Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 03 01

Pralaimėtas sezono mūšis: „Žalgirio“ nokdauno priežastys ir tos pačios klaidos

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai pralaimėjo svarbiausią sezono mūšį. Žalgiriečiai išvykoje 73:80 neatsilaikė prieš Vitorijos „Baskonia“ ir beveik nusibraukė viltis patekti į Eurolygos ketvirtfinalį. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek išanalizavo „Žalgirio“ pralaimėjimo priežastis.
Aaronas White'as ir Illimane'as Diopas
Aaronas White'as ir Illimane'as Diopas / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Lemtingas „Baskonia“ spurtas

Abi komandos itin slogiai pradėjo rungtynes, tačiau „Žalgiris“ antrojo kėlinio pradžioje atkuto ir po kelių perimtų kamuolių bei po jų sekusių greitų atakų išlygino rungtynių rezultatą. Netrukus rungtynių švieslentė rodė keturių taškų kauniečių pranašumą 24:20 bei likusias 5 minutes iki didžiosios pertraukos.

Tačiau tada „Žalgiris“ sužaidė vieną iš prasčiausių atkarpų visame sezone. „Baskonia“ spurtavo 20:1 bei nokautavo kauniečius dar iki didžiosios pertraukos.

VIDEO: M.Grigonis: laimėjome prieš „Budučnost“, bet ne prieš „Budučnost“ turime žaisti

Prasti sprendimai tapo klaidomis puolime, o tai kainavo itin brangius taškus greitajame puolime. Pridėjus kelis pramestus metimus iš artimo nuotolio bei truputį sėkmės, nuo kurios prasidėjo šis baskų spurtas, gauname atkarpą, kuri neleido kovoti dėl pergalės.

Kauniečiai nuo pat antrojo kėlinio pradžios pradėjo keisti ginamaisiais, kadangi pirmajame kėlinyje už pasyvią gynybą du prieš du tritaškiu juos nubaudė L.Vildoza. Trenerių štabas turbūt norėjo pamatyti, kaip tai veiks ir tai davė dividendų, kadangi antrojo kėlinio pradžioje tai suveikė. Po dar vieno išsikeitimo, M.Huertas vėl liko prieš B.Daviesą ir atšokęs atgal smeigė tritaškį nuo lentos. Tokie epizodai yra tikrai skaudūs ir būtent taip prasidėjo „Baskonia“ antrojo kėlinio spurtas.

Šioje atkarpoje du kartus iš vidutinio nuotolio kauniečius nubaudė ir V.Pourier. Abu epizodai identiški – centruojant kitam žaidėjui, B.Daviesas nueina padėti giliai į baudos aikštelę, o V.Pourier išplėsdamas aikštelę šiek tiek atšoka. Abu kartus atrodė lyg buvo susitarimas rizikuoti su šiais V.Pourier metimais, tačiau žinant B.Davieso norą apginti būtent baudos aikštelę, tai galėjo būti ir amerikiečio klaidos. Sunku spręsti nežinant „Žalgirio“ trenerio nurodymų.

VIDEO: Atviras Šaras Vitorijoje: trūksta lyderio, alkis nebe tas

Tačiau didžiausia problema tapo pačių kauniečių klaidos puolime, o labiausiai – L.Westermanno. „Baskonia“ gynėsi agresyvia stepout gynyba jam žaidžiant 2 prieš 2. Pirmoje situacijose prancūzas vaikiškai bandė atiduoti perdavimą per baskų aukštaūgį net jo neapsivaręs. Klaida per kelias sekundes virto dviem D.Hillardo taškais greitajame puolime.

Kitoje atakoje ta pati situacija – prie agresyvios gynybos Leo sugavo kamuolį, bet nebandė kažko sukurti ir paliko tą padaryti A.White'ui, kuris stovėjo ties tritaškio linija be jokio pranašumo ir turėjo 7 sekundes. A,White'as atliko metimą atšokus – sutikite, tai ne jo stilius ir ne pats geriausias metimas.

Dar kitoje kauniečių atakoje Leo bandė veržtis į baudos aikštelę, tačiau ten įsiveržė tiesiai į kelis baskų žaidėjus, prarado kamuolį, kurį jau po kelių sekundžių į krepšį galingai sugrūdo naudingiausias šių rungtynių žaidėjas Sh.Shieldsas (14 taškų, 10 atkovotų, 5 rez. ir 4 per. kam., 27 naud. balai).

EB via Getty Images nuotr./Eurolygos aistros Vitorijoje: „Baskonia“ – „Žalgiris“
EB via Getty Images nuotr./Eurolygos aistros Vitorijoje: „Baskonia“ – „Žalgiris“

Panašioje situacijose suklydo ir kitas „Žalgirio“ įžaidėjas Th.Walkupas. Šis bandė atlikti skersą perdavimą išilgai aikštelės (skip pass), tačiau ne iki galo tinkamai įvertino situaciją ir Sh.Shieldsas perėmė dar vieną kamuolį. „Baskonia“ ataka pasibaigė dar vienu dėjimu į „Žalgirio“ krepšį, tiesa, jau ne greitajame puolime.

Prarasti kamuolius puolime yra dvigubai blogiau nei pramesti metimą, kadangi tu ne tik netenki galimybes atakuoti į krepšį, bet ir greičiausiai būsi nubaustas lengvais taškais kitoje aikštelės pusėje. „Žalgirio“ įžaidėjus išmušė iš vėžių agresyvi pikenrolo gynyba ir todėl ši 5 minučių atkarpa buvo pralaimėta itin skaudžiai.

Antrosios pusės klaidos, neleidusios perlaužti rungtynių

Kauniečiai antroje rungtynių pusėje atrodė tikrai solidžiau ir nuolat bandė kabintis į rungtynes. Priešingai negu „Baskonia“ pirmosios pusės spurto metu, kauniečiai puolime kartais net gan lengvai rinko taškus, tačiau lemiamais momentais klydo gynyboje. Dar skaudžiau, kad beveik visos klaidos kartojasi nuo pat sezono pradžios.

VIDEO: L.Westermannas: tos 5 baisios minutės yra gynėjų kaltė

Po nokdauno pirmoje pusėje atgijęs Žalgiris jau atsiliko tik 5 taškais 41:46. Bet A.Milaknis buvo itin lengvai įveiktas 1 prieš 1, du ekstra perdavimai ir L.Vildoza smeigė vieną iš savo 5 tritaškių.

Po dar kelių atakų rezultatas 46:51: L.Westermannas, atrodo, lygioje vietoje šiek tiek slysteli, L.Vildoza tuo naudojasi – įsiveržia į baudos aikštelę ir siunčia perdavimą viena ranka J.Voigtmannui į kampą, kuris smeigia dar vieną tritaškį. A.White'as tuomet vėlavo prie jo, kadangi po Leo paslydimo turėjo padėti baudos aikštelėje.

Ketvirtasis kėlinys ir kauniečiai atsilieka 55:61. E.Ulanovas užima paskutinio žmogaus silpnoje gynybos pusėje vietą (atsakingiausias žmogus, kuris turi saugoti baudos aikštelę kritiniu atveju), tačiau sekundei užmiega, o tai kainuoja lengvą baskų dėjimą iš viršaus.

59:66 – likę daugiau nei pusė kėlinio ir visi šansai kabintis į rungtynes. B.Daviesas po išsikeitimo pamiršta, kad dengia L.Vildozą ties tritaškio linija ir pasislenka į baudos aikštelę. Po maždaug dviejų sekundžių L.Vildoza smeigia tritaškį ir didina savo komandos persvarą iki 10 taškų.

Būtent šis epizodas įstrigo labiausiai, kadangi jau ne vieną ir ne du kartus šiame sezone po išsikeitimo ginamaisiais B.Daviesas per daug skubėdavo padėti į baudos aikštelę.

VIDEO: B.Daviesas graužėsi dėl savo klaidų Vitorijoje

Išvada

„Žalgiris“ negali tikėtis laimėti Eurolygos rungtynių išvykoje, padaręs 17 klaidų. Kauniečių įžaidėjai pirmoje rungtynių pusėje nesusitvarkė su baskų agresyvia pikenrolo gynyba, o tai leido šeimininkams pelnyti daug lengvų taškų greitajame puolime.

Antroje dalyje „Žalgiris“ atrodė solidesnis puolime, tačiau išlipti iš gilios duobės neleido viso sezono metu pasikartojančios klaidos gynyboje.

Pralaimėtas svarbiausias sezono mūšis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas