Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 21

Prieš „Žalgirį“ – nukraujavęs, pabudimo laukiantis Vokietijos milžinas

Miuncheno „Bayern“ tapo pirmąja Vokietijos komanda, pasiekusia šiuolaikinės Eurolygos ketvirtfinalį, bet bavarų ambicijos siekia dar daugiau. Į Kauną žaisti Eurolygos rungtynių ketvirtadienio vakarą atvykęs „Bayern“ turi rimtų ilgalaikių tikslų.

Kauno „Žalgiris“ ir Miuncheno „Bayern“ yra broliai dvyniai šio sezono pradžioje, jei sulygintume šiuos dalykus: žaidėjų amžių, traumas ir rezultatus.

Šeši krepšininkai, jau įkopę į ketvirtą dešimtį ,yra Vokietijos klube, o galbūt tai irgi lemia panašias bėdas, su kuriomis susiduria ir Lietuvos čempionai, pasitinkantys rungtynes be savo traumuotų lyderių.

Keista padėtis rikiuotėje ir aukštos viltys

Ketvirtadienio rytą trys komandos vis dar pasitiko be pergalių Eurolygoje.

Turnyro čempionas „Anadolu Efes“, praėjusį sezoną atkrintamosiose žaidęs „Bayern“ ir pusę rungtynių laimėjęs „Žalgiris“ šį sezoną pradėjo keturiais pralaimėjimais iš eilės.

Ketvirtadienio vakarą Kaune lentelės dugne autsaiderių liks mažiau, o gal ir tik vienas, jei trečiasis be pergalių kol kas žengiantis klubas Stambulo „Anadolu Efes“ pasieks pirmąją pergalę mače Turkijoje su Kazanės „Uniks“.

Slogus startas kankina visus, tarp jų ir „Bayern“, kurio vadovai prieš sezoną garsiai užsisvajojo apie finalo ketvertą, kuris gegužę vyks kitame Vokietijos mieste – Berlyne.

„Kiekvienas italas turi dviratį, kiekvienas žino „Giro d'Italia“ lenktynes ir tai, kiek lenktynių etapų sudaro lenktynes“, – ilgą sezono kelią apibūdino „Bayern“ treneris iš Italijos Andrea Trinchieri, pridūręs, kad galiausiai svarbu, kas atvažiuoja pirmas finiše.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Andrea Trinchieri
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Andrea Trinchieri

Praėjusį sezoną „Bayern“ reguliariajame čempionate užėmė penktąją vietą, o ketvirtfinalio serijoje 2-3 nusileido Milano „Olimpia“. Šįkart – ambicijos dar aukštesnės.

„Mūsų tikslas žengti dar vieną žingsnį. O taip pat sustiprinti komandą, kad pasiektume savo ilgalaikį tikslą būti Europos viršūnėje“, – sakė „Bayern“ prezidentas Herbertas Haineris.

Naujokus traukė treneris

Miuncheno klubas svajoja drąsiau, nors vasarą neteko penkių amerikiečių, tarp jų savo lyderių: Wade'as Baldwinas persikraustė į „Baskonia“, o Jalenas Reynoldsas į Tel Avivo „Maccabi“.

„Jei negaliu eiti į vakarėlį su Claudia Schiffer, einu su Heidi ar Anna“, – apie pasikeitimus komandoje juokavo 53 metų A.Trinchieri, su klubo vadovais pakvietęs 9 naujus žaidėjus.

„Scanpix“ nuotr./ Claudia Schiffer
„Scanpix“ nuotr./ Claudia Schiffer

Buvusių lyderių vietą užėmė kiti Eurolygos patirties turintys žaidėjai, kaip Corey Waldenas, DeShaunas Thomasas, Othello Hunteris, Darrunas Hilliardas, Augustine'as Rubbitas, o taip pat Andreasas Obstas ir Ognjenas Jaramazas. Daug kas kalbėjo, jog sudėtis atrodo net geresnė nei praėjusį sezoną.

„Geras žingsnis peršokti į Eurolygos atkrintamosiose žaidusią komandą. Taip pat gera galimybė vėl žaisti pas trenerį, kurį žinau iš „Partizan“ laikų. Tai – palaima, – sakė C.Waldenas, užpraėjusį sezoną žaidęs „Partizan“, o praėjusį – kitoje Belgrado komandoje „Crvena zvezda“. – Jie padarė tvirtus žingsnius, kad sustiprintų komandą. Noriu būti to dalimi.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Corey Waldenas (su kamuoliu) prieš Walterį Tavaresą
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Corey Waldenas (su kamuoliu) prieš Walterį Tavaresą

Dalis naujokų neslėpė, kad juos viliojo galimybė dirbti su treneriu A.Trinchieri.

„Svarsčiau idėją baigti karjerą, nes pastarieji du sezonai buvo įtempti dėl COVID-19 ir visa kita, – „Abenzeitung“ pasakojo 35 metų O.Hunteris. Tada man paskambino treneris Trinchieri. Mes pasikalbėjome gal dešimt minučių ir aš pasakiau: „Ok, aš atvykstu.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Othello Hunteris
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Othello Hunteris

„Mes abu siekiame absoliučios tobulybės. Kartais net perspaudžiu pats save. Bet treneris tai supranta ir dirba su manimi. Turime išskirtinį ryšį, kurį labai vertinu. Jo filosofija, mentalitetas ir krepšinio stilius man tobulai tinka. Su šiuo treneriu aš gali augti kaip žaidėjas“, – kalbėjo C.Waldenas.

Pas A.Trinchieri anksčiau Bambergo komandoje yra žaidęs ir A.Rubitas, praėjusį sezoną rungtyniavęs Kauno „Žalgiryje“, bet nelikęs Lietuvoje nepaisant pernai sudarytos sutarties „1+1“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augustine Rubitas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Augustine Rubitas

Naujokai ir traukia „Bayern“ puolimą: iš CSKA atvykęs D.Hilliardas renka po 16 taškų, C.Waldenas po 13,8 taško, D.Thomasas – po 10,5, o A.Rubitas – po 8,3.

Rimti nuostoliai

Būtų gal kitaip, bet šį sezoną bavarai turi rimtų nuostolių.

Sezono pradžioje net šeši žaidėjai negalėjo padėti „Bayern“. Vienas po kito jau grįžo į rikiuotę nuo 2013 metų Miunchene rungtyniaujantis Nihadas Dedovičius, taip pat A.Obstas.

Tačiau keli žaidėjai vis negali žaisti, tarp jų ir praėjusį sezoną į geriausių Eurolygos žaidėjų penketą išrinktas Vladimiras Lučičius.

32 metų serbas praėjusį sezoną pelnė po 10,2 taško, bet buvo tarp naudingiausių žaidėjų ir lyderių, kai tiksėdavo svarbiausios rungtynių minutės.

„Baldwinas ir Reynoldsas buvo taškų pelnymo mašinos, bet žmonės turėtų būti laimingi, kad Lučičius liko“, – serbą komandos veidu vadino A.Trinchieri, kartais V.Lučičių pavadinantis ir garsiuoju revoliucionieriumi Che Guevara.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vladimiras Lučičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vladimiras Lučičius

Kitas svarbus praėjusio sezono žaidėjas buvo Paulas Zipseris, grįžęs rungtyniauti į Vokietiją po bandymų įsitvirtinti NBA.

Tačiau 27 metų Vokietijos krepšininkas praėjusį birželį patyrė kraujo išsiliejimą į smegenis.

Puolėjui buvo atlikta operacija, jis yra pradėjęs treniruotis individualiai, bet sugrįžimo į aikštę laikas nėra skelbiamas.

Imago / Scanpix nuotr./Paulas Zipseris
Imago / Scanpix nuotr./Paulas Zipseris

Negali žaisti ir Leonas Radoševičius – 32 metų kroatas aukštaūgis, 2012-2013 m. sezoną žaidęs Vilniaus „Ryte“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Pasirengti sezonui nepadėjo koronavirusas, neaplenkęs Bavarijos ekipos rugsėjį.

„Andrea turėjo išlaikyti komandą formoje, nors ji negalėjo treniruotis drauge“, – sakė „Bayern“ krepšinio sekcijos direktorius Marko Pesičius, pabrėžęs, kad taip buvo sujauktos dvi pasirengimo savaitės.

Regis, A.Trinchieri vis dar reikia laiko, kol galės susikurti pilną savo komandos portretą.

„Žinau matmenis ir spalvas, bet dar nenusprendžiau, kokį paveikslą nutapysiu, – sezono pradžioje kalbėjo A.Trinchieri. – Gal tai bus Picasso , o gal Kandinsky. Pažiūrėsime.“

Euroleague.net/Andrea Trinchieri
Euroleague.net/Andrea Trinchieri

Bet kuriuo atveju, Miuncheno klubas negalvoja sustoti augti.

Dabar komanda rungtyniauja 7,6 tūkst. vietų senoje „Audi Dome“ arenoje, bet 2022 metų pabaigoje tikisi persikraustyti į naują areną „Sap Garden“. Ten turėtų tilpti 11,5 tūkst. žiūrovų.

Už savo nugaros futbolo milžino paramą jaučiantis Miuncheno krepšinio klubas žino, kad tada potencialas bus dar didesnis.

„Kai pažiūriu į „Bayern“ iš šalies, aš matau miegantį milžiną ir greta rusenančias žarijas, – sakė A.Trinchieri. – Mano darbas yra pažadinti milžiną ir uždegti laužą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas