Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 18

Po nuožmių kautynių su CSKA – „Žalgirio“ lietuvių pozityvas ir komplimentai M.Jamesui

Po nesėkme pasibaigusio paskutinių sekundžių trilerio prieš Maskvos CSKA – pozityvios tikėjimo nuotaikos Kauno „Žalgirio“ stovykloje. Martinas Schilleris pagaliau iš skrybėlės ištraukė keletą naujovių, žalgiriečiai nagais ir dantimis kabinosi galingiems varžovams už gerklės, tačiau rungtynių likimą galiausiai nulėmė kosminius metimus vieną po kito leidęs CSKA lyderis Mike'as Jamesas.

Nuožmusis Mike'as Jamesas vėl pamokė Kauno „Žalgirį“.

Pernai amerikietis „Megasport“ arenoje Maskvoje Šarūno Jasikevičiaus vedamus kauniečius paskandino tolimu metimu prieš pat pratęsimo pabaigą skelbiančią sireną, šįkart Nemuno saloje fejerverkus šaudęs 30-metis krepšininkas demonstravo aukščiausią klasę ir vėl nulėmė dvikovos likimą.

Sprogstama jėga, individualiu meistriškumu bei puikiu metimu pasižymintis M.Jamesas per 26 minutes pelnė 27 taškus, iš kurių 22 – antroje susitikimo dalyje.

Antrajame kėlinyje 15 taškų deficitą turėję „Žalgirio“ krepšininkai sugrįžo, o likus minutei iki susitikimo pabaigos šeimininkų atsilikimas buvo minimalus.

Supermeno kostiumą išsitraukęs M.Jamesas pirmiausia dūrė tritaškį per Augustine'ą Rubitą, tuomet po „Žalgirio“ klaidos realizavo baudų metimus, o galiausiai pridėjo tolimą bombą ir per Mariaus Grigonio rankas.

„Kad jie tokius įmes, gali visko būti, – po rungtynių sakė 19 taškų surinkęs M.Grigonis. – Prieš tai daug rungtynių neįmetė, o CSKA pralaimėjo. Dabar įmetė penkis iš eilės į veidą ir dar atšokęs. Nežinau, ką galime padaryti, visada galime kažką pridėti, bet yra kaip yra.“

„Eurolyga – stipri lyga, aukščiausio lygio skautingas ir aukščiausio lygio treneriai, bet kaip niekas neišskautina to Jameso, taip neišskautina, – sakė po trijų savaičių pertraukos į Eurolygos kovas sugrįžęs Rokas Jokubaitis. – Labai sudėtinga, jis vienas prieš vieną gali daryti viską – veržtis, atšokti atgal, po driblingo mesti vidutinį. Reikėjo gal susitelkti ties pagalba? Jis žaidė ir prieš mažiukus, ir prieš didelius. Galėjome surasti alternatyvą. Bet nelabai to ir tikėjomės. Pagal planą nebuvo taip, kad jis pradės mus žudyti.“

VIDEO: „Karštom pėdom“: Po sirenos. Išvados po „Žalgirio“ nesėkmės, kritika ir rungtynių apžvalga

Tai buvo išskirtinės „Žalgirio“ rungtynės Eurolygoje. Pirmą kartą visiškai be žiūrovų, be apsaugos, be sugiedamo Lietuvos Respublikos himno.

Bet su Martino Schillerio naujovėmis, kokių iki tol dar nebuvome matę. Prasta gynybinė atkarpa prieš Madrido „Real“, Tel Avivo „Maccabi“ ir Prienų „CBet“ privertė austrą imtis pokyčių.

Startiniame rungtynių penkete pirmą kartą šį sezoną išvydome kapitoną Paulių Jankūną, kuris solidžiai tvarkėsi su CSKA kartvelu Tornike Šengelija. Trečioje pozicijoje atkarpomis pagaliau pamatėme Nigelą Hayesą, kuris vienintelis turėjo ką pasiūlyti CSKA puolėjui Willui Clyburnui.

Pridėkime retai matomą 1-3-1 gynybinę zoną bei daug aukštesnę „Žalgirio“ aukštaūgio poziciją side gynybos metu, kurią 15min analizėje aptarė Augustas Šuliauskas, gausime trenerio reakciją, kuri juodoje atkarpoje buvo būtina.

Nors CSKA ekipos žemiau taškų vidurkio palikti nepavyko – vidutiniškai iki mačo rinko po 81,8 taško, o Kaune įmetė 87, tačiau momentų buvo pozityvių, ypač po ilgosios pertraukos.

Startas, kaip jau tapo įprasta, buvo liūdnas. „Žalgiris“ yra daugiausiai taškų per pirmąjį ketvirtį praleidžianti komanda Eurolygoje. Šią taisyklę lyg patvirtino per pirmąsias dešimt minučių 26 taškų atskaičiavę svečiai iš Rusijos.

Antrajame ketvirtyje, kai deficitas išaugo iki 15 taškų, atrodė, kad pasikartos praėjusios savaitės Tel Avive scenarijus.

„Jei nebūtume atsilikę 15 taškų, o būtume pabėgę 15 taškų, tuomet būtų užtekę pergalei. Nenusiteikimas rungtynėms negali būti pasiteisinimas. Kaip tu gali nenusiteikti Eurolygos rungtynėms su CSKA? Tu nori iš kiekvieno jų atimti kontraktą. Ko mes galime nenusiteikti? Reikia kalbėtis aikštelėje, kai tą darome visi, atrodome visai kitaip. Kartais net nesvarbu, ką tu ten rėki, atrodo, kad agresyviai giniesi ir įvedi varžovą į paniką. Kažkodėl to nedarome nuo pat pradžių. Bet tam yra treniruotės, nuo ten reikia pradėti“, – aiškino M.Grigonis.

Šeimininkus prieš ilgąją pertrauką išjudino netrukus 20-ąjį gimtadienį minėsiantis įžaidėjas Rokas Jokubaitis.

Koronavirusą įveikęs ir po trijų savaičių ant Eurolygos parketo sugrįžęs lietuvis sėkmingai su Augustine'u Rubitu suko derinį „du prieš du“ bei jau antro kėlinio pabaigoje savo sąskaitoje turėjo 5 rezultatyvius perdavimus.

„Sekmadienį rungtynėse su Prienais dar buvo truputį sudėtinga. Dabar jaučiuosi visai gerai. Tikiuosi, kad sveikata dar pagerės, žiūrėsime“, – po dvikovos sakė „Žalgirio“ talentas.

R.Jokubaitis rungtynėse su CSKA žaidė beveik 21 minutę. Tai ketvirtas rezultatas ekipoje, daugiau žaidė tik M.Grigonis (23 min.), Nigelas Hayesas (27 min.) ir Thomasas Walkupas (28 min.).

Įžaidėjas pelnė 8 taškus (3/5 dvit., 0/1 trit., 2/2 baud.), atliko 5 rezultatyvius perdavimus, 4 kartus suklydo ir surinko 7 naudingumo balus.

Greitoje atakoje jis bandė įkrauti pirmąjį karjeros Eurolygoje dėjimą, bet nepavyko. Vis dėlto R.Jokubaitis džiaugiasi tokiuose mačuose įgyjama patirtimi.

„Rungtynių metu ir po rungtynių iš M.Jameso ir W.Clyburno jautėsi ramybė ir užtikrintumas. Atrodė, kad jie žaidžia ne visa jėga, bet viską daro labai užtikrintai. Tokie dalykai parodo, kad jie yra aukščiausio lygio krepšininkai, žaidžia geriausią krepšinį vienoje geriausių komandų Europoje. Tai paliko didžiausią žavesį, kaip užtikrinai ir pernelyg nepersistengiantys jie įmeta tiek taškų ir duoda tiek naudos. Tas labiausiai sužavėjo“, – mintimis dalijosi „Žalgirio“ lietuvis.

VIDEO: Nesustabdomas? Mirtini M.Jameso dūriai į „Žalgirio“ krepšį

Ketvirtadienį „Žalgirio“ krepšininkai išvyks į Milaną, kur penktadienį jų lauks aukštus tikslus sau brėžianti „Olimpia“.

Draugiškame Eurolygos turnyre Ettore Messinos kariauna vargo su žalgiriečiais neturėjo, tačiau per šiuos du mėnesius nutekėjo daug vandens, situacija pasikeitė.

Nors „Olimpia“ šalies pirmenybėse žygiuoja be kluptelėjimų – 8 pergalės iš 8, bet trikdžių, kaip ir visose Eurolygos komandose, madų sostinėje netrūksta.

Tris pergales per pirmąsias ketverias rungtynes iškovoję Milano krepšininkai vėliau per mėnesį laiko sužaidė vos vieną Eurolygos mačą, kurį pralaimėjo „Valencia“ ekipai 81:86.

Priežastis – koronaviruso protrūkis tiek savoje, tiek varžovų ekipose.

Prieš mačą Italijoje – „Žalgirio“ lietuvių pozityvas, kurio pastarojoje atkarpoje prieš mačą su CSKA nebuvo.

„Gynyboje atrodėme solidžiau, nepaisant to, kad prasileidome 87 taškus, – sakė R.Jokubaitis. – Viskas dėl pirmos pusės. Rungtynių pabaigoje gavome keletą sudėtingų metimų. Gynyboje vaizdas buvo solidesnis, ko treneris ir prašė iš visų žaidėjų. Negaliu sakyti, kad gynyba superinė, bet rungtynes nulėmė ne prasta gynyba, o CSKA žaidėjų individualus meistriškumas.“

„Tikrai buvo daugiau pozityvo nei rungtynėse su „Maccabi“ ar „Real“, – antrino M.Grigonis. – Momentais tikrai gerai gynėmės. Jums visiems netinka mūsų gynyba, bet ji tikrai gerai veikė. Kai kalbamės ir rotuojame, sakau, gynyba tikrai veikia. Pozityvo daugiau, bet rezultatas netenkina. Sunkus mėnuo, reikia paimti, kas liko.“

„Olimpia“ ir „Žalgirio“ rungtynių Milane startas – penktadienį 21.45 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas