Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 07

Prieš „Žalgirį“ – krepšinio genijus, besidžiaugiantis, kad iš jo mokosi ir Šaras

Kauno „Žalgirio“ krepšininkams ketvirtadienio vakarą teks susidurti su išskirtinio trenerio vadovaujama komanda. Sankt Peterburgo „Zenit“ vadovaujantis Xavi Pascualis laikomas vienu stipriausių strategų Eurolygoje. Iš ko mokėsi pats 49 metų katalonas?

„Jis garsėja ne tik derinių gausa, bet ir taktiniais sprendimais, kaip jis reaguoja į visas situacijas aikštelėje. Atrodo, kad Xavi yra krepšinio genijus, tikras kompiuteris. Kartais tik gerai pagalvojęs supranti, kodėl Xavi priėmė vieną ar kitą sprendimą. Vienareikšmiškai vienas geriausių sutiktų trenerių mano karjeroje“, – taip apie X.Pascualį šią savaitę interviu 15min žurnalistui Rokui Pakėnui sakė Mindaugas Kuzminskas.

Dabar primename, iš ko mokėsi pats X.Pascualis, Eurolygos trenerių elite esantis daugiau nei 10 metų, prieš tai vadovavęs „Barcelona“ ir Atėnų „Panathinaikos“ klubams.

Įsiminė citatą: „Ne, tu nebūsi mano asistentas“

Pradėjęs darbuotis mažose Ispanijos komandose, jis atsidūrė Barselonoje 2004 metais, tada stojęs prie „Barcelona“ jaunimo komandos, žaidusios ketvirtojoje Ispanijos lygoje, vairo.

2005–2008 metais X.Pascualis dirbo asistentu Duško Ivanovičiaus asistentu. Tuomet dabartinis „Baskonia“ treneris iš Juodkalnijos trejus metus vadovavo Barselonos klubui.

Paskui X.Pascualis pakeitė savo mokytoją ir pats dirigavo „Barcelona“ klubui ilgai – 2008–2016 metais, atvedęs komandą į Eurolygos čempionų sostą (2010 m.), laimėjęs keturis Ispanijos pirmenybių titulus ir tris Karaliaus taurės trofėjus.

Dusyk Graikijos pirmenybių auksą jis laimėjo su Atėnų „Panathinaikos“, kuriame dirbo 2016–2018 metais.

„Stengiuosi mokytis iš visų trenerių, net iš jaunimo komandos trenerių. Kai buvau jaunas, pradžioje karjeros Aito Garcia Renesas buvo „Barcelona“ treneriu. Tuo metu jis buvo mano dievaitis, aš norėjau būti panašiu į jį“, – X.Pascualis kalbėjo apie legendinį Ispanijos trenerį, kuris treniravo Barselonos komandą 1985–1990, 1992–1997, 1998–2002 metais, o pastaraisiais metais vadovavo Berlyno ALBA.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Xavi Pascualis (kairėje), Israelis Gonzalezas ir Aito Garcia Renesesas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Xavi Pascualis (kairėje), Israelis Gonzalezas ir Aito Garcia Renesesas

X.Pascualis pasakojo, kad pirmuoju mokytoju buvo jo gimtajame Gavos mieste dirbęs treneris Antoni Mercederas, išmokęs pamilti krepšinį. Kiek vėliau Augustinas Cuesta išmokė disciplinos ir kasdieninio darbo detalių. Tai buvo įsimintinos pamokos: dėmesys krepšinio detalėms, kurios reikalingos deriniuose bandant lengvai pelnyti taškus arba sustabdyti varžovą. Darbas su D.Ivanovičiumi taip pat buvo svarbus.

„Manau, kad Ivanovičius yra vienas geriausių Eurolygos trenerių, o aš išmokau iš jo labai daug“, – sakė X.Pascualis.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Duško Ivanovičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Duško Ivanovičius

Pasiekęs elitinį lygį, jis nenurimo.

„Stengiuosi likti atviras. Visada bandau gyventi ta akimirka. Stengiuosi pasimokyti iš kiekvienų rungtynių, kurias mačiau per televiziją. Po kiekvieno mačo bandau susivokti, ką padariau gerai, o ką prastai, ką galime pagerinti, o ką vertėtų tęsti. Stengiuosi tobulinti mūsų krepšinį kiekvieną dieną“, – sakė X.Pascualis.

Jis pripažino, kad pokalbis su A.Cuesta įkvėpė jį būti vyr. treneriu:

„Buvau asistentas, mes kalbėjomės apie kitus metus, o jis man pasakė: „Ne, tu nebūsi mano asistentas.“ Nusistebėjau: „Kodėl? Kodėl? Ką padariau ne taip?“ Jis: „Nepadarei nieko bloga, tiesiog esi pasirengęs būti pagrindiniu treneriu, nebenoriu, kad švaistytum laiką, turi būti vyr. treneriu.“

„Jis stūmė mane tapti pagrindiniu treneriu. Nuo tada aš pradėjau kurti savo karjerą žingsnis po žingsnio, tobulėjau kiekvienose rungtynėse.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Xavi Pascualis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Xavi Pascualis

Neabejoja, kad dabar dominuos Šarūnas Jasikevičius

X.Pascualis paminėjo kelis vardus, kuriais žavėjosi ir iš kurių stengėsi mokytis.

„Tai buvo skirtingi tarpsniai mano krepšinio karjeroje, aš pradėjau sekti lyg išprotėjęs Ettorę Messiną, paskui sekiau Duško Ivanovičių, stebėjau ir Željko Obradovičių, – vardijo X.Pascualis. – Taip pat Aito Garcia Renesesą. Manau, kad stebint Eurolygą pamatai visus aukščiausio lygio trenerius Europoje, gali pasiimti detalių iš kiekvieno, tad ir įvardinti tik kelis nėra visiškai sąžininga.“

Kai kurie buvę X.Pascualio asistentai pasekė jo pėdomis ir tapo vyr. treneriais. Taip pat ir buvę jo žaidėjai, tarp kurių yra ir Lietuvos krepšinio legenda.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius po patekimo į Eurolygos finalinį ketvertą
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Šarūnas Jasikevičius po patekimo į Eurolygos finalinį ketvertą

„Turėjau daug žaidėjų, kurie tapo vyr. treneriais, o tai mane labai pradžiugino, – tvirtino Sankt Peterburgo klubo treneris. – Pavyzdžiui, Joanas Pennarroya, Jaka Lakovičius, Victoras Sada, Roger Grimau, Šarūnas Jasikevičius.“

Š.Jasikevičius dabar treniruoja „Barcelona“ Eurolygoje, o J.Lakovičius (Ulmo „Ratiopharm“, Vokietija) ir J.Pearroya („Valencia“, Ispanija) dirba Europos taurės turnyre. Dar vienas buvęs X.Pascualio auklėtinis Boni Ndongas yra Senegalo rinktinės treneris, taip pat dirba „Denver Nuggets“ klube.

„Esu labai laimingas, kad jis visada pasako, jog dalį krepšinio supratimo yra perėmęs iš manęs, – X.Pascualis sakė apie garsiausią savo auklėtinį ir treneriu tapusį Š.Jasikevičių. – Tai daro mane laimingą, taip jaučiuosi pagerbtas.

Dabar, kaip sakiau praėjusį sezoną, manau, kad jis bus treneris, kuris dominuos artimiausioje ateityje. Jis žino, kad jam visada linkiu visa ko geriausio. Jis turi kokybę, talentą, patirtį, tad visa ateitis jam prieš akis.”

VIDEO: Coaching Fraternity: Xavi Pascual, Zenit St. Petersburg

Tarp dabartinių žaidėjų irgi mato būsimų trenerių

X.Pascualis teigė, jog tiki, kad kai kurie iš jo dabartinių žaidėjų galėtų likti krepšinyje ir vadovauti komandoms.

Kai kurių krepšininkų, pavyzdžiui, Billy Barono, Sergejaus Karasiovo, Connerio Frankampo, tėvai buvo ar tebėra treneriai. Jordano Mickey tėvas irgi žaidė krepšinį.

Tiesa, X.Pascualis pirmiausia pamini kitą pavardę: „Shabazzas Napieras, manau, galėtų būti treneris. Taip pat ir Billy Baronas, Sergejus Karasiovas, – jie atkeliavo iš krepšinio trenerių šeimų, jie daug matė iš vidaus ir tikriausiai patys galėtų būti treneriais. Conneris tokioje pačioje situacijoje, kaip ir Mickey. Niekada negali žinoti, kaip bus, bet daug jų galėtų būti treneriais ateityje, o aš tikiuosi, kad per sezoną jie išmoks kažką, ką ateityje patys parodys savo žaidėjams.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Xavi Pascualis ir Artūras Gudaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Xavi Pascualis ir Artūras Gudaitis

Šiuolaikiniame krepšinyje išrasti dviratį sunku, tad treneriai dažnai imasi idėjų vieni iš kitų.

„Kiekvieną sezoną aš naudoju skirtingus dalykus, o kai kurie jų ateina iš kitų trenerių. Aš būnu laimingas, kai matau, kad kai kurie kiti treneriai savo žaidime ką nors pritaiko iš manęs, – pažymėjo „Zenit“ vadovaujantis katalonas. – Eurolyga yra turtinga – visi treneriai gali imti idėjas iš kitų trenerių, o tai varžybas pavers dar geresnėmis, nes niekas nebijo to daryt, niekas to nesigėdija.

Žinoma, kad naudoju dalykus, apie kuriuos kažkuris kitas treneris yra pagalvojęs anksčiau už mane. Mes mokomės ir naudojame viską, kas padeda mums laimėti.“

VIDEO: Artūras Gudaitis: atmosfera Kaune – neeilinė
VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: žais du sužeisti liūtai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas