Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 13 /2016 05 14

Plonu ledu pasivaikščioję „Fenerbahče“ krepšininkai vis dėlto žengė į Eurolygos finalą

Berlyne tęsiasi Eurolygos finalo ketverto kovos. Antrajame pusfinalyje ietis sukryžiavo Stambulo „Fenerbahče“ ir Vitorijos „Laboral Kutxa“ ekipos. Baskų klubas buvo labai arti pergalės ir prasidėjus paskutinei ketvirtojo kėlinio minutei pirmavo keturiais taškais, tačiau charakterį pademonstravę Željko Obradovičiaus auklėtiniai sugebėjo išplėšti ne tik pratęsimą, tačiau ir istorinį kelialapį į finalą – 88:77 (23:15, 18:25, 14:17, 17:15, 16:5)
Kimas Tillie ir Luigi Datome
Kimas Tillie ir Luigi Datome / „Scanpix“/AP nuotr.

Jame Turkijos klubo laukia Maskvos CSKA egzaminas.

Aistringai savo sirgalių palaikomi turkai jau pirmosiomis minutėmis pasiuntė baskus į triuškinantį nokdauną – 13:0. Po tokio šalto dušo ispanai atsipeikėjo tik kėlinio viduryje. Akivaizdžiai pagerinusi gynybą, „Laboral Kutxa“ pradėjo tiestis – 13:18.

Kėlinio pabaigą vėl kiek geriau sužaidė Željko Obradovičiaus vyrai – 23:15.

Antrojo kėlinio pradžioje įsibėgėjęs Ioannis Bourousis neleido „Fenerbahče“ atitrūkti ir buvo sumažinęs deficitą iki trijų taškų, tačiau tuomet Stambulo ekipą pradėjo tempti Bogdanas Bogdanovičius ir Luigi Datome.

Galingai sužaista kėlinio pabaiga Vitorijos klubui suteikė daug vilčių. Įpusėjus dvikovai „Laboral Kutxa“ atsiliko tik tašku – 40:41.

Baskų klubas į savo svajonę nagais kabinosi ir po didžiosios pertraukos. Vitorijos ekipa net kelis kartus turėjo progą pirmą kartą persverti rezultatą savo naudai, tačiau „Fenerbahče“ kas kartą sugebėjo apginti savo krepšį.

Galiausiai Velimiro Perasovičiaus auklėtiniams tai pavyko padaryti 27-ąją minutę, kai beveik iš aštuonių metrų tritaškę bombą į turkų krepšį nuleido Darius Adamsas – 52:50.

VIDEO: Eurolygos pusfinalis: Stambulo „Fenerbahče“ – Vitorijos „Laboral Kutxa“

Matydamas, kad rungtynės slysta iš rankų Ž.Obradovičius paprašė minutės pertraukėlės ir reikalai pagerėjo. Visgi kėlinį tritaškiu nuo lentos užbaigė I.Bourousis ir „Laboral Kutxa“ vėl atsidūrė priekyje – 57:55.

Ketvirtojo kėlinio pradžioje ispanų pranašumas padidėjo iki 7 taškų (62:55). Įgytą persvarą baskai išlaikė iki kėlinio vidurio, bet po Jano Vesely metimo „Laboral Kutxa“ persvara aptirpo iki minimumo – 65:66.

Prasidėjus paskutinei dvikovos minutei „Laboral Kutxa“ turėjo keturių taškų persvarą (71:67), bet L.Datome pataikė iš toli. Tuomet Darius Adamsas pataikė tik vieną baudos metimą, o Kostas Sloukas žaibiškai įmetė iš po krepšio – 72:72.

Paskutinė baskų ataka buvo netaikli, o per likusią mažiau nei sekundę Stambulo klubas įmesti taip pat nesugebėjo, tad komandoms teko žaisti pratęsimą.

Paskutinį kartą pratęsimas finalo ketverto metu žaistas 2010-aisiais.

Pratęsimo metu iniciatyva nuo pat pirmųjų minučių priklausė B.Bogdanovičiaus vedamiems turkams. Ispanijos klubą dar bandė gelbėti I.Bourousis, tačiau vieno jo pastangų neužteko.

Sugavusi šansą, „Fenerbahče“ jo nepaleido ir pirmą kartą klubo istorijoje pasiekė Eurolygos finalą.

„Fenerbahče“: Bogdanas Bogdanovičius 18 taškų (3/6 dvit., 2/7 trit., 6/7 baud.), Luigi Datome 15 (7 atk. kam.), Janas Vesely (7/8 dvit.) ir Ekpe‘as Udoh (6/8 dvit., 4 blk.) po 14, Kostas Sloukas 13 (7 rez. perd.), Pero Antičius 8 (7 atk. kam.).

„Laboral Kutxa“: Ioannis Bourousis 22 (6/9 dvit., 3/5 trit., 1/4 baud., 10 atk. kam., 24 n. b.), Darius Adamsas 19 (4/13 trit., 7 rez. perd.), Kimas Tillie 13 (5/5 dvit.), Adamas Hanga 10.

Prieš rungtynes

„Fenerbahče“ su Vitorijos komanda šį sezoną tarpusavyje nežaidė, bet prieš tai akis į akį susitiko ketverius metus iš eilės. Tada iš aštuonių mačų net šešiuose pajėgesnis buvo baskų klubas.

Željko Obradovičiaus auklėtiniai šį sezoną su Maskvos CSKA buvo iškovoję daugiausia pergalių – 22 iš 27. „Fenerbahče“ ir „Laboral Kutxa“ geriausiai iš visų komandų gynėsi prie tritaškio linijos – rungtyniaudami su šiais klubais jų varžovai iš toli atakavo prasčiausiu procentu (atitinkamai 30,9 ir 32,7).

Traumas išsigydė abiejų ekipų vieni iš lyderių – Stambulo komandos aukštaūgis Janas Vesely ir baskų ekipos gynėjas Fabienas Causeuras. „Laboral Kutxa“ gretose yra latvis Davis Bertanis.

Turkai neturi ryškaus puolimo lyderio, o „Laboral Kutxa“ klube pirmuoju smuiku griežia antrą jaunystę išgyvenantis Ioannis Bourousis. Jis iki finalo ketverto rinko 14,6 taško, atkovojo 8,9 kamuolio, atliko 2,3 rezultatyvaus perdavimo. Beje, Ž.Obradovičius su keturiomis skirtingomis komandomis stipriausią Europos turnyrą laimėjo net aštuonis kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas