Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 03

Pirmas COVID-19 perkėlimas „Žalgiriui“: kodėl neįvyks mačas ir kas bus toliau?

Eurolygoje lieka tik trys komandos, kurių tvarkaraščio dar nepaveikė COVID-19. Iš siauro rato pirmą kartą šį sezoną iškrito Kauno „Žalgiris“. Dėl koronaviruso protrūkio Belgrado „Crvena zvezda“ klube atšauktas ketvirtadienį „Žalgirio“ arenoje turėjęs vykti mūšis. Kokia procedūra žalgiriečių laukia toliau?
Martinas Schilleris
Martinas Schilleris / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pagal Eurolygos reglamentą, Belgrado „Crvena zvezda“ krepšininkai prieš rungtynes su „Žalgiriu“ turėjo atlikti testą likus trims dienoms iki rungtynių Kaune, t. y. pirmadienį.

Testavimo tvarka Eurolygoje
Situacija COVID-19 testas
Svečių komanda Likus 3 dienoms iki rungtynių
Namų komanda Likus 2 dienoms iki rungtynių
Po rungtynių Per 2 artimiausias dienas
Dviguba Eurolygos savaitė Prieš pirmąsias rungtynes ir po antrųjų įprasta tvarka

15min šaltiniai praneša, kad po pirmojo testo antradienį serbų stovykloje buvo užfiksuoti keturi koronaviruso atvejai – susirgo du žaidėjai ir du trenerių štabo nariai.

Pakartotinis testas parodė dar du naujus susirgimus „Crvena zvezda“ klube. Antradienio vakarą dar keli Belgrado ekipos krepšininkai pajuto viruso simptomus.

Dėl esamo ir galimo tolimesnio plitimo, Eurolygos medicinos pareigūnas priėmė sprendimą, kad rungtynės yra pavojingos ir turi būti nukeltos.

Eurolygos reglamentas nurodo, kad jeigu dėl koronaviruso aplinkybių komanda negali registruoti mažiausiai 8 žaidėjų, mačas nukeliamas.

Atsižvelgdama į „Crvena zvezda“ ir „Žalgirio“ tvarkaraštį bei Eurolygos transliacijų grafiką, Eurolyga ieškos abiem komandoms tinkamos dienos ir ją siūlys abiejų klubų pritarimui. Jeigu dėl objektyvių priežasčių ši netinka vienai iš ekipų, dėl kitos datos jos turės tartis tarpusavyje.

Pagal Eurolygos COVID-19 protokolą, tai turi būti artimiausia galima data.

Protokole numatyta, kad suspenduotos rungtynės privalo būti sužaistos iki reguliariojo sezono pabaigos (su išimtimis). Eurolygos reguliarusis sezonas finišuoja balandžio 13-ąją.

Eurolyga reglamentuoja, kad „Crvena zvezda“ ir „Žalgirio“ rungtynės gali būti perkeltos tris kartus. Jeigu per tris kartus suderinti datos ir sužaisti mačo taip ir nepavyksta, komanda, dėl kurios dvikova neįvyko pirmąjį kartą, gauna techninį pralaimėjimą 0:20.

Beje, „Crvena zvezda“ – nukelto susitikimo kaltininkė, atsako už visas „Žalgirio“ patirtas rungtynių organizavimo išlaidas.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Belgrado „Crvena Zvezda“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Belgrado „Crvena Zvezda“ – Kauno „Žalgiris“

Žais dažniau nei kas tris dienas

„Žalgiriui“ tai pats neparankiausias laikas perkelti rungtynes.

Dėl COVID-19 protrūkio varžovų stovykloje, kauniečiams teko nukelti į priekį keletą LKL mačų. Mažiau LKL rungtynių už „Žalgirį“ (15) šį sezoną sužaidė tik Alytaus „Dzūkija“ (12).

Žalgiriečių tvarkaraštis toks užgrūstas, kad be LKL įsikišimo, „Žalgiris“ turės tik keletą laisvų datų priimti svečius iš Belgrado. Remiantis abiejų komandų tvarkaraščiu, potencialiai tai gali būti vasario 22 d. arba kovo 16 d.

Lietuvos čempionams greičiausiai reikės tartis su LKL, kad perstumdytų tvarkaraštį ir padėtų įterpti atidėtas Eurolygos rungtynes.

Nuo vasario 6 d. rungtynių su Kėdainių „Nevėžiu-Optibet“, žalgiriečiai per 66 dienas iki Eurolygos reguliariojo sezono finišo sužais 24 mačus, t.y. rungtyniaus dažniau nei kas tris dienas.

Sprendimas – jau greitai

Pagal Eurolygos praktiką, dėl naujos rungtynių datos klubai susitaria per keletą dienų. Kartais nauja data patvirtinama jau neįvykusių rungtynių dieną. Tikimasi, kad „Žalgirio“ ir „Crvena zvezda“ susitikimo likimas Kaune paaiškės per savaitę.

Įdomu, kad permainas sudėtyje planuojanti „Crvena zvezda“ atidėtose rungtynėse su „Žalgiriu“ galės remtis tik tais žaidėjais, kurie buvo registruoti klubo paraiškoje ketvirtadienio mačui Kaune. Tai reiškia, kad jeigu Belgrado ekipą artimiausioje ateityje papildys naujas žaidėjas, jis negalės dalyvauti atidėtose rungtynėse „Žalgirio“ arenoje.

„Žalgiris“ su 13 pergalių ir 10 pralaimėjimų Eurolygoje užima 7 vietą. „Crvena zvezda“ su 7 laimėjimais ir 16 nesėkmių priešpaskutinė septyniolikta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas