Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 09

Prieš dvigubą Eurolygos savaitę Kazys Maksvytis prakalbo, kaip integruos du naujokus

Kauno „Žalgirio“ treneris Kazys Maksvytis tikisi pasinaudoti dviejų naujų žaidėjų – Isaiah Tayloro ir Achile Polonara – paslaugomis per du išbandymus Eurolygos rungtynėse šią savaitę, kai Lietuvos komandos laukia dvi akistatos Italijoje su Bolonijos „Virtus“ ir Milano „Olimpia“ klubais.
Kazys Maksvytis
Kazys Maksvytis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Lyderio Keenano Evanso praradimas, du nauji į Kauną atvykę krepšininkai, o laiko susiderinti žaidimo stygas su jais – labai mažai.

„Žalgirio“ trenerio Kazio Maksvyčio laukia iššūkiai šią savaitę, kai kauniečiai žais dvejas Eurolygos rungtynes Italijoje – antradienį Bolonijoje su „Virtus“, o penktadienį Milane su „Olimpia“.

„Teko kalbėtis su pačiu Keenanu – nesuprantu, ar čia prastas sapnas, ar kas čia atsitiko, – pirmadienį spaudos konferencijoje prieš kelionę į Italiją sakė K.Maksvytis. – Pasikeitimai viduryje sezono nėra malonūs, bet greitai sureagavome, klubas labai gerą darbą padarė, nepaliko mūsų iškart be dviejų žaidėjų, pasirašėme du naujus žaidėjus ir bandysime vėl kibti į kovą. Nemanau, kad esame mažiau motyvuoti.“

Naujokus integruos palaipsniui

„Žalgiris“ buvo priverstas mikliai suktis žaidėjų rinkoje, kai prie žaisti negalinčio Tylerio Cavanaugh prisidėjo dar didesnė bėda – ketvirtadienį rungtynėse su Stambulo „Fenerbahče“ Achilo sausgyslės traumą jau pirmą mačo minutę patyrė Keenanas Evansas.

Rezultatyviausias (po 15,9 taško) ir naudingiausias (po 17,4 balo) Kauno komandos žaidėjas buvo operuotas ketvirtadienį vėlai vakare, kai „Žalgiris“ įsitikino, kad likusią sezono dalį teks rungtyniauti be jo – dešinės kojos gydymas užtruks 6–8 mėnesius.

Tuo metu „Žalgiris“ buvo jau beveik baigęs derybas su Achile Polonara – Stambulo „Anadolu Efes“ šį sezoną kuklų vaidmenį turėjusiu 31 metų 205 cm ūgio puolėju, kuris buvo kviečiamas sustiprinti aukštaūgių grandį, pažeistą dėl T.Cavanaugh nepraeinančių skausmų.

Tuo pat metu staigiai reikėjo surasti ir įžaidėją į K.Evanso vietą, tad „Žalgiris“ iškart pasiūlė kontraktą Isaiah Taylorui.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

28 metų 191 cm ūgio amerikietis šį sezoną nuo lapkričio porą mėnesių rungtyniavo Stambulo „Anadolu Efes“, bet su 2,6 taško per vienuolika Eurolygos rungtynių rinkusiu gynėju neterminuotą sutartį sudaręs Turkijos klubas nusprendė atsisveikinti, pagijus Shane'ui Larkinui.

I.Tayloras ir A.Polonara atvyko į Kauną labai greitai ir jau sėdėjo „Žalgirio“ arenoje sekmadienį prie aikštės, stebėdami, kaip naujoji jų komanda 77:46 sutvarkė Klaipėdos „Neptūną“ ir sutvirtino lyderio poziciją „Betsafe-LKL“ rungtynėse.

„Pačiupinėsiu juos labiau prieš išvažiuojant, dar tik pasveikinau, susipažinome, – apie naujokus sakė K.Maksvytis. – Neplanuojame, kad jie jau pirmosiose rungtynėse neš pagrindinį vaidmenį, planuojame po truputį integruoti į komandą. Pakankamai gerai susitvarkėme pastarosiose Eurolygos rungtynėse, nepaisant netekties. Bandysime juos integruoti, o jei jie duos naudos iškart, gaus ir didesnį mūsų pasitikėjimą. O paskui su kiekviena diena, su kiekviena treniruote juos vis labiau įtrauksime.“

K.Maksvytis patvirtino, kad A.Polonara stos į T.Cavanaugh vietą, nors bus atvejų, kai italas žais drauge su latviu Rolandu Šmitu.

„Jis praktiškai į tą pačią poziciją. Darysime turbūt taip, kaip sezono pradžioje – bus rungtynių, kai Šmitas keis Polonarą, bus momentų, kai jie abu bus aikštėje, kaip būdavo ir prie T.C. (T.Cavanaugh). Dar tik projektuojame“, – paaiškino „Žalgirio“ treneris.

Jis mano, kad gynyboje komanda liks tokia pat patikima, kaip iki šiol.

„Gynyboje neturėtų kilti problemų, nes pasirašėme sutartis su gerai besiginančiais žaidėjais, – pažymėjo K.Maksvytis. – O puolime reikės surasti balansą. Pastarosiose rungtynėse pavyko tai padaryti. Tačiau Keenanas buvo mūsų lyderis, reikės surasti, kas pasidalintų ta našta ir pasiimtų atsakomybę ant savo pečių.“

Kas galėtų imtis lyderio vaidmens pačiais svarbiausiais rungtynių momentais?

„Ieškosime, žiūrėsime, kam sekasi geriausiai. Per pastarąsias kelias paras per daug visko įvyko, kad galėčiau tiksliau pakomentuoti“, – sakė K.Maksvytis.

Jis pridūrė, kad į kontaktinio krepšinio pratybas grįžta ir Mantas Kalnietis, bet komandos veteranas dar nežais artimiausiu metu.

Eurolygoje po pirmojo rato „Žalgiris“ dalinasi 7–10 pozicijas su „Anadolu Efes“, Tel Avivo „Maccabi“ ir Belgrado „Crvena zvezda“, visoms keturioms komandoms laimėjus po 8 mačus, o pralaimėjus po 7.

„Stiprus turnyras, – pirmąjį ratą pirmadienį apibendrino K.Maksvytis. – Minėjau, kad prie pilnos laimės trūksta poros pergalių, kurias galėjome pasiekti rungtynių pabaigoje, bet pažiūrėjus į Eurolygos lentelę su dar dviem pergalėmis būtume tarp pirmųjų vietų. O dar 2–3 pralaimėjimai būtų nubloškę į lentelės galą. Visos komandos apylygės, atletiškos, labai geras lygis, geri treneriai. Smagu varžytis.“

Bolonijos klubas rado pergalingą kelią

Antradienį „Žalgirio“ laukia dvikova su Bolonijos „Virtus“ krepšininkais, kurie Eurolygoje atsilieka nuo kauniečių viena pergale ir dalinasi 11–12 vietas su Belgrado „Partizan“ (8–9).

Pirmojo rato pradžioje „Žalgiris“ Kaune 68:65 palaužė Italijos klubą, tuomet Ignui Brazdeikiui pelnius 14 taškų, o Rolandui Šmitui prie pergalės pridėjus 13.

Tačiau „Virtus“ tuo metu dar rungtyniavo be Tornike Šengelijos. Po traumos į aikštę grįžusi Sakartvelo krepšinio žvaigždė renka po 10 taškų ir šiuo metu yra rezultatyviausias Bolonijos komandos žaidėjas Eurolygoje.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tornikė Šengelija
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tornikė Šengelija

„Turbūt pagrindinis pasikeitimas – žais jų vienas lyderių Tornike Šengelija, kurio nebuvo pirmajame mače, – apie Italijos klubą sakė K.Maksvytis. – Mes žaisime be Evanso, kuris buvo visą pirmą ratą. Tad pasikeitimų yra. „Virtus“ lieka ta pati didelė komanda, su dideliais gabaritais, su kūrėju Teodošičiumi, su Šengelija po krepšiu. Patyrusi ir atletiška komanda, vadovaujama patyrusio trenerio S.Scariolo. Porą pastarųjų rungtynių Eurolygoje laimėjo, tad bus sunkios rungtynės.“

Praėjusį sezoną Europos taurės turnyre triumfavę ir taip į Eurolygą sugrįžę Sergio Scariolo auklėtiniai šį sezoną banguoja, bet pastaruoju metu atrado pergalingą kelią.

Eurolygoje „Virtus“ laimėjo ketverias iš penkerių pastarųjų rungtynių, o praėjusią savaitę išvykoje 83:75 įveikė Šarūno Jasikevičiaus treniruojamą „Barcelona“ klubą, sulaukę 20 taškų iš Iffe Lundbergo.

Nors „Virtus“ gretose nė vieno žaidėjo rezultatyvumo vidurkis neperkopia 10 taškų, svarbius vaidmenis turi net trylika žaidėjų.

Po T.Šengelijos pagal pelnytus taškus iškart rikiuojasi I.Lundbergas ir Semi Ojeleye (po 9,8), Jordanas Mickey (po 9), Mamas Jeiteh (8,8), o Milošas Teodošičius renka po 8,7 taško ir atlieka po 5,1 rezultatyvaus perdavimo.

Italijos kavos verslo ir „Segafredo“ magnato Massimo Zanneti valdomoje komandoje žaidžia net septyni NBA patirties turintys žaidėjai, o vyriausias jų – 36 metų Marco Belinelli – NBA praleido net trylika metų.

„Labai lygiai išsidalinę taškus ir naudingumo balus, – kalbėjo K.Maksvytis. – Nuo 10 ir šiek tiek žemiau, bet naudoja labai didelę rotaciją ir visi po kruopelytę įneša savo indėlį į pergalę. Visi gali iššauti. Pastarosiose rungtynėse su „Barcelona“ tai buvo Lundbergas, o Teodošičius metimais ketvirtajame kėlinyje pakeitė rungtynių eigą. Kiekvieną sykį gali iššauti vis kitas žaidėjas, beveik visi žaidžia vienodai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas