Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 11 05

Prieš „Žalgirį“ – į Eurolygą paskutinę minutę įšokęs ir išsyk suspindęs poliglotas

Likus dienai iki Eurolygos starto su Berlyno ALBA kontraktą pasirašęs Oscaras Da Silva dominuoja elitiniame krepšinio turnyre pirmaisiais mėnesiais. Penktadienio vakarą rungtynėse Kaune su Berlyno ALBA aukštaūgiu susipažins ir „Žalgiris“.

Eurolygoje pritampa ne visi NBA žaidėjai, o dar rečiau ten suspindi turnyro naujokai.

Tačiau Oscaras Da Silva rodo, kad jam nereikia apšilti kojų peršokus į aukštesnį lygį.

Berlyno ALBA naujokas turnyre renka po 17 naudingumo balų ir pagal vidurkį rikiuojasi septintoje vietoje tarp visų Eurolygos žaidėjų, už savęs palikęs tokius žaidėjus kaip Willas Clyburnas (CSKA) ir Shane'as Larkinas („Anadolu Efes“).

23 metų 205 cm ūgio vidurio puolėjas renka po 14,3 taško, per šešis pirmuosius turus pataikęs net 72 proc. dvitaškių, taip pat atkovoja po 4 kamuolius.

Jau antrajame ture O.Da Silva sumetė 22 taškus į Stambulo „Fenerbahče“ krepšį, nuvedęs Berlyno komandą į vieną iš dviejų pergalių Eurolygoje šį sezoną.

„Lammersas yra iškritęs, tad Oscaras Da Silva tuo puikiai naudojasi – tai penktos pozicijos žaidėjas, dalyvaujantis įkirtimuose link krepšio. Tokiam žaidėjui labai svarbu, kad būtų krepšininkai, kurie galėtų paduoti kamuolį. Kažkiek gali atakuoti iš toli, bet labiau žaidžia pikenrolo situacijose. Jis nėra fiziškas, bet yra judrus ir ganėtinai mobilus, aukštai priimantis kamuolį. Tokių žaidėjų taiklumo procentas įprastai būna aukštas, kaip pas mus „Žalgiryje“ Josho Nebo. Tik jis nėra toks atletas kaip J.Nebo. Galbūt aukštesnis, lieknesnis, bet tokio šuolio ir jėgos neturi“, – apie O.Da Silvą 15min laidoje „Eurolygos diena“ kalbėjo krepšinio treneris Mindaugas Brazys.

O.Da Silva yra Vokietijos krepšininkas, prieš 23 metus gimęs buvusio profesionalaus Brazilijos boksininko ir vokietės šeimoje.

Pradėjęs lankyti krepšinį Miunchene, kur jo tėvas turi restoraną, O.Da Silva buvo išvykęs studijuoti ir žaisti į Stanfordo universitetą JAV.

Ten jis ne tik tapo komandos lyderiu, rinkusiu po beveik 19 taškų per ketvirtą sezoną, bet ir įgijo biologijos mokslų diplomą, dalyvavęs kamieninių ląstelių studijose ir tyrimuose.

Krepšininkas laisvai šneka net šešiomis kalbomis: anglų, prancūzų, vokiečių, lotynų, portugalų ir ispanų.

O.Da Silva, kurio mėgstamiausias žaidėjas yra Kevinas Durantas, profesionalo karjerą pradėjo tik šių metų kovo mėnesį, kai sudarė sutartį su Liudvigsburgo klubu.

„Scanpix“ nuotr./Oscaras Da Silva
„Scanpix“ nuotr./Oscaras Da Silva

Vokietijos pirmenybėse jis pelnė po 7,8 taško ir pagal sutartį turėjo likti Liudvigsburge ir antram sezonui, bet pakeitė planus, gavęs paskutinės minutės pasiūlymą.

ALBA gretose sezono pradžioje bėdų dėl traumų turėjo visi trys vidurio puolėjai – B.Lammersas, Johannesas Thiemannas ir Christas Koumadje, tad Berlyno klubas užmetė meškerę ant O.Da Silvos.

Šis trejų metų sutartį su ALBA pasirašė rugsėjo 30 dieną – naujo Eurolygos sezono išvakarėse.

„Tai pirmas kartas, kai žaidėjas apie išvykimą informuoja žinute, be derybų, dar nesutvarkęs dokumentų“, – pyko Liudvigsburgo klubo prezidentas.

„Scanpix“ nuotr./Oscaras Da Silva
„Scanpix“ nuotr./Oscaras Da Silva

Nepaisant tokio išsiskyrimo, O.Da Silva greitai pritapo naujame klube.

Nors Vokietijos pirmenybėse ALBA laimėjo tik 3 mačus iš 6 ir rikiuojasi dešimtoje vietoje, nacionalinėse pirmenybėse O.Da Silva žaidžia naudingiausiai komandoje.

Eurolygoje už jį yra dar ryškesnių žaidėjų.

ALBA senbuvis Luke'as Sikma turnyre renka net po 20,3 naudingumo balo ir pagal šį rodiklį yra trečias, į priekį praleidęs tik Walterį Tavarezą („Real“) ir Nikolą Mirotičių („Barcelona“).

„Scanpix“ nuotr./Oscaras Da Silva
„Scanpix“ nuotr./Oscaras Da Silva

Universalusis 32 metų amerikietis renka po 12 taškų, atkovoja po 8,1 kamuolio, atlieka po 4,4 rezultatyvaus perdavimo.

Net septyni žaidėjai š Berlyno

Rezultatyviausiai ALBA gretose Eurolygoje žaidžia Maodo Lo. Vokietijos rinktinės lyderiu praėjusią vasarą olimpinėse žaidynėse buvęs gynėjas pelno po 16,3 taško.

Beje, M.Lo yra vienas iš septynių Eurolygos kovoms registruotų Vokietijos čempionų žaidėjų, kurie vaikystėje yra praėję Berlyno krepšinio mokyklų slenkstį – pagal savame mieste išugdytų žaidėjų skaičių ALBA neturi lygių Eurolygoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bojanas Bogdanovičius ir Maodo Lo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Bojanas Bogdanovičius ir Maodo Lo

Kauno „Žalgirį“ dominęs Jaleenas Smithas akivaizdžiai stringa – šis amerikietis gynėjas pelno po 6,9 taško, pataikęs vos 33 proc. dvitaškių, 23 proc. tritaškių, o praėjusiame ture per mačą su Miuncheno „Bayern“ suklydo 7 kartus.

Kol kas tik vieną mačą Eurolygoje sužaidė Marcusas Erikssonas, bet snaiperis iš Švedijos po traumos jau grįžo į aikštę Vokietijos lygoje ir prisidėjo prie savaitgalį laimėtų rungtynių prieš Bambergo klubą, kuriam šį sezoną atstovauja Martinas Gebenas.

Į aikštę jau grįžo ir Ch.Koumadje – 223 cm ūgio vidurio puolėjas iš Čado yra aukščiausias vyras šį sezoną Eurolygoje.

„Scanpix“ nuotr./223 cm ūgio Christas Koumadje iš ALBA klubo šį sezoną aukščiausias Eurolygos žaidėjas.
„Scanpix“ nuotr./223 cm ūgio Christas Koumadje iš ALBA klubo šį sezoną aukščiausias Eurolygos žaidėjas.

Kaip žinia, „Žalgiryje“ žaidžia pats žemiausias – Lukas Lekavičius (180 cm).

Penktadienio mačas bus ypatingas žalgiriečiui Nielsui Giffey, kuris Berlyno komandoje žaidė net septynis sezonus ir pastaraisiais metais buvo komandos kapitonu.

„Scanpix“ nuotr./Nielsas Giffey
„Scanpix“ nuotr./Nielsas Giffey

2019–2020 m. Berlyne yra rungtyniavęs ir kitas „Žalgirio“ legionierius Tyleris Cavanaugh.

Dabar jie turės labai pasistengti sužaisti gerai prieš buvusią komandą 20 val. prasidedančiose rungtynėse, kuriose „Žalgiris“ sieks pasiekti pirmąją pergalę Eurolygoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas