypatingai iš Isaiah, bet nereikia tikėtis. Manau, kad jis duos komandai, ypatingai su savo agresyvumu, jis yra gana geras gynyboje. O Achille taip pat, manau, kad jį naudosime ir su Rolandu aikštelėje, tad manau, kad įsipaišys ir duos nemažai naudos.

– „Žalgiris“ pirmą kartą istorijoje per Eurolygos dvigubą savaitę laimėjo abejas rungtynes išvykose. Kiek sunku laimėti išvykose šio formato Eurolygoje?

– Pirmiausia, bijojau, kad žaidėjų ir visų kitų neužvaldytų mintys, nes po pirmųjų rungtynių pradėjo plūsti sveikinimo žinutės, kad „jūs laimėjote, Milanas pralaimėjo, tai jūs lengvai laimėsit“. Eurolygoje taip nebūna, ką ir matėme – vos neprisižaidėme. Nereikia nuvertinti žaidėjų ir mūsų. Laimėjome prieš dvi didelis komandas, prieš du didelius vardus, išvykoje, prie jų žiūrovų, taip kad komanda auga, komanda kaunasi ir man smagu ją tokią matyti.

– Sergio Scariolo, Ettore Messina – du elitiniai Italijos treneriai, bet jūsų rezultatas prieš juos šį sezoną – 4-0. Jūs pirmą kartą treniruojate šio formato Eurolygoje. Kiek tokios pergalės kelia jūsų paties asmenines ambicijas?

– Žinote, mūsų tas trenerių darbas – vieną dieną geras, kitą dieną blogas. Manau, kad esu toks pat treneris, koks ir buvau pernai. Toks pat, koks buvau vasarą. Kažkiek labiau padirbėjome, susirinkome geresnę komandą ir paprasčiausiai kol kas sekasi neblogai atlikti savo darbą.

zalgiris.lt nuotr./Kauno „Žalgiris“
zalgiris.lt nuotr./Kauno „Žalgiris“

– Ar dar stebina tokie „Žalgirio“ sirgalių skaičiai?

– Stebina, ir tikimės, kad tą seriją (išpirktų rungtynių namuose – aut. past.) pratęsime. Stebina ne tik sirgaliai „Žalgirio“ arenoje, kur turbūt geriausia atmosfera Eurolygoje, bet ir sirgaliai išvykose. Šiandien irgi turėjome nemažą sirgalių palaikymą iš „Green White Boys“ ir vietinių, šiaip atvažiavusių. „Žalgiris“ turi didelį sirgalių užnugarį ir su tokiu užnugariu gali pasiekti daug.

VIDEO: Edgaro Ulanovo mintys po pergalės prieš „Olimpia“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas