Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 04

Pirmas „Žalgirio“ testas: klasikinė Ispanijos komanda su sunkiai sustabdomu lyderiu

Daugelis Eurolygos komandų, tarp kurių yra ir Kauno „Žalgiris“, lengvai žygiuoja vietiniuose čempionatuose bei laukia Senojo žemyno turnyro starto, kad galėtų išsiaiškinti savo tikrąjį pajėgumą. Būsima kauniečių varžovė penktadienio rungtynėse – Vitorijos „Baskonia“ – į Lietuvą atvyko po gerų išbandymų vietiniame čempionate prieš Madrido „Movistar Estudiantes“ bei „Barcelona“. Eurolyga.lt supažindina jus su pirmuoju žalgiriečių priešininku.
Vladimiras Perasovičius ir Tornike Šengelija
Vladimiras Perasovičius ir Tornike Šengelija / Euroleague.net nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Baskonia“ | 20:00 | Kaunas

Nors „Baskonia“ strategas Vladimiras Perasovičius yra kroatas, tačiau pirmoji „Žalgirio“ varžovė Eurolygoje – tipiško ispaniško krepšinio propaguotoja. 54-erių specialistas šioje šalyje šaknis įleidęs yra jau seniai – 11 metų kaip žaidėjas, 9 – kaip treneris.

Tai atsispindi ir „Baskonia“ klubo žaidime, kuris stipriai remiasi ispanų pamėgtu greitų atakų bei tolimų metimų mišiniu. Prieš „Movistar Estudiantes“ baskai realizavo 11 tritaškių iš 22 (50 proc.), prieš „Barceloną“ – 9 iš 24 (38 proc.).

Ispanijos sostinės komandą V.Perasovičiaus auklėtiniai pranoko 105:82, tuo metu katalonams išvykoje nusileista per pratęsimą 95:87.

„Galime teigti, kad tai – tipinė ispanų komanda. „Baskonia“ greitą puolimą mėgstanti komanda, tą daro beveik visi žaidėjai nuo pirmos pozicijos iki ketvirtos, – tinklalapiui Eurolyga.lt apie baskų komandos žaidimą pasakojo „Žalgirio“ skautas Evaldas Beržininkaitis. – Ypač galime išskirti Pierria Henry, Shavoną Shieldsą ir Tornikę Šengeliją. Tai žaidėjai, kurie žaidžia „nuo kranto iki kranto“ – atsikovoję kamuolį gali su juo bėgti per visą aikštę, o paskui juos pasileidžia ir visa komanda.

Turime saugotis tolimų metimų pirmose atakose fazėse. Tuo pasižymi Mattas Janningas, Sh.Shieldsas ir Patricio Garino. Pastarasis labai geru procentu iš toli atakavo tiek priešsezoninėse rungtynėse, tiek pirmuose turuose Ispanijos čempionate.

Tai pagrindiniai rungtynių akcentai – greitas varžovų puolimas, o tuomet – atkovoti kamuoliai. Tai lengvi taškai, kurie būna labai skaudūs – mes stengsimės kaip įmanoma labiau jų išvengti.“

VIDEO: „Ginčas“: kaip toli šį sezoną Eurolygoje gali žengti „Žalgiris“?

Ar varžovų įtraukimas į lėtą pozicinį žaidimą turėtų būti raktas į pergalę?

„Norėtume, kad taip būtų, stengsimės tą daryti, – mintimis dalijosi „Žalgirio“ skautas. – Svarbiausia „Baskonia“ krepšininkus išlaikyti kovoje „penki prieš penkis“. Norime, kad kiekvienas varžovų žaidėjas prieš save turėtų gynėją, jog nebūtų lengvų taškų. Bandysime pirmąsias greito puolimo fazes nutraukti, atsirinkti žmonės, priversti žaisti juos kitaip – sukti derinius ir t.t.“

Šarūno Jasikevičiaus kariauna penktadienio rungtynėse sieks nutraukti dvejus metus trunkantį pergalių badą prieš „Baskonia“. Kauniečiai ketverias pastarąsias rungtynes pralaimėjo vidutiniu 13,7 taško skirtumu.

Ar tas greitas, tritaškiais paremtas „Baskonia“ žaidimas išties toks neparankus „Žalgiriui“?

„Nėra taip, kad jie būtų dominavę, o žaidimas vyktų į vieną krepšį. Buvo ir daug gerų dalykų, bet dvejose paskutinėse rungtynėse buvo daug sudėtingų metimų, kuriuos pataikydavo Jaysonas Grangeris. Tai dvikovų pabaigose lemdavo labai daug“, – sakė E.Beržininkaitis.

J.Grangerio neišvysime ne tik penktadienį ant „Žalgirio“ arenos parketo, bet ir visą ateinantį pusmetį. 30-metis gynėjas iš Urugvajaus pirmąją sezono atidarymo minutę prieš „Movistar Estudiantes“ nusiplėšė Achilo sausgyslę. Kaune nebus ir skambiausio baskų vasaros pirkinio Niko Stausko.

Nors paskutinių dvikovų „Žalgirio“ budelio penktadienį Kaune nebus, tačiau „Baskonia“ ekipoje netrūksta individualiai pajėgių žaidėjų. Vienas jų – baskų puolimui vadovaujantis Pierria Henry, kuriam kauniečiai žada skirti ypatingą dėmesį.

Euroleague.net nuotr./Pierria Henry
Euroleague.net nuotr./Pierria Henry

Rungtynėse su Madrido ekipa P.Henry pelnė 8 taškus, atkovojo 5 kamuolius, tačiau suklydo 7 kartus. Dvikovoje su „Barcelona“ – 8 taškai, 5 atkovoti kamuoliai, 7 rezultatyvūs perdavimai, bet ir 7 klaidos.

„Tai žaidėjas, kuris gali komandą timptelėti į viršų, bet gali su savimi ir timptelėti į apačią. Žaidėjas, kuris žaidžia tikrą krepšinį – daug kuriantis, labai gerai jaučia žaidimą, turi platų klaidinančių judesių arsenalą.

Jį sunku sustabdyti – bėgdamas į greitą puolimą dažnai keičia atakos kryptį. Yra žaidėjų, kurie nuleidžia galvą ir bėga į priekį, o jis daro daugybę įvairių manevrų, krypties keitimų „du prieš du“ situacijose. P.Henry gerai mato aikštę, kartais pernelyg rizikuoja, o iš to išeina klaidos. Labai svarbus ir labai gero lygio žaidėjas.“

P.Henry svarbus baskams, tačiau neginčijamas lyderis – gruzinas Tornikė Šengelija. Tai bus jau šeštasis netrukus 28-ąjį gimtadienį minėsiančio puolėjo sezonas baskų komandoje iš eilės.

Per pirmuosius du mačus Ispanijos lygoje T.Šengelija vidutiniškai pelnė po 17,5 taško, atkovojo po 4,5 kamuolio, atliko po 3 rezultatyvius perdavimus, rinko po 17 naudingumo balų.

Euroleague.net nuotr./Vladimiras Perasovičius ir Tornike Šengelija
Euroleague.net nuotr./Vladimiras Perasovičius ir Tornike Šengelija

Gruzino svarbą „Baskonia“ žaidimui išskyrė ir E.Beržininkaitis.

„Vienas prieš vieną nelabai yra galimybių jį sustabdyti, – apie T.Šengeliją kalbėjo „Žalgirio“ skautas. – Taip galima pristabdyti žaidėjus, kurie nėra tokie įvairiapusiai. Žaidėjus, kurie prasiveržimui naudoja vieną ranką, veržiasi tik į dešinę ar tik į kairę. Arba turi tik prasiveržimą, arba tik metimą.

T.Šengeliją aikštelėje daro viską. Kaip minėjo Šaras, tai vienas geriausių sunkiųjų krašto puolėjų Eurolygoje. Jis daugybę metų atlieka prasiveržimus į abi puses, gali pataikyti iš toli, gali žaisti nugara į krepšį, labai gerai užbaigia atakas abiem rankomis. Turi staigią verpstę į galinę liniją. Prieš T.Šengeliją apsiginti vienas prieš vieną yra beveik neįmanoma.“

Didžiausi pokyčiai tarpsezonio metu „Baskonia“ įvyko aukštaūgių linijoje – 25-erių metų 213 cm ūgio prancūzas Vincentas Poirier išvyko į Bostono „Celtics“, o 27-erių 211 cm ūgio vokietis Johannesas Voigtmannas papildė Maskvos CSKA.

Vitorijos klube šiuos krepšininkus pakeitė mobilus 31-erių metų 211 cm ūgio vidurio puolėjas Michaelas Ericas, praėjusį sezoną rungtyniavęs Stambulo „Daruššafa“ komandoje bei iš nuomos Stasbūro SIG ekipoje sugrįžęs 24-erių 221 cm ūgio Youssoupha Fallas.

„Praėjusio sezono aukštaūgiai buvo kitokio stiliaus, labiau dirbantys po krepšiu. Jie žaisdavo nugara, buvo greitesni ir mobilesni, – mintimis dalijosi E.Beržininkaitis. – Y.Fallas yra labai pavojingas, jei kamuolį priima po krepšiu, tuomet jam belieka tik įdėti. Tai labai aukštas, lėtesnis krepšininkas. Jis nėra fiziškai labai tvirtas, bet turint tokį ūgį, tai yra normalu.

Ispanijos lygoje Y.Fallas buvo efektyviai atakuojamas situacijose „du prieš du“. Jis stovi žemiau, bet greitai besiveržiantys gynėjai susikūrė daug progų tiek sau, tiek kitiems, kai prie varžovų pagalbos reikėdavo nusimesti kamuolį. Prieš tokį didelį žmogų reikia žaisti ne nugara, bet „du prieš du“ situacijose.“

„Žalgirio“ krepšininkų penktadienį laukia rimčiausias sezono testas. Po trijų lengvų pergalių LKL čempionate Š.Jasikevičiaus kariauna pagaliau galės įsivertinti savo pajėgumą šiame sezono etape. Dvikovos „Žalgirio“ arenoje pradžia – 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito