Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 18

R.Kurtinaitis – apie koronaviruso šešėlį Rusijoje, paskubėjusią LKL ir finišo nuojautą

Nei pirmyn, nei atgal. Rimas Kurtinaitis įstrigo Rusijoje. Pasaulinį krepšinio tvarkaraštį įšaldęs koronavirusas treneriui neduoda nei grįžti pas šeimą namo į Lietuvą, nei tęsti pergalingų brėžinių lemiamiems sezono mūšiams su „Chimki“ komanda. Užsienyje juokaujama apie koronaviruso plitimą Rusijoje, bet 59-erių specialistas rimtai vertina likimus keičiančią pandemiją, o Europos krepšinio sezonui prognozuoja gan niūrų scenarijų.
Rimas Kurtinaitis
Rimas Kurtinaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Rimas Kurtinaitis pastarosiomis dienomis vienišas mina atokaus rajono viešbutyje šiaurinėje Maskvos dalyje koridoriais.

Anksčiau čia zujo pulkas svečių iš Azijos, bet kai Rusija dar sausio 30-ąją uždarė sieną su Kinija, azijiečių čia gerokai apmažėjo.

„Chimki“ strategas laisvalaikiu mėgdavo pasikaitinti pirtelėje viešbučio apačioje arba tris kartus per savaitę prajudinti raumenis treniruoklių salėje. Bet dabar jis vengia tokių vietų.

Koronavirusas dar neįsisiautėjo Rusijoje, bet jau keičia Rimo įpročius.

„Salė ir viešbutukas – daugiau nekišam nosies, – 15min pasakojo R.Kurtinaitis. – Na, dar pas lietuvius kartais į svečius užsuku – Robį (R.Kuncaitį. – aut.) ir sūnų (G.Kurtinaitį. – aut.), ir tiek.“

Iki pokalbio su R.Kurtinaičiu Rusijoje buvo užfiksuota 114 koronaviruso atvejų. Treneris neblogai žino šiuos skaičius. Jis nuolat seka tiek Lietuvos, tiek Rusijos žiniasklaidą.

Štai pasakoja, kaip prie Lenkijos pasienio vargsta lietuviai vilkikų vairuotojai. Skaito Rusijos prezidento įspėjimus vietos verslui nė nemanyti pasipelnyti iš būtiniausių apsisaugojimo nuo koronaviruso prekių.

R.Kurtinaitis panikos ten dar nejaučia, tačiau po truputį gauna signalus, kurie perspėja apie kažkur ore tvyrantį parazitą.

Bičiuliai jam jau siuntė nuotraukas iš naujo Šeremetjevo oro uosto terminalo, į kurį maskviečiai nukreipia skrydžius iš didžiausios rizikos šalių.

„Ten viskas konkrečiai – žmonės kaip kosmoso paviljone vaikšto su skafandrais“, – pasakoja R.Kurtinaitis.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Patikra Šeremetjevo oro uoste
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Patikra Šeremetjevo oro uoste

Chimkų treniruočių centre – taip pat ypatingas dėmesys koronaviruso prevencijai.

Moterys nuolat valo kamuolius, kuriuos pratybų metu apčiupinėja žaidėjai. Laisvą akimirką su cheminėmis priemonėmis jos plauna parketą. Kai tik reikia, žaidėjams po ranka – dezinfekciniai rankų skysčiai.

Kelis laisvadienius „Chimki“ žaidėjams suteikęs lietuvis turės iš naujo perbraižyti artėjančių savaičių planus.

Antradienio rytą „Chimki“ tvarkaraštyje buvo numatytos kovo 30 d. rungtynės su Kazio Maksvyčio Permės „Parma“. Bet VTB lyga priėmė sprendimą stabdyti čempionatą mažiausiai iki balandžio 10 d. – dar trims savaitėms.

„Negalime paleisti žaidėjų. Negalim ir patys išvažiuoti. Nes arba ten į karantinus papulsi, arba čia sugrįžęs. Labai daug neaiškumo ir nepatogumų“, – pasakoja R.Kurtinaitis.

Jeigu būtų galėjęs pasirinkti, R.Kurtinaitis tikrai ne dabar darytų pauzę krepšinio sezone.

Jo krepšininkai Eurolygoje laimėjo 4 pastarąsias rungtynes iš 5, VTB lygoje – 7 paeiliui, o su visais pasveikusiais ir įsivažiavusiais žaidėjais artėjo savo formos piko link.

R.Kurtinaičio auklėtiniai jau buvo atsisėdę į ankštą paskutinį Eurolygos ketvirtfinalio traukinio vagoną, kai tuo pačiu patogiai užėmė VTB lygos lyderių sostą.

„Treniravomės ir laukėme. Buvau net nustebęs, kad nors rungtynių artimiausiu metu nenusimatė, žaidėjus galėjo veikti ir tas psichologinis momentas dėl viruso, bet porą pastarųjų dienų sportavome netgi labai gerai. Su tokiu entuziazmu, lyg nieko čia nebūtų“, – net pasidžiaugė R.Kurtinaitis.

Bet koronavirusas gali nubraukti visą R.Kurtinaičio triūsą.

Eurolygos vadovas Jordi Bertomeu asmeniškai apskambino 18 klubų ir juos informavo, kad sezonas stabdomas mažiausiai iki balandžio 11 d.

Nors, 15min žiniomis, Eurolygos ofise visi suinteresuoti vėliau atnaujinti mūšius ir užbaigti sezoną kaip pridera, R.Kurtinaitis laužo galvą, kaip komandos atrodys po tokios ilgos pertraukos ir ar Europa taip greitai išsivalys nuo COVID-19 užkrato.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis

Jis dvejoja ir dėl VTB sezono tęsinio, nors ši lyga viena paskutiniųjų sustabdė čempionatą – tik praėjusios savaitės pabaigoje, kai Talino „Kalev“ trenerių štabo nariui buvo diagnozuotas koronavirusas.

Įdomu, kad jeigu VTB vis dėlto nuspręstų nutraukti sezoną ir skelbtų nugalėtoją pagal turnyro lentelės rezultatus, pirmą kartą po aštuonerių metų pertraukos čempionais taptų ne Maskvos CSKA, o „Chimki“.

„Gal VTB priims sprendimą nebežaisti, – tokį scenarijų rimtai svarsto Kurtis. – Dėl kitų metų Eurolygos ta situacija mums atrodo gal ir nebloga, nes, kiek girdžiu, VTB turėtų gauti vardinį kvietimą į Eurolygą. Bet neaišku, ir kas su ta Eurolyga dar šiemet vyks. Greičiausiai ir nebevyks.“

Užsienyje buvo ilgai juokaujama, kad Rusijoje koronavirusas neegzistuoja. Dar „Žalgirio“ viešnagės Sankt Peterburge metu vietiniai buvo įsitikinę, kad tai farmacininkų sąmokslas.

Bet situacija keičiasi nebe dienomis, o valandomis. R.Kurtinaitis rimtai vertina situaciją ir visiškai supranta, kodėl masiškai užsidaro krepšinio arenos.

„Aišku, CSKA nenori būti ne čempionais, bet galbūt tokia force majeure situacija juos irgi tenkina, nes tie jų žaidėjai jau irgi truputį kruta, amerikiečiams irgi netrūksta baimės. Čia toks neaiškus rimtas dalykas, – 15min pasakojo R.Kurtinaitis. – Čempionų titulas viena, bet čia ne koks kojos ar rankos skausmas. Tad ar verta rizikuoti ir žaisti toliau? Ar tas čempionų titulas vertas tų nesąmonių, kokios čia galėtų pasipilti?

Bet šituos dalykus jau turi nuspręsti viršuje. O mes samdomi darbuotojai – laukiam.“

VIDEO: „Ginčas“: ar pelnytai „Žalgiris“ tapo LKL čempionu?

R.Kurtinaitis puikiai žino, kaip penktadienį netikėtai buvo nutrauktas LKL čempionatas.

Nors jis nelabai sutiktų su tokiu skubotu sprendimu.

Treneriui atrodo, kad lyga galėjo taip neskubėti, pasikonsultuoti su krepšininkais, ieškoti ir jiems geriausių išeičių. Jam atrodo, kad žaidėjai šioje situacijoje nepelnytai palikti užribyje ir be krepšinio, ir be planuoto uždarbio.

„Negali taip vienareikšmiai. Galvoju, taip nutraukti gal ne visai teisinga, – 15min sakė R.Kurtinaitis. – Gal geriau pratęsti, pažiūrėti.

Suprantu, kad LKL klubai susiduria su mokėjimų problemomis. Bet čia kaip vairuojant automobilį – nereikia daryti aštrių judesių. Ankstokai čia nusprendė.“

VIDEO: „Ginčas“: kokios naudos labiausiai LKL ieškojo nutraukiant čempionatą?

VTB klubai scenarijų nutraukti sezoną ir uždaryti komandų banko sąskaitas nesvarsto.

„Rusijoje net nekalbama ta tema, kad galėtume sau leisti neduoti pinigų. Kaip tik žiūrima, kaip išlaikyti žaidėjus, jiems suteikti komfortą, – pastebėjo R.Kurtinaitis. – Juk jie irgi įsibaiminę – ypač užsieniečiai. Mums kaip tik išmokėjo algas. Dar nežinome, kaip bus toliau, bet jokių tokių kalbų nėra.“

Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis
Euroleague.net nuotr./Rimas Kurtinaitis

Artimiausiomis savaitėmis R.Kurtinaitis kantriai lauks savo viešbutyje Maskvos pakraštyje ir toliau vers portalų puslapius. Daugiausiai – lietuviškus.

Jam keista, kaip prezidentai kalbasi, bet susitarti dėl koridoriaus į Lietuvą su Lenkija neišeina.

Jis stebisi, kad prieš porą savaičių atskridęs žaisti rungtynių su „Žalgiriu“ Kauno oro uoste nesutiko jokios rimtesnės koronaviruso patikros, o dabar skaito eilutes apie Živilę Pinskuvienę, kuriai užkliuvo per didelė patikra Vilniuje.

„Velnias čia žino. Atsiunčia man čia tų nuotraukų, kaip žmonės viską perka, gatvės pustuštės, – savo įspūdžiais apie Lietuvą ją stebint iš šalies, su 15min dalijosi R.Kurtinaitis. – Bet dabar turi būti vietoje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas