Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 11

Problemos Tel Avive: „Žalgiriui“ – dar vienas žemai nusviręs Eurolygos obuolys?

Eurolygoje pergales skinančiam Kauno „Žalgiriui“ – dar vienas žemai nusviręs obuolys. Žalgiriečiai susiruošė į vieną karščiausių taškų Europoje – Tel Avivą. Tačiau ten svilinami ne svečiai, o patys šeimininkai. Prieš „Žalgirio“ dvikovą su „Maccabi“ – pasakojimas apie klubo išlikimui pavojų sukėlusius rūpesčius ir avarinę situaciją varžovų stovykloje.

Suprasti akimirksniu

  • „Žalgiris“ su „Maccabi“ susitinka Tel Avive ketvirtadienį 21 val. 5 min. Lietuvos laiku.
  • Tel Avivo klubas per pandemiją išgyveno rimtą finansinį smūgį, o pastaruoju metu dėl traumų negali išrikiuoti lygiavertės komandos Eurolygos mūšiams.

1929-aisiais Tel Avive plyta po plytos pradėjo statytis naujas miesto rajonas – „Yad Eliyahu“. Jis papilnėjo po Antrojo pasaulinio karo, kai čia buvo įkurdinami mūšio lauke dalyvavę kareiviai ir jų šeimos.

1963-aisiais šiuose plotuose iškilo šio rajono įžymybė – nuo 2015-ųjų „Menora Mivtachim“ vardu oficialiai pristatoma, bet vietinių tiesiog „Yad Eliyahu“ vadinama krepšinio arena. Tarp kitko, toks originalus jos pavadinimas laikėsi net 39 metus, kol jį 11-ai metų nusipirko „Nokia“.

„Yad Eliyahu“ arena – Tel Avivo krepšinio simbolis. Čia žaidžia „Tautos komanda“ vadinamas „Maccabi“ krepšinio klubas. Būtent jų namų tvirtovėje 2004-aisiais vyko Eurolygos finalo ketvertas, kuriame Šarūnas Jasikevičius su kompanija arenos sienas nudažė auksinėmis spalvomis.

Euroleague.net nuotr./Šarūno Jasikevičiaus ir „Maccabi“ triumfas 2004 m. Eurolygos finale
Euroleague.net nuotr./Šarūno Jasikevičiaus ir „Maccabi“ triumfas 2004 m. Eurolygos finale

Iki šių dienų „Yad Eliyahu“ yra „Maccabi“ organizacijos širdis. Į šią legendinę areną parduodami bilietai ir abonementai sudaro daugiau nei pusę viso klubo biudžeto. Tad kai pasaulį surakino koronaviruso pandemija, „Maccabi“ ištiko širdies smūgis.

Koronavirusas išsklaidė „Yad Eliyahu“ dvasią. „Maccabi“ mūšyje su „Žalgiriu“ būtų turėję šeštą žaidėją, kurio parama buvo lemtinga praėjusį sezoną. Tel Avive Ioannio Sfairopoulo auklėtiniai pernai per 14 mačų savo žiūrovus nuvylė tik kartą. Bet dar skaudžiau ištuštėjusios tribūnos trenkė per „Maccabi“ pinigų seifą, iš kurio išbyrėjo krūvos milijonų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Maccabi“ fanai
Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Maccabi“ fanai

15min kolegos Izraelyje pasakoja, kad iš bilietų gyvenantis „Maccabi“ klubas prarado apie 10-12 mln. eurų, o visas komandos biudžetas sumažėjo iki maždaug 13 mln. eurų.

Izraelio žiniasklaidoje netgi buvo pasirodę gandų, kad COVID-19 krizė gali pribaigti „Maccabi“ organizaciją. 15min kolegos Izraelyje samprotauja, kad tai tebuvo būdas paspausti Vyriausybę suteikti komandai finansinę pagalbą.

Bet pats „Maccabi“ vadovas Shimonas Mizrahi gegužė skelbė, kad dėl pandemijos iš Tel Avivo klubo pasitraukė 7 iš 12 rėmėjų. Vasarą Izraelio pasididžiavimas sudarė penkerių metų sandorį su kompiuterinių žaidimų kūrėja „Playtika“, kuri įsipareigojo klubui per šį laikotarpį atseikėti 7 mln. eurų. Dabar „Playtika“ matome oficialiame „Maccabi“ pavadinime.

Tarp kitko, kaip tik šiomis dienomis klubo sąskaitą turėtų pasiekti solidi Vyriausybės parama. Profesionalioms sporto komandoms pagalbos ranką ištiesusi valdžia įsipareigojo „Maccabi“ padėti 4-5 mln. eurų. Joks kitas sporto klubas Izraelyje nesulaukė tokios finansinės injekcijos.

Bet „Maccabi“ problemos finansiniais rūpesčiais nesibaigia.

VIDEO: „urBONUSas“: įdomi „Ryto“ logika, nusivylimas lyderiu ir ne paskutinės permainos Vilniuje

Kai liepos 28-ąją Kauno „Žalgiris“ prieš pasiruošimo sezonui stovyklą laukė pirmųjų savo legionierių, „Maccabi“ dar žaidė Izraelio lygos finale. Tel Avivo krepšininkai 86:81 laimėjo neoficialų „Koronos lygos“ pavadinimą gavusį čempionatą, kurį Izraelio pirmenybių vadovai nutarė pratęsti po keturių mėnesių pertraukos.

Tad kol vienos komandos jau baigė komplektuotis 2020-2021 m. sezonui ir rinkosi į pasiruošimo stovyklas, „Maccabi“ tik skirstėsi namo atsipūsti po beveik 12 mėnesių užtrukusio krepšinio sezono.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulas

Naująjį Eurolygos sezoną „Maccabi“ pradėjo 2 pergalėmis ir 5 pralaimėjimais, bet tai neturėtų nieko stebinti. Iki oficialaus Eurolygos starto Tel Avivo ekipa spėjo sužaisti vos porą draugiškų mačų. Tik rugsėjį į pasiruošimo stovyklą komandą surinkęs I.Sfairopoulas neturėjau nei užtektinai kalendorinių dienų treniruotis, nei sveikų svarbių krepšininkų.

Dar 2020-ųjų sausį kelio operaciją pasidaręs „Maccabi“ kapitonas Omri Casspi nuo 2019-ųjų lapkričio iki šiol negali sugrįžti ant parketo. Tikimasi, kad I.Sfairopoulas artimiausią mėnesį jau turės vieną lyderių savo rikiuotėje. Tačiau jis tikrai nežais su „Žalgiriu“.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Omri Casspi ir Tel Avivo Maccabi
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Omri Casspi ir Tel Avivo Maccabi

„Koronos lygoje“ kaip tik susižeidė du kiti svarbūs gynybiniai „Maccabi“ sutvirtinimai. Quincy Acy po vasarą patirtos traumos dar tik ketina grįžti į aikštę. Roi Cohenas iš „Sport 5“ praneša, kad tvirtas puolėjas yra arti susitarimo su „Maccabi“ dėl naujo kontrakto ir artimiausiu metu sustiprins Tel Avivo klubo gynybą.

Euroleague.net nuotr./Quincy Acy
Euroleague.net nuotr./Quincy Acy

„Maccabi“ iki šiol taip pat negali padėti toje pačioje „Koronos lygoje“ susižeidęs Yovelis Zoosmanas, kuriam trauma atsinaujino pasiruošimo sezonui cikle. Labiau epizodinis – pernai per 18 minučių vid. 5,4 taško rinkęs, bet „Maccabi“ perimetro gynybą cementavęs dvimetrinis gynėjas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Yovelis Zoosmanas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Yovelis Zoosmanas

Dėl rugsėjį atsinaujinusios Achilo traumos „Maccabi“ vis dar negali padėti komandos talismanas gynėjas Johnas DiBartolomeo.

Maža to, Izraelio taurės susitikimą pirmadienį praleido „Maccabi“ baudos aikštelės uola Othello Hunteris. Praėjusio Eurolygos turo susirėmime Stambule 34-erių aukštaūgis taip susitrenkė galvą, kad dar negalėjo žaisti Izraelio taurės varžybose ir abejojama, ar grįš į aikštę dvikovai su „Žalgiriu“.

203 cm ūgio amerikietis šį sezoną Eurolygoje per 22 minutes rinko vid. 7,1 taško, 5,6 atkovoto kamuolio, 1,1 blokuoto metimo ir 9,3 naudingumo balo. Vos 8-9 žaidėjų rotaciją naudojančiam „Maccabi“ O.Hunterio netektis būtų dar vienas rimtas praradimas – pagal gynybos reitingą jis yra antras komandoje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Othello Hunteris
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Othello Hunteris

Jeigu veteranas žaisti negalės, aktyviau žaidžiančių „Maccabi“ krepšininkų rotacija turėtų atrodyti maždaug taip:

Prognozuojama „Maccabi“ rotacija
Starto penketas Atsarginiai
Įžaidėjai: Scottie Wilbekinas Chrisas Jonesas
Atakuojantys gynėjai: Elijah Bryantas Tyleris Dorsey
Lengvieji kraštai: Angelo Caloiaro Ozas Blayzeras
Sunkieji kraštai: Draganas Benderis
Centrai: Ante Žižičius

Pažeidžiamiausiai atrodo „Maccabi“ priekinė linijoje, kurioje nei D.Benderis, nei A.Žižičius negarsėja kaip geri gynybos specialistai.

„Maccabi“ Eurolygai dar yra registravę tris Izraelio krepšininkus – 205 cm ūgio centrą Yonataną Atiasą, 194 cm ūgio gynėją Eidaną Alberą bei 195 cm ūgio puolėją Dori Saharą, tačiau iš jų trijų tik pastarasis buvo išbėgęs ant parketo, bet ir tai labai epizodiškai – 9 sekundėms. Gynėją Sandy Coheną taip pat sunku vadinti aktyviu rotacijos žaidėju – jo vidurkis vos 6 min. per susitikimą.

Nuginkluotas I.Sfairopoulas negali suderinti nei „Maccabi“ rotacijos, nei žaidimo. Pagal puolimo reitingą Eurolygoje Tel Avivo krepšininkai rikiuojasi 11 vietoje, o pagal gynybos – vos 15. Pagal standartinę statistikos išraišką, „Maccabi“ įmeta vid. 78,7 taško per susitikimą (52,5 proc. dvit., 34,6 proc. trit.) ir praleidžia 80,9 taško.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ioannis Sfairopoulas

„Maccabi“ komandoje lyderio vėliavą toliau neša gynėjas Scottie Wilbekinas, renkantis vid. 17,6 taško ir 4,3 rezultatyvaus perdavimo per susitikimą. Tai jo rezultatyviausias sezonas Eurolygoje. Tiesa, jo tritaškių taikiklis nusimušė iki 32,4 proc. – kol kas blogiausio per penkerius metus stipriausiame turnyre Europoje.

Gynėjų grandyje jam toliau talkina Elijah Bryantas (10,3 tšk.) bei Tyleris Dorsey (11,1 tšk.), o nuo suolo kylantis gynėjas Chrisas Jonesas dar turi įveikti debiutinio Eurolygos sezono barjerą (7,1 tšk.).

Silpniausiai kol kas atrodo puolėjų grandis. Net po 30 minučių gauna pasireikšti Angelo Caloiaro, renkantis vid. 8,7 taško (75 proc. dvit., 42,9 proc. trit., 9,9 naud.), bet jis neturi lygiavertės pamainos nuo atsarginių suolo. Ten yra tik „Maccabi“ klube debiutuojantis Ozas Blayzeras (12,3 min., 3,6 tšk.).

Puolėjų porą A.Caloiaro starto penkete sudaro su Draganu Benderiu. Ketvirtasis 2016-ųjų NBA naujokų biržos šaukimas tapo didžiuliu nusivylimu stipriausioje krepšinio lygoje, bet sugrįžęs į Europą jis neranda savo vietos ir Eurolygoje. Toliašaudis 211 cm ūgio kroatas kol kas pataikė tik 2 tritaškius iš 13 ir per 15 minučių renka vid. 2,6 taško bei 1,6 naudingumo balo. Jo +/ – rodiklis blogiausias visoje komandoje, Izraelio žiniasklaida čirškina jaunąjį aukštaūgį savo rašiniuose, o daugelis abejoja, ar iki gruodžio 1-osios galiojantis jo trumpalaikis kontraktas bus pratęstas.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Draganas Benderis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Draganas Benderis

Solidžiausiai iš naujokų kol kas atrodo kitas iš NBA sugrįžęs kroatas Ante Žižičius. Su Artūru Gudaičiu į atsarginio Madrido „Real“ centro vietą pretendavęs 23 metų 210 cm ūgio krepšininkas per 21 minutę renka vid. 11,3 taško (57,9 proc. dvit.), 6,3 atkovoto kamuolio ir 13,7 naudingumo balo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ante Žižičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ante Žižičius

Abi „Maccabi“ pasiektos pergalės Eurolygoje – prieš šiuo metu dvi blogiausias turnyro komandas, kurios rikiuojasi 17 ir 18 vietoje: prieš iš koronaviruso palatos susirinkusius „Chimki“ 89:87 bei Berlyno ALBA 80:73. Tačiau kad ir kaip žemai „Žalgiriui“ nusviro šis obuolys, nereikėtų apsigauti.

Keturis iš penkių pralaimėjimų „Maccabi“ patyrė mažesniu nei 4 taškų skirtumu.

Tris iš tų pralaimėjimų „Maccabi“ patyrė ketvirtojo kėlinio viduryje dar būdami priekyje.

Penkiuose iš penkių mačų ketvirtasis kėlinys prasidėjo komandas skiriant ne daugiau 5 taškams.

VIDEO: „urBONUSas“: Antanas Kavaliauskas – naujas gyvenimo etapas ir tiltas į Ameriką

„Maccabi“ nesėkmių priežastys logiškos, bet nebūtinai pateisinamos reikliame Izraelyje. I.Sfairopoulas jaučia jo pečius užgulusį spaudimą ir tai matyti iš jo kūno kalbos. Dar prieš Izraelio taurės mačą gavęs klausimą apie Eurolygą, pyktelėjęs graikas drėbė, kad tokiems klausimams tai ne vieta ir ne laikas. Per trejus metus 53-ejų specialistas dar nebuvo patekęs į tokią sudėtingą situaciją. Nors jis ir dievinamas Tel Avive – geltonoji „Maccabi“ sirgalių armija tiki, jog Ioannis išves komandą į pergalingą kelią.

15min kalbinti kolegos Izraelyje pasakoja, kad „Maccabi“ pasitinka „Žalgirį“ kaip „gyvenk arba mirk“ mūšio sąlygomis. Nepaisant visų rūpesčių, tai tikrai nebus lengvai suvystomas varžovas žaliai baltiems. Bet skirtingai nei žvelgiant į „Žalgirio“ tvarkaraštį prieš sezono pradžią, žalgiriečių šansai iš Tel Avivo parsiskraidinti pergalę gerokai didesni, nei buvo galima prognozuoti.

Eurolygos turnyro lentelė

Reguliarus sezonas W L PTS+ PTS- +/-
1. „Barcelona“ 6 1 546 491 55
2. Kauno „Žalgiris“ 5 2 571 540 31
3. Miuncheno „Bayern“ 5 2 550 522 28
4. „Valencia“ 4 2 479 458 21
5. Stambulo „Fenerbahče Beko“ 4 3 523 496 27
6. Pirėjo „Olympiakos“ 4 3 538 520 18
7. Maskvos CSKA 4 3 545 541 4
8. Milano „AX Armani Exchange“ 3 2 391 385 6
9. Stambulo „Anadolu Efes“ 3 3 481 482 -1
10. Madrido „Real“ 3 4 569 583 -14
11. Sankt Peterburgo „Zenit“ 2 1 213 214 -1
12. Vitorijos „TD Systems Baskonia“ 2 3 383 373 10
13. Atėnų „Panathinaikos OPAP“ 2 3 389 386 3
14. Belgrado „Crvena zvezda mts“ 2 4 431 455 -24
15. Tel Avivo „Maccabi Playtika“ 2 5 551 566 -15
16. Vilerbano LDLC ASVEL 1 3 298 321 -23
17. Berlyno ALBA 1 4 377 454 -77
18. Maskvos srities „Chimki“ 1 6 526 574 -48

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas